ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
"Αυτονόητη" και "εν κρυπτώ" η παραμονή τους
  • Πλήρης επιβεβαίωση της κυβερνητικής αμερικανο-δουλείας και της υπαγωγής της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας στο αμερικανο-ΝΑΤΟικό απόσπασμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!
  • Η μυστική διπλωματία της υποτέλειας στο απόγειό της!

Η κυβέρνηση της ανείπωτης υποτέλειας και του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" θέτει κάθε έννοια δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας στο αμερικανο - ΝΑΤΟικό απόσπασμα! Οπως ομολόγησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ελληνική κυβέρνηση, υπό το πέπλο της απόλυτης σιωπής και της πλήρους μυστικότητας, προχώρησε ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη στην ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικανο - ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα μέχρι τις 6 - 11 - 99!

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, μέσω ρηματικών διακοινώσεων που ανταλλάχτηκαν μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προ τριμήνου, συνομολόγησε την ανανέωση της παραμονής των βάσεων στην Ελλάδα για ένα χρόνο, όπως αποκάλυψαν χτες ο "Ρ" και τα "ΝΕΑ",στα πλαίσια της προηγούμενης συμφωνίας παραμονής που υπογράφηκε το 1990 και έληγε φέτος το Νοέμβρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι "είναι αυτονόητο να προχωρήσουμε στην ανανέωσης της συμφωνίας"!

Ο Δ. Ρέππας, κάνοντας επίδειξη του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης, όταν κλήθηκε από το "Ρ" να απαντήσει γιατί απεκρύβη ένα τόσο σοβαρό θέμα από τον ελληνικό λαό και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, απάντησε με την αυθάδεια που χαρακτηρίζει τους αμερικανόδουλους, ότι αποτελεί δικαίωμα της κυβέρνησης να ασκεί την πολιτική της και πως "κατά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις"! Οπως ανέφερε, το θέμα το χειρίστηκαν οι... αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών, και "έχουν υπογραφεί τα σχετικά έγγραφα" ανανέωσης της παραμονής των βάσεων. Είπε, δε, ότι "η κυβέρνηση προχώρησε διασφαλίζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον"...

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε επίμονα, γιατί στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα είτε του πρωθυπουργού, είτε των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, με αρχηγούς και αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων, ουδέποτε ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση για την παραπάνω κίνησή της, ο υπουργός Τύπου υπήρξε εξοργιστικός: Τα κόμματα μπορούν να ενημερώνονται όποτε το ζητήσουν και για οποιοδήποτε θέμα (!), ήταν η απάντησή του...

ΚΚΕ
Πρόκληση πρώτου μεγέθους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης για την ανανέωση - και μάλιστα "εν κρυπτώ" - της Συμφωνίας για παραμονή των αμερικάνικων βάσεων, ζητά το ΚΚΕ από τους εργαζόμενους καλώντας τους να αγωνιστούν για το διώξιμο των βάσεων, ενώ καλεί τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση στο μέγα αυτό θέμα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση της κυβέρνησης για την παραμονή των βάσεων, τονίζεται:

"Η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα για ένα χρόνο, αποτελεί μια πρώτου μεγέθους πρόκληση και σαν πολιτικό πρόβλημα, αλλά και σαν διαδικασία.

Εγινε εν κρυπτώ. Η κυβέρνηση ενήργησε σαν κλέφτης, πιστεύοντας ότι θ' αποφύγει την κατακραυγή. Σε μια περίοδο που αμφισβητούνται σύνορα και με ευθύνη του ΝΑΤΟ, οι αμερικανικές βάσεις αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για τον ελληνικό λαό, για την ευρύτερη περιοχή. Οι αμερικανικές βάσεις απειλούν την Ελλάδα, τις αραβικές χώρες, τα Βαλκάνια.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να "πληρώσουν" πολιτικά αυτή την κυβέρνηση- συμμέτοχο στα αμερικανονατοϊκά σχέδια. Να ενισχύσουν περισσότερο το μαζικό φιλειρηνικό κίνημα και ειδικότερα να απαιτήσουν την απομάκρυνση των βάσεων απ' την Ελλάδα. Το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας, του Ακτιου και του Αραξου, είναι ζωτικής σημασίας για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Το ΚΚΕ καλεί τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στο μέγα αυτό θέμα".

Θίγεται καίρια η εθνική ανεξαρτησία

Στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, φέρνει το ΚΚΕ το θέμα της ανανέωσης της Συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις

Το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Ορέστης Κολοζώφ, χτες, φέρνει το θέμα των βάσεων στη Βουλή και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει, γιατί δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό σχετικά με την απόφαση παράτασης της παραμονής των βάσεων και τι προτίθεται να πράξει στο εξής. Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται:

"Η κυβέρνηση, με απόφαση που λήφθηκε εν κρυπτώ, προχώρησε στην παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα για ένα χρόνο. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί θίγει καίρια την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο που τα σύνορα αμφισβητούνται και με ευθύνη του ΝΑΤΟ, ενώ είναι φανερό ότι οι αμερικανικές βάσεις αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για τον ελληνικό λαό και την ευρύτερη περιοχή. Οι αμερικανικές βάσεις υπονομεύουν την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας μας, όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένα. Αποτελούν βάσεις στήριξης κάθε ΝΑΤΟικής επέμβασης και τυχοδιωκτισμού στην περιοχή, απειλούν, εκτός από τη χώρα μας, τις αραβικές χώρες και τα Βαλκάνια. Ενόψει και του γεγονότος ότι ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε παρεμπιπτόντως την παράταση της Συμφωνίας, από ομιλία του υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

1. Γιατί δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τον ελληνικό λαό και τη Βουλή για την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη Συμφωνία του 1990;

2. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το ρόλο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα;

3. Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα που δίνει η υπάρχουσα Συμφωνία για τη συνεχή παράτασή της κάθε χρόνο;".

Οι βάσεις της υποτέλειας

Ενα νέο μνημείο υποτέλειας και ξενοδουλίας, που καταλαμβάνει περίοπτη θέση ανάμεσα σ' αυτά της εποχής του "στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας", είναι η ενέργεια της κυβέρνησης Σημίτη να προχωρήσει στην εν κρυπτώ συμφωνία με τους Αμερικανούς για τη διαιώνιση της ισχύος της 8ετούς συμφωνίας για τις βάσεις, που υπέγραψε το 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η οποία θα έληγε φέτος το Νοέμβρη. Η κυβέρνηση, συνεπής στην ως τώρα πορεία της πιστής και με υπερβάλλοντα ζήλο εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αποθρασύνθηκε ακόμα περισσότερο και, ενεργώντας σαν να διαχειρίζεται ένα δικό της τσιφλίκι, υπέγραψε την κατά 12 ακόμα μήνες παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Το γεγονός έγινε "από σπόντα" και μόνο γνωστό, όταν προχτές ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, μιλώντας επί αμερικανικού εδάφους και σε Αμερικανούς, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί "προσφάτως οι δύο χώρες συνέπεσαν στο θέμα της παρατάσεως της ισχύος αυτής της συμφωνίας, που εξέπνεε τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους". Μόνο που δεν τους ευχαρίστησε, γιατί δέχτηκαν να ...παραμείνουν οι βάσεις τους, όπως, εξάλλου, τους είχε ευχαριστήσει ο Κ. Σημίτης για την κρίση στα Ιμια. Ενώ μόλις χτες, τρεις μήνες μετά τη μυστική ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων, παραδέχτηκε το γεγονός ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, θεωρώντας, ταυτόχρονα, ότι η παράταση της ισχύος της συμφωνίας είναι κάτι το αυτονόητο και ότι, εν πάση περιπτώσει, είναι υπόθεση που αφορά την κυβέρνηση και δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ενδεικτικό και αυτό των αντιλήψεων, από τις οποίες διαπνέεται η κυβέρνηση. Γι' αυτούς, η υποταγή στους Αμερικανούς και η εξυπηρέτηση των σχεδίων της "νέας τάξης" δεν μπορεί να τεθούν σε αμφισβήτηση, γιατί ακριβώς τα εξυπηρετούν συνειδητά.

Η στάση της κυβέρνησης και οι χειρισμοί της δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους χειρισμούς που έγιναν το 1953, όταν η τότε κυβέρνηση Παπάγου είχε υπογράψει στις 12 Οκτώβρη την αρχική συμφωνία ντροπής για την εγκατάσταση των βάσεων. Στη συμφωνία εκείνη, όπως και σήμερα, αποτυπώνεται όλο το πλέγμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της Ελλάδας. Η τότε κυβέρνηση την είχε υπογράψει, χωρίς καν εξουσιοδότηση από τη Βουλή. Το δε περιεχόμενό της είχε και τότε κρατηθεί μυστικό, με τη διαφορά ότι τότε μόνο επί ένα μήνα, ενώ τώρα επί τρεις μήνες. Μόνο ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου, η τότε κυβέρνηση Παπάγου την έφερε στη Βουλή, ενώ τώρα δεν προβλέπεται ούτε καν αυτό.

Η παράδοση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια προμηνύει ποικίλους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον του τόπου και του ελληνικού λαού. Οι αμερικανικές βάσεις και "διευκολύνσεις", που "έφυγαν", αλλά μένουν, όπως η σούπερ βάση της Σούδας, μαζί με τις άλλες που έχουν βαφτιστεί ΝΑΤΟικές, όπως το Ακτιο, ο Αραξος κλπ., έχουν διαμορφώσει ένα άκρως επικίνδυνο πλέγμα για την ασφάλεια της Ελλάδας. Συνδέονται λειτουργικά με τα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, τη νέα στρατιωτική δομή του για την εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων, το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, που όλο και περισσότεροι λαοί τον γεύονται. Οι βάσεις δεν είναι καθόλου παρελθόν. Είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνες σήμερα, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Καθόλου παρελθόν δεν είναι, λοιπόν, και το κίνημα για την απομάκρυνσή τους, ενάντια στην εξάρτηση και την υποταγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ