ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανά στο εδώλιο η ΠΑΣΕ

Νέα δίκη αύριο στη Λάρισα των 14 μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και 13 άλλων αγροτών για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, στα τέλη του 1996

Για πολλοστή φορά - μερικοί δυσκολεύονται να μετρήσουν πόσες φορές μέχρι τώρα βρέθηκαν στο "σκαμνί" και πόσες ακόμα θα βρεθούν - τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) κάθονται στο εδώλιο,με την κατηγορία της "ηθικής αυτουργίας στην παρακώλυση συγκοινωνιών κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση" και συγκεκριμένα - όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο - επειδή, με πρόθεση, προέτρεψαν τους αγρότες να εκτελέσουν "αξιόποινες πράξεις", συμμετέχοντας σε αγροτική κινητοποίηση.

Μαζί με 14 μέλη της ΠΑΣΕ θα δικαστούν, αυτή τη φορά, άλλοι 13 αγρότες από την Καρδίτσα, που συμμετείχαν στο μπλόκο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, από τις 28 Νοέμβρη μέχρι τις 22 Δεκέμβρη 1996.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και η Βασιλική Σπύρου,η οποία κατηγορείται ότι "παρέσχε με πρόθεση στον 5ο κατηγορούμενο Στέφανο Σπύρου, οιαδήποτε συνδρομή πριν από την τέλεση απ' αυτόν της υπό στοιχ. Α άδικης πράξεώς του...".Το "έγκλημα" της συγκεκριμένης κατηγορούμενης, που την οδηγεί στο "σκαμνί", είναι ότι ο άνδρας της με το τρακτέρ το οποίο ανήκει στη δική της κυριότητα πήγε στο μπλόκο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ!

Μέσα και από τέτοιες "κωμικοτραγικές κατηγορίες" φαίνεται πού οδηγεί και στοχεύει η πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων,που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας τη χώρα σ' ένα "απέραντο αγροτοδικείο",σύροντας στα "δικαστήρια πολιτικής σκοπιμότητας" πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς,μόνο και μόνο γιατί αγωνίστηκαν για την επιβίωσή τους, στρεφόμενοι εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα από τη γη τους.

ΟΤΕ
Διαπλεκόμενες μεθοδεύσεις μέσω θυγατρικής

Μεθοδεύσεις για μετατροπή σε ...δεύτερο ΟΤΕ της θυγατρικής HELLASCOM INTERNATIONAL, στην οποία συμμετέχουν ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΖΗΜΕΝΣ και άλλες ιδιωτικές εταιρίες

Σε "Δούρειο Ιππο", που θα υπονομεύσει από μέσα τον ΟΤΕ, μεθοδεύουν να μετατρέψουν κάποιοι τη θυγατρική του εταιρία HELLASCOM INTERNATIONAL, στην οποία ο Οργανισμός κατέχει το 50,6% των μετοχών. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η μεθόδευση που σκοπεύει ουσιαστικά στη μετατροπή της εταιρίας σε ανταγωνιστή προς τον κύριο μέτοχό της, τον ΟΤΕ, ενώ είχε ιδρυθεί για δραστηριότητες αποκλειστικά στο εξωτερικό; Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως στην HELLASCOM συμμετέχουν με 14% η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και η ΖΗΜΕΝΣ και με μικρότερα ποσοστά οι ΑΛΚΑΤΕΛ, ΦΟΥΛΓΚΟΡ, ΓΕΝΕΡ, ΤΗΛΕΚΑΛΩΔΙΑ, ορισμένες από τις οποίες εκτός από προμηθευτές του ΟΤΕ διεκδικούν και ρόλο ανταγωνιστή, σε μια αγορά που καθημερινά "απελευθερώνεται", τότε τα πράγματα περιπλέκονται και διαπλέκονται επικίνδυνα...

Η πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της HELLASCOM Γ. Μανιάτη,(μέχρι πρότινος προέδρου της ΟΜΕ - ΟΤΕ) για τροποποίηση του καταστατικού έτσι ώστε η εταιρία να μπορεί να εγκαθιστά, λειτουργεί και συντηρεί τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις και στο εσωτερικό της χώρας, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ανοιχτή επιδίωξη για άδεια λειτουργίας ενός δεύτερου ΟΤΕ! Εφτασε μάλιστα στο σημείο, διά περιφοράς των πρακτικών του ΔΣ της εταιρίας, να ζητά τις υπογραφές των μελών του, για την αλλαγή του καταστατικού και συγκεκριμένα του άρθρου 4, με το οποίο θα δινόταν η δυνατότητα για "παροχή, ανάπτυξη, εμπορία και εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών" και στην ημεδαπή. Στην ουσία ζητούσε η HELLASCOM να δραστηριοποιηθεί και σε υπηρεσίες που είναι αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΤΕ.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέσα απ' αυτές τις μεθοδεύσεις, πιθανόν να εξυπηρετούνται και στόχοι σχετικοί με την ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση, αφού στα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΤΕ είναι και η μεταφορά σημάτων πάσης φύσεως ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ηδη στις μεθοδεύσεις αυτές αντέδρασαν τέσσερις παρατάξεις στον ΟΤΕ (πλην ΠΑΣΚΕ), που με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν και τον σημερινό πρόεδρο της ΟΜΕ - ΟΤΕ Στάθη Ανέστη,ο οποίος δήλωσε ότι "πρέπει να δούμε για λόγους ευελιξίας και ανταγωνισμού της HELLASKOM να δραστηριοποιείται και στο εσωτερικό της χώρας".

Οι παρατάξεις ΕΣΚ, ΔΑΚΕ, "Αγωνιστική Συνεργασία" και ΑΣΕ υπογραμμίζουν: "Η μέχρι τώρα επίσημη θέση της ΟΜΕ - ΟΤΕ είναι ότι η HELLASCOM δραστηριοποιείται μόνο στο εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι οι πιέσεις από τους συνεταίρους της HELLASCOM για το κατασκευαστικό έργο του ΟΤΕ υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θέλουν να μπουν στο κατασκευαστικό έργο του ΟΤΕ από την πίσω πόρτα.Γι' αυτό διαλύουν και αναδιατάσσουν μια σειρά υπηρεσίες του ΟΤΕ. π. χ. Συνδρομητικά Κέντρα, Διευθύνσεις κτλ.

Ο ΟΤΕ έχει αρμόδιες υπηρεσίες που μπορούν να χτυπήσουν τα μεγάλα έργα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο (ολοκληρωμένες λύσεις, Συνδρομητικά Κέντρα, διαχείριση μεγάλων πελατών).

Απαιτούμε άμεσα τη σύγκληση των οργάνων και την ξεκάθαρη θέση της ΟΜΕ - ΟΤΕ".

Δημοπρατήθηκαν τα ιδιωτικά γκαράζ

Δημοσιεύτηκε τελικά προχτές η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών υπόγειων γκαράζ στο κέντρο της πρωτεύουσας με τη μέθοδο της ληστρικής συγχρηματοδότησης. Οπως έγραψε το περασμένο Σάββατο ο "Ρ", πρόκειται για τα γκαράζ στις πλατείες Κολωνακίου,Αιγύπτου και Κάνιγγος,συνολικής δυναμικότητας 1.350 θέσεων στάθμευσης, για τα οποία η κυβέρνηση προσφέρει"γην και ύδωρ" στους ιδιώτες προκειμένου να τα κατασκευάσουν "πακέτο". Συγκεκριμένα εκτός από τους χώρους που τους εξασφαλίζει, τους προσφέρει δωρεάν επιδότηση 1,5 δισ. δρχ. (σε σύνολο προϋπολογισμού 5,7 δισ. δρχ. ) και την εκμετάλλευσή τους για 30 ολόκληρα χρόνια. Το διάστημα αυτό οι ιδιώτες θα αποδίδουν στο δημόσιο ένα ελάχιστο μέρος από τα κέρδη τους.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 15 Οκτώβρη και θα είναι διεθνής, αφού η προκήρυξη πρόκειται να δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δηλαδή δεν αποκλείεται τη "δουλιά" να την αναλάβουν ξένες κατασκευαστικές εταιρίες.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική την "επένδυση" για τους ιδιώτες, είχε διοχετεύσει πρόσφατα σε δύο απογευματινές εφημερίδες σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα ξεκινήσει άγριο κυνηγητό της παράνομης στάθμευσης (υπολογίζονται σε 20.000 οι παράνομες θέσεις στάθμευσης εντός του μικρού "δακτυλίου"), ακόμη και με την επιστράτευση... γερανών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, η διάρκεια κατασκευής των τριών γκαράζ ορίζεται σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Μόνος περιορισμός που τίθεται προς τους ιδιώτες, είναι ότι θα μπορούν να παραχωρούν με μακροχρόνιες μισθώσεις μόνο το 40% των θέσεων κάθε γκαράζ. Κατά τα άλλα δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε στην εμπορική, ούτε στην τιμολογιακή πολιτική των ιδιωτών που θα τα εκμεταλλεύονται.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με μελέτες τόσο του Οργανισμού Αθήνας, όσο και της "Αττικό Μετρό", ως πρώτης προτεραιότητας περιοχές για γκαράζ αναδεικνύονται οι σταθμοί του μετρό και η περίμετρος του "δακτυλίου". Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των ιδιωτών όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ επέλεξε να ξεκινήσει με την κατασκευή τριών γκαράζ στο κέντρο της Αθήνας!..

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Μπροστά με την "Πανεπιστημονική"

Δυναμικά μπαίνει στην τελική ευθεία της μάχης για τις εκλογές στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Πολιτικών Μηχανικών". Με τη Διακήρυξή της καλεί να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί που αντιστέκονται στην αποξένωση, το φιλοτομαρισμό, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και θέλουν να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους κατά της μονόπλευρης λιτότητας και του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου. Επίσης, καλεί να την υπερψηφίσουν όλοι όσοι θέλουν να χαλάσουν τα σχέδια αυτών που επιδιώκουν να είναι ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας σύλλογοςσφραγίδα, μακριά από τα συμφέροντα των εργαζόμενων πολιτικών μηχανικών.

Το ψηφοδέλτιο της "Πανεπιστημονικής", που απαρτίζεται από αγωνιστές και διακεκριμένους στο χώρο τους πολιτικούς μηχανικούς, είναι το εξής: Για το Διοικητικό Συμβούλιο: Π. Αγαθαγγελίδης,Δ. Αγγουροδήμος,Ευ. Αγροκώστα- Γκατζή,Γ. Βαδαλούκας,Στ. Βαρουτσής,Αργ. Βιδαλάκη,Ν. Γαβριήλ,Γ. Γεωργαράκος,Στ. Δημητριάδου,Χαρ. Ζαφείρης,Αμ. Ζήκου,Απ. Ζιώγας,Χαρ. Ζιώγας,Ι. Θεοδωρίδης,Ι. Ιωάννου,Σπ. Καραβάκης,Παν. Καραγιαννίδης,Γ. Κολλάρος,Παν. Κολοκοτρώνης,Σωτ. Κολιούσης,Κ. Κονταργύρης,Π. Κορδά,Δ. Κόττα - Γαβρά,Δ. Κουτζής,Δ. Κουφογεωργίου - Κοσκινά,Ν. Κυλάφης,Μ. Κυλάφη,Χρ. Λεμπέσης,Πυθ. Λεσπουρίδης,Δ. Λιώρης,Ν. Μακρόπουλος,Κ. Μαρκέτης,Σωκρ. Μαυρομάτης,Ελ. Μηλιαρονικολάκη,Αγησ. Μίχος,Νείλος Μουσχούρος,Χ. Μπαμπίρη,Κ. Μυλωνάς,Γ. Ντούβλης,Σταυρ. Ξαρχάκου - Λαγωνίκα,Δ. Πανταζόπουλος,Ι. Παπατσώρης,Αθ. Παπούλια,Ι. Περδικάρης,Κ. Πετρομελίδης,Ουρ. Ρήγα,Γρηγ. Ρήγας,Κ. Ρίζου,Ν. Σεχρεμέλης,Αργ. Σιώτα,Χρ. Τελειώνης,Αικ. Τζαβέλλα,Ι. Τζαβέλλα,Μ. Τουρβαλή,Ευθ. Τσαπάρας,Β. Τσοκανάς,Κ. Φανουράκης,Εμμαν. Φουντούλης και Παν. Ψυχάρης. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Γ. Καστραντάς και Β. Σγουραμάνης.

Να σημειώσουμε ότι η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή σε 47 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα έξι στην Αθήνα, στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ (Πατησίων). Τα εκλογικά τμήματα στην Περιφέρεια θα είναι οι 16 έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ και συγκεκριμένα στις πόλεις Αγρίνιο, Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδο, Τρίπολη και Χανιά. Επίσης, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις πόλεις: Αγιος Νικόλαος, Αμφισσα, Αρτα, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Δράμα, Εδεσσα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κόρινθος, Κως, Λιβαδειά, Νάξος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πύργος, Ρέθυμνο, Σάμος, Σέρρες, Σπάρτη, Σύρος, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα και Χίος.

Τα μέλη του Συλλόγου μπορούν να ψηφίσουν σε όποια από τις παραπάνω πόλεις βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αναποτελεσματική δακοκτονία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί ορισμένων περιοχών του Νομού Κέρκυρας λόγω της αναποτελεσματικής δακοκτονίας, έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, η έλλειψη των απαιτούμενων δρόμων σ' αυτές τις περιοχές είναι η αιτία της αναποτελεσματικής δακοκτονίας, γεγονός που αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, αφού είναι αδύνατον να γίνουν επίγειοι δολωματικοί ψεκασμοί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στο υπουργείο Γεωργίας, γιατί δεν εξασφάλισε εναλλακτικές λύσεις αποτελεσματικής δακοκτονίας στις περιοχές αυτές, παρά το γεγονός ότι με το 31409/16-3-98 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου, πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση μέσα σε μια τριετία (1992) των αεροψεκασμών.

Επειδή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξ αντικειμένου επιβάλλεται η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει άμεσα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στις περιοχές αυτές πρόγραμμα αποτελεσματικής δακοκτονίας για να μην καταστραφεί και η φετινή παραγωγή;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ