ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Βροντερό αντιιμπεριαλιστικό "παρών"

Τον πόθο τους να ζουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια διαδηλώνουν σήμερα όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι της καθημερινής βιοπάλης, που διακρίνουν πια στον ιμπεριαλισμό τον μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας. Με το αγωνιστικό τους "παρών" στη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα ως το Πεδίον του Αρεως,βαδίζουν στα "χνάρια" του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Του ήρωα του αγώνα, που "ζει" στις καρδιές και τα οράματά τους. Βαδίζουν "μαζί του", στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της μαχητικής διεκδίκησης της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Ελλάδας.

Η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης πραγματοποιήθηκε πριν από 35 χρόνια, στις 21/4/63. Τότε, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και βίας, ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης μαζί με λίγους φίλους της ειρήνης, που κατάφεραν να διαπεράσουν τα μπλόκα της Αστυνομίας και να πορευτούν.

Ειδικά η φετινή πορεία αποκτάει ξεχωριστή σημασία και γίνεται σημαντικός σταθμός στην πάλη του λαϊκού κινήματος ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την προωθούμενη εμπλοκή της χώρας στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ, στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού για τη μετατροπή της, είτε ως θύτη είτε ως θύμα, σε ορμητήριο των εγκληματικών του σχεδίων κατά της ανθρωπότητας.

Ταυτόχρονα, όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο πόδι με κεντρικές φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις από τη Θράκη, τα νησιά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

Το πρόγραμμα της πορείας

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης έχει ως εξής:

- 8 π.μ.: Τελετή έναρξης.

- 8.30 π.μ.: Εκκίνηση της Πορείας.

- 9.30 π.μ.: Στάση στη Νέα Μάκρη,χαιρετισμός από την Επιτροπή Ειρήνης Ν. Μάκρης.

- 12 μ.: Στάση στη Διασταύρωση Ραφήνας,χαιρετισμός Επιτροπής Ειρήνης Ραφήνας.

- 1.30 μ.μ.: Στάση στο Πικέρμι,χαιρετισμός από το ΕΚΑ και την ΠΕΑΕΑ.

- 3.30 μ.μ.: Στάση στην Παλλήνη,χαιρετισμοί από δήμαρχο, ΑΔΕΔΥ και ΟΓΕ.

- 5.00 μ.μ.: Στάση στην ΕΡΤ,διαμαρτυρία.

- 5.30 μ.μ.: Αγία Παρασκευή, χαιρετισμοί από δήμαρχο, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και τη ΓΣΕΕ.

- 7.30 μ.μ.: Τερματισμός στο Πεδίον του Αρεως, μέσω της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Χαιρετισμός από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", τον πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ, Θεοχάρη Παπαμάργαρη.Κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ,Ευάγγελο Μαχαίρα.Ψήφισμα. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους, που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

1. Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

2. Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - για την αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

3. Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

4. Οσοι έχουν προβλήματα υγείας, θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Πεδίον του Αρεως.

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα, θα αναχωρήσουν πούλμαν από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ., καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 38.27.303, 38.44.853.

Πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία

Οι Επιτροπές Ειρήνης των συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά δρομολογούν πούλμαν για τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα.

  • Στου Ζωγράφου στις 7.00 πμ από την πλατεία Γαρδένιας για Μαραθώνα, στις 3.00 μμ από πλ. Γαρδένιας και στις 3.15 μμ από την πλατεία Κύπρου για την Παλλήνη.
  • Στο Βύρωνα στις 7.00 πμ από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης για Μαραθώνα.
  • Στον Αγιο Δημήτριο με το πούλμαν του δήμου στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο.
  • Στον Ταύρο στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο.
  • Στην Πεύκη στις 7.15 πμ από την 13η στάση και στις 7.30 πμ από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Αμαρουσίου.
  • Στην Καλλιθέα στις 7.00 πμ για Μαραθώνα και στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή, από πλατεία Δαβάκη.
  • Στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 6.45 πμ από πλατεία Πατριάρχου - Εμπορική Τράπεζα.
  • Στη Ν. Ιωνία στις 7.15 πμ από Σταθμό Ηλεκτρικού.
  • Στη Ν. Σμύρνη στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή από την Ομήρου 68.
  • Στο Αιγάλεω από την Πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 πμ,την Αγία Βαρβάρα, πλατεία Αγ. Ελεούσας στις 6.45 πμ και από το Παλατάκι (Χαϊδαρίου) στις7.00 πμ.
  • Στην Αχαρνών από τον Αγιο Παντελεήμονα στις 6.45 πμ,από την πλατεία Κυψέλης στις 7.00 πμ και από την Αγία Βαρβάρα Πατησίων στις 7.15 πμ.
  • Στην Κοκκινιά από τις 6.45 πμ από Πλατεία Κουμπάκη Νεαπόλεως, με στάσεις στην Πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας και στην Παιδική Στέγη Νίκαιας, για Μαραθώνα και στις 2.00 μμ από την Πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας για Παλλήνη.
  • Η Παμπειραϊκή Επιτροπή από το Δημοτικό Θέατρο στις 7.00 πμ για Μαραθώνα και στις 2.00 μμ για Παλλήνη. Για πληροφορίες, στα τηλέφωνα της ΠΕΔΥΕ: 41.70.714, 41.24.695, 41.15.026.
  • Στην Ελευσίνα από το Δημοτικό Πάρκινγκ στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή.
  • Στο Χολαργό από την Πλατεία Δημοκρατίας στις 6.45 μμ με διαδρομή από Πλ. Κύπρου και τέρμα Λεωφορείων Χολαργού.
  • Στο Γαλάτσι στις 6.45 πμ από το Παλιό τέρμα (Γαλατσίου και Βεϊκου).
  • Στο Χαλάνδρι στις 7.00 πμ από την Κεντρική Πλατεία (Βρύση).
  • Στην Αργυρούπολη στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο για Μαραθώνα και στις 4.15 μμ από το Δημαρχείο για Αγ. Παρασκευή.
  • Στο Περιστέρι,στις 7.00 πμ,από την Πλατεία Δημαρχείου για Μαραθώνα.
ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΓΩΝΑ
Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη

Οι Μαραθώνιες Πορείες, που μέσα στο διάβα του χρόνου δε χάνουν, αντίθετα κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ματωμένου λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας και ιδιαίτερα του φιλειρηνικού κινήματος.

Η ιδέα και πραγματοποίηση ανήκει στον κοινωνικό αγωνιστή, βουλευτή της Αριστεράς, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,Γρηγόρη Λαμπράκη,που μετέφερε στην Ελλάδα το μήνυμα της Διεθνούς Πορείας Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στο Ολντερμάστον της Αγγλίας στις 10/5/63.

Συμβολισμός που φωτίζει

Η ΕΕΔΥΕ, με πρωτοβουλία του Λαμπράκη, καθιερώνει τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης.Στις 21 Απρίλη 1963,παρά την απαγόρευση, πραγματοποιήθηκε η Α Μαραθώνια Πορεία. Ολος ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός, Αστυνομία με στρατιωτικό εξοπλισμό και Μυστικές Υπηρεσίες κινητοποιούνται για να εμποδιστούν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συρρέουν από όλη τη χώρα. Ο λαός περιφρονεί την απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή. Το αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστικό: 2.000 συλλήψεις,προπηλακισμοί, βία και τρομοκρατία, που οδηγεί σε 300 τραυματισμούς.Η πορεία πραγματοποιείται έστω και "μετ' εμποδίων", χωρίς να μπορεί να υπάρξει μαζική συμμετοχή, αλλά ο συμβολισμός της φωτίζει σαν το πιο λαμπρό αστέρι. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης,με το μαύρο πανί και τα καλάμια που γράφει "ΕΛΛΑΣ" και έχει το σύμβολο του αφοπλισμού, με τρεις μόνο συνοδοιπόρους, τους Ανδρέα Μαμμωνά,Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο,σπάει τον κλοιό της τρομοκρατίας και προχωράει το δρόμο της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής στη στροφή της Ραφήνας, αφού συλληφθεί από τις δυνάμεις της αυθαιρεσίας και του σκοταδισμού, θα δεχτεί να το παραδώσει, για να μην καταστραφεί και συνεχίζει κρατώντας την αφίσα της πορείας. Λίγο πιο πέρα πλησιάζοντας προς το Πικέρμι θα συλληφθούν οι συνοδοιπόροι του, ενώ μόλις κάποια μέτρα πιο κάτω με τη συνδρομή 30 αστυνομικών θα ριχτεί βίαια σε ένα καμιόνι. Αφού θα "περιοδεύσει" σε πολλά χωριά της Αττικής, θα εγκαταλειφθεί από τους διώκτες του. Μετά από πολλές ώρες ταλαιπωρίας θα φτάσει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και αμέσως θα δώσει συνέντευξη, αγανακτισμένος από την κρατική βία.

Παραθέτουμε εδώ αποσπάσματα από το τηλεγράφημα που απέστειλε ο Λαμπράκης στις αθηναϊκές εφημερίδες, όπως το διέσωσε ο δημοσιογράφος Σ. Αλεξάνδρου στο τεύχος Ιουνίου 1963 των "Δρόμων της Ειρήνης": "Πόθος δημοκρατικού λαού μας διά πορείαν Ειρήνης "Μαραθών - Αθήναι" επραγματοποιήθη. Εκκινήσσας από κορυφήν Τύμβου Μαραθώνος, συνελήφθην 28ον χιλιόμετρον και βιαίως επετάχθην εις στρατιωτικόν φορτηγόν αυτοκίνητον κρατηθείς παρανόμως, αντισυνταγματικώς και αντιδημοκρατικώς επί τρεις και ημίσειαν ώρας, εντολή αντισυνταγματάρχου Πιστόλη και ταγματάρχου Βαρδή. Φρουρούμενος υπό οκτώ χωροφυλάκων με περιώδευσαν κατά γκαγκστερικόν τρόπον ώσπερ κατάδικον κοινού ποινικού δικαίου εις τα χωρία Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Σούλι, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Τατόιον, Νέα Ιωνία, όπου με εγκατέλειψαν". Στη συνέχεια, αφού καταγγέλλει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς της Αστυνομίας, καταλήγει: "Δυστυχώς διεπίστωσα ότι δημοκρατία δεν υπάρχει εις την Ελλάδα, όταν εκλεκτοί του λαού κυριολεκτικώς καταρρακώνονται".

Βίας συνέχεια

Ενα μήνα μετά, στις 22 του Μάη 1963,θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εκδήλωση για την ειρήνη με κεντρικό ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη.Το κράτος και το παρακράτος βάζουν σε εφαρμογή τα φονικά τους σχέδια για κατάπνιξη κάθε φιλειρηνικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού δολοφονούν τον μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης και τραυματίζουν βαριά τον βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά οι Εμμανουηλίδης και Γκοτζαμάνης, που είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν στη φρουρά του Ντε Γκολ, την ίδια περίοδο καλεσμένο στη χώρα μας από τον "εθνάρχη" Καραμανλή, που αναφωνούσε μετά τη δολοφονία "ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο".

Ο σπόρος βλάστησε

Την επομένη χρονιά, στις 14 Μάη 1964 πραγματοποιείται, στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, η Β Μαραθώνια Πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Πεδίον του Αρεως, με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων φίλων της ειρήνης. Ο σπόρος του αγώνα, "ποτισμένος" και με το αίμα του αγωνιστή Λαμπράκη, πετάει τα πρώτα του βλαστάρια χωρίς σταματημό. Η πρωτοφανής επιτυχία της πορείας αυτής αποτέλεσε σταθμό και έδωσε νέα ώθηση στο φιλειρηνικό κίνημα. Οι Μαραθώνιες Πορείες καθιερώνονται σαν κορυφαίες εκδηλώσεις του προδικτατορικού φιλειρηνικού κινήματος. Στις 23.5.1965 και στις 22.5.66 πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία η Γ και Δ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Την Ε Μαραθώνια πορεία την προλαβαίνει η επιβολή της δικτατορίας της 21 Απρίλη 1967.

Το κίνημα ειρήνης ακολουθεί την πορεία του γενικότερου λαϊκού κινήματος. Μετά τη βάναυση διάλυση της ΕΕΔΥΕ, η δράση της συνεχίζεται στο εξωτερικό, παίρνοντας αντιδικτατορικό χαρακτήρα.

Με την ανασύστασή της, η ΕΕΔΥΕ το 1975 αναπτύσσεται και πάλι πανελλαδικά και αναπτύσσονται πολύμορφες εκδηλώσεις. Η πρώτη μεγάλη μεταδικτατορική πορεία ειρήνης οργανώνεται στις 15 Μάρτη 1981 από το Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί πορεία από τον Πειραιά στην Αθήνα στις 8.4.81 και δεύτερη πορεία από το Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη στις 24.5.81. Στις 11.6.81 οργανώνεται η πρώτη Πορεία Ειρήνης από το Ελληνικό στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων φίλων της ειρήνης. Οι Πορείες Ειρήνης τώρα αγκαλιάζουν όλη την Ελλάδα.

Το 1983 πραγματοποιείται πενταπλή Πορεία Ειρήνης από το Ελληνικό, τον Πειραιά, το Χαϊδάρι, το Μαραθώνα και την Κερασίτσα (ενωνόταν με την πορεία του Χαϊδαρίου) και κοινή κατάληξη το Σύνταγμα, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200.000 φίλοι της ειρήνης. Ακολούθησαν πολλές Πορείες Ειρήνης που αντιστοιχίζονταν με την εξέλιξη της ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, τις "ανόδους" και τις "καθόδους" του.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και πλουτίζεται με νέα χαρακτηριστικά, αποκτώντας ξεχωριστή σημασία, για να γραφτούν εξίσου ένδοξες σελίδες στο μέλλον.

Φιλειρηνικά ποτάμια σ' όλη τη χώρα

Το μήνυμα της αντίστασης στην υποτέλεια, η ζωντανή φωνή της ειρήνης και του αγώνα αντηχεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με τις δεκάδες πορείες και διαδηλώσεις, όπου χιλιάδες αγωνιστές βαδίζουν στο δρόμο του Λαμπράκη, ενάντια στις ξένες βάσεις και τη ΝΑΤΟική τρομοκρατία.

Τα φιλειρηνικά "ποτάμια" που "ξεχύνονται" σήμερα:

- Στον Αραξο,όπου Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας διοργανώνει την καθιερωμένη διαδήλωση και πορεία προς την αμερικάνικη βάση με εκκίνηση στις 3 μ.μ. με δωρεάν πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα από την πλατεία Γεωργίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 4.30 μ.μ. με αποκλεισμό της ΝΑΤΟικής βάσης. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση στην Κ. Αχαγιά. Στις 7.30 μ.μ. με αφετηρία τις Εργατικές Κατοικίες στην Ανθεια θα γίνει Πορεία Ειρήνης, η οποία θα καταλήξει στην Πλ. Ελευθερίας, όπου και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" (ΝΔΕ),το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και οι Σύλλογοι του Φυσικού και των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, καλούν και συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

- Στη Λάρισα η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από τη Φαλάνη και θα καταλήξει στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

- Στο Βόλο η πορεία θα ξεκινήσει από την Ιωλκό και θα καταλήξει στηνπαραλία του Βόλου.

- Στην Καρδίτσα η πορεία θα ξεκινήσει από τη Σέκλιζα και θα τερματίσει την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

- Στα Τρίκαλα στις 6.30 μ.μ. από την Κοινότητα Μεγαλοχωρίου και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στις 9 μ.μ. θα στηθεί λαϊκό πανηγύρι στην Ασκληπιού με τη συμμετοχή 15 δημοτικών μουσικών συγκροτημάτων.

- Στην Ικαρία η πορεία που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού, θα ξεκινήσει από το Τσουράδο και θα καταλήξει στον Αγιο Κήρυκο.

- Στα Χανιά η ΝΔΕ διοργανώνει στις 6.00 μμ από την πλατεία Αγοράς μηχανοκίνητη πορεία, για να εκφραστεί η αντίθεση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να καταγγελθούν τα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Την επόμενη βδομάδα

- Στο Ακτιο,την Κυριακή 24/5,μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση.

- Στην Κομοτηνή οι Επιτροπές Ειρήνης όλης της Θράκης διοργανώνουν μεγάλη πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, την Κυριακή 24/5,με κατάληξη το πάρκο της πόλης, όπου θα γίνει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Χαλκίδα η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνει την Κυριακή 24/5 πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Νέας Αρτάκης στις 10.00 πμ,με κατάληξη το μνημείο της Αντίστασης στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, όπου Θα ακολουθήσει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 24 Μάη οι φίλοι της ειρήνης θα πορευτούν στα βήματα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 10 το πρωί έξω από το Στρατόπεδο "Νταλίπη" στο Φοίνικα. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Διέπρεψε στο στίβο του αγώνα

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πανελλήνιο και διεθνές σύμβολο της ειρήνης, γεννήθηκε το 1913, στην Κερασίτσα της Αρκαδίας, σε μια φτωχή πολύτεκνη αγροτική οικογένεια και, παρά τις αφάνταστες δυσκολίες, τελείωσε με άριστα το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην Τρίπολη. Το 1933 γράφεται, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και επιδεικνύοντας μεγάλο ζήλο και επιμέλεια καταφέρνει για τρία συνεχή χρόνια να εγγράφεται δωρεάν. Με άριστα παίρνει το πτυχίο του και ειδικεύεται στη Μαιευτική - Γυναικολογία. Στη διάρκεια της Κατοχής, προσφέρει τις ιατρικές του γνώσεις στην υπηρεσία του κινήματος. Το 1950 γίνεται υφηγητής της Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Συγγράφει το δίτομο επιστημονικό του έργο "Κλινική Ενδοκρινολογία" και δημοσιεύει πολλές εργασίες και μελέτες.

Ταυτόχρονα με το στίβο της επιστήμης, διαπρέπει και στους αθλητικούς στίβους, στα 100 και στα 200 μέτρα και στο άλμα εις μήκος. Παίρνει μέρος σε έξι Βαλκανικούς Αγώνες, κερδίζει 12 βαλκανικές νίκες. Επί 22 χρόνια, από το 1938, κράτησε το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,37 μέτρα.

Ομως, πάνω απ' όλα, ο Λαμπράκης ήταν άνθρωπος της δράσης, που πονούσε για την αδικία και πάλευε για την κοινωνική προκοπή. Παίρνοντας ενεργά μέρος στην πολιτική ζωή, εκλέγεται βουλευτής Πειραιά, το 1961 συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ στο συνδυασμό του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας). Την περίοδο αυτή, εγκαινιάζει τη δραστηριότητά του για την ειρήνη, συμμετέχοντας στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεργασία. Στις 24 Ιούνη 1962, παίρνει μέρος στο Α Εθνικό Συνέδριο για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό και εκλέγεται αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Τον Απρίλη του 1963, παίρνει μέρος στη Διεθνή Πορεία στο Ολντερμάστον στην Αγγλία και μια βδομάδα αργότερα πραγματοποιεί την Α Μαραθώνια Πορεία.Στις 22 Μάη 1963, μιλάει σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και δέχεται άνανδρη επίθεση από τραμπούκους του κράτους και παρακράτους. Μετά από πέντε μέρες, κόβεται το νήμα της ζωής του.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Καθώς κορυφώνεται το 20ό Δεκαήμερο Ειρήνης, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλη τη χώρα, γίνονται, επίσης, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Σήμερα Κυριακή

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ για τη Νεολαία (2.000 μ. ) στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, στους δρόμους της πόλης. (Αφετηρία στις 10.30 πμ, τερματισμός: Πλατεία Καπνεργάτη). Θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα. Για πληροφορίες στον κ. Κώστα Μακέδο τηλ. 837.574 και 838.058.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Εβρου διοργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μμ στην Αλεξανδρούπολη στο χώρο του φάρου και πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.

- Αύριο Δευτέρα

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Χανίων πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μμ,με κεντρικό θέμα "Ειρήνη, η μόνη επιλογή - Ελλάδα χωρίς βάσεις - Αφοπλισμός, Ανάπτυξη, Ζωή". Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει βράβευση των έργων ζωγραφικής για την ειρήνη μαθητών δημοτικών σχολείων και μεγάλη συναυλία.

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ