ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ο πληθωρισμός στους "11" και στους "4"!

Η EUROSTAT δημοσιοποίησε χωριστά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 11 χώρες - μέλη της ΕΕ που θα μετέχουν από το 1999 στο ΕΥΡΩ και χωριστά για άλλες 4 χώρες εκτός ΕΥΡΩ. Η Ελλάδα πρώτη και με διαφορά, μεταξύ της ΕΕ των "15"

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, άρχισε ήδη να καλλιεργεί στην κοινή γνώμη, την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των δύο - αν όχι περισσότερων - ταχυτήτων. Στα πλαίσια αυτά, φαίνεται ότι εντάσσεται και η απόφαση της "Eurostat" (κοινοτική στατιστική υπηρεσία), να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον πληθωρισμό ξεχωριστά για τα 11 κράτη - μέλη (που με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής θα μετέχουν στην πρώτη φάση της ΟΝΕ και θα μετέχουν στο ΕΥΡΩ), από τα άλλα 4 κράτη - μέλη, που δε μετέχουν στο ΕΥΡΩ. Εξάλλου, δημοσιεύει, για πρώτη φορά, μόνο για τα 11 κράτη - μέλη του ΕΥΡΩ, νέο πίνακα με τους Δείκτες Τιμών Κατανάλωσης της Νομισματικής Ενωσης (ΔΤΚΝΕ).

Σύμφωνα με το δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν φέτος το Μάρτη 1,2% για την ΕΕ των "11" (έναντι 1,5% πέρσι) και 1,3% για την ΕΕ των "15" (αντί 1,7% το Μάρτη του '97).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση φέτος το Μάρτη, ήταν στην Ελλάδα (ρυθμός 4,3%) και στην Ολλανδία (ρυθμός 2,2%) και τα μικρότερα, στη Γερμανία (0,6%) και στη Γαλλία (0,8%).

Ο πληθωρισμός για τα 11 κράτη - μέλη του ΕΥΡΩ, φέτος το Μάρτη συγκριτικά με το Μάρτη του 1997, ήταν (στην παρένθεση ο ρυθμός πληθωρισμού στο δωδεκάμηνο Μάρτης 1996 - 1997):

Γερμανία 0,6% (1,3%).

Γαλλία 0,8% (1,1%).

Βέλγιο 1% (1,9%).

Αυστρία 1% (1,2%).

Λουξεμβούργο 1,3% (1,3%).

Ιρλανδία 1,5% (1,3%).

Πορτογαλία 1,5% (2,3%).

Φινλανδία 1,6% (0,7%).

Ισπανία 1,7% (2,2%).

Ιταλία 2,1% (2,2%).

Ολλανδία 2,2% (1,2%).

ΕΕ των "11" που θα μετέχουν στο ΕΥΡΩ από του χρόνου 1,2% (1,5%).

Ο ρυθμός πληθωρισμού για καθένα, χωριστά, από τα 4 κράτη - μέλη (που μένουν εκτός ΕΥΡΩ) το Μάρτη του 1998 συγκριτικά με το Μάρτη του 1997 (στην παρένθεση ο ρυθμός πληθωρισμού το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα), ήταν:

Δανία 1,6% (1,8%).

Μ. Βρετανία 1,6% (1,7%).

Σουηδία 1,7% (1%).

Ελλάδα 4,3% (5,9%).

ΕΚΠΟΙΖΩ
Η ασυδοσία των τραπεζών "είναι εδώ"

Πλασματική είναι η όποια εντύπωση καλλιεργείται είτε από τις τράπεζες είτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, για "συμφωνία" των δύο πλευρών για ζητήματα που αφορούν τους καταχρηστικούς, σε βάρος των καταναλωτών, όρους των πιστωτικών συμβάσεων, αντιμετωπίζεται το υπαρκτό αυτό πρόβλημα. Αυτό τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία τονίζει ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε πως εντόπισε την ύπαρξη τεσσάρων καταχρηστικών όρων, οι οποίοι σύμφωνα με τη συμφωνία του με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα τροποποιηθούν υπέρ των καταναλωτών, τη στιγμή που η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει εντοπίσει και καταγγείλει στο παρελθόν 23 παρόμοιους όρους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών αποχώρησε από την επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για να καταγράψει τους καταχρηστικούς όρους, γιατί τα μέλη της τελευταίας αρνήθηκαν να συζητήσουν τους παραπάνω όρους.

Αξίζει να θυμίσουμε κάποιους από τους όρους αυτούς και συγκεκριμένα:

  • Tοv όρο σύμφωνα με τον οποίο έχει το δικαίωμα η τράπεζα να αυξάνει το επιτόκιο καταναλωτικής πίστης σε ύψος μεγαλύτερο από το νόμιμο δικαιοπρακτικό τόκο.
  • Προβλέπουν προμήθεια 3% για την τράπεζα επί του ποσού ανάληψης μετρητών.
  • Επιβάλλουν σε περίπτωση υπέρβασης του μηνιαίου ορίου συναλλαγών αυτομάτως και χωρίς καμία ειδοποίηση επιβάρυνση με 5% εφάπαξ επί του ποσού της κάθε υπέρβασης.
  • Καθιστούν τον καταναλωτή υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημιά θα προκύψει από κατάχρηση της κάρτας, αν και αυτός δεν επέδειξε πλημμελή συμπεριφορά, π. χ., κλοπή.
  • Προβλέπουν να καθίσταται ο καταναλωτής υπερήμερος χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
  • Προβλέπουν για τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας επιπλέον επιβάρυνση 1,5% ως έξοδα επεξεργασίας συναλλαγών.
  • Δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να προβάλει αντιρρήσεις μετά την πάροδο ενός μικρού διαστήματος από την αποστολή του λογαριασμού.
  • Υποχρεώνουν τον κάτοχο να επιστρέψει την κάρτα του δύο μήνες πριν τη λήξη της, αν θέλει να αποφύγει την ανανέωση και τις πρόσθετες συνδρομές.
  • Ορίζουν αποκλειστικά αρμόδια τα δικαστήρια της Αθήνας ακόμη κι όταν ο κάτοχος της κάρτας μένει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
ΙΝΚΑ
Τηλεφωνικά παράπονα στο 1721

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1721 εγκαθίσταται σταδιακά σε όλα τα κέντρα πληροφόρησης και στα γραφεία των οργανώσεων - μελών του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΟΚΕ) για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, τόσο στην πληροφόρηση, όσο και στη διεκπεραίωση των παραπόνων και καταγγελιών τους. Αυτό ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι των δύο καταναλωτικών οργανώσεων, σύμφωνα με τους οποίους, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 1998, έχουν καταγραφεί 30.155 καταγγελίες, στις οποίες την "πρωτιά" έχουν και πάλι τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα και η ακρίβεια, οι πωλήσεις από απόσταση και οι πιστωτικές κάρτες.

Με το νέο σύστημα κωδικοποίησης των παραπόνων και καταγγελιών, ανέφεραν οι ίδιοι, εξυπηρετείται η άμεση προώθησή τους στους φορείς των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και στις ίδιες τις επιχειρήσεις για την άμεση και όσο είναι δυνατόν εξωδικαστική επίλυση των διαφορών και ικανοποίηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι και το ΙΝΚΑ και η ΓΟΚΕ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα "επώνυμα" προϊόντα, τα οποία κατά την άποψή τους "διασφαλίζουν" περισσότερο την ποιότητά τους. Πρόκειται για μια συνεχή εμμονή των συγκεκριμένων φορέων, που δημιουργεί εύλογες απορίες για τις σκοπιμότητες που υπηρετούνται και για το πού επιχειρούν να καθοδηγήσουν τους καταναλωτές.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ: Καταθέσεις συνολικού ποσού 150 δισ. δραχμών έγιναν δεκτές κατά την πρόσφατη δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών σταθερού επιτοκίου 14%. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 3,62%.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Εκλαϊκευμένα μαθήματα σε βασικά, τρέχοντα θέματα, της ελληνικής οικονομίας, διάρκειας 25 ωρών, αρχίζει την 1η Ιούνη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οικονομολόγων (κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή κατά τις ώρες 18.00 μέχρι 21.00 στην οδό Κάνιγγος 2), τα οποία θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν άτομα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως μόρφωσης και επαγγέλματος, που θέλουν να ενημερωθούν με απλά λόγια σε οικονομικά θέματα καθημερινής αναφοράς (π. χ. πληθωρισμός, τιμάριθμος, υποτίμηση κλπ.).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις και τα κέρδη του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το πρώτο τρίμηνο του 1998, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 1997, ενώ στα πλαίσια της στρατηγικής του για διεθνή επέκταση ο Ομιλος απέκτησε τον Απρίλη το 48,6% των μετοχών της βουλγαρικής εταιρίας PLEVENSKI CEMENT AD. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, τα έσοδα από πωλήσεις του Ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 1998 ανήλθαν σε 31.850 εκατ. δραχμές έναντι 27.285 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 1997. Το ίδιο διάστημα τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 3.553 εκατ. δρχ. έναντι 2.833 εκατ. δρχ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΕΡΔΗ: Αυξημένα ήταν τα κέρδη της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στο πρώτο τρίμηνο του 1998. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες, τα κέρδη προ αποσβέσεων και προβλέψεων της Τράπεζας είναι - σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση - αυξημένα κατά 11% και οι σχηματισθείσες προβλέψεις είναι υψηλότερες κατά 110% έναντι του πρώτου τριμήνου 1997.

Στην ίδια ανακοίνωση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης (η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς) αναφέρεται πως στόχος της νέας διοίκησης της Τράπεζας είναι η πλήρης εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της εντός του 1998. Η κερδοφορία που προβλέπεται για την τρέχουσα χρήση θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για την πλήρη εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της με την προσθήκη των επαρκών προβλέψεων.

Τώρα τα βρίσκουν ασφαλή

Με ύφος επικυρίαρχου, που απευθύνεται σε ιθαγενείς, ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου "εγκρίνει" τα αεροδρόμια της χώρας

Τις... διαβεβαιώσεις του ότι "τα ελληνικά αεροδρόμια είναι απολύτως ασφαλή" έδωσε ο υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ν. Ααρον,κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου και συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες. Το Αμερικανό υφυπουργό συνόδευε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Ν. Μπερνς.

Πρόκειται φυσικά για "διαβεβαιώσεις" οι οποίες εντάσσονται στην πολιτική του σκοτσέζικου ντους, που ακολουθούν οι αμερικανικές κυβερνήσεις απέναντι στη χώρα μας, οι οποίες ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούν τις διάφορες ταξιδιωτικές οδηγίες ως μοχλό πίεσης για την προώθηση των θέσεών τους στην περιοχή.

Οπως ανέφερε ο Ν. Ααρον, με την ελληνική πλευρά συζητήθηκε και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, όπου αν και - όπως είπε - σημειώθηκε πρόοδος, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και πάλι σε επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη. Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που εγείρει η αμερικανική πλευρά αφορά την προστασία αμερικανικών κινηματογραφικών έργων και τραγουδιών από την παράνομη κασετοπειρατεία, με αποτέλεσμα - όπως υποστηρίζουν - την απώλεια εσόδων από τη μη καταβολή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Οι Αμερικανοί παραπονούνται ότι σε πολλές χώρες του κόσμου - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - η εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων των Αμερικανών παραγωγών γίνεται κατά παράνομο τρόπο.

Στη συνάντηση με την ελληνική πλευρά συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την αποφυγή της διπλής φορολογίας στο εξαγωγικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο σημειωτέον έχει υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ