Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι βάσεις της υποτέλειας

Ενα νέο μνημείο υποτέλειας και ξενοδουλίας, που καταλαμβάνει περίοπτη θέση ανάμεσα σ' αυτά της εποχής του "στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας", είναι η ενέργεια της κυβέρνησης Σημίτη να προχωρήσει στην εν κρυπτώ συμφωνία με τους Αμερικανούς για τη διαιώνιση της ισχύος της 8ετούς συμφωνίας για τις βάσεις, που υπέγραψε το 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η οποία θα έληγε φέτος το Νοέμβρη. Η κυβέρνηση, συνεπής στην ως τώρα πορεία της πιστής και με υπερβάλλοντα ζήλο εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αποθρασύνθηκε ακόμα περισσότερο και, ενεργώντας σαν να διαχειρίζεται ένα δικό της τσιφλίκι, υπέγραψε την κατά 12 ακόμα μήνες παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Το γεγονός έγινε "από σπόντα" και μόνο γνωστό, όταν προχτές ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, μιλώντας επί αμερικανικού εδάφους και σε Αμερικανούς, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί "προσφάτως οι δύο χώρες συνέπεσαν στο θέμα της παρατάσεως της ισχύος αυτής της συμφωνίας, που εξέπνεε τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους". Μόνο που δεν τους ευχαρίστησε, γιατί δέχτηκαν να ...παραμείνουν οι βάσεις τους, όπως, εξάλλου, τους είχε ευχαριστήσει ο Κ. Σημίτης για την κρίση στα Ιμια. Ενώ μόλις χτες, τρεις μήνες μετά τη μυστική ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων, παραδέχτηκε το γεγονός ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, θεωρώντας, ταυτόχρονα, ότι η παράταση της ισχύος της συμφωνίας είναι κάτι το αυτονόητο και ότι, εν πάση περιπτώσει, είναι υπόθεση που αφορά την κυβέρνηση και δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ενδεικτικό και αυτό των αντιλήψεων, από τις οποίες διαπνέεται η κυβέρνηση. Γι' αυτούς, η υποταγή στους Αμερικανούς και η εξυπηρέτηση των σχεδίων της "νέας τάξης" δεν μπορεί να τεθούν σε αμφισβήτηση, γιατί ακριβώς τα εξυπηρετούν συνειδητά.

Η στάση της κυβέρνησης και οι χειρισμοί της δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους χειρισμούς που έγιναν το 1953, όταν η τότε κυβέρνηση Παπάγου είχε υπογράψει στις 12 Οκτώβρη την αρχική συμφωνία ντροπής για την εγκατάσταση των βάσεων. Στη συμφωνία εκείνη, όπως και σήμερα, αποτυπώνεται όλο το πλέγμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της Ελλάδας. Η τότε κυβέρνηση την είχε υπογράψει, χωρίς καν εξουσιοδότηση από τη Βουλή. Το δε περιεχόμενό της είχε και τότε κρατηθεί μυστικό, με τη διαφορά ότι τότε μόνο επί ένα μήνα, ενώ τώρα επί τρεις μήνες. Μόνο ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου, η τότε κυβέρνηση Παπάγου την έφερε στη Βουλή, ενώ τώρα δεν προβλέπεται ούτε καν αυτό.

Η παράδοση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια προμηνύει ποικίλους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον του τόπου και του ελληνικού λαού. Οι αμερικανικές βάσεις και "διευκολύνσεις", που "έφυγαν", αλλά μένουν, όπως η σούπερ βάση της Σούδας, μαζί με τις άλλες που έχουν βαφτιστεί ΝΑΤΟικές, όπως το Ακτιο, ο Αραξος κλπ., έχουν διαμορφώσει ένα άκρως επικίνδυνο πλέγμα για την ασφάλεια της Ελλάδας. Συνδέονται λειτουργικά με τα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, τη νέα στρατιωτική δομή του για την εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων, το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, που όλο και περισσότεροι λαοί τον γεύονται. Οι βάσεις δεν είναι καθόλου παρελθόν. Είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνες σήμερα, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Καθόλου παρελθόν δεν είναι, λοιπόν, και το κίνημα για την απομάκρυνσή τους, ενάντια στην εξάρτηση και την υποταγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ