Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαστήρια σκοπιμοτήτων!

Εντονες διχογνωμίες προκάλεσε χτες η παρέμβαση του ΚΚΕ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητήθηκε η κύρωση σύμβασης του ΟΗΕ για τη θέσπιση δικαστηρίων εγκλημάτων πολέμου στην περίπτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και άλλων. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σύμβαση, μιλώντας για δικαστήρια σκοπιμοτήτων, ενώ καταψήφισαν ακόμα και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Στρατής Κόρακας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συζητούμενο νομοσχέδιο, αφού με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έρχεται να υπηρετήσει το έργο της δικαιοσύνης.

Οπως επισήμανε, "ειδικά για την Πρώην Γιουγκοσλαβία το θέμα είναι καθαρότερο. Πρόκειται για δικαστήρια τα οποία θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, στόχους, επιδιώξεις των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων στον ΟΗΕ". Συνεχίζοντας τόνισε ότι "αυτό το δικαστήριο που δημιουργεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτω από την επίδραση του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στον ΟΗΕ, και στο πνεύμα της χρησιμοποίησης του ΟΗΕ ως νομιμοποιητή των αποφάσεων που παίρνονται έξω από αυτόν, πιστεύουμε ότι δε θα εξυπηρετήσει την ανάγκη για εκτόνωση της κατάστασης". Μάλιστα, ο Στρατής Κόρακας συμπλήρωσε ότι θα ήταν πειστικά τα επιχειρήματα για την ύπαρξη δικαστηρίων να αναφέρονταν και στην περίπτωση της Τουρκίας, όπου συνεχίζεται "η γενοκτονία του κουρδικού λαού".

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μια γενικότερη αντίδραση της επιτροπής, αφού συνολικά 9 βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Αν. Πεπονή και Ι. Ποττάκη (ΠΑΣΟΚ), Α. Κεφαλογιάννη, Ν. Ζαφειρόπουλο, Π. Καμμένο, Ι. Καραμάριο, Γ. Τζιτζικώστα, Α. Φούσσα (ΝΔ) και τον ανεξάρτητο βουλευτή Γ. Καρακώστα.Μάλιστα, ζητήθηκε από τους ίδιους βουλευτές να προχωρήσει η Βουλή σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη στάση του ΟΗΕ στα θέματα αυτά.

Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος επιχείρησε να ξεπεράσει το θέμα των πολιτικών συσχετισμών, λέγοντας πως τα δικαστήρια είναι απαραίτητα για την τιμωρία των εγκλημάτων πολέμου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά στην επιτροπή κατά πλειοψηφία, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ