ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι όπλων και πιέσεων

Σε ένα μεγάλο παζάρι όπλων έχει μετατραπεί η περιοχή μας. Την ίδια ώρα που ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη Σουηδία και συζητάει για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη χώρα αυτή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας συζητάει στη Μόσχα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει την πρόθεσή του να πουλήσει σε Ελλάδα και Τουρκία και νέα όπλα και οι αμερικανικές εταιρίες κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών η μια χτυπάει μετά την άλλη. Και όλα αυτά ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι πιέσεις "συμμάχων" και "εταίρων" για ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 από την Κύπρο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση ομογενών στη Στοκχόλμη, έκανε λόγο για διαρκή ενδυνάμωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και αναφερόμενος στο θέμα των S - 300 είπε ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για μη εγκατάστασή τους αλλά πρόσθεσε: "μόνο αν υπάρξει προοπτική συνολικής αποστρατιωτικοποίησης του νησιού, τότε μπορεί να αρχίσει συζήτηση πιθανής μετάθεσης της εγκατάστασής τους, κάτι που όμως σήμερα φαίνεται εντελώς θεωρητικό". Αναφερόμενος στην αμερικανική διαμεσολάβηση για το Κυπριακό, είπε ότι "με όποιον επιχειρεί διαμεσολάβηση για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς όμως να αποδέχεται τις πραγματικές ευθύνες, εκεί που υπάρχουν, δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι ότι "κάπου αλλού το πάει", γιατί έχουμε το ιστορικό παράδειγμα του '74 όπου το τότε ΝΑΤΟ, η τότε αμερικανική κυβέρνηση και η στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας, επιχείρησαν τη βίαιη λύση του Κυπριακού με εξόντωση του Μακαρίου και διχοτόμηση του νησιού".

Οπως μεταδίδεται από τη Λευκωσία, ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, τόνισε ότι η Κύπρος, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει σε εκείνους τους εξοπλισμούς που κρίνει απαραίτητους για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στον κυπριακό λαό.

Στο μεταξύ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχτές την πιθανή πώληση προς την Ελλάδα 160 αντιαρματικών πυραύλων HELLFIRE II (AGM - 114KBF) όπως επίσης και 88 πυραύλων HELLFIRE II (AGM - 114K1). Το συνολικό κόστος όλων των πυραύλων και των συστημάτων υποστήριξης που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο οπλικό πακέτο, ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια δολάρια. Ανακοίνωσε επίσης την πιθανή πώληση προς την Τουρκία 30 πυραύλων θαλάσσης - θαλάσσης HARPOON που μαζί με τα απαραίτητα ανταλλακτικά κοστίζουν 43 εκατομμύρια δολάρια.

ΚΥΠΡΟΣ
Απορρίπτεται η λύση - πακέτο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και άλλα κόμματα και η κυπριακή κυβέρνηση, έστω και διφορούμενα, απορρίπτουν τη θέση που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Κλίντον σε προχτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, για λύση - πακέτο του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και της πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε χτες από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις Κλίντον και συγκεκριμένα τη θέση ότι Κυπριακό - Αιγαίο κλπ. πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε λύση, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

"Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον ήταν αναμενόμενες και κινούνται στο πλαίσιο των γνωστών διακηρυγμένων θέσεων της αμερικανικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη θέση περί "συμφωνίας - πακέτο" η κυβέρνηση δεν ερμηνεύει ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον κινούνται στη λογική της "συμφωνίας - πακέτο" όλων αυτών των θεμάτων, αλλά τις θεωρεί ότι είναι στα πλαίσια της σαφούς διακηρυγμένης πολιτικής των ΗΠΑ ότι όλα τα θέματα της περιοχής θα πρέπει να κινούνται ταυτόχρονα και παράλληλα".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφων ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ερμηνεύει αλλά παρερμηνεύει τις δηλώσεις Κλίντον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: "Είναι δική σας εκτίμηση. Αν όμως πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον κινείται στη λογική της "συμφωνίας - πακέτο" ότι θα πρέπει να γίνει ένα πάρε - δώσε μεταξύ αυτών των θεμάτων, η κυβέρνηση διαφωνεί σαφέστατα με αυτή τη λογική. Ομως, είναι αυτονόητο ότι αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα θα δημιουργηθεί υποβοηθητικό κλίμα για τα άλλα. Ο καθένας θα πρέπει να εύχεται να υπάρχουν θετικές εξελίξεις".

Περί "εθνικού" συμφέροντος

Ποιο, άραγε, είναι το εθνικό συμφέρον; Πώς και από ποιους κωδικοποιείται και καταγράφεται κάθε φορά; Τι, άραγε, είναι αυτό που διαμορφώνει την κυρίαρχη άποψη σε μια κοινωνία; Πώς μπορεί να χαρακτηριστούν αυτοί που κάποια δεδομένη στιγμή δε συμφωνούν με την κυρίαρχη άποψη; Τι θα τους κοστίσει μια τέτοια στάση;

Φιλοσοφικά τα ερωτήματα, αλλά οι απαντήσεις έχουν δοθεί πολλές φορές, δίνονται, μπορεί να πει κανείς, καθημερινά. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα ξερονήσια της Ελλάδας είχαν γεμίσει από "υπονομευτές του εθνικού συμφέροντος", κατά κύριο λόγο κομμουνιστές. Εχει περάσει πολύ λιγότερος χρόνος, από τότε που εθνικό συμφέρον ήταν πως δεν αναγνωρίζουμε κράτος με το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγα του όρου και γέμιζαν οι πλατείες από τα συλλαλητήρια της κυρίαρχης άποψης πως "Μακεδονία είναι μόνο μια και ελληνική". Τώρα, προφανώς, έχει μπει νερό στο κρασί των "δημαγωγών πατριωτών". Τότε, όμως, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ευθαρσώς είχε διαχωρίσει τη θέση του από αυτό που χαρακτηριζόταν εθνικό συμφέρον.

***

Σήμερα ο υπουργός, προφανώς γνήσιος εκφραστής του "εθνικού συμφέροντος", οδηγείται εκεί ακριβώς που φτάνει κάθε εξουσία, φιλάρεσκα καλυμμένη με το πέπλο της αυθεντίας: "Η αποδεδειγμένη εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για την προαγωγή των διπλωματικών υπαλλήλων", ανακοίνωσε χτες ο υπουργός.

Ασφαλώς, η αναδιάρθρωση των δομών του υπουργείου Εξωτερικών είναι επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι και η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων με το προσωπικό του υπουργείου, μεγάλο μέρος του οποίου είτε βρίσκεται σε άλλες εποχές, είτε - λόγω ιδιοσυγκρασίας και εμπειριών - "αλλού". Αυτά είναι προβλήματα υπαρκτά, που, όμως, δεν αντιμετωπίζονται με "Δρακόντειους νόμους" τους οποίους, μάλιστα, θα κληθούν να εφαρμόσουν άνθρωποι και όχι "άγγελοι".

***

Επειδή, λοιπόν, οι καιροί είναι περίεργοι, κάποια τόσο γενικά και υποκειμενικά κριτήρια για την εξέλιξη των διπλωματών δημιουργούν βάσιμους φόβους πως θα αξιοποιηθούν, για να επιτευχθεί η "στοίχιση" όλων πίσω από την "κυρίαρχη άποψη για το εθνικό συμφέρον", όπως αυτή κατά περίπτωση δημιουργείται. Η υπόθεση των Σκοπίων, άλλωστε, είναι ένα πολύ πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οικοδομείται η κυρίαρχη άποψη για το εθνικό συμφέρον και πώς "ξαφνικά" αλλάζει...

Δ. Μ.

"Εφυγε" ο Γιώργος Καλατζόπουλος

Πέθανε χτες, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του κομμουνιστικού κινήματος Γιώργος καλατζόπουλος.Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και από πολύ νωρίς μπήκε στην βιοπάλη σαν εργάτης Τύπου. Στα 16 χρόνια του έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της Κατοχής πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα με την προσωπική του συμβολή στην οργάνωση και λειτουργία παράνομων τυπογραφείων του ΕΑΜ και του Κόμματος.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 17.15 από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα παιδιά του Γιάννης, Μίρκα, Δημήτρης.

Τα εγγόνια του Κλωντίν, Νίκος, Τίνα.

Τα ανίψια του και οι λοιποί συγγενείς.

Τούρκος "αισθάνεται" ο Γκαλίπ

"Το όνομά μου το βλέπετε. Γκαλίπ λέγομαι. Ο πατέρας μου Σομαχεντίν. Τη μάνα μου Ναϊντέ. Η τουρκική γλώσσα διδάσκεται επίσημα στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία. Ολα αυτά δε σας λένε τίποτε; Και αλλιώς να το πούμε, κανείς δε θα το πιστέψει".

Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο Γκαλίπ Γκαλίπ, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφους σε ραδιοφωνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού "9.84", για "το πώς αυτός αισθάνεται". Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής είχε υποστηρίξει πως "στη μειονότητα όλοι αισθάνονται Τούρκοι. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας".

Το θέμα αυτό τέθηκε στον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, ο οποίος θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. "Γνωρίζετε πολύ καλά, είπε, ότι ο κ. Γκαλίπ έχει εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Αν πραγματικά τίθεται κάποιο θέμα παράνομης δραστηριότητας οποιουδήποτε, έχω απαντήσει και άλλη φορά ότι υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ακολουθούνται. Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Ολα αυτά τα θέματα είναι λυμένα με τέτοιο σαφή τρόπο, ώστε δεν επιτρέπεται όχι απλά να τα συζητούμε, ούτε καν να υπάρχει υπόνοια ότι είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει περιορισμούς στους βουλευτές, στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δοθέντος ότι εκείνα φέρουν την ευθύνη να αναπτύξουν την πολιτική δραστηριότητά τους, με τρόπο, βεβαίως, ο οποίος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους".

"Εφυγε" αναπάντεχα τόσο νέος

Πέθανε ο σύντροφος Νίκος Ζύγος μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων. Η κηδεία του γίνεται σήμερα το μεσημέρι στο Καλπάκι

Εχασε χτες τη μάχη με το θάνατο, ύστερα από 10 μέρες στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου "Δουρούτη" Ιωαννίνων όπου νοσηλευόταν "χτυπημένος" από μηνιγγίτιδα, ο σύντροφος Νίκος Ζύγος, σε ηλικία μόλις 37 χρονών. Μοιραία φαίνεται ότι υπήρξε η καθυστερημένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο αν και, επί 5 μέρες, παρουσίαζε υψηλό πυρετό. Με το θάνατό του ο Νίκος άφησε ορφανή την οικογένειά του, τη συντρόφισσα της ζωής του Αλεξία και τα δύο ανήλικα παιδιά του, ενώ δεν πρόλαβε να δει το τρίτο παιδί που περιμένει η γυναίκα του. Ο πόνος είναι μεγάλος.

Ο Νίκος Ζύγος κάτοικος Καλπακίου Ιωαννίνων, φτωχός μεροκαματιάρης, πάσχιζε να συντηρήσει την οικογένειά του, δουλεύοντας σαν εργάτης, ενώ μετά την απόλυσή του από το εργοστάσιο Αναστασίου, ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες. Νιώθοντας στο "πετσί" του την εκμετάλλευση και την αδικία εντάχθηκε από το 1985 στο ΚΚΕ. Ηταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Υπαίθρου και γραμματέας της ΚΟΒ Παρακαλάμου. Ενώ ήταν και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του νομού. Στάθηκε αταλάντευτος στις κομματικές θέσεις σ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Κόμμα, ιδιαίτερα, μετά την τελευταία κρίση.

Ο αναπάντεχος θάνατος γέμισε με θλίψη όλους τους συντρόφους που είχαν την τύχη να γνωρίζουν τον αταλάντευτο, σεμνό αγωνιστή, τον Κομμουνιστή. Η ΝΕ Ιωαννίνων και οι σύντροφοί του εκφράζουν τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά τους και εύχονται στην οικογένειά του κουράγιο.

Η κηδεία του Νίκου Ζύγου γίνεται, σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι, στο χωριό του, το Καλπάκι Ιωαννίνων.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ρόλο εντός και εκτός Ελλάδας

Τον ευρύτερο ρόλο που διεκδικεί να παίξει ο νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος,έθεσε ο ίδιος στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Γερ. Αρσένη, κατά τη συνάντηση μιας ώρας που είχαν χτες το μεσημέρι στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι συζήτησαν για το "νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Εκκλησίας μας, τα διεθνή δρώμενα αλλά και τα ελληνικά δρώμενα κυρίως στον τομέα της διατήρησης του Ελληνισμού κυρίως έξω από την Ελλάδα και της δημιουργίας των προϋποθέσεων για μια παρουσία της παράδοσής μας μέσα σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής". Μάλιστα, όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, βρήκε στο πρόσωπο του υπουργού "ένθερμο συμπαραστάτη". Ο ίδιος ο Γερ. Αρσένης είπε ότι με τη συζήτηση αυτή σφραγίζεται η "έναρξη συνομιλιών μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας για θέματα που αφορούν τη συνεργασία τους για το καλό του έθνους, για το καλό του ελληνικού λαού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ