ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ενδυναμώνεται η πολιτική της υποκατάστασης

"Ενδυναμώνουμε το πρόγραμμα μεθαδόνης με τη δημιουργία τριών νέων μονάδων", είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στα χτεσινά εγκαίνια της Μονάδας Υποκαταστάτων στο Κέντρο της Αθήνας

Τελικά τα χτεσινά εγκαίνια της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης σε χρόνιους τοξικομανείς απ' τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ολισθαίνει ολοταχώς στην υποκατάσταση της προγραμμάτων απεξάρτησης, με προγράμματα συντήρησης με μεθαδόνη "χωρίς περιορισμό χρόνου". Τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν αποκαλυπτικά όταν είπε "ενδυναμώνουμε το πρόγραμμα της μεθαδόνης", ενώ αναφερόμενος στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα εξάγγειλε για μια ακόμα φορά τα προγράμματα της Κρήτης και της Πάτρας, όπως έγινε και πριν ένα χρόνο (9.4.1997) απ' το υπουργείο Υγείας, αλλά έμεινε στα χαρτιά.

Μια άλλη πλευρά που αναδείχτηκε χτες ήταν η διαγραφή και απ' το λεξιλόγιο της κυβέρνησης των κοινωνικών αιτιών του προβλήματος. Μάλιστα, η αρχή της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν αποκαλυπτική, καθώς περιορίστηκε στην "ατομική και δημόσια υγεία" ή τη "δημόσια ασφάλεια". "Η εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, είπε ο πρωθυπουργός, απασχολεί ιδιαίτερα την πολιτεία, καθώς αποτελεί σημαντική απειλή για την ατομική και δημόσια υγεία, την κοινωνική αρμονική συμβίωση, τη δημόσια ασφάλεια, την πολιτική σταθερότητα και τη γενικότερη ασφάλεια των πολιτών".

Η διατύπωση αυτή συμπυκνώνει τη λογική εκείνη που θέλει την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ως πρόβλημα για τη δημόσια ασφάλεια. Και προέκταση αυτής της λογικής αποτελεί ο περιορισμός της βλάβης.

Με τη χτεσινή επιχείρηση της κυβέρνησης για επίδειξη του προσωπικού ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού για τα ναρκωτικά ευτελίστηκε και ως διαδικασία η ίδια η έννοια της απεξάρτησης, καθώς έξω απ' τα γραφεία της μονάδας συναθροίστηκαν διάφοροι προσκεκλημένοι, οι οποίοι περί άλλα ετύρβαζαν. Ελειψε δηλαδή - πλην ελαχίστων - η συμμετοχή των πολιτών που ενδιαφέρονται για την απεξάρτηση. Ηταν, όμως, παρούσα η υποψήφια Δήμαρχος Μ. Δαμανάκη.

Η νέα μονάδα χορήγησης μεθαδόνης στεγάζεται στην οδό Καποδιστρίου 46 και, όπως αναφέρει μια ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ, στόχος του προγράμματος είναι η "απεξάρτηση από όλες τις εθιστικές ουσίες συμπεριλαμβανομένης και της μεθαδόνης". Οι προεκτάσεις όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος φαίνεται ότι αποτυπώνονται καλύτερα σε ένα κείμενο του συλλόγου των μελών και φίλων του προγράμματος μεθαδόνης, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους ζήτησαν την "παράλληλη λειτουργία προγραμμάτων μεθαδόνης χωρίς περιορισμό χρόνου" για εκείνους "που θέλουν να ζήσουν μακριά απ' το τον εφιάλτη της ηρωίνης".

Η ομιλία του πρωθυπουργού Η εκδήλωση άρχισε με το κόψιμο κορδέλας στην είσοδο των γραφείων της μονάδας.

Στη συνέχεια μίλησαν κατά σειρά η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη,ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης και ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε και τα εξής: "Ενδυναμώνουμε το Πρόγραμμα Υποκατάστασης (Μεθαδόνης) με τη δημιουργία τριών νέων μονάδων. Ηδη από τον Ιανουάριο λειτουργεί η 2η Μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα εγκαινιάζουμε τη 2η Μονάδα στην Αθήνα και ως το τέλος του έτους θα ξεκινήσουμε τη Μονάδα στον Πειραιά. Δεν παραβλέπουμε βέβαια το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται δυσαναλογία ανάμεσα στις ανάγκες και τις διαθέσιμες θέσεις στα προγράμματα αυτά".

  • Το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει για τους φυλακισμένους χρήστες υπό την επιστημονική επίβλεψη του ΟΚΑΝΑ, η λειτουργία Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων σε κατάλληλο συγκρότημα κτιρίων, που βρίσκεται στον Ελαιώνα Θηβών. "Αναζητούμε, πρόσθεσε, κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία και δεύτερου Κέντρου στο Νομό Θεσσαλονίκης""
  • Επανέλαβε τη χιλιοδιατυπωμένη διακήρυξη περί ειδικής επιμόρφωσης των Δικαστών. "Στον τομέα, είπε, της Δικαιοσύνης προγραμματίζουμε την ειδική επιμόρφωση των Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με το θέμα της τοξικοεξάρτησης. Προωθούμε, άμεσα, τη θεσμοθέτηση του διορισμού ψυχιάτρων ή νευροψυχιάτρων στις έδρες των Εφετείων και στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο των δικαστικών, εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών".
  • Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου "για τη διάκριση της ποινικής αντιμετώπισης των εμπόρων ναρκωτικών από τους μικροδιακινητές και την παροχή της δυνατότητας να απολαμβάνει ο παραβάτης των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου και όταν απεξαρτάται με ίδιες δυνάμεις".

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε: "Μια άλλη κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι η εργασιακή αποκατάσταση των απεξαρτημένων, που πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντική με την προσπάθεια απεξάρτησης. Πέραν των προγραμμάτων κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση που ήδη υλοποιούνται, προγραμματίζουμε, με τον ΟΚΑΝΑ, την ίδρυση Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, με παραρτήματα στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη".

Οι θέσεις

Η τέταρτη μονάδα του Προγράμματος Υποκατάστασης - χορήγηση μεθαδόνης (Καποδιστρίου 46) του ΟΚΑΝΑ ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 13 Μάη 1998. Διαθέτει 200 θέσεις θεραπείας με προοπτική ανάπτυξης σε 300 θέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ σήμερα υπάρχουν 2.600 αιτήσεις για εισαγωγή στα προγράμματα Αθήνας - Θεσσαλονίκης και έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 800 περίπου χρήστες.

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις εφημερίες, τις αργίες και τα νυχτερινά

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι, που αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο, που προβλέπει την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών, ενώ οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υπουργική απόφαση που προβλέπει τον περιορισμό της απασχόλησής τους - κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού - κατά 80%, τις αργίες και τις νύχτες.

Η χτεσινή εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) των γιατρών του Λαϊκού Νοσοκομείου είχε επιτυχία και πρόκειται να επαναληφθεί αύριο, 21 Μάη.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΔΗΝ) έχει πάρει απόφαση για τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) στις 26 Μάη, με αιτήματα την πρόσληψη προσωπικού και την άμεση καταβολή δεδουλευμένων από νυχτερινά, αργίες, εξαιρέσιμα και υπερωρίες. Ηδη, όμως, έχουν αρχίσει οι κινητοποιήσεις ανά Νοσοκομείο.

Σήμερα στον "Ευαγγελισμό" οι εργαζόμενοι κάνουν τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.), ενώ την Παρασκευή θα καλέσουν σε σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των άλλων νοσοκομείων, με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τα νοσοκομεία αυτά. Επίσης, έχουν πάρει απόφαση να συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τα "Επείγοντα Περιστατικά", στις 8 π.μ. και στη συνέχεια να προχωρούν σε ενέργειες που αποφασίζουν την ίδια μέρα.

Τετράωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) κάνουν σήμερα και οι εργαζόμενοι του Τζανείου Νοσοκομείου, που για πέμπτο συνεχή μήνα δε λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον περίβολο του Νοσοκομείου. Ο Σύλλογος Προσωπικού αποφάσισε, επίσης, τετράωρες στάσεις εργασίας (3 μ.μ. - 7 μ.μ.), σήμερα και στις 22 Μάη, για το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, του Κέντρου Μητέρας - Παιδιού και της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας.

Σημειώνεται ότι χτες έκαναν εξάωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στο Ασκληπιείο Βούλας και επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στο Κρατικό της Αθήνας.

Σήμερα η πορεία των τυφλών

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας θα κάνουν σήμερα το μεσημέρι οι τυφλοί, που διαμαρτύρονται για την επιβολή οικονομικών περιορισμών και για το 1998 στη χορήγηση της κάρτας μετακίνησης. Οι τυφλοί θα συγκεντρωθούν στη 1 μ.μ. κάτω από τα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Βερανζέρου 31) και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Εκεί θα παραμείνουν έως ότου συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου και λάβουν θετική απάντηση.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταδικάζει τον αυταρχισμό

"Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας δεν επιλύονται διά της σιωπής των αμνών, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές. Το μεμπτό δεν είναι ότι προβάλλονται τα προβλήματα, αλλά δυστυχώς ότι υπάρχουν και είναι πολλά και οξυμένα".

Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που καταγγέλλει "τα ακραία φαινόμενα προπηλακισμού εκπροσώπων των ΜΜΕ από εγκάθετους των διοικήσεων των νοσοκομείων, εμποδίζοντάς τους να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας".

Η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε την ανακοίνωση με αφορμή τις δύο επιθέσεις που δέχτηκαν εκπρόσωποι των γιατρών, των εργαζομένων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο "Ασκληπιείο" Βούλας, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, στις 23 του Απρίλη και στις 14 του Μάη. "Θεωρούμε - συνεχίζει η Ομοσπονδία - ότι σε αυτές τις μεθοδεύσεις ευθύνη έχουν τόσο οι διοικήσεις των νοσοκομείων, όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας". Η ΠΟΕΔΗΝ καταδικάζει τα τελευταία κρούσματα αυταρχισμού που έγιναν στο Νοσοκομείο Βούλας, σε βάρος συνεργείου της κρατικής τηλεόρασης (ΕΤ), του προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, Χ. Ζαχαρόγιαννη, και του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του "Ασκληπιείου" Βούλας, Γ. Γιαννικούρη.

Η Ομοσπονδία ζητεί την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, για να μην παρουσιαστούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα στο χώρο των νοσοκομείων.

Λεζάντα 1ου

Το ζήτημα είναι πώς θα κοπεί ο ιμάντας που σέρνει τον τοξικομανή στους τεχνητούς παραδείσους

ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Απαράδεκτη πολιτική

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά ο πρόεδρός της, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Στεφανής,κάλεσε τους βουλευτές να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Ο Απ. Τασούλας,εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική, δήλωσε ότι δεν επικροτεί αυτή την εκδήλωση και ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει, καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι η Διακομματική συμφωνεί για ζητήματα, όπως η υποκατάσταση, τα οποία ποτέ δε συζητήθηκαν και, πολύ περισσότερο, δεν πήρε αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα. "Αν, είπε ο Απ. Τασούλας, θέλει ο πρωθυπουργός να είναι πρωθυπουργός της μεθαδόνης, να πάρει και τις ευθύνες γι' αυτό που κάνει. Δεν μπορεί, ωστόσο, να εμφανίζουν τη Διακομματική Επιτροπή σαν "φύλλο συκής" για την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα ναρκωτικά".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε, τέλος, πως επιφυλάσσεται να φέρει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος το ζήτημα της συνέχισης της συμμετοχής του σε μια τέτοια Διακομματική Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ