ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις και "τελεσίγραφο" για παραίτηση Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι κλιμάκωσαν χτες τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τους στην Τζακάρτα, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Την ίδια περίπου ώρα, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΓΚΟΛΚΑΡ ζητούσαν από τον δικτάτορα Σουχάρτο την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική σκηνή της χώρας το αργότερο μέχρι τις 8 του Ιούνη.

Η μεγάλη συγκέντρωση σε πάρκο, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Προεδρικό Μέγαρο στην Τζακάρτα, δεν έγινε εξαιτίας πανίσχυρων στρατιωτικών δυνάμεων. Εντούτοις, συνεχίστηκαν και χτες, για τρίτη μέρα οι καθιστικές διαμαρτυρίες πάνω από 10.000 φοιτητών έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Επεισόδια εκδηλώθηκαν όταν ομάδες φοιτητών εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, απ' όπου πήραν επίσημα έγγραφα τα οποία και έκαψαν "πανηγυρικά" στη συνέχεια... Ορισμένοι, μάλιστα, έμειναν μέσα στο χώρο του Κοινοβουλίου λέγοντας πως θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου παραιτηθεί ο Σουχάρτο!

Οσο για τη μεγάλη συγκέντρωση του 1.000.000 ανθρώπων που είχε αναγγείλει ο Αμιέν Ράις, ηγέτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ματαιώθηκε από το φόβο αιματοκυλίσματος της κινητοποίησης. Αντί της συγκέντρωσης, ο Ράις μετέβη στο χώρο της καθιστικής συγκέντρωσης των χιλιάδων φοιτητών, όπου κατηγόρησε το στρατό πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε καταστάσεις τύπου "Τιεναμέν"...

Πάντως, στη Γιογκοκάρτα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Σουχάρτο, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 550.000! Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή, καθώς οι διαδηλωτές, κρατώντας τρόφιμα και ποτά, συνέρεαν προς το παλάτι του σουλτάνου Χαμενγκουμπουβόνο και στην παρακείμενη πλατεία. Στη διαδήλωση μετείχαν φοιτητές, επιχειρηματίες, οδηγοί ταξί και θρησκευτικοί ηγέτες. "Θέλουμε μεγαλόπνοες μεταρρυθμίσεις... Ζητούμε από τις Ενοπλες Δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας και να προστατεύσουν το λαό και τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο σουλτάνος επευφημούμενος από τους διαδηλωτές.

Παρόμοιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση τουΣουχάρτο έγιναν σε δεκάδες πόλεις της Ινδονησίας.

Οι πιέσεις που ασκούνται για την παραίτηση του Σουχάρτο δεν έχουν μόνον τη μορφή κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Χτες, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος "Γκολκάρ" κάλεσαν τον Σουχάρτο να παραιτηθεί μέχρι τις 8 του Ιούνη.

Το "τελεσίγραφο" για την παραίτηση Σουχάρτο ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του "Γκολκάρ", Ιρσιάντ Σουντίρο. Ο Σουντίρο ανήγγειλε στους δημοσιογράφους πως θα καλέσει έκτακτη σύγκληση της Λαϊκής Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης το αργότερο σε ένα μήνα. Αν και ο Σουντίρο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα συνεδρίασης του παραπάνω κοινοβουλευτικού σώματος, πολλοί θεωρούν πως υπονόησε ότι στην επόμενη συνάντηση της Λαϊκής Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης θα αποφασιστεί ο αντικαταστάτης του Σουχάρτο...

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, κάλεσε χτες το απόγευμα τον Ινδονήσιο ηγέτη να παραιτηθεί και να επιτρέψει τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία "για να διατηρήσει το μύθο του". Σε ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αμερικανικής Ακτοφυλακής, η Ολμπράιτ συνέστησε στο Σουχάρτο να παραιτηθεί, καλώντας τον μάλιστα να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μη δώσει στο στρατό την εντολή να απαντήσει με βία στις λαϊκές διαδηλώσεις.

Τέλος, περισσότερη πολιτική βία, ελλείψεις τροφίμων, απομάκρυνση ξένων επενδυτών, προέβλεψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "Ντόιτσε Μπανκ", Ραλφ Μπρόιερ, μιλώντας χτες στη Φρανκφούρτη.

ΗΠΑ
Σύνταξη στα 70...

Την εδραίωση της ασφάλισης με προσωπικούς ταμιευτικούς λογαριασμούς, αλλά και τη σταδιακή αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 70 (!) προτείνει επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει τις πιθανές λύσεις, που μπορεί να αναδιαρθρώσουν και να κάνουν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή που περιλαμβάνει και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου - και από τα δύο και μοναδικά κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση - ετοίμασε το συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων και προτρέπει και τα δύο Σώματα να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις, υιοθετώντας τες, μια και θα ανακουφίσουν το σύστημα τουλάχιστον για 75 χρόνια, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εμπνευστές του. Το πακέτο περιλαμβάνει και πλήθος άλλων προτροπών για το ισχύον μέχρι στιγμής σύστημα ασφάλισης, καθώς το Κογκρέσο προετοιμάζεται να συζητήσει το επίμαχο θέμα το επόμενο έτος. Σύμφωνα με αυτό, πέρα από τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις επόμενες δεκαετίες - ήδη έχει εγκριθεί και θα τεθεί σε ισχύ σε τακτό χρονικό διάστημα να ανέλθει από 65 στα 67 - προβλέπεται ολόκληρη σειρά μέτρων για την περικοπή οικονομικών καταβολών στο σύστημα, την προώθηση ταμιευτικών λογαριασμών, αλλά και επενδύσεων των μηνιαίων ποσών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι - ασφαλιζόμενοι στο Χρηματιστήριο.

Το παρόν σχέδιο πρότασης προετοιμαζόταν 15 μήνες από την Εθνική Επιτροπή για τη Συνταξιοδοτική Πολιτική, ένα γκρουπ από νομοθέτες, οικονομολόγους ειδικούς επί τα συνταξιοδοτικών θεμάτων και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που απασχολούνται όλοι στον ιδιωτικό τομέα και κλήθηκαν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Η πρόταση αναμένεται να ασκήσει επιρροή, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στα δύο κόμματα, ενόψει της κοινοβουλευτικής συζήτησης που θα αρχίσει για το πιο "ευαίσθητο" από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία. Πάντως, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο θα προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις, αναμένεται να υιοθετηθεί, καθώς φαίνεται ότι συμπλέει με την πολιτική των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων, που προστάζουν, τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και οι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Υψώνονται ξανά οι τόνοι...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τα στελέχη της κυβέρνησης του Πακιστάν δείχνουν να αλλάζουν τόνο στις δηλώσεις τους περί του αν η χώρα θα πραγματοποιήσει δοκιμές και πότε, κάθε... ώρα: είναι ίσως ένα δείγμα της έντασης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ασιατική υποήπειρο εδώ και τρεις βδομάδες...

Απαντώντας στις απειλές των Ινδών περί "αντιποίνων" σε βάρος του Πακιστάν, ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, έλεγε στην εφημερίδα "Dawn" ότι "δεν μπορούμε να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να υποστούμε" τις ινδικές "πολύ σοβαρές" απειλές. Υπονοώντας ότι θα διατάξει την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής.

Πάντως ο Σαρίφ,φρονίμως ποιών, απέφυγε να διευκρινίσει το πότε θα γίνει πυρηνική δοκιμή, υπεκφεύγοντας όταν ρωτήθηκε, με... αντερώτηση: "ποιος δεν ξέρει ότι έχουμε πυρηνική δυνατότητα;".

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το "Σσοσιέιτεντ Πρες" χθες από το Νέο Δελχί, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, επισκέφθηκε τον τόπο πραγματοποίησης των πέντε πυρηνικών δοκιμών (την περασμένη βδομάδα). Στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι η χώρα του "είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για την ασφάλειά της" - αναφερόμενος στις οξύτατες οικονομικές κυρώσεις που το Νέο Δελχί υφίσταται.

Το πρακτορείο PTI μετέδωσε ότι ο Βάτζπαϊ κάλεσε το Ισλαμαμπάντ σε διάλογο, αλλά θα προχωρήσει σε αυτόν μόνο αν... τον προτείνει ο Σαρίφ... Ο Λαλ Κρίσνα Αντβάνι,στο μεταξύ, υπουργός της κυβέρνησης Βάτζπαϊ, έστειλε μια έμμεση απειλή στο Πακιστάν, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές στο Κασμίρ "θα παταχτούν χωρίς κανένα έλεος", αν, υποκινούμενοι αρχίσουν νέες σοβαρότερες ταραχές. Γεγονός που "ανάγκασε" τον εκπρόσωπο του Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο, Μάικ Μακ Κέρι, να δηλώσει ότι "η Ινδία προκαλεί ανόητα και επικίνδυνα μεγάλη ένταση στην περιοχή"...

Φοιτική διαδήλωση έξω απο το κοινοβούλιο

Φοιτική διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόταση για... "προεδρικό σύστημα"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιαλίμ Ερέζ,ζήτησε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χτες, ώστε να εφαρμοστεί προεδρικό σύστημα στην Τουρκία, προκειμένου να απεμπλακεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε "απαρχαιωμένο".

"Οι πολιτικοί σκέφτονται περισσότερο τα προσωπικά τους συμφέροντα απ' ό,τι αυτά του λαού. Το σύστημά μας βρίσκεται σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο", δήλωσε ο Ερέζ στη διάρκεια συνέντευξής του προς ξένους δημοσιογράφους.

Ο 55χρονος Ερέζ διεξάγει μια εξαιρετικά προβεβλημένη στα μέσα ενημέρωσης εκστρατεία για μια "αλλαγή του πολιτικού συστήματος" της Τουρκίας.

Βέβαια, "όλως τυχαίως" η πρόταση εξυπηρετεί μια χαρά τις βλέψεις των στρατηγών για εξάλειψη του "ισλαμικού κινδύνου", που εκφράζει το Κόμμα της Αρετής (διάδοχο του Ρεφάχ) και αυτό του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ. Επίσης, καθιστά άνευ σημασίας την αδυναμία των κομμάτων να σχηματίσουν "σταθερές κυβερνήσεις" εδώ και τέσσερα - πέντε χρόνια...

Διαδήλωση το Σάββατο

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας κάλεσε χτες σε μεγάλη συγκέντρωση στην Αγκυρα για το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση εναντίον του προέδρου της, Ακίν Μπιρντάλ, την περασμένη βδομάδα.

"Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στη συγκέντρωση για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, για να δείξουν ότι η Τουρκία δε βυθίζεται στο σκοτάδι", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ναμί Γκιούρ.

Σύμφωνα με τον Γκιούρ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να συμμετάσχουν και πρόσθεσε ότι η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας αναμένει την απαραίτητη άδεια από τις αρχές ασφαλείας για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

ΚΝΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ινδονησίας

Σάββατο 10 το πρωί

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ινδονησίας θα πραγματοποιήσει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας,το Σάββατο στις 10 το πρωί, καταγγέλλοντας έτσι το αιματοβαμμένο καθεστώς του Σουχάρτο και εκφράζοντας συγχρόνως την αλληλεγγύη της στον αγωνιζόμενο λαό της Ινδονησίας.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ καταγγέλλει το αιματοβαμμένο καθεστώς του Σουχάρτο τονίζοντας ότι "το δικτατορικό καθεστώς του "προέδρου" Σουχάρτο στην Ινδονησία, το ίδιο που το 1965 δολοφόνησε ένα εκατομμύριο κομμουνιστές, σήμερα με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών, που του παρέχουν πλουσιοπάροχα "δάνεια" και στρατιωτική βοήθεια, συνεχίζει να καταπιέζει και να δολοφονεί το λαό και τη νεολαία της χώρας του, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους κόντρα στην εξαθλίωση που έχει επιβάλλει στη χώρα ο Σουχάρτο και το ΔΝΤ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ