Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ ΠΡΟΣ ΜΜΕ
Από την αμερικανική πρεσβεία περνούν τα δελτία σας;

Το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,με ανοιχτή επιστολή του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρεται στην κάλυψη ή, πιο σωστά, στη μη κάλυψη, της πλούσιας φιλειρηνικής δραστηριότητας που ξεδιπλώθηκε σ' όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης - με αποκορύφωμα τη μεγάλη, και υπό βροχή, Μαραθώνια Πορεία - και σημειώνει:

"Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και την οργή για το απαράδεκτο εμπάργκο, την πλήρη αποσιώπηση των δραστηριοτήτων της ΕΕΔΥΕ και του φιλειρηνικού κινήματος από την πλειοψηφία των εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Σας ρωτάμε ευθέως και περιμένουμε έστω από λόγους δεοντολογίας, αν δεν την έχετε ξεχάσει κι αυτή, να μας απαντήσετε:

  • Η διαμαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά στις 10 Απρίλη, η πορεία στην πόλη κατά της επίσκεψης του αμερικανικού πλοίου "Λαμπούν" και των δραστηριοτήτων του κ. Μπερνς δεν αποτελεί για σας είδηση;
  • Το συλλαλητήριο χιλιάδων νέων στο Τροκαντερό στις 13 Απρίλη, για τον ίδιο λόγο, δεν αποτελεί είδηση;
  • Οι δεκάδες εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ το Μάη, αφιερωμένες στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη στις γειτονιές της Αθήνας, δεν αποτελούν είδηση;
  • Η πορεία 42 χιλιομέτρων, στην οποία συμμετείχαν 5.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, από το Μαραθώνα στην Αθήνα ακόμα και μέσα στην κυριακάτικη καταιγίδα, δε σας συγκινεί;
  • Η συγκέντρωση άνω των 10.000 ανθρώπων στο Πεδίον του Αρεως, όπου τερμάτισε η Πορεία Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, δεν άξιζε τον κόπο να αποτελεί είδηση;

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες, για τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων κατά του πολέμου, για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, δε βρήκατε λέξη να γράψετε, ούτε μια εικόνα να δείξετε.

Πρόκειται για μια φοβερή κατάντια αυτών που θέλουν να ονομάζονται Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία σε ό,τι αφορά το κίνημα ειρήνης παίρνει χαρακτήρα φασιστικής λογοκρισίας.

Από μια άποψη δε μας εκπλήσσει αυτή η αντιμετώπιση.

Δεν μπορεί κανείς να περιμένει την προβολή της αντίστασης του λαού μας από κείνους που έχουν προσκυνήσει τη βαρβαρότητα, που διαμορφώνει η "νέα τάξη", από αυτούς που δημοσιεύουν οκτάστηλα για να προβάλλουν τη χυδαιότητα και την κατάπτωση που μπορεί να επικρατεί, και την ίδια στιγμή να εξαφανίζουν κάθε δραστηριότητα που αφορά τα ανθρώπινα ιδανικά, ένα από τα οποία είναι η ειρήνη.

Είναι, πράγματι, να αναρωτιέται κανείς αν τα δελτία των ειδήσεων και τα άρθρα των εφημερίδων προσπαθούν να απεικονίσουν τα συμβάντα στη χώρα μας ή αν περνούν από τον έλεγχο της αμερικανικής πρεσβείας.

Απευθυνόμαστε στους δημοσιογράφους, έστω σε κείνους που δεν έχουν εξαργυρώσει τη συνείδησή τους με το χρήμα και την προβολή, και τους καλούμε να δείξουν κάποια στοιχειώδη ευαισθησία.

Απευθυνόμαστε στους ιδιοκτήτες και τους διάφορους ιθύνοντες και τους διαβεβαιώνουμε, πως ό,τι κι αν κάνουν δε θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους αγώνες του λαού μας. Αυτή η προκλητική αποσιώπηση, να είναι βέβαιοι πως πεισμώνει περισσότερο τους αγωνιστές της ειρήνης.

Ετσι κι αλλιώς ακόμα και στη γερμανική φασιστική κατοχή υπήρξαν εφημερίδες δοσιλογισμού.

Υ. Γ: Ο "Ριζοσπάστης" είχε πλήρη κάλυψη, η "Αθηναϊκή" 200 λέξεις, η "Αυριανή" 200, χωρίς να γράψει ποιος διοργάνωσε την πορεία, καθώς επίσης και το "Εθνος" 100 λέξεις, χωρίς να γράψει για τον οργανωτή. Από τις τηλεοράσεις, η ΕΤ-1 και η ΝΕΤ δευτερόλεπτα και πλήρη κάλυψη ο "902 TV". Οι υπόλοιποι ΤΙΠΟΤΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ