ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνοτουρκικό "πακέτο"
  • Η Ουάσιγκτον "σπρώχνει" την Αθήνα σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία "για όλα"
  • Ευπρόσδεκτη η αμερικανική διαμεσολάβηση, επιμένει η Αθήνα

Η διακήρυξη από τον Πρόεδρο Κλίντον της γνωστής αμερικανικής θέσης για την τοποθέτηση σε ένα διαπραγματευτικό πακέτο των προβλημάτων της Κύπρου, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, προκάλεσε αμηχανία στην Αθήνα, καθώς ολοένα και δυσκολότερα μπορεί να δικαιολογήσει τις προσδοκίες που εναπέθεσε στην αμερικανική διαμεσολάβηση.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, σε μια μακράς διάρκειας συνέντευξη που παραχώρησε (κράτησε μιάμιση ώρα), αναζήτησε δικαιολογίες, κατ' αρχήν για τον ίδιο τον πλανητάρχη, λέγοντας πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς εννοεί ο Κλίντον, αφού οι δηλώσεις του είναι "γενικές" και "αντιφατικές". Παρ' όλα αυτά, ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε"πάντα ευπρόσδεκτη την αμερικανική διαμεσολάβηση", αρκεί να είναι σαφείς οι αμερικανικές θέσεις.

Ισως, ο υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση αναμένουν μια από τις συνηθισμένες "διευκρινιστικές" δηλώσεις από την Ουάσιγκτον, όπως γίνεται κάθε φοράν όταν η αμερικανική διπλωματία "ξεπερνά" τα όρια της πίεσης που ασκεί στην Αθήνα. Ομως και πέρα από τις όποιες "διευκρινίσεις" δοθούν, οι αμερικανικές θέσεις είναι σαφέστατες, προωθούνται και αρχίζουν να δημιουργούν εντονότατο πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει πως πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο για την πρόσδεσή της στο άρμα της Ουάσιγκτον.

Η άμεση απαίτηση της Ουάσιγκτον, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την ΕΕ είναι η άνευ όρων και προϋποθέσεων προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.Από εκεί και έπειτα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Κλίντον, η αμερικανική διπλωματία τοποθετεί το θέμα των Ευρωτουρκικών, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στο ίδιο "διπλωματικό πακέτο", γεγονός που δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση κανένα περιθώριο ελιγμών.Ο Θ. Πάγκαλος στη χτεσινή του συνέντευξη, προφανώς για να υπογραμμίσει σε εταίρους και φίλους τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση, αναζητώντας ταυτόχρονα και πίστωση χρόνου, προέβη σε σαφείς και "ανελαστικές" τοποθετήσεις: Κατ' αρχήν, όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα χαρακτηρίζει απαράδεκτη και απορρίπτει την πρόταση της βρετανικής προεδρίας για διαχωρισμό του πολιτικού και του οικονομικού σκέλους των ευρωτουρκικών σχέσεων, που μεθοδεύεται να συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης. Επίσης ο υπουργός υπογράμμισε πως για την Ελλάδα ισχύουν απολύτως τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Λουξεμβούργου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, πως η Αθήνα δε θα επιτρέψει την αλλοίωσή τους και πως δεν πρόκειται να αρθεί το βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Θέσεις "αρχών"

Ολα αυτά, ο Θ. Πάγκαλος τα διάνθισε με το γνωστό γλαφυρό του ύφος, οικοδομώντας την επιχειρηματολογία του με θέσεις "αρχών". Η ΕΕ, είπε, δεν είναι συντεχνία μπακάλικων και η Ελλάδα δε θέλει να συμμετέχει σε μια κοινοπραξία εμπορικών και βιομηχανικών συμφερόντων. Με άλλα λόγια, ο υπουργός επιχείρησε να οχυρωθεί πίσω από τις γενικές αρχές περί δημοκρατίας, Διεθνούς Δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποτίθεται πως αποτελούν το γνώμονα πλεύσης της ΕΕ. Αυτές είναι θέσεις αρχών, κραύγασε ο υπουργός, που θα τις υποστηρίξουμε ακόμη και μόνοι μας.

Η "μοναξιά" της Αθήνας, πρέπει να σημειωθεί, αποτυπώθηκε και στους υπαινιγμούς που άφησε ο Θ. Πάγκαλος για τις αμερικανικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ για τα Ευρωτουρκικά. Αλλο πράγμα, είπε ο υπουργός, είναι να διατυπώνουν οι ΗΠΑ μια άποψη και άλλο να υποδεικνύουν στην Ελλάδα και την ΕΕ τι να πράξουν.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, διπλωμάτες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν πως ο Θ. Πάγκαλος θέλησε χτες να δώσει μια απάντηση στις έντονες πιέσεις που δέχεται η Αθήνα το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αποδεχτεί, πρώτον, την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και, δεύτερον, μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση, στην οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα περιλαμβάνεται και το Κυπριακό. Η Ελλάδα, είπε ο Θ. Πάγκαλος, απευθυνόμενος, προφανώς, στην Ουάσιγκτον, δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει σε κατάσταση υποτελούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας...

Ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε χτες να "διακηρύξει" πως η Αθήνα αρνείται, ή τουλάχιστον δεν είναι έτοιμη, να παραλάβει ένα τέτοιο πακέτο, αφού αυτή δε διεκδικεί τίποτε. Η "άρνηση" αυτή πάντως, πρέπει να σημειωθεί, προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και ο Πάγκαλος θέλησε να υπογραμμίσει πως η Αθήνα αρνείται ακόμη και να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας διχοτομικής λύσης στην Κύπρο, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε ελληνοτουρκικούς λογαριασμούς για τον επόμενο αιώνα.

Ετοιμη η Αγκυρα

Ετοιμότητα της Αγκυρας να αποδεχτεί το ευρωπαϊκό κείμενο για τη στρατηγική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

"Η ΕΕ έχει συντάξει έγγραφο που περιέχει θετικά στοιχεία", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός στην εφημερίδα "ΣΑΜΠΑΧ" και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε πρόθεση να φιλονικήσουμε και να μείνουμε προσκολλημένοι στο Λουξεμβούργο". Γι' αυτό το ικανοποιητικό για την Αγκυρα κείμενο, μίλησε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως οι 14 εταίροι, εκτός της Ελλάδας, έχουν καταλήξει σε κοινή θέση.

Η αλλαγή αυτή αποδίδεται, από αναλυτές στον τουρκικό Τύπο, σε επέμβαση του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος σε σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο την περασμένη βδομάδα επισήμανε ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδο και στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την ΕΕ. "Η πολιτική μας ευνοεί την Αθήνα", φέρεται να υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός, στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Επικρατείας Σουκρού Γκιουρέλ, που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

Εξάλλου, ο Ισμ. Τζεμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τούρκις Ντέιλι Νιους" υποστηρίζει ότι "η πολιτική μας προς την Ελλάδα είναι επιτυχής. Σήμερα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ ξέρουν ότι η Τουρκία έχει κάνει προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από την Ελλάδα", συνεχίζει ο Τούρκος υπουργός. "Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι ορισμένες από τις "ιστορίες", που λέει η Ελλάδα, απλώς δεν είναι αλήθεια", είπε ο Ισμ. Τζεμ και πρόσθεσε ότι "μας κατηγορούσαν ότι δε δεσμευόμαστε από το Διεθνές Δίκαιο με το να μην προσφεύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των IMIΩΝ και δεν ήξεραν ότι η Ελλάδα αρνείται να συζητήσει τα θέματα που αφορούν την εθνική της ασφάλεια". "Η Χάγη αποτελεί την τελική επιλογή, έναν από τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να λυθούν οι διαφορές, αφού όλοι οι άλλοι έχουν αποκλειστεί", ισχυρίζεται ο Τούρκος υπουργός..

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε "ζητήσαμε η συμφωνία αυτή να γίνει δεσμευτική και δεν το δέχτηκαν". "Υπάρχουν προτάσεις του ΝΑΤΟ που εμείς έχουμε δεχτεί και που απορρίφθηκαν από την Αθήνα", σημειώνει ο Τούρκος υπουργός.

Ο Ισμ. Τζεμ κατηγορεί την Ελλάδα για "δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ", "αυτό πλέον το αναφέρει ο διεθνής Τύπος", λέει... "Οι τρομοκράτες κάνουν δηλώσεις στην Αθήνα, λέγοντας ότι έχουν βάσεις στην ελληνική πρωτεύουσα, από τις οποίες θα επεκταθούν στα Βαλκάνια", καταλήγει ο Τούρκος υπουργός.

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει, οι υποτελείς κωφεύουν

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές δεν είναι προφήτες. Απλώς, δεν είναι υποτελείς, σε αντίθεση με όλους εκείνους, που, ενώ βλέπουν πού πηγαίνουν τα πράγματα, κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό το ΚΚΕ, από πολύ νωρίς, αποκάλυψε και κατάγγειλε τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς και τα σχέδια της ΕΕ για επιβολή "λύσης - πακέτο" σε Αιγαίο και Κύπρο.

Σήμερα, όλοι αυτοί που προσποιούνται τον ανήξερο για το "πακετάρισμα" των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, ώστε να προωθηθεί η αμερικανόπνευστη διχοτόμηση - "πακετάρισμα", στο οποίο προέβη και επίσημα προχτές ο Μπ. Κλίντον - πρέπει να απαντήσουν γιατί υποκρίνονταν και συνεχίζουν να υποκρίνονται. Το μέγεθος αυτής της υποκρισίας προκύπτει ανάγλυφα από μια μικρή σταχυολόγηση των αποκαλύψεων και τοποθετήσεων γύρω από το ζήτημα, στις οποίες έχει προβεί το ΚΚΕ, από την προεκλογική κιόλας περίοδο του 1996.

Ας δούμε μερικές από τις δημόσιες επισημάνσεις του ΚΚΕ, που η κυβέρνηση και οι εταίροι της έκαναν ότι δεν άκουγαν, αν και η "λύση - πακέτο" καταγγελλόταν ευθέως από το Κόμμα:

  • Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα (5/11/96): "Εχουμε προειδοποιήσει το λαό ότι αυτή η πρωτοβουλία των ΗΠΑ περιλαμβάνει "πακέτο" το Αιγαίο, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται στην ουσία να εδραιώσει την αμερικανική κυριαρχία στο Αιγαίο, πράγμα που σημαίνει ότι θα εδραιωθεί η αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων. Επίσης θεωρούμε ότι δρομολογεί επισήμως τη διχοτόμηση της Κύπρου".
  • Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ (συνεδρίαση, με θέμα την "κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον" και τις "εξελίξεις στο Κυπριακό" στις 22/2/97): "Η αμερικανική πρωτοβουλία προωθεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου, την κατάργηση των εθνικών συνόρων... Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι εμπόδιο για την υλοποίηση των σημερινών σχεδιασμών τους είναι η εκκρεμότητα του Κυπριακού, γι' αυτό και επιδιώκουν τη "λύση - πακέτο", που προβλέπει ταυτόχρονα και την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου...".
  • Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου (9/5/97): "Το ΚΚΕ από τις μέχρι τώρα εξελίξεις που σημειώνονται εκτιμά πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως η εκκρεμότητα στο κυπριακό ζήτημα στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους, που περιλαμβάνουν, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Επιδιώκουν μια "λύση - πακέτο"...".

Σε όλες αυτές τις πεντακάθαρες επισημάνσεις, οι κυβερνώντες κώφευαν...

Ομως, το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της προκήρυξης των εκλογών το 1996, αποκάλυψε τι κρυβόταν πίσω από την πρόωρη προσφυγή σ' αυτές και σημείωνε:

  • Εκλογική Διακήρυξη ΚΚΕ (Αύγουστος 1996): "Ο κ. Σημίτης και το επιτελείο του, με σύμφωνη γνώμη των ισχυρών κύκλων της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αποφάσισαν πρόωρες εκλογές, για να κλέψουν για άλλη μια φορά την ψήφο του λαού για να έχουν λυμένα τα χέρια... για να κλείσουν σε βάρος της χώρας μας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή, στην Κύπρο".
  • Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωνε από τη Λέσβο (7/9/96): "Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών σχετίζονται με τα αμερικανικά σχέδια να κλείσει μια ώρα αρχύτερα η εκκρεμότητα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Και όταν λέμε να κλείσει η εκκρεμότητα, σημαίνει διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου".
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε, σε προεκλογική συνέντευξη Τύπου με αφορμή ανάλογη συνέντευξη του Κ. Σημίτη στο Ζάππειο (11/9/96): "Η συνέντευξη του κ. Σημίτη ήταν ένα συγχωροχάρτι, ένα "ευχαριστώ", με άλλα λόγια, προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και την ΕΕ, συγχωροχάρτι προς... αυτούς που έχουν δρομολογήσει την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου και εργάζονται για τη διχοτόμηση του Αιγαίου".
  • Αλλά και μετά τις εκλογές, το ΚΚΕ δεν έπαψε να καταγγέλλει το περιεχόμενο της διαβόητης αμερικανο-ΝΑΤΟικής "πρωτοβουλίας".

  • Σε δηλώσεις της στη Θεσσαλονίκη, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωνε(18/1/97): "Δυστυχώς, βρισκόμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ στην επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Θεωρούμε περισσότερο από απαράδεκτο και πρόκληση να έρχεται ένας υπάλληλος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Κύπρο και να μεταφέρει τα διάφορα τελεσίγραφα του Κλίντον. Εμείς κρίνουμε την κυβέρνηση από την υποτελή στάση της σε αυτό το ζήτημα και από το γεγονός ότι καθίσταται και αυτή συνυπεύθυνη και για τις εξελίξεις στην Κύπρο και άμεσα υπεύθυνη γιατί στηρίζει τα αμερικανικά σχέδια στο Αιγαίο".
  • Κατά την επισημοποίηση του ονόματος του Ρ. Χόλμπρουγκ ως απεσταλμένου του Κλίντον και των εξελίξεων στην ΕΕ επί ολλανδικής προεδρίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε με ανακοίνωσή του (5/6/97): "Η άρνηση της ΕΕ να αναγνωρίσει την ύπαρξη συνόρων στο Αιγαίο... συνδέεται άμεσα με τη "βήμα προς βήμα" προώθηση του αμερικανικού σχεδίου ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε τον ορισμό του Ρ. Χόλμπρουγκ ως ειδικού απεσταλμένου για την "επίλυση" του Κυπριακού, γεγονός που αποδείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχαίρει για την ετοιμαζόμενη ΝΑΤΟποίηση και της Κύπρου".
  • Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτές οι αποκαλύψεις του ΚΚΕ έγιναν παλιότερα και η κυβέρνηση δεν τις ...θυμάται, υπάρχουν και οι εξαιρετικά πρόσφατες:

  • Αναφερόμενη στα "σούρτα - φέρτα" Χόλμπρουγκ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνιζε, σε δηλώσεις της (18/2/98): "Με αυτές τις πρωτοβουλίες, στην πραγματικότητα, το σχέδιο διαμελισμού του Αιγαίου και το σχέδιο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας".
  • Οσο για την προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε το ΚΚΕ πριν τρεις μήνες, η ΓΓ της ΚΕ αποκάλυπτε στην ομιλία της (26/2/98): "Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, ο οποίος δεν αναφέρεται στενά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρεται στο διαμελισμό, στη διχοτόμηση του Αιγαίου, στην αμερικανοποίησή του... Οσον αφορά το Κυπριακό... στην ουσία μιλάμε για την ευρω-διχοτόμηση της Κύπρου".

Τότε ο κ. Σημίτης ζητούσε από το ΚΚΕ αποδείξεις (!), που να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες του Κόμματος. Τώρα, εκτός από τη Συμφωνία της Μαδρίτης, τις υποκύψεις του στην ΕΕ και τα "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ, ο κ. Σημίτης έχει και άλλη μια απόδειξη: Τις επίσημες δηλώσεις του Κλίντον. Ακριβώς τις ίδιες αποδείξεις, αποκαλυπτικές της κυβερνητικής υποτέλειας, έχει, όμως, και ο λαός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΚΕ
Ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής η λύση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για την προώθηση από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ λύσης - "πακέτου" για το Κυπριακό και το Αιγαίο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει τα παρακάτω:

"Η απάντηση του Θ. Πάγκαλου στις δηλώσεις Κλίντον για "λύση - πακέτο στο Αιγαίο και στην Κύπρο", μόνο για εφησυχασμό δεν προσφέρεται.

Οταν οι ιμπεριαλιστές λένε τα πράγματα με τ' όνομα τους, τότε από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται φραστικές αναδιπλώσεις. Ομως η κυβερνητική πολιτική δεν κρίνεται από αυτές, αλλά απ' τα αποτελέσματά της, και όχι από τις φραστικές μεγαλοστομίες.

Οτι οι ΗΠΑ έχουν "λύση - πακέτο για το Αιγαίο και την Κύπρο", είναι γνωστό εδώ και καιρό. Οι δήθεν "διορθωτικές" δηλώσεις του Ν. Μπερνς και της Μ. Ολμπράιτ θυμίζουν απλώς το σκοτσέζικο ντους. Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτό το σχέδιο και εντός και εκτός Βουλής.

Γνωστό είναι επίσης ότι η κυβέρνηση υπέγραψε τη Συμφωνία της Μαδρίτης, που ανοίγει το δρόμο της πλήρους αμερικανοποίησης του Αιγαίου, άρα και της διχοτόμησής του, αφού οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, γεγονός που εξυπηρετεί και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι οι δήθεν σύμμαχοι δεν παίρνουν θέση για την αμφισβήτηση των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας.

Η "λύση" που προωθεί ο ιμπεριαλισμός για το Αιγαίο και την Κύπρο είναι λύση που στρέφεται κατά των λαών της ευρύτερης περιοχής και υπέρ των γενικότερων σχεδιασμών της νέας τάξης πραγμάτων. Η κυβέρνηση κινείται μέσα σ' αυτά τα πλαίσια".

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Αλλο "πακέτο" άλλο... "συγχρόνως"!

Συνάντηση του υφυπουργού Αμυνας με τον Ν. Μπερνς

Στο υπουργείο Αμυνας βρέθηκε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Ν. Μπερνς,όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη.Στη συζήτηση που είχαν, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υφυπουργού, ασχολήθηκαν και με τις προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Ο Δ. Αποστολάκης σχολιάζοντας τα περί "δύσκολων αποφάσεων" που θα πρέπει να πάρουν Ελλάδα και Τουρκία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπ. Κλίντον, ανέφερε ότι "πιθανόν να μην απευθύνεται σε μας διότι η εξίσωση θύτη και θύματος δεν είναι σωστή" και συμπλήρωσε ότι "θα περιμένουμε ίσως περισσότερες εξηγήσεις". Ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε υποτίθεται διευκρινίσεις για τα όσα είπε ο Μπ. Κλίντον. Πάντως, ο Ελληνας υφυπουργός Αμυνας έδωσε μετά τη συνάντηση τη δική ερμηνεία στον όρο "πακέτο", λέγοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εννοούσε "πακέτο" συζήτηση, ότι δηλαδή θα πρέπει να εξεταστούν όλα μαζί αλλά... συγχρόνως, ταυτόχρονα. Ο Δ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι ο Ν. Μπερνς δεν έχει πάρει ακόμα από την Ουάσιγκτον τις οδηγίες επί του θέματος.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Αιγαίο δήλωσε ότι, με βάση την ιστορία, δεν είναι αισιόδοξος. Αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης, το κυριότερο θέμα, σύμφωνα με τον Δ. Αποστολάκη, ήταν η επικείμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία συγκαλείται εναλλάξ κάθε χρόνο σε μια από τις δύο χώρες, σε εφαρμογή της συμφωνίας για τις βάσεις του 1990 (MDCA -90), όπου συζητούνται όλα τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω συμφωνία διατήρησης των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, ήταν οκταετούς διάρκειας και η ισχύς της λήγει αυτόν τον καιρό, ωστόσο η κυβέρνηση μεθοδεύει τη διαιώνισή της.

ΝΔ
Στα "μαλακά" ο Κλίντον

Στην υποχωρητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις... της Τουρκίας επιρρίπτει τις ευθύνες η ηγεσία της ΝΔ για τις δηλώσεις Κλίντον, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το ρόλο και τις ευθύνες του αμερικανικού παράγοντα. Το μόνο που βρίσκει να πει για την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του κόμματος στη σχετική δήλωση είναι ότι οι ΗΠΑ εξομοιώνουν την Ελλάδα με την Τουρκία, πράγμα που δε βοηθάει "στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή". Στο διά ταύτα, προτείνει την υιοθέτηση μιας αποφασιστικής στάσης, που δεν τη διευκρινίζει, η οποία "θα πείσει τους εταίρους και συμμάχους μας για το δίκαιο των θέσεών μας"!

Από την πλευρά της η ΠΟΛ. ΑΝ., η οποία διαπιστώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθύνεται προς την Ελλάδα "σαν είναι νομαρχία των ΗΠΑ", υποδεικνύει στον Κλίντον να απευθύνει τις πιέσεις προς την Τουρκία.

ΔΗΚΚΙ
Καταγγελία χειρισμών... όχι πολιτικών

Μόνο... πρόκληση για "το περί δικαίου αίσθημα", αλλά και επιβεβαίωση για "τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη, στα εθνικά θέματα" χαρακτηρίζει, με δελτίο του, το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Επίσης το ΔΗΚΚΙ επισημαίνει "τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία", ενώ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Για την υποταγή της κυβέρνησης στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν έχει να πει μάλλον... τίποτε.

ΣΥΝ
Φταίει η ... αποσπασματική πολιτική

Για "αρνητική παρέμβαση, εξέλιξη που πρέπει να αποκρουστεί" απλώς, κάνει λόγο ο ΣΥΝ σχετικά με τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις των Αμερικανών και της ΕΕ (δηλώσεις Κλίντον - Μπλερ) για λύσεις - πακέτο στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αποφεύγοντας να καταγγείλει τους ιμπεριαλιστές.

"Η λογική του πακέτου με αμερικάνικη συσκευασία και άγνωστο περιεχόμενο είναι επικίνδυνη και η κυβέρνηση οφείλει να την αποκρούσει και να μην την εξωραϊσει" δήλωσε, συγκεκριμένα, χτες, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος. Μάλιστα, ενώ κάνει λόγο "για ετεροβαρείς πιέσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας", που "εκτρέφουν την τούρκικη επιθετικότητα", περιορίζει την κριτική του "στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιφατική και αποσπασματική πολιτική της" κι όχι για την υποτέλειά της στη βάση του ευρωατλαντισμού, όπου λειτουργεί και το κόμμα του Συνασπισμού. Μια πολιτική που επιτρέπει στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ να ασκούν αφόρητες πιέσεις στη χώρα και να εκτρέφουν και στηρίζουν τον τουρκικό επεκτατισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ