Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Σε ξένα κέντρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
  • Με την ενότητα των άρθρων για τη διεθνή θέση της χώρας και τα θέματα της Δικαιοσύνης, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στη Βουλή * Σήμερα οι ψηφοφορίες για τα υπό αναθεώρηση άρθρα

Με την προτελευταία ενότητα άρθρων, που αναφέρεται στη διεθνή θέση της χώρας και στα θέματα της Σικαιοσύνης συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα το πρωί με την τελευταία ενότητα άρθρων και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία κάθε άρθρου που προτείνεται για αναθεώρηση. Η ψηφοφορία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα επαναληφθεί σε ένα ακριβώς μήνα.

Οι εισηγητές των δύο μεγάλων κομμάτων (που έχουν και την πρωτοβουλία της αναθεώρησης) υποβάθμισαν σκόπιμα το σκέλος της διεθνούς θέσης της χώρας, καθώς οι προτάσεις τους κατατείνουν στην περαιτέρω παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση του ΚΚΕ ότι βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι η μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ και τους άλλους διεθνείς Οργανισμούς.

Αναφέρθηκαν κυρίως στα θέματα της Δικαιοσύνης, όπου όμως και οι δύο ουσιαστικά προτείνουν τη διαιώνιση της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής,αφού επισήμανε την υποβάθμιση των θεμάτων της διεθνούς θέσης της χώρας, υπενθύμισε ότι και το Σύνταγμα του 1975 προέβλεπε την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα. Σήμερα, τόνισε, τα δύο κόμματα όχι απλώς αφήνουν άθικτες αυτές τις διατάξεις αλλά έρχονται να τις ρυθμίσουν σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ προτείνει τη συνταγματική πρόβλεψη για συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ με ερμηνευτική δήλωση τονίζει ότι επιδιώκει τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην ΕΕ.

Είναι σαφής, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής, ο στόχος σας. Θέλετε να δεσμεύσετε και συνταγματικά μία μελλοντική κυβέρνηση, η οποία θα θελήσει να ακολουθήσει μία διαφορετική πορεία. Τη στιγμή που αρνηθήκατε το δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, θέλετε να δεσμεύσετε ότι μελλοντικά ούτε με δημοψήφισμα δε θα μπορεί να ανατραπεί η σημερινή κατεύθυνση της χώρας.

Επίσης κατήγγειλε ότι με την αναθεώρηση κατοχυρώνεται η υπεροχή του Κοινοτικού Δικαίου έναντι του εθνικού και δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αναθεώρηση των σχετικών άρθρων. Μία προοδευτική αναθεώρηση, τόνισε, θα έπρεπε να απαγορεύει κάθε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα.Αναφορικά με τη Δικαιοσύνη τόνισε ότι η ηγεσία της πρέπει να εκλέγεται από εκλεκτορικό σώμα (με συμμετοχή δικηγορικών συλλόγων, καθηγητών, κατώτερων δικαστών), που θα έχει τον τελικό λόγο και όχι να αποφασίζει η κυβέρνηση, όπως προτείνουν τα δύο κόμματα. Ζήτησε συνταγματική κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, κατάργηση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και εξέφρασε την άρνησή του με τη σύσταση Συνταγματικού δικαστηρίου που στον έναν ή τον άλλο βαθμό θα είναι ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση.Με αφορμή τη συζήτηση για τα θέματα της Δικαιοσύνης και των κομμάτων παρεμβάσεις έκαναν οι αρχηγοί κομμάτων και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" των βουλευτών να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από τον "κομματικό" αντιπρόεδρο της Βουλής, υπενθυμίζοντας το δικό του "διασυρμό" για έναν λογαριασμό τραπέζης που ήταν της πεθεράς του.

Ο Δ. Τσοβόλας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να γίνει συζήτηση για την ψηφιακή τηλεόραση στη Βουλή πριν την Παρασκευή, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, και κάλεσε τη ΝΔ εάν θέλει να διερευνηθεί η υπόθεση του "Ξυστού" να καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Για το θέμα της ψηφιακής ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για να κλείσουν οι "τρύπες" που δημιουργούν διαπλοκές και εκκρεμότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ