Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΖΩ
Η ασυδοσία των τραπεζών "είναι εδώ"

Πλασματική είναι η όποια εντύπωση καλλιεργείται είτε από τις τράπεζες είτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, για "συμφωνία" των δύο πλευρών για ζητήματα που αφορούν τους καταχρηστικούς, σε βάρος των καταναλωτών, όρους των πιστωτικών συμβάσεων, αντιμετωπίζεται το υπαρκτό αυτό πρόβλημα. Αυτό τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία τονίζει ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε πως εντόπισε την ύπαρξη τεσσάρων καταχρηστικών όρων, οι οποίοι σύμφωνα με τη συμφωνία του με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα τροποποιηθούν υπέρ των καταναλωτών, τη στιγμή που η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει εντοπίσει και καταγγείλει στο παρελθόν 23 παρόμοιους όρους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών αποχώρησε από την επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για να καταγράψει τους καταχρηστικούς όρους, γιατί τα μέλη της τελευταίας αρνήθηκαν να συζητήσουν τους παραπάνω όρους.

Αξίζει να θυμίσουμε κάποιους από τους όρους αυτούς και συγκεκριμένα:

  • Tοv όρο σύμφωνα με τον οποίο έχει το δικαίωμα η τράπεζα να αυξάνει το επιτόκιο καταναλωτικής πίστης σε ύψος μεγαλύτερο από το νόμιμο δικαιοπρακτικό τόκο.
  • Προβλέπουν προμήθεια 3% για την τράπεζα επί του ποσού ανάληψης μετρητών.
  • Επιβάλλουν σε περίπτωση υπέρβασης του μηνιαίου ορίου συναλλαγών αυτομάτως και χωρίς καμία ειδοποίηση επιβάρυνση με 5% εφάπαξ επί του ποσού της κάθε υπέρβασης.
  • Καθιστούν τον καταναλωτή υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημιά θα προκύψει από κατάχρηση της κάρτας, αν και αυτός δεν επέδειξε πλημμελή συμπεριφορά, π. χ., κλοπή.
  • Προβλέπουν να καθίσταται ο καταναλωτής υπερήμερος χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
  • Προβλέπουν για τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας επιπλέον επιβάρυνση 1,5% ως έξοδα επεξεργασίας συναλλαγών.
  • Δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να προβάλει αντιρρήσεις μετά την πάροδο ενός μικρού διαστήματος από την αποστολή του λογαριασμού.
  • Υποχρεώνουν τον κάτοχο να επιστρέψει την κάρτα του δύο μήνες πριν τη λήξη της, αν θέλει να αποφύγει την ανανέωση και τις πρόσθετες συνδρομές.
  • Ορίζουν αποκλειστικά αρμόδια τα δικαστήρια της Αθήνας ακόμη κι όταν ο κάτοχος της κάρτας μένει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ