ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΗ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στενή επαγγελματική κατάρτιση και εξεταστικοί φραγμοί

Το σχέδιο για την κατάργηση των ΤΕΛ, ΕΠΛ και ΤΕΣ και τη θεσμοθέτηση των λεγόμενων Τεχνικών - Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, που απασχόλησε χτες και το Υπουργικό Συμβούλιο, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας

Μετά την ανακοίνωση των σκληρών όρων φοίτησης στο "ενιαίο" λύκειο και με γνώμονα την αρχή, που διαπνέει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για "λύκειο για λίγους και πανεπιστήμιο για λιγότερους", το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ρυθμίσεις για την Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση. Χτες το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο που ρυθμίζει θέματα της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Με αυτό καταργούνται τα ΤΕΛ, ΕΠΛ και ΤΕΣ και θεσμοθετούνται τα λεγόμενα Τεχνικά - Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) και συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία του "φιλτραρίσματος" των μαθητών στο "ενιαίο" λύκειο και διοχέτευση των "απόβλητων" μαθητών στη στενή επαγγελματική κατάρτιση. Και από αυτά, όμως, δε λείπουν οι εξετάσεις σε νομαρχιακό και πανελλήνιο επίπεδο.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που απασχόλησε χτες και το Υπουργικό Συμβούλιο και στηρίχτηκε από αυτό, θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνη και θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλη, όπως τόσα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, ενώ πολλά κρίσιμα θέματα του νομοσχεδίου αφήνονται να ρυθμιστούν με Υπουργικές Αποφάσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες:

  • Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση θα παρέχεται στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) που ανήκουν στη δευτεροβάθμια, μεταγυμνασιακή εκπαίδευση. Φυσικά, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, προβλέπεται και η μετατροπή των ιδιωτικών ΤΕΣ σε ιδιωτικά ΤΕΕ Α κύκλου.
  • Οι σπουδές στα ΤΕΕ διαρκούν έως και τρία χρόνια και οργανώνονται σε δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι περιλαμβάνουν επιμέρους κύκλους και ειδικότητες και παρέχουν και ανάλογα πτυχία. Παράλληλα, εισάγονται προγράμματα μαθητείας σε συνεργασία με επιχειρήσεις.
  • Και οι δύο κύκλοι οδηγούν στα ΙΕΚ, "για απόκτηση εξειδίκευσης".
  • Δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους του δεύτερου κύκλου των ΤΕΕ να εισαχθούν σε αντίστοιχο με την ειδικότητά τους τμήμα των ΤΕΙ. Ωστόσο, η πρόσβαση στα ΤΕΙ δεν είναι απλή, καθώς για να φτάσουν μέχρι την πόρτα τους οι απόφοιτοι των ΤΕΕ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει κατ' αρχάς τον πρώτο κύκλο με εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα τα οποία έχουν διδαχτεί, κάποιες από τις οποίες διενεργούνται σε νομαρχιακό επίπεδο. Στη συνέχεια να ολοκληρώσουν το Β κύκλο και να δώσουν εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για να πάρουν το πτυχίο. Αφού ο υποψήφιος πάρει το πτυχίο του, θα πρέπει να δουλέψει τρία χρόνια στην ειδικότητά του και να δώσει νέες εξετάσεις στο ΤΕΙ όπου ενδιαφέρεται να εισαχθεί.
Ο Α κύκλος σπουδών

Ο Α κύκλος σπουδών στα ΤΕΕ διαρκεί δύο έτη (στις εσπερινές ΤΕΕ θα είναι 3 έτη). Οι μαθητές, μετά την αποφοίτησή τους από τον Α κύκλο σπουδών, παίρνουν μετά από εξετάσεις, πτυχίο επιπέδου 2.Οι εξετάσεις γίνονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν διδαχτεί οι μαθητές, κάποια από τα οποία θα εξετάζονται σε επίπεδο νομαρχίας.

Στους απόφοιτους του Α κύκλου δίνεται η δυνατότητα να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο δεύτερο κύκλο σπουδών, να εγγραφούν στη Β τάξη του "ενιαίου" λυκείου, να εγγραφούν στο Α εξάμηνο ενός ΙΕΚ σε αντίστοιχες ειδικότητες

Ο Β κύκλος σπουδών

Με πανελλαδικές εξετάσεις θα παίρνουν το πτυχίο οι απόφοιτοι του Β κύκλου των ΤΕΕ, που διαρκεί ένα έτος, όπως αναφέρεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, οι πτυχιούχοι του δεύτερου κύκλου θα μπορούν να εισαχθούν σε κάποιο ΤΕΙ σε τμήματα αντίστοιχης ειδικότητας με εκείνη του πτυχίου τους, αφού εξεταστούν σε μαθήματα τα οποία ορίζουν τα ίδια τα ΤΕΙ, ή να εγγραφούν στο Γ εξάμηνο ενός ΙΕΚ.

Το περιεχόμενο σπουδών των ΤΕΕ είναι ενδεικτικό τού τι σημαίνει παροχή δεξιοτήτων και όχι ουσιαστικής μόρφωσης: Τα προγράμματα διδασκαλίας στα ΤΕΕ περιλαμβάνουν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα των ειδικοτήτων και βασικά μαθήματα γενικής παιδείας που καλύπτουν το 40% των συνολικών ωρών διδασκαλίας στο πρώτο έτος του Α κύκλου και το 35% στο δεύτερο έτος. Στο Β κύκλο τα μαθήματα αυτά καλύπτουν το 25%. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, τα προγράμματα σπουδών θα διαφέρουν σε επίπεδο νομαρχίας.

Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη κατάργηση των άλλων τύπων λυκείων, οι μαθητές που αποφοιτούν από τις ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στο Β κύκλο σπουδών των ΤΕΕ. Ειδικά οι μαθητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις της Β τάξης των ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στη Β τάξη του Α κύκλου των ΤΕΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομα τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια"

Ορθώς το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν αναγνωρίζει "πτυχία", που αποκτούνται με φοίτηση στα γνωστά Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών και στη συνέχεια σε "συνεργαζόμενα" ξένα πανεπιστήμια

Παράνομα είναι "παραρτήματα" ξένων πανεπιστημίων, που λειτουργούν στη χώρα μας, με τη μορφή των ιδιωτικών Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά τη χτεσινή διάσκεψή της, είπε "όχι" με συντριπτική πλειοψηφία (22-5) στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς βδομάδες. Παράλληλα, η Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου με πλειοψηφία (17 - 10) απέρριψε την εισήγηση του αρμοδίου Στ' Τμήματος, για να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ),αν υπερισχύει το ελληνικό ή ευρωπαϊκό δίκαιο.

Με τις δύο αυτές σημαντικές αποφάσεις το ΣτΕ έβαλε φραγμό στα σχέδια όλων εκείνων που επιβουλεύονταν την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης, το δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη νομολογία του, καθώς στο παρελθόν είχε κρίνει παράνομη και αντισυνταγματική τη λειτουργία των παραρτημάτων των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών, με την υπ' αριθμό 2274/1990 απόφασή του, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονταν ότι "η αναγνώριση αυτή θα αποτελούσε καταστρατήγηση του Συντάγματος, που απαγορεύει τη σύσταση και τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων".

Στη χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι είναι απολύτως νόμιμη η άρνηση του ΔΙΚΑΤΣΑ να αναγνωρίσει κάθε πτυχίο, που αποκτάται μεν στην αλλοδαπή από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο, αλλά ένα τμήμα των σπουδώνγια την απόκτησή του πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ετσι, τα δύο χρόνια σπουδών που κάνουν οι Ελληνες φοιτητές στα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στη χώρα μας, είτε είναι κοινοτικά, είτε όχι, ουσιαστικά είναι χωρίς αντίκρισμα.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με την απόφασή της, απέρριψε προσφυγή κατά του ΔΙΚΑΤΣΑ που είχε υποβάλει η πτυχιούχος Κ. Κατσαρού - κόρη του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κατσαρού, η οποία απέκτησε πτυχίο από γαλλικό πανεπιστήμιο, αφού τελείωσε τα δύο πρώτα χρόνια στο παράρτημα αυτού του πανεπιστημίου που λειτουργεί στην Ελλάδα ως Κέντρο Ελεύθερων Σπουδών και τα υπόλοιπα δύο χρόνια φοίτησε στη Γαλλία.

Το ΔΙΚΑΤΣΑ, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, νόμιμα αρνήθηκε την αναγνώριση του πτυχίου της και την παρέπεμψε στο πέμπτο εξάμηνο της ελληνικής νομικής σχολής, ενώ ουσιαστικά απάλειψε τα δύο χρόνια φοίτησης στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο επανέλαβε χτες για άλλη μια φορά προηγούμενη νομολογία του ότι στην Ελλάδα η τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήκει αποκλειστικά στην εποπτεία του κράτους και ότι απαγορεύεται η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες, σύμφωνα με το άρθρο 16 του συντάγματος. Στην ίδια απόφασή του αναφέρει ότι "δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα τμημάτων ή παραρτημάτων ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν ήδη στην αλλοδαπή και τούτο ανεξαρτήτως της νομικής μορφής, την οποία έχουν αυτά στη χώρα της κύριας εγκαταταστάσεώς τους, ως νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου".

Απεργούν και οι δάσκαλοι στις 11 - 12 Ιούνη

Σε 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Ιούνη και συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα τις μέρες του διαγωνισμού, προχωρούν μετά τους καθηγητές και οι δάσκαλοι. Το ΔΣ της ΔΟΕ, που συνεδρίασε χτες για να συγκεκριμενοποιήσει τις ημερομηνίες των απεργιών, αποφάσισε μετά από την πίεση της βάσης του κλάδου να προχωρήσει στην 48ωρη απεργία και να καλύψει απεργιακά τους δασκάλους και νηπιαγωγούς, που, ενδεχόμενα, θα κληθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία του διαγωνισμού στις 13 και 14 Ιούνη. Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ το περιόρισε στο θέμα της αποτροπής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, απορρίπτοντας την πρόταση του εκπροσώπου της ΔΕΕ να τεθούν ως στόχοι πάλης η κατάργηση του Νόμου 2525/97 και της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, η αποτροπή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η διατήρηση της επετηρίδας με μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτήν και η αντίσταση στην ιδεολογική χειραγώγηση του εκπαιδευτικού.

Παίρνοντας υπόψη της η ΔΕΕ τις αγωνιστικές αποφάσεις που πήραν 50 σύλλογοι κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, την απόφαση της ΟΛΜΕ και την αναγκαιότητα για συντονισμό της δράσης του κλάδου με άλλους φορείς πρότεινε το πρόγραμμα δράσης να περιλαμβάνει στις 11 Ιούνη συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια στις πόλεις που θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα και πορείες προς αυτά, καταλήψεις και μετατροπή τους από εξεταστικά σε "απεργιακά κέντρα". Πρότεινε, επίσης, συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα στις 7 το πρωί όλες τις μέρες του διαγωνισμού. Η πρόταση απορρίφτηκε καθώς η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ επέμεινε στη θέση για αποτροπή του διαγωνισμού με νόμιμα μέσα.

Το ΔΣ της ΔΟΕ θα συμμετάσχει μαζί με την ΟΛΜΕ και άλλους φορείς στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 1 Ιούνη στα γραφεία της ΟΛΜΕ και θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα το θέμα διοργάνωσης παλλαϊκού συλλαλητηρίου το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Την ίδια μέρα θα συναντηθούν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ πρότεινε κοινή σύσκεψη των ΔΣ των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων στις 2 Ιούνη και τη διοργάνωση παλλαϊκού - πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Το μέλλον μας ανήκει

Στα 80 χρόνια του ΚΚΕ και στα 30 της ΚΝΕ ήταν αφιερωμένη η χτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση της ΤΟ ΤΕΙ Αθήνας της Οργάνωσης

Στο κόμμα της εργατικής τάξης, που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια πρωτοπόρας θεωρίας και δράσης, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα στο λαό και τους αγώνες του, αλλά και στα 30χρονα ζωής της νεολαίας του, της ΚΝΕ, ήταν αφιερωμένη η χτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που διοργάνωσε η ΤΟ ΤΕΙ Αθήνας, στο χώρο του Ιδρύματος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική από ερασιτεχνικό συγκρότημα. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το θεατρικό έργο "Οι τρελοί της εποχής" του Δημήτρη Ψαθά, που έπαιξαν και επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι σπουδαστές του ΤΕΙ, που το μεράκι και το κέφι τους γι' αυτή τη δουλιά που παρουσίασαν βγήκε ολοζώντανο πάνω στη σκηνή. Ακολούθησε μουσική με τραγούδια του αγώνα, που έδιναν την υπόσχεση πως "όπως και να 'ναι τούτη η γη θα 'μαι στην πρώτη τη γραμμή".

Ο Αποστόλης Παππάς,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αθήνας έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή στη ζωή του ΚΚΕ από το 1918 με την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, για τους αγώνες που ανέπτυξε μαζί με τον ΕΑΜ, αλλά και για όλες τις κατακτήσεις όπως το 8ωρο, ασφάλιση κ. ά. Αναφέρθηκε, επίσης, στις διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια, που συνάντησαν από την αρχή τα μέλη του ΚΚΕ. "Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ, γιατί ήταν το μοναδικό κόμμα που στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό του λαού", σημείωσε, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ θα στείλει μήνυμα στην άρχουσα τάξη ότι ο λαός και η νεολαία της δε βολεύεται, αλλά πολεμά για όσα του ανήκουν.

Για την πρωτοπόρα δράση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, που 30 χρόνια τώρα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή μίλησε ο Παναγιώτης Παλαβός,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε και στην άποψη που προσπαθούν να περάσουν τα ΜΜΕ στη νεολαία να μην ασχολούνται με την πολιτική, προβάλλοντας την πολιτική των ρουσφετιών, του "μπαλκονιού". "Θέλουν να μας πουν ότι η καθημερινή μας δράση, οι καθημερινοί μας αγώνες μας δεν είναι πολιτική. Και όμως η πάλη για μια καλύτερη παιδεία, για δικαίωμα στην εργασία, στη ζωή είναι πολιτική. Και αυτή την πάλη δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν, δεν τη διαπραγματευόμαστε. Σε μας ανήκει το μέλλον. Αντλούμε πείρα από τη δράση του Κόμματός μας, και συνεχίζουμε τον αγώνα μας που θα συναντηθεί με το εργατικό, λαϊκό κίνημα για όλα όσα μας ανήκουν", τόνισε ο Π. Παλαβός.

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από το ροκ συγκρότημα οι "Ακατονόμαστοι".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πετυχημένη η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που έγινε στην είσοδο του Πολυτεχνείου, το βράδυ της Πέμπτης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που είχε θέμα "Το φοιτητικό κίνημα μαζί με το λαό για Μέτωπο Παιδείας" ήταν ο Βασίλης Τασούλας Γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή σλάιντς, με ταυτόχρονη εξιστόρηση των σημαντικότερων στιγμών του φοιτητικού κινήματος, από τα χρόνια της ΟΚΝΕ ως το τέλος της δεκαετίας του '80. Το πρόγραμμα έκλεισε με μουσική και τραγούδια από δύο ερασιτεχνικά συγκροτήματα που δρουν στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Βασίλης Τασούλας αναφέρθηκε, τόσο στη σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, στην πρόταση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, όσο και στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος και στην προοπτική του παλλαϊκού Μετώπου Παιδείας. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως "απέναντι στην αντιλαϊκή συντηρητική επίθεση η ΚΝΕ προτείνει την αντεπίθεση του λαού με μπροστάρη την εργατική τάξη, με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που καταπιέζονται, με τους φοιτητές και όλη τη νεολαία. Τη συγκρότηση λαϊκού Μετώπου που θα συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια". Επίσης, σημείωσε το σημαντικό ρόλο που θα παίξει ο αγωνιστικός προσανατολισμός του φοιτητικού κινήματος στην κατεύθυνση ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ξεκαθάρισε πως η ΚΝΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη, με οποιαδήποτε προσπάθεια περιχαράκωσης του φοιτητικού κινήματος. "Δε θέλουμε - είπε - ένα φοιτητικό κίνημα κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους των σχολών. Μια τέτοια προοπτική αποδυναμώνει τον αγώνα και τον οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ελπίδα βρίσκεται στη συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα, στη δημιουργία του παλλαϊκού Μετώπου Παιδείας, γιατί η παιδεία και η μόρφωση είναι υπόθεση όλου του λαού. Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιμεταρρύθμιση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ".

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες μέρες, είναι οι εξής:

  • Σήμερα η ΟΒ Φιλιππούπολης Βουλγαρίας πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη.
  • Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη διήμερη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Οργάνωση Σπουδάζουσας ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ, αφιερωμένη "στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά" και τον αθλητισμό. Θα συμμετάσχει και η θεραπευτική κοινότητα "Νόστος".
67Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Επιτυχίες της ΔΕΕ στις εκλογές αντιπροσώπων

Με σημαντικές επιτυχίες της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις στους διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας, κατά τις οποίες εκλέγονται οι αντιπρόσωποι για την 67η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Στις εκλογές του συλλόγου δασκάλων - νηπιαγωγών "Μακρυγιάννης",που περιλαμβάνει τις περιοχές Δάφνη, Υμηττός, Ν. Κόσμος, η ΔΕΕ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη σε ψήφους. Στις εκλογές ψήφισαν 276 εκπαιδευτικοί, υπήρξαν 42 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια και 234 έγκυρα. Συγκεκριμένα, η ΔΕΕ πήρε 87 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο (είχε 41 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο), η ΠΑΣΚ 87 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε 110 και 1) και η ΔΑΚΕ πήρε 60 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (από 57 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο).

Στο Σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου η ΔΕΕ αναδείχτηκε και πάλι σε πρώτη δύναμη με άνοδο σε ψήφους. Στις εκλογές ψήφισαν 357 εκπαιδευτικοί (έναντι 361 πέρσι) και υπήρξαν 31 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια (έναντι 24). Η ΔΕΕ πήρε 173 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 129 ψήφους και 2), η ΠΑΣΚ πήρε 93 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε 117 και 1) και η ΔΑΚΕ 60 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (από 81 και 1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ