Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι όπλων και πιέσεων

Σε ένα μεγάλο παζάρι όπλων έχει μετατραπεί η περιοχή μας. Την ίδια ώρα που ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη Σουηδία και συζητάει για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη χώρα αυτή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας συζητάει στη Μόσχα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει την πρόθεσή του να πουλήσει σε Ελλάδα και Τουρκία και νέα όπλα και οι αμερικανικές εταιρίες κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών η μια χτυπάει μετά την άλλη. Και όλα αυτά ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι πιέσεις "συμμάχων" και "εταίρων" για ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 από την Κύπρο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση ομογενών στη Στοκχόλμη, έκανε λόγο για διαρκή ενδυνάμωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και αναφερόμενος στο θέμα των S - 300 είπε ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για μη εγκατάστασή τους αλλά πρόσθεσε: "μόνο αν υπάρξει προοπτική συνολικής αποστρατιωτικοποίησης του νησιού, τότε μπορεί να αρχίσει συζήτηση πιθανής μετάθεσης της εγκατάστασής τους, κάτι που όμως σήμερα φαίνεται εντελώς θεωρητικό". Αναφερόμενος στην αμερικανική διαμεσολάβηση για το Κυπριακό, είπε ότι "με όποιον επιχειρεί διαμεσολάβηση για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς όμως να αποδέχεται τις πραγματικές ευθύνες, εκεί που υπάρχουν, δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι ότι "κάπου αλλού το πάει", γιατί έχουμε το ιστορικό παράδειγμα του '74 όπου το τότε ΝΑΤΟ, η τότε αμερικανική κυβέρνηση και η στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας, επιχείρησαν τη βίαιη λύση του Κυπριακού με εξόντωση του Μακαρίου και διχοτόμηση του νησιού".

Οπως μεταδίδεται από τη Λευκωσία, ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, τόνισε ότι η Κύπρος, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει σε εκείνους τους εξοπλισμούς που κρίνει απαραίτητους για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στον κυπριακό λαό.

Στο μεταξύ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχτές την πιθανή πώληση προς την Ελλάδα 160 αντιαρματικών πυραύλων HELLFIRE II (AGM - 114KBF) όπως επίσης και 88 πυραύλων HELLFIRE II (AGM - 114K1). Το συνολικό κόστος όλων των πυραύλων και των συστημάτων υποστήριξης που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο οπλικό πακέτο, ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια δολάρια. Ανακοίνωσε επίσης την πιθανή πώληση προς την Τουρκία 30 πυραύλων θαλάσσης - θαλάσσης HARPOON που μαζί με τα απαραίτητα ανταλλακτικά κοστίζουν 43 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ