Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ταξική πάλη: μονόδρομος για την ήττα του καπιταλισμού"

Δηλώσεις των Ερνα Μπένετ, εκπροσώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας και Κιμ Σον Γιονγκ, μέλους της αντιπροσωπείας του Κόμματος Εργατών Κορέας

Κατά την άφιξή της στην Αθήνα η Ερνα Μπένετ, εκπρόσωπος του ΚΚ Αυστραλίας, ανάμεσα στα άλλα δήλωσε:

"Σκεφτήκαμε πολύ για τη σπουδαιότητα της συνάντησης και γι' αυτό κάναμε όλο αυτό το ταξίδι, το γύρο της μισής γης για να έρθουμε στην Αθήνα. Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση αυτή και η επιτυχία της οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εμάς. Το κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως έχει περάσει μια μεγάλη περίοδο αμφισβήτησης, μερικοί θα έλεγαν ακόμα και κρίσης, αλλά αυτή η λέξη στα αγγλικά μπορεί να σημαίνει τόσο ένα επικίνδυνο σημείο όσο και μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να το δούμε είναι ο δεύτερος. Κατά την παρουσία μας στην τελευταία συνάντηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα του σοσιαλισμού στη σημερινή κατάσταση ήταν πολύ καθαρό ότι δεν είναι το σοσιαλιστικό σύστημα που απέτυχε αλλά ο σοσιαλιστικός κόσμος ηττήθηκε μετά από τόσα χρόνια ψυχρού πολέμου και το αληθινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που πίστεψε ότι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση, τώρα πιστεύουν ότι ο σοσιαλισμός απέτυχε.

Ο κόσμος αυτός ή ξεκίνησε να ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις, ή άρχισε να γίνεται απαισιόδοξος και κυνικός. Δυστυχώς έχουμε δει αρκετές από τις συνέπειες αυτής της έρευνας για εναλλακτικές πορείες και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει τρίτη λύση. Οι θεωρητικοί των σοσιαλδημοκρατών στηρίχτηκαν και έδωσαν δημοσιότητα στο επιχείρημα ότι η πάλη των τάξεων δεν υφίσταται. Ακόμα και στο ότι η εργατική τάξη είναι μια τάξη που πέθανε. Ο αγώνας που διεξήχθη από το 1990 ήταν πολύ πιο άγριος από ό,τι στο παρελθόν επειδή ο καπιταλισμός δεν είχε κανένα φραγμό, τίποτα για να τον σταματήσει. Ο καπιταλισμός μπορεί να ηττηθεί, μόνο με την ταξική πάλη αλλά το ερώτημα είναι πώς, με ποιο τρόπο μπορούμε να δράσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εργατική τάξη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και ένας από τους τρόπους είναι να συνεργαστούν τα ΚΚ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του, ήταν από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούσαν να γίνουν διεθνώς".

Εκπρόσωπος Κόμματος Εργατών Κορέας

Δηλώσεις έκανε κατά την άφιξή του και ο Κιμ Σον Γιονγκ, μέλος της αντιπροσωπείας του Κόμματος Εργατών Κορέας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε:"Είναι μεγάλη τιμή να παρευρεθούμε σε αυτή τη συνάντηση καθώς το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι από τα πιο σημαντικά ΚΚ στην Ευρώπη. Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ελπίδες των λαών αναπτερώθηκαν με τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σήμερα παραμένουν ως προσδοκίες μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών. Ετσι αυτή η διεθνής συνάντηση θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κομμουνιστικού κινήματος και γι' αυτό το λόγο με μεγάλη ειλικρίνεια να ευχηθώ να έχει, και θα έχει σίγουρα, επιτυχία...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ