ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΔΚΕ
Στις ελληνικές καλένδες η απλή αναλογική

Με το αίτημα για εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσίασε χτες, εμμένει στην απόκρουση της μέγιστης αντιπροσώπευσης όλων των απόψεων στο χώρο της ΤΑ και στη συνέχιση ουσιαστικά του υπάρχοντος αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1979.

Και χτες επιβεβαιώθηκε το κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στο μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών που αυτή επιτάσσει για το θεσμό, καθώς οι εκπρόσωποι των παραπάνω κομμάτων στις ομιλίες τους θεώρησαν κατακτήσεις του θεσμού μια σειρά αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, όπως ο "Καποδίστριας" και το θεσμικό πλαίσιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ενώ χειροκρότησαν τη συνεργασία αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης σαν το νέο ρόλο που πρέπει να παίξει ο θεσμός στις σημερινές συνθήκες. Το ρόλο αυτό θεώρησαν πως πρέπει να εξυπηρετήσει και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, που θα προτείνει η ΚΕΔΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος άδραξε, για μια ακόμη φορά, την ευκαιρία για να πει πως είναι "ακομμάτιστος". Παράλληλα, αποδεικνύοντας τη "σημασία" που δίνει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η λειτουργία των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, εστίασε στην ομιλία του, στον τρόπο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Τάχθηκε και πάλι κατά της αφίσας, τη στιγμή βέβαια που οι ίδιος τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης από τα ΜΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, η ΕΕΤΑΑ ετοιμάζει κώδικα δεοντολογίας για τη διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου. Για να "διασφαλιστεί", λέει, το κύρος της αυτοδιοίκησης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής τόνισε: "Είναι ανάγκη να αναδειχτούν τα συλλογικά όργανα της ΤΑ σε μοχλούς διεκδίκησης και κατοχύρωσης του ουσιαστικού ρόλου του θεσμού, όπου θα είναι συμμέτοχος στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και έλεγχο μιας ανάπτυξης της χώρας, με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του. Οχι υποταγμένο στους νόμους της αγοράς".

ΛΗΜΝΟΣ
Αντικομμουνιστική υστερία του δημάρχου Μύρινας!

Στέλνει στον ψυχίατρο κομμουνιστή συνδικαλιστή υπάλληλο του δήμου! Φασιστική και ανήθικη χαρακτηρίζει την πράξη αυτή η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ

Με μια ανήθικη και φασιστική πράξη, ο δήμαρχος της Μύρινας Γιώργος Χατζηχαραλάμπους,παραπέμπει κομμουνιστή συνδικαλιστή υπάλληλο του δήμου σε ψυχίατρο για εξέταση (!) αποκορύφωμα της προσφιλούς τακτικής του των διώξεων σε βάρος όλων όσοι τολμούν να αντιστέκονται και να καταγγέλλουν την αντιλαϊκή του πολιτική.

Με επιστολή του προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΟΤΑ και την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, ο δήμαρχος ζητά την εξέταση του υπαλλήλουΠαναγιώτη Καραφιλίππου από ψυχίατρο και την απομάκρυνσή του "όσο γίνεται πιο γρήγορα από τον εργασιακό χώρο του δήμου και να υποβληθεί σε συστηματική θεραπεία και παρακολούθηση"! Μάλιστα, ο δήμαρχος, έχοντας κάνει ήδη... τη"διάγνωσή" του, προσθέτει πως ο υπάλληλος "παρουσιάζει έντονα παρανοϊκά συμπτώματα, τα οποία έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό και καθημερινά γίνεται επιθετικός, με αποτέλεσμα να μην προάγεται το έργο του Δήμου"!

Ολως "τυχαίως", ο διωκόμενος υπάλληλος, είναι μέλος του ΚΚΕ, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Μύρινας και γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Το δε "έργο του Δήμου" που ο υπάλληλος δεν "προάγει", δεν είναι παρά η γνωστή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα βάρη που ρίχνει στους δημότες του. Οπως φαίνεται και από την καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, ο συγκεκριμένος δήμαρχος έχει κάνει... "έργο ζωής" αυτή την πολιτική. Και βέβαια, τέτοιου είδους "εκσυγχρονισμός", μόνο αναχρονιστικές και μαύρες μεθόδους πολιτικής... "αντιπαράθεσης" μπορεί να χρησιμοποιεί.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία της, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, καταγγέλλει στο λημνιακό λαό "τη νέα φασιστική δίωξη" του Π. Καραφιλίππου από τον δήμαρχο. "Ο εν λόγω δήμαρχος, εκμεταλλευόμενος παλιά και ξεπερασμένα σήμερα, προβλήματα υγείας του (σ.σ. του υπαλλήλου) τον παραπέμπει χωρίς λόγο στην υγειονομική επιτροπή, ζητώντας ταυτόχρονα την απόλυσή του".

"Η περίπτωση αυτή", συνεχίζει η ανακοίνωση, "μας παραπέμπει σε άλλες μαύρες εποχές, όταν οι κομμουνιστές και οι συνδικαλιστές στέλνονταν, εκτός από τις φυλακές και τις εξορίες, ακόμη και στα ψυχιατρεία (Λέρος κλπ.). Η δίωξη αυτή είναι συνέχεια προηγούμενων διώξεων, τόσο του Καραφιλίππου Παναγιώτη, όσο και άλλων κομμουνιστών συνδικαλιστών, που τολμούν και αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη νοσηρή λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και που ήδη, όλα αυτά, έχουν καταλήξει σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων στο Δήμο".

Η ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ, καλεί τον δήμαρχο Μύρινας "να σταματήσει αυτή την ανήθικη τακτική του και να ανακαλέσει άμεσα την παραπομπή του Καραφιλίππου Παναγιώτη στην υγειονομική επιτροπή και να σταματήσει την ψυχολογική πίεση που του ασκεί συχνά και με διάφορους τρόπους στο χώρο εργασίας του".

"Καλούμε τους μαζικούς φορείς του νησιού να αντιδράσουν στην πολιτική τόσο των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και των διώξεων και τον αντικομμουνισμό του δημάρχου, όσο είναι ακόμα νωρίς και πριν επεκταθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και σε άλλους εργαζόμενους και δημότες".

Συγκέντρωση της ΕΣΚ - Σ Τυφλών

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση - Συνεργαζόμενοι" (ΕΣΚ - Σ) των Τυφλών οργανώνει συγκέντρωση την προσεχή Τρίτη (19.5.1998) στο Συνδικάτο Οικοδόμων, ώρα 6.30 μ.μ.

Στη συγκέντρωση θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της παράταξης ενόψει των εκλογών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) που θα γίνουν στις 31.5.1998.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας, που άρχισαν από προχτές διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή του δεκαπενθήμερου, καθώς και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών και αργιών από 1.1.1998. Οι εργαζόμενοι πήραν την υπόσχεση απ' το υπουργείο Υγείας ότι την Τρίτη θα πληρωθούν το δεκαπενθήμερο και τις καθυστερήσεις.

Αναβρασμός επικρατεί και στα νοσοκομεία, καθώς οι εργαζόμενοι και οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με τις περικοπές στα νυχτερινά και τις αργίες και στην ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών απ' τους γιατρούς.

Ετσι, αύριο οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" θα κάνουν εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ) και στις 11 π.μ. θα κάνουν γενική συνέλευση. Επίσης, αύριο το πρωί, ώρα 8π.μ., οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στις Τρίτη και την Πέμπτη οι γιατροί στο "Λαϊκό" θα κάνουν στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) για τις εφημερίες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Κάστρο Υμηττού
  • Κορυφώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν χτες και διοργάνωσαν ο Δήμος ΥΜΗΤΤΟΥ σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ προς τιμήν των τριών ηρώων του Κάστρου του Υμηττού, Δημήτρη Αυγέρη, Θάνου Κιοκμενίδη και Κώστα Φωλτόπουλου.Το σημερινό πρόγραμμα αρχίζει με συγκέντρωση στις 10 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο και ξεκίνημα πορείας προς το χώρο του Κάστρου, όπου θα συνεχιστεί το υπόλοιπο πρόγραμμα.
Καρακόλιθος
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οι Δήμοι ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και ΔΙΣΤΟΜΟΥ,καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. εκδήλωση τιμής για τους 122 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές στις 24 - 4 - 1944, στη θέση "Καρακόλιθος" Λιβαδειάς. Καλούνται οι αρχές, οι μαζικοί φορείς και ο λαός της περιοχής να παραστούν στην εκδήλωση. Πούλμαν θα αναχωρήσουν (δωρεάν) από το Α Γυμνάσιο Λιβαδειάς.

- Το Παράρτημα της ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ παίρνει μέρος στην παραπάνω εκδήλωση με εκδρομή. Τα πούλμαν αναχωρούν στις 7 π.μ. από τα γραφεία του Παρ/τος (Κύπρου 60), καθώς και από τη Νεάπολη από την πλατεία Νεκροταφείου.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Συζήτηση για την απλή αναλογική

Τέσσερις παρατάξεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) οργανώνουν για την Τρίτη, 19/5, συγκέντρωση - συζήτηση, για να μην περάσει η κατάργηση της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές του συλλόγου.

Οπως είναι γνωστό οι κυρίαρχες δυνάμεις στο ΔΣΑ επιδιώκουν την κατάργηση της απλής αναλογικής και την καθιέρωση του πλειοψηφικού (λίστα). Οι παρατάξεις που αντιτίθενται σε αυτές τις επιδιώξεις είναι η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας", η "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας", η "Ελεύθερη Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" και οι "Δικηγόροι σε Κίνηση - Κίνηση Νέων Δικηγόρων" που εκπροσωπούνται από τους συμβούλους Β. Δημόπουλο,Δ. Μπελαντή,Β. Κουρή,Γ. Κωφόπουλο.

Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία του ΔΣΑ στις 6μ.μ., με θέμα "εκλογικό σύστημα στο ΔΣΑ, όχι στην κατάργηση της απλής αναλογικής".

Δραστηριότητες

"Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Αρτας", είναι το θέμα της ανοιχτής συγκέντρωσης που διοργανώνει η ΝΑΣ Αρτας, στο χωρίο Γραμμενίτσα, στο καφενείο του Ζώγου, αύριο Δευτέρα 18 Μάη, στις 9 μ.μ. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο επικεφαλής της Γραμματείας, Βασίλης Ζιώβας.

  • Οι δημοτικές εκλογές '98 καθώς και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συζήτηση που διοργανώνει η Ενωτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση, τη Δευτέρα 25 Μάη στις 7: 30 μ.μ. στα Λιθαρίτσα Ιωαννίνων.
  • Την ανακήρυξη του υποψήφιου Νομάρχη Αντώνη Κατσά και την παρουσίαση της διακήρυξής της, θα κάνει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Μεσσηνίας την Τετάρτη 20 του Μάη και ώρα 6:30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
  • Η διαμόρφωση προγράμματος με άξονα τα προβλήματα της πόλης και τη λύση τους, καθώς και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση(ΔΑΚ) αύριο, Δευτέρα 18 Μάη και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μελισσίων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για τις πολιτικές εξελίξεις

Η Αχτίδα Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την Τετάρτη 20.5.98 στις 8 το βράδυ, μπροστά στα κομματικά γραφεία της ΚΟΒ Αγ. Παύλου, στην οδό Ηπείρου.Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Χριστάνης,μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ.

"902 ΤV"
Οδοιπορικό στα ορυχεία της Πτολεμα'ϊδας

Παρακολουθήστε τη Δευτέρα 18 του Μάη στις 8 το βράδυ το οδοιπορικό του τηλεοπτικού "902" στα ορυχεία και στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ Πτολεμαϊδας. Επιμέλεια - παρουσίαση Ανδρέας Θέρμος.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Για Κυριακή 17.5)

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Για Κυριακή 17.5)

Σήμερα, 17 Μάη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πειραιά γίνεται το μνημόσυνο του

ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΟΥ

μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή, ο οποίος έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Θα σε θυμούμαστε πάντα, σύντροφε Βασίλη.

Τα μέλη της ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου

ΠΑΤΡΑ
Τρεις ναυτικοί νεκροί στο λιμάνι

Τρεις εργατικές οικογένειες έχασαν χτες τους ανθρώπους τους, που άφησαν την τελευταία τους πνοή την ώρα του μεροκάματου στην Πάτρα. Νεκροί ανασύρθηκαν από αμπάρι φορτηγίδας ο μηχανικός Ιωάννης Καστελλοριζιός από τον Πειραιά και οι ναύτες Χρήστος Δρυμώνης από τη Σάμο και Δημήτριος Βαρσάμος από τον Πειραιά. Ενας ακόμα εργάτης, ο χειριστής Δ. Οικονομόπουλος μεταφέρθηκε με νευρικό κλονισμό στο νοσοκομείο της πόλης.

Το δυστύχημα συνέβη στις 10.30 το πρωί την ώρα που εκτελούνταν εργασίες εμβάθυνσης στην περιοχή Τσουκανέικα. Οι τρεις ναυτικοί είχαν κατέβει στο αμπάρι της φορτηγίδας για εργασίες, χωρίς όμως να έχει γίνει καθαρισμός του χώρου από τα επικίνδυνα αέρια. Μία ώρα αργότερα καθώς αργούσαν να ανέβουν ο Δ. Οικονομόπουλος πήγε να δει τι συμβαίνει και τους βρήκε νεκρούς.

Συσκέψεις της ΕΣΑΚ

Σε σύσκεψη καλεί αύριο Δευτέρα η Τοπική Επιτροπή Αθήνας της ΕΣΑΚ,τα μέλη της παράταξης που είναι αντιπρόσωποι στο 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΑ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Ηπειρωτών στις 6.30 μμ και θα έχει θέμα την τακτική της παράταξης στο συνέδριο.

  • Πλατιά σύσκεψη, μεθαύριο Τρίτη στις 7μμ, πραγματοποιεί η ΕΣΑΚ Λογιστών στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27), με θέματα: Συζήτηση των θέσεων της ΕΣΑΚ - ΔΕ για την πανελλαδική συνδιάσκεψη, εξελίξεις στον κλάδο, εκλογή αντιπροσώπων για την παναθηναϊκή συνδιάσκεψη και γραφείου της ΕΣΑΚ Λογιστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ