Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΗ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στενή επαγγελματική κατάρτιση και εξεταστικοί φραγμοί

Το σχέδιο για την κατάργηση των ΤΕΛ, ΕΠΛ και ΤΕΣ και τη θεσμοθέτηση των λεγόμενων Τεχνικών - Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, που απασχόλησε χτες και το Υπουργικό Συμβούλιο, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας

Μετά την ανακοίνωση των σκληρών όρων φοίτησης στο "ενιαίο" λύκειο και με γνώμονα την αρχή, που διαπνέει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για "λύκειο για λίγους και πανεπιστήμιο για λιγότερους", το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ρυθμίσεις για την Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση. Χτες το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο που ρυθμίζει θέματα της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Με αυτό καταργούνται τα ΤΕΛ, ΕΠΛ και ΤΕΣ και θεσμοθετούνται τα λεγόμενα Τεχνικά - Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) και συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία του "φιλτραρίσματος" των μαθητών στο "ενιαίο" λύκειο και διοχέτευση των "απόβλητων" μαθητών στη στενή επαγγελματική κατάρτιση. Και από αυτά, όμως, δε λείπουν οι εξετάσεις σε νομαρχιακό και πανελλήνιο επίπεδο.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που απασχόλησε χτες και το Υπουργικό Συμβούλιο και στηρίχτηκε από αυτό, θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνη και θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλη, όπως τόσα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, ενώ πολλά κρίσιμα θέματα του νομοσχεδίου αφήνονται να ρυθμιστούν με Υπουργικές Αποφάσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες:

  • Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση θα παρέχεται στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) που ανήκουν στη δευτεροβάθμια, μεταγυμνασιακή εκπαίδευση. Φυσικά, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, προβλέπεται και η μετατροπή των ιδιωτικών ΤΕΣ σε ιδιωτικά ΤΕΕ Α κύκλου.
  • Οι σπουδές στα ΤΕΕ διαρκούν έως και τρία χρόνια και οργανώνονται σε δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι περιλαμβάνουν επιμέρους κύκλους και ειδικότητες και παρέχουν και ανάλογα πτυχία. Παράλληλα, εισάγονται προγράμματα μαθητείας σε συνεργασία με επιχειρήσεις.
  • Και οι δύο κύκλοι οδηγούν στα ΙΕΚ, "για απόκτηση εξειδίκευσης".
  • Δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους του δεύτερου κύκλου των ΤΕΕ να εισαχθούν σε αντίστοιχο με την ειδικότητά τους τμήμα των ΤΕΙ. Ωστόσο, η πρόσβαση στα ΤΕΙ δεν είναι απλή, καθώς για να φτάσουν μέχρι την πόρτα τους οι απόφοιτοι των ΤΕΕ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει κατ' αρχάς τον πρώτο κύκλο με εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα τα οποία έχουν διδαχτεί, κάποιες από τις οποίες διενεργούνται σε νομαρχιακό επίπεδο. Στη συνέχεια να ολοκληρώσουν το Β κύκλο και να δώσουν εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για να πάρουν το πτυχίο. Αφού ο υποψήφιος πάρει το πτυχίο του, θα πρέπει να δουλέψει τρία χρόνια στην ειδικότητά του και να δώσει νέες εξετάσεις στο ΤΕΙ όπου ενδιαφέρεται να εισαχθεί.
Ο Α κύκλος σπουδών

Ο Α κύκλος σπουδών στα ΤΕΕ διαρκεί δύο έτη (στις εσπερινές ΤΕΕ θα είναι 3 έτη). Οι μαθητές, μετά την αποφοίτησή τους από τον Α κύκλο σπουδών, παίρνουν μετά από εξετάσεις, πτυχίο επιπέδου 2.Οι εξετάσεις γίνονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν διδαχτεί οι μαθητές, κάποια από τα οποία θα εξετάζονται σε επίπεδο νομαρχίας.

Στους απόφοιτους του Α κύκλου δίνεται η δυνατότητα να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο δεύτερο κύκλο σπουδών, να εγγραφούν στη Β τάξη του "ενιαίου" λυκείου, να εγγραφούν στο Α εξάμηνο ενός ΙΕΚ σε αντίστοιχες ειδικότητες

Ο Β κύκλος σπουδών

Με πανελλαδικές εξετάσεις θα παίρνουν το πτυχίο οι απόφοιτοι του Β κύκλου των ΤΕΕ, που διαρκεί ένα έτος, όπως αναφέρεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, οι πτυχιούχοι του δεύτερου κύκλου θα μπορούν να εισαχθούν σε κάποιο ΤΕΙ σε τμήματα αντίστοιχης ειδικότητας με εκείνη του πτυχίου τους, αφού εξεταστούν σε μαθήματα τα οποία ορίζουν τα ίδια τα ΤΕΙ, ή να εγγραφούν στο Γ εξάμηνο ενός ΙΕΚ.

Το περιεχόμενο σπουδών των ΤΕΕ είναι ενδεικτικό τού τι σημαίνει παροχή δεξιοτήτων και όχι ουσιαστικής μόρφωσης: Τα προγράμματα διδασκαλίας στα ΤΕΕ περιλαμβάνουν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα των ειδικοτήτων και βασικά μαθήματα γενικής παιδείας που καλύπτουν το 40% των συνολικών ωρών διδασκαλίας στο πρώτο έτος του Α κύκλου και το 35% στο δεύτερο έτος. Στο Β κύκλο τα μαθήματα αυτά καλύπτουν το 25%. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, τα προγράμματα σπουδών θα διαφέρουν σε επίπεδο νομαρχίας.

Κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη κατάργηση των άλλων τύπων λυκείων, οι μαθητές που αποφοιτούν από τις ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στο Β κύκλο σπουδών των ΤΕΕ. Ειδικά οι μαθητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις της Β τάξης των ΤΕΣ μπορούν να εγγράφονται στη Β τάξη του Α κύκλου των ΤΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ