Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εκσυγχρονιστικό" ξύλο

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν άγρια απεργούς της Ιονικής και των ΚΑΕ, που διαδήλωναν κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Για δεύτερη φορά στη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους οι εργαζόμενοι της Ιονικής ένιωσαν στις πλάτες τους τα άγρια γκλομπ των ΜΑΤ χτες το πρωί, όταν, μετά από συγκέντρωση που είχαν στο ΧΙΛΤΟΝ, έκαναν πορεία προς το "Κάραβελ", όπου για δεύτερη μέρα συνεδρίαζε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σκοπός των απεργών - διαδηλωτών ήταν να διαμαρτυρηθούν για το ξεπούλημα της Ιονικής, ενώ μαζί τους ήταν και εργαζόμενοι από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, που και αυτά ξεπουλιούνται.

Εκατοντάδες σφυρίγματα σήμαναν την έναρξη της πορείας των διαδηλωτών, που φώναζαν: "Κάτω τα χέρια απ' την Ιονική", "Αγώνας αγώνας μαζικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Οχι στο ξεπούλημα της Ιονικής". Λίγο πριν το "Κάραβελ", ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία. Οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ τούς ξυλοκοπούσαν άγρια. Δυο διαδηλωτές συνελήφθησαν για να αφεθούν ελεύθεροι αργότερα. Κλούβες των ΜΑΤ, παραταγμένες κάθετα στο δρόμο, έκοψαν και πάλι την πορεία. Συνεχώς κατέφταναν και νέες διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά έξι διμοιρίες), που ήταν έτοιμες να ρίξουν χημικά και δακρυγόνα.

Οι λίγοι διαδηλωτές που κατόρθωσαν να περάσουν και να σταθούν μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, αποδοκίμασαν τον Θ. Τσουκάτο μόλις εμφανίστηκε στην είσοδο. Πολλοί έκαψαν τις κομματικές ταυτότητες του ΠΑΣΟΚ που είχαν. Ζήτησαν να επιτραπεί στους υπόλοιπους συναδέλφους τους να συγκεντρωθούν στο δρόμο απέναντι απ' το ξενοδοχείο. Κατάγγειλαν τα ΜΑΤ και την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για την επίθεση που δέχτηκαν και φώναξαν: "Ανδρέα ζεις, σήκω να τους δεις". Με τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων αποκλεισμένη πίσω από τις κλούβες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν για πολλή ώρα και τελικά τους επιτράπηκε να συγκεντρωθούν στον απέναντι δρόμο, όπου και παρέμειναν για πολλή ώρα. Εντονα αποδοκιμάστηκε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου όταν, γύρω στις 11πμ, έφτασε στο ξενοδοχείο. Αποδοκιμάστηκε επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Βγαίνοντας από το χώρο συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και προσπαθώντας να "καθησυχάσει" τους απεργούς εισέπραξε σαν απάντηση το σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών". Αντιπροσωπεία του σωματείου μπήκε στο χώρο της συνεδρίασης και μοίρασε προκηρύξεις στους βουλευτές, ενώ στο χώρο της συγκέντρωσης των τραπεζοϋπαλλήλων προσήλθαν και οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολίων, διαμαρτυρόμενες για τα δικά τους αιτήματα και εκφράζοντας, παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας.

Καταδικάζει η ΕΣΑΚ Τραπεζών

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζόμενους της Ιονικής. "Η κλιμάκωση του αυταρχισμού ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, τονίζει η ανακοίνωση, θα ενταθεί. Η ποινικοποίηση των αγώνων - και του αγώνα της Ιονικής - μπορεί να αποκρουστεί από την ένταση των αγώνων, από το συντονισμό τους σε όλα τα επίπεδα και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Η μαζική και καθημερινή συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στις κινητοποιήσεις, με αιχμή το χώρο της Ιονικής, είναι σε θέση να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και τις κρατικές τράπεζες, που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, που χτυπάει το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ενωτική και αποφασιστική στάση των εργαζόμενων στην Ιονική Τράπεζα μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί από τους 55.000 τραπεζοϋπαλλήλους στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική δεν είναι μόνοι τους. Γιατί δεν αγωνίζονται μόνο για τα "δικά" τους συμφέροντα και δικαιώματα. Τα μέλη και τα στελέχη της ΕΣΑΚ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για να αποκρούσουν αυτή την αντιλαϊκή αντεργατική και αυταρχική πολιτική.

Καλούμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της. Να πάρει, επιτέλους, τέτοιες αποφάσεις που να δυναμώνουν την ενότητα και τη δράση των εργαζόμενων. Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, η περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα των τραπεζών, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ