Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθρωπος Δεσμώτης

Πώς από μακριά το Μακρονήσι ν' αντικρίσω χωρίς σύγκρυο;

Τι να ντυθώ; Τι να βάλω; Οπως κι όπως δεν μπορείς να πας στο Μακρονήσι! Τόπος ιερός. Κρανίου τόπος. Γυμνός. Κοτρόνια κι αφάνες κι ασπάλαθοι και φίδια.

51 χρόνια. Κι ακόμα μήτε μνημείο κι ακόμα μήτε προβλήτα κι ακόμα ερείπια και παραπήγματα κι ακόμα γιδοπρόβατα που βόσκουν.

Κάτι κακόγουστα σοβαντίσματα και βαψίματα στο χώρο του θεάτρου αλλοιώνουν, παρά δένουν με το τοπίο. 51 χρόνια. Και μόνο στην προμετωπίδα του νησιού το μεγάλο αναγγελτήριο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μάης και δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη. Δε σου 'φταιξε σε τίποτα. Οργιάζει. Συμπληρώνουν την ομορφιά οι κατακόκκινες σημαίες των εκατοντάδων νεολαίων της ΚΝΕ π' αλώνιζαν απ' άκρου σ' άκρο το χώρο, δίνοντας το δικό τους χαρούμενο και ζωντανό χρώμα. Κι ο κόσμος πάρα πολύς και τα οργανωτικά προβλήματα πολλά. Ηρθαν να τιμήσουν. Ηρθαν να παραλληλίσουν τον άνθρωπο που μαρτύρησε, τον άνθρωπο που αντιστάθηκε, τον άνθρωπο που πόνεσε, τον Ανθρωπο Δεσμώτη. Με το Θεό που μαρτύρησε, το Θεό που αντιστάθηκε στην αδικία και το ολοκληρωτισμό, το Θεό που πόνεσε για να φέρει το μεγάλο μήνυμα της φωτιάς στον άνθρωπο. Το Θεό Δεσμώτη!

"- Δε; εγώ να πεθαίνω από Θεούς"

"Ανθρωποι εγώ να πεθαίνω από ανθρώπους".

Η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες για μια έξοχη παράσταση ιδανικές. Τις κραυγές του Προμηθέα πυρπολούσε ήλιος κόκκινος που 'βαφε κόκκινα τ' απέναντι βουνά της δύσης και μουντό το χρώμα της θάλασσας. Κόκκινο Μακρονήσι. Κόκκινοι βράχοι του Καυκάσου.

Τις κραυγές του ανθρώπου ο ίδιος κατακόκκινος ανελέητος ήλιος.

Λόγος προφητικός. Λόγος τραγικός. Διαχρονικό το όραμα. Μάντης ο ποιητής. Γι' αυτόν δεν υπάρχει η σύμβαση του χρόνου. Ζει παράλληλα στο μακρινό παρελθόν, αιωρείται στο παρόν κι εκτινάζεται στο μέλλον.

Η προμηθεϊκή κραυγή, μέσα από μυστικές διαδικασίες και βροντές που αυλακώνουν τον αέρα, θεμελιώνει την ιδέα της ελευθερίας.

Ο Προμηθέας ντύνεται το φως και την αστραπή.

Ακριβό το τίμημα της προσφοράς του στους θνητούς.

Ο αετός θα κατασπαράξει τις σάρκες του. Τα κοράκια του "Νέου Παρθενώνα" θα κατασπαράξουν τις σάρκες του ανθρώπου. Το πρωί οι σάρκες του Θεού θα ξαναγεννηθούν. Το πρωί θα φέρουν με το καϊκι στο νησί άλλους εκατό.

"Προσαρμόσου Προμηθέα στο Θεό" (προτρέπει συμβουλευτικά ο χορός).

Κάνε δηλαδή δήλωση μετανοίας!

Προσαρμόσου άνθρωπε στους δυνάστες σου. Κάνε δήλωση μετανοίας.

Αγάπησα τον άνθρωπο. Τον λύτρωσα από τον όλεθρο γι' αυτό με βρήκαν τα δεινά".

"Να τον δέσετε μ' άρρηκτους χαλκάδες. Εκλεψε το φως", προστάζει ο εκπρόσωπος του Θεού.

"Να τον δέσετε χειροπόδαρα στο τσουβάλι με μια γάτα και ρίχτε τον στη θάλασσα", προστάζει ο εκπρόσωπος της εξουσίας.

Ο Θεός που πάλεψε με το Θεό να σώσει τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος που πάλεψε με τον άνθρωπο να σώσει τον άνθρωπο.

Καύκασος. Κρανίου τόπος. Κοράκια και γύπες και αετοί, κι αστραπόβροντα.

Το προμηθεϊκό φως θα λάμπει για πάντα. Μακρονήσι. Κρανίου τόπος. Αφάνες κι ασπάλαθοι, και φίδια. Τόπος δόξας και ανάτασης του ανθρώπινου μεγαλείου. Το φως του ανθρώπου θα λάμπει για πάντα. Μακρονήσια της Γης να μην ξαναγίνουν.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ