Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους αγώνες η απάντηση

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στους αγώνες

Την έντονη αντίδραση συνδικαλιστικών οργανώσεων πυροδότησε η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μια σύμβαση "ντροπής", όπως τη χαρακτηρίζουν σε ανακοινώσεις τους.

Επιβεβαιώνοντας αυτές τις καταγγελίες χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,αφού χαρακτήρισε "θετική" τη συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, δήλωσε περιχαρής ότι "οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται με όρους που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές", καθώς και ότι μέσα από τέτοιες συμφωνίες "δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης"!

Υποτιμώντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αυτή η συμφωνία "έχει μόνο νικητές", αφού οι εργαζόμενοι "κέρδισαν" μέσο όρο αυξήσεων 5,3%! Με τη σειρά του και ο πρόεδρος των βιομηχάνων εξέφρασε την εκτίμηση ότι στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει "εργασιακή ειρήνη", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι έγινε και παραχώρηση από την πλευρά των βιομηχάνων σε ό,τι αφορά την πέμπτη βδομάδα άδειας και τη "διασφάλιση" των ανέργων.

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο κάνει λόγο για "ξεπούλημα", αφού - όπως σημειώνει - "οι αυξήσεις που προβλέπονται δεν καλύπτουν όχι την αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών που προέκυψαν από την υποτίμηση, αλλά ούτε και την αγορά ενός καφέ". Καλεί, στη συνέχεια, τους εργαζόμενους κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, με τη μαζική τους συμμετοχή, να δώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην απεργία στις 27 του μήνα και συγκεκριμένα "να δώσουν μήνυμα αντίστασης προς την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου και αγανάκτησης προς τους ξεπουλημένους "συνδικαλιστές" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που προσδοκώντας υπουργικά έδρανα, δείχνουν "καλό πρόσωπο" στο κεφάλαιο, παραχωρώντας ανερυθρίαστα δικαιώματα των εργαζομένων".

"Προκλητική" χαρακτηρίζει την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει αυτή τη σύμβαση και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: "Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται να έχει αναλάβει εργολαβία να περάσει στους εργαζόμενους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που λειτουργεί κάτω από την καθοδήγηση του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ το σύνολο των εργαζομένων απαιτούσε μονοετή Εθνική Σύμβαση, η ΓΣΕΕ προχώρησε και πάλι στην υπογραφή διετούς, χαρίζοντας πολλά δισεκατομμύρια στην πλουτοκρατία".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί με τη σειρά του τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή της ΓΣΕΕ, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 27 του Μάη και στη στάση εργασίας στις 20 του Μάη, καθώς και στους μελλοντικούς αγώνες κάτω από το συντονισμό Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, αντιδρώντας στο ισοπέδωμα των εργασιακών σχέσεων και διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων.

Είκοσι ένα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης του Πειραιά,σε κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τη συμφωνία της "ντροπής" που έγινε ανάμεσα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους και την κυβέρνηση, για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διετούς διάρκειας με επαίσχυντους όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ