ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
Αμοιβή 420 δραχμές για 45' θεραπείας!

Δεν έχουν κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ - παρά τις μεγάλες ανάγκες - οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις είναι ελάχιστες

Με σημαντικά προβλήματα βρήκε η χτεσινή "Πανελλήνια Μέρα της Εργοθεραπείας", τους εργοθεραπευτές της χώρας, οι οποίοι απ' τη μια μεριά δουλεύουν εδώ και έξι περίπου χρόνια χωρίς κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και απ' την άλλη δε δημιουργούνται νέες οργανικές θέσεις, ενώ οι ήδη υπάρχουσες είναι λίγες.

Οπως τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, από τα Γενικά Νοσοκομεία της Αθήνας ελάχιστα έχουν εργοθεραπευτές, ενώ σε κάποια από αυτά, αν και έχουν δημιουργηθεί τμήματα εργοθεραπείας, εντούτοις δε λειτουργούν λόγω μη πρόσληψης εργοθεραπευτών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν. Η Φωτεινή Ζωγράφου,πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε: "Στα 200 ειδικά σχολεία και ειδικές επαγγελματικές σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον 12 εργοθεραπευτές. Δηλαδή, οι παραπάνω θεσμοί εξυπηρετούν 15.000 παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, στα οποία αντιστοιχούν 12 εργοθεραπευτές".

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι πληγή στον κλάδο αποτελεί το χαμηλό κόστος της συνεδρίας της Εργοθεραπείας στα τιμολόγια των διαφόρων ασφαλιστικών φορέων, αφού η τιμή της ανέρχεται στις 420 δραχμές για τα 45 λεπτά θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή ισχύει για τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Π. Κουρουμπλής,βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε "γραφειοκρατικά προβλήματα" στην πρόσληψη εργοθεραπευτών, παραβλέποντας τις περικοπές θέσεων εργασίας στον γενικότερο τομέα της Υγείας και Πρόνοιας.

Ο Ι. Τσιάντης,αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στη σύντομη τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχουν οι ασθενείς από τους εργοθεραπευτές και το έργο τους. Η Α. Παπαβασιλείου,διευθύντρια Παιδονευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, τόνισε: "Ο εργοθεραπευτής αξιολογεί και αντιμετωπίζει τρεις βασικούς τομείς στο παιδί. Της αυτοεξυπηρέτησης, του παιχνιδιού και της σχολικής δραστηριότητας". Ο Π. Λαγός,επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, αναφέρθηκε στον ρόλο παιδιάτρου και εργοθεραπευτή. Τέλος, η Σάρα Κανταρτζή,μίλησε για τις σπουδές των εργοθεραπευτών στη χώρα μας, τονίζοντας τη σημασία της καλής εκπαίδευσης.

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αιτήσεις για βεβαιώσεις από Ρουμανία

Αναλυτικά στοιχεία για τις διαδικασίες χορήγησης βεβαίωσης εργασίας ή σύνταξης για τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία δίνει το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με αυτά, η αίτηση του ενδιαφερόμενου για τη χορήγηση βεβαίωσης εργασίας ή σύνταξης που αποστέλλεται στον Σύλλογο Πολιτικών Προσφύγων στο Βουκουρέστι, θα πρέπει να έχει τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο (με κεφαλαία), όνομα πατρός και μητρός, έτος και τόπος γέννησης. Πού διέμενε στη Ρουμανία και από πότε μέχρι πότε, που εργάστηκε (ακριβή στοιχεία, ονομασία επιχείρησης ή υπηρεσίας) σε τι δουλιά και από πότε μέχρι πότε. Αν είναι ήδη συνταξιούχος από Ρουμανία, το είδος της σύνταξης (εργατική, αναπηρική, επί αορίστου ή προσωρινή).

Η αίτηση αυτή υποβάλλεται στο Γραφείο Συντάξεων (Πιάτσα Αμζεϊ αρ. 13, 2ος όροφος, Βουκουρέστι),το αρμόδιο για τη χορήγηση των απαιτούμενων βεβαιώσεων. Εάν οι συνταξιούχοι δεν έχουν την απόφαση ή το βιβλιάριο συνταξιούχου, μπορούν να στείλουν κάποιο απόκομμα για να βρει το Γραφείο Συντάξεων τα στοιχεία τους.

Οι βεβαιώσεις εργασίας ή σύνταξης που χορηγούνται από το Γραφείο Συντάξεων πρέπει να επικυρώνονται από το Ελληνικό Προξενείο στο Βουκουρέστι. Οι παραπάνω βεβαιώσεις συνοδεύονται και από τη βεβαίωση που χορηγεί ο Σύλλογος (Τσαβδαρίδης Θανάσης), με την οποία βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ή ήταν όντως πολιτικός πρόσφυγας. Και αυτή η βεβαίωση επικυρώνεται στο Ελληνικό Προξενείο. Με αυτές τις βεβαιώσεις εξασφαλίζονται τα κύρια δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται στο ΙΚΑ.

Η ΠΕΕΠΠ σημειώνει, πως όσοι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στον Σύλλογο για τις παραπάνω επικυρώσεις και δεδομένου των χρημάτων που απαιτούνται για αυτές, θα πρέπει να στέλνουν στο Σύλλογο 10 δολάρια ΗΠΑ. Αλλος τρόπος που μπορούν να ενεργήσουν είναι μέσω της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Τέλος, στην ανακοίνωση δίνονται και οι απαραίτητες διευθύνσεις: Γραφείο Συντάξεων, Πιάτσα Αμζεϊ 13, 2ος όροφος. Υπουργείο Εργασίας, Ιντράρεα Προγκρέσουλουι. Υπουργείο Εξωτερικών, Σπατάρουλούι 45, Βουκουρέστι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Από την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνεται η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στο Μακρονήσι, την Κυριακή 24 - 5 - 98.Στην εκδήλωση ο θίασος του ηθοποιού και σκηνοθέτηΝικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης".

Για τη Μακρόνησο δρομολογείται το επιβατικό πλοίο "ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΙ", που θα αποπλεύσει από την προβλήτα Αργοσαρωνικού στον Πειραιά στις 8 πμ και με ενδιάμεση στάση στο Λαύριο στις 11 πμ περίπου. Επιστροφή από Μακρόνησο στις 8 μμ περίπου. Δηλώσεις συμμετοχής έως 21 - 5 - 98 στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 93). Τηλέφωνο: 3824.461.

- Το Παράρτημα Χαλανδρίου δρομολογεί (δωρεάν) πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινούν από την πλατεία Χαλανδρίου στις 8.45 πμ και από πλατεία Χίου στις9 πμ.Κρατήσεις στα τηλ.: 68.16.913 και 67.11.404.

Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν:

- ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - Π. ΣΦΑΓΕΙΩΝ την Πέμπτη 21 - 5 - 98 στις 7 μμ εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους δυο ΕΠΟΝίτες Κώστα Δημητρίου και Γιάννη Τσιρίκα που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους στις 21 - 5 - 1944. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο της εκτέλεσης (Τριών Ιεραρχών και Δρυόπων), όπου έχει στηθεί αναμνηστική στήλη.

- ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και ο δήμος διοργανώνουν την Παρασκευή 22 - 5 - 98 στις10.30 πμ εκδήλωση για τα 54 χρόνια του "Μπλόκου της Ελευσίνας". Προσυγκέντρωση στις 10 πμ στην Πλατεία Ηρώων για να επακολουθήσει πορεία προς την Ανω Ελευσίνα.

- Η ΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 24 - 5 - 98 στις 11 πμ διοργανώνει εκδήλωση τιμής, μνήμης και μνημόσυνο στο Νεκροταφείο, για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές πατριώτες στο Τούρλο Αίγινας. Συγκέντρωση στις 7.15 στην προβλήτα του Καραϊσκάκη, αναχώρηση του πλοίου στις 8 πμ. Η προσέλευση να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

- ΛΑΡΙΣΑΣ το Σάββατο 23 - 5 - 98 στις 11 πμ,εκδήλωση για να τιμηθούν οι 40 Ελληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 8 - 3 - 1944 από τα στρατεύματα Κατοχής στο "Αντιαεροπορικό".

- ΜΕΓΑΡΩΝ από κοινού με τον Δήμο Μεγάρων και τους συγγενείς των θυμάτων, τελούν την Κυριακή 24 - 5 - 98 στις 11 πμ,επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν στη θέση "Ρέμα της Μπύρας" στις 17 - 5 - 1944, καθώς και για όλους τους Μεγαρίτες πατριώτες που εκτελέστηκαν από το 1941 έως το 1944 από τα στρατεύματα κατοχής.

- ΧΑΛΚΙΔΑΣ την Κυριακή 24 - 5 - 98 στις 11 πμ,τιμώντας τη μνήμη των 110 αγωνιστών - αναπήρων του αλβανικού μετώπου - που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Μάη του 1944 στη Ριτσώνα, πραγματοποιεί εκδήλωση. Πούλμαν ξεκινάνε από την πλατεία Αγοράς στις 10.30 πμ. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.Τηλ.: 82.34.296, 82.22.952, 38.44. 853.

Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα Π. ΦΑΛΗΡΟΥ πραγματοποιεί την Παρασκευή 22 - 5 - 98 στις 9 μμ,συνεστίαση στο κέντρο "Ο ΘΟΔΩΡΟΣ" (Αχιλλέως 107 Φάληρο).
Γενικές Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 31 - 5 - 98 στις 10 πμ, πραγματοποιεί τη χρονιάτικη Γενική Συνέλευσή του, στη νέα διεύθυνση των γραφείων του, Αγχιάλου 26 και Πρεβέζης. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να πάρουν μέρος.

Ακόμη:

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξ/κών - Υπ/κών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 20 - 5 - 98 στις 11 πμ την Τακτική Γενική Απολογιστική της Συνέλευση, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όρ. Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητη.
Κλείνει προσωρινά η Συγγρού

Κλειστό στην κυκλοφορία οχημάτων θα παραμείνει το ρεύμα της Λεωφ. Συγγρού προς Πειραιά από τις 10 το βράδυ της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής, λόγω εργασιών για την κατασκευή του μετρό και συγκεκριμένα για την εγκατάσταση γερανογέφυρας στο Σταθμό "Νέος Κόσμος".

Η "Αττικό Μετρό ΑΕ" ανακοίνωσε ότι με τη συμβολή της Τροχαίας η κυκλοφορία θα μπορεί να διεξάγεται μέσω των οδών Αμαλίας, Συγγρού, Πετμεζά, Καλλιρρόης, Συγγρού ή μέσω άλλων εναλλακτικών διαδρομών.

Ο Σύλλογος Φαρακλάδων τιμά τον Μ. Θεοδωράκη

Ο Σύλλογος Φαρακλάδων "Η Εύγερος" Κεφαλονιάς οργανώνει τιμητική βραδιά για το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του συλλόγου και με τη σύμπραξη της Μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αγίων Αναργύρων Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο "Παλλάς", το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 8.45 μμ.

Δίκη Βαγιωνή στο Εφετείο

Δικάζεται σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ο βιομήχανος Ιωσήφ Βαγιωνής για το φόνο της φίλης του Ελένης Πίσχου. Το έγκλημα είχε γίνει στις 24/2/94 μέσα στο γραφείο του Βαγιωνή, στο εργοστάσιό του, στη Λυκόβρυση Αττικής. Το πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο τον καταδίκασε για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε 21 χρόνια κάθειρξη και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ομως, η Εισαγγελία Εφετών θεώρησε το ύψος της ποινής μικρό και άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης (είχε ληφθεί με ψήφους 5 - 2), πράγμα που σημαίνει ότι στον κατηγορούμενο βιομήχανο μπορεί να επιβληθεί τώρα ακόμα και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αν κηρυχτεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικό.

Μειώνεται ο αριθμός των εκτρώσεων

Εκκληση προς την πολιτεία να ενισχύσει τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού, που συμβάλλουν στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων, έκαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την πραγματοποίηση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οικογενειακού Προγραμματισμού, που διοργανώνεται στις 21-23 Μάη στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα: "Κάθε παιδί, επιθυμητό παιδί".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, καθηγητή, Γ. Κρεατσά, την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των εκτρώσεων. Εξαιτίας της απειλής του ΕΪΤΖ, οι Ελληνες προτιμούν το προφυλακτικό ως μέθοδο αντισύλληψης. Στόχος της Εταιρείας είναι περαιτέρω μείωση του σημερινού αριθμού εκτρώσεων στο 30% μέχρι το 2000.

Πρόσφατα, μέλη της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού επισκέφτηκαν 50 σχολεία της Αττικής, της Δράμας, των Σερρών, της Βέροιας και της Νάουσας και έκαναν ενημερωτικά σεμινάρια γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 3.000 μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ