ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εκσυγχρονιστικό" ξύλο

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν άγρια απεργούς της Ιονικής και των ΚΑΕ, που διαδήλωναν κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Για δεύτερη φορά στη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους οι εργαζόμενοι της Ιονικής ένιωσαν στις πλάτες τους τα άγρια γκλομπ των ΜΑΤ χτες το πρωί, όταν, μετά από συγκέντρωση που είχαν στο ΧΙΛΤΟΝ, έκαναν πορεία προς το "Κάραβελ", όπου για δεύτερη μέρα συνεδρίαζε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σκοπός των απεργών - διαδηλωτών ήταν να διαμαρτυρηθούν για το ξεπούλημα της Ιονικής, ενώ μαζί τους ήταν και εργαζόμενοι από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, που και αυτά ξεπουλιούνται.

Εκατοντάδες σφυρίγματα σήμαναν την έναρξη της πορείας των διαδηλωτών, που φώναζαν: "Κάτω τα χέρια απ' την Ιονική", "Αγώνας αγώνας μαζικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Οχι στο ξεπούλημα της Ιονικής". Λίγο πριν το "Κάραβελ", ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία. Οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ τούς ξυλοκοπούσαν άγρια. Δυο διαδηλωτές συνελήφθησαν για να αφεθούν ελεύθεροι αργότερα. Κλούβες των ΜΑΤ, παραταγμένες κάθετα στο δρόμο, έκοψαν και πάλι την πορεία. Συνεχώς κατέφταναν και νέες διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά έξι διμοιρίες), που ήταν έτοιμες να ρίξουν χημικά και δακρυγόνα.

Οι λίγοι διαδηλωτές που κατόρθωσαν να περάσουν και να σταθούν μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, αποδοκίμασαν τον Θ. Τσουκάτο μόλις εμφανίστηκε στην είσοδο. Πολλοί έκαψαν τις κομματικές ταυτότητες του ΠΑΣΟΚ που είχαν. Ζήτησαν να επιτραπεί στους υπόλοιπους συναδέλφους τους να συγκεντρωθούν στο δρόμο απέναντι απ' το ξενοδοχείο. Κατάγγειλαν τα ΜΑΤ και την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για την επίθεση που δέχτηκαν και φώναξαν: "Ανδρέα ζεις, σήκω να τους δεις". Με τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων αποκλεισμένη πίσω από τις κλούβες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν για πολλή ώρα και τελικά τους επιτράπηκε να συγκεντρωθούν στον απέναντι δρόμο, όπου και παρέμειναν για πολλή ώρα. Εντονα αποδοκιμάστηκε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου όταν, γύρω στις 11πμ, έφτασε στο ξενοδοχείο. Αποδοκιμάστηκε επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Βγαίνοντας από το χώρο συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και προσπαθώντας να "καθησυχάσει" τους απεργούς εισέπραξε σαν απάντηση το σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών". Αντιπροσωπεία του σωματείου μπήκε στο χώρο της συνεδρίασης και μοίρασε προκηρύξεις στους βουλευτές, ενώ στο χώρο της συγκέντρωσης των τραπεζοϋπαλλήλων προσήλθαν και οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολίων, διαμαρτυρόμενες για τα δικά τους αιτήματα και εκφράζοντας, παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας.

Καταδικάζει η ΕΣΑΚ Τραπεζών

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζόμενους της Ιονικής. "Η κλιμάκωση του αυταρχισμού ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, τονίζει η ανακοίνωση, θα ενταθεί. Η ποινικοποίηση των αγώνων - και του αγώνα της Ιονικής - μπορεί να αποκρουστεί από την ένταση των αγώνων, από το συντονισμό τους σε όλα τα επίπεδα και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Η μαζική και καθημερινή συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στις κινητοποιήσεις, με αιχμή το χώρο της Ιονικής, είναι σε θέση να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και τις κρατικές τράπεζες, που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, που χτυπάει το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ενωτική και αποφασιστική στάση των εργαζόμενων στην Ιονική Τράπεζα μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί από τους 55.000 τραπεζοϋπαλλήλους στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική δεν είναι μόνοι τους. Γιατί δεν αγωνίζονται μόνο για τα "δικά" τους συμφέροντα και δικαιώματα. Τα μέλη και τα στελέχη της ΕΣΑΚ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για να αποκρούσουν αυτή την αντιλαϊκή αντεργατική και αυταρχική πολιτική.

Καλούμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της. Να πάρει, επιτέλους, τέτοιες αποφάσεις που να δυναμώνουν την ενότητα και τη δράση των εργαζόμενων. Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, η περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα των τραπεζών, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων".

80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 150 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Διοργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 του Μάη

Μια ιδιαίτερα σημαντική διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αθήνα το τριήμερο Παρασκευής - Σαββάτου - Κυριακής, 22 23 και 24 Μάη 1998, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 150 χρόνων από τη δημοσίευση του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" από τους ιδρυτές του επιστημονικού σοσιαλισμού Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Το θέμα της Διεθνούς αυτής Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι: "Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σύγχρονες συνθήκες".

Η πρωτοβουλία αυτή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες του ΚΚΕ για την ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού μετώπου δυνάμεων που θα αντιστέκονται στις επιλογές και στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς και η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών κομμάτων, για την ανασυγκρότηση γενικότερα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για την επικαιρότητα του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" και του επαναστατικού μηνύματος που εκπέμπεται απ' αυτό. Παράλληλα, να γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμάτων αυτών για τα σημερινά τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, οι εμπειρίες που υπάρχουν σε κάθε χώρα, αλλά και διεθνώς, να επεξεργαστούν από κοινού πραχτικά μέτρα για το συντονισμό και την κοινή δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κινημάτων που, διευκολύνει, προωθεί και κάνει δυνατή την οικοδόμηση ενός ευρύτερου μετώπου πιο πλατιών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ανάμεσα στα πολλά άλλα θέματα που θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που θα συμμετέχουν στη διεθνή συνάντηση, πρόκειται να τους απασχολήσει και η παγκόσμια συμφωνία για τις επενδύσεις, οι διαδικασίες καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Παράλληλα, αναμένεται να αναπτυχθούν μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για θέματα όπως η αντίσταση στο ΝΑΤΟ και στη διεύρυνσή του, πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των κομμουνιστών και των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, πιο συγκεκριμένες μορφές πληροφόρησης και ανταλλαγής πληροφοριών και θέσεων μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Παίρνοντας υπόψη τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, ειδικά ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα και τα κομμουνιστικά ιδανικά, αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες σκέψεις για την αντίσταση και το συντονισμό της πάλης ενάντια στο κύμα διώξεων κομμουνιστών και γενικά δημοκρατών.

Μέχρι στιγμής συμμετοχή έχουν δηλώσει 50 κόμματα από όλες τις ηπείρους.

Συναυλία με την ορχήστρα της ΕΡΤ

Συναυλία με την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ την Παρασκευή, 22 Μάη, ώρα 8.30 μμ, στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό, προς τιμή των αντιπροσωπειών των Κομμουνιστικών Κομμάτων που θα πάρουν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Το πρόγραμμα της συναυλίας, που διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ περιλαμβάνει:

Γιάννη Κωνσταντινίδη: "Ελληνικοί λαϊκοί σκοποί"

Μίκη Θεοδωράκη: "Μάτια δακρυσμένα"

Αλκη Μπαλτά: "Μουσική για νέους"

Σεργκέι Προκόφιεφ: "Ο Πέτρος και ο Λύκος" (Μουσικό παραμύθι)

Λέοναρντ Μπερνστάιν: Τρία κομμάτια από το "West side Story"

Αφηγητής είναι ο Σπύρος Παπαδόπουλος και την ορχήστρα διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς.

Προσκλήσεις διατίθενται στην έδρα της ΚΕ στο Περισσό

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Κυβερνητικές εξηγήσεις

Ανακοίνωση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα

"Την ανάγκη της δημιουργίας, πρώτα, του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για την εξασφάλιση της προστασίας του πολίτη και τη διασφάλιση της λειτουργίας της ενημέρωσης", προκειμένου να δοθούν άδειες για τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης προβάλλει η κυβέρνηση με χτεσινή ανακοίνωση - απάντηση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα, σχετικά με την καθυστέρηση χορήγησης αδειών για λειτουργία ψηφιακής τηλεόρασης.

Οπως είναι γνωστό, τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει "πόλεμος" με κατηγορίες μεγαλοεκδοτικών συμφερόντων, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δε δίνει άδεια λειτουργίας σε σχετική επιχείρηση που έχουν συστήσει οι ιδιοκτήτες του ΜΕΓΚΑ. Κι αυτό, όπως ανοιχτά καταγγέλλεται, για να διευκολύνει άλλα "διαπλεκόμενα" συμφέροντα (Κόκκαλη - Κυριακού). Ολα αυτά εξελίσσονται ενώ η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τη δημόσια ΕΡΤ και τον ΟΤΕ να λειτουργούν σαν φτωχοί συγγενείς αντί να εξασφαλίσει την αξιοποίηση αποκλειστικά από το δημόσιο των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής (δορυφορική - ψηφιακή - συνδρομητική τηλεόραση).

Η κυβέρνηση Σημίτη, ευρισκόμενη και η ίδια στον πυρήνα των "διαπλεκομένων" και σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις, με τη χτεσινή ανακοίνωση - απάντηση του Δ. Ρέππα, επιχειρεί να δικαιολογήσει τη "στάση αναβλητικότητας" και σημειώνει πως "η εισαγωγή και η ανάπτυξη στη χώρα μας των νέων τηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει χωρίς κανόνες που να ανταποκρίνονται στις αρχές για την προστασία του πολίτη και τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της ενημέρωσης (πολυφωνία, κοινά τεχνολογικά πρότυπα - αποκωδικοποιητές κλπ.). Η σοβαρότητα των θεμάτων αυτών δεν επιτρέπει βεβιασμένες κινήσεις, λέει ο Δ. Ρέππας και διαβεβαιώνει τους ανησυχούντες ότι η κυβέρνηση σε επόμενη συνεδρίασή της θα ασχοληθεί με το θέμα, καθησυχάζοντας πως η τελική θέση της θα γίνει σύντομα γνωστή.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Λάρισα

"Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που θα εναντιώνεται αποτελεσματικά στη συντήρηση και τη "νέα τάξη πραγμάτων" και θα θέτει στόχο την ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων", είναι το θέμα εκδήλωσης που οργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 18 του Μάη.

Στην εκδήλωση, που γίνεται στο ξενοδοχείο "Διβάνι Παλλάς" (1ος όροφος) στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας διοργανώνει στα πλαίσια των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, η ΚΟ Θεσσαλονίκης σήμερα ώρα 11 το πρωί στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ.Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ. Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην Αχαϊα

Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν στο Γηροκομείο, και τους αγωνιστές του ΔΣΕ που έπεσαν στην άνιση πάλη τους κατά της εγχώριας αντίδρασης και των ξένων προστατών της, για την Εθνική Ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό στη χώρα μας, θα τιμήσει η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ σε εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 18 του Μάη,στις 8 μ.μ.,στο "Μέγαρο Λόγου και Τέχνης" (πλατεία Γεωργίου) της Πάτρας.

Θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης,ενώ το χρονικό θα παρουσιάσει ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ