Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Βιασύνη για τα ΜΟΕ

Οι Αμερικανοί κλιμακώνουν την πίεση

Η ελληνοτουρκική συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο αρχίζει να γίνεται πιεστική, καθώς η Ουάσιγκτον και ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα επιθυμούν και επιδιώκουν χειροπιαστά "αποτελέσματα". Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της επιθυμίας αποτέλεσε η προσπάθεια του γγ της Συμμαχίας Χ. Σολάνα, η οποία δεν τελεσφόρησε να προχωρήσει σε μια δήλωση με το κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε χτες ο "Ρ", ο γγ του ΝΑΤΟ είχε παραδώσει από τις 25 του μήνα σε Αθήνα και Αγκυρα το σχέδιο της δήλωσης που θα επιθυμούσε να ανακοινώσει ο ίδιος, αν συμφωνούσαν οι δύο χώρες.

Η προσπάθεια του Χ. Σολάνα δεν είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς οι δύο χώρες δε θέλησαν να εμφανίσουν ένα κείμενο που να δημιουργεί προσδοκίες για ταχεία πρόοδο, γεγονός που θα δημιουργούσε πρόσθετα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Μάλιστα, αρμόδιοι με το θέμα Ελληνες διπλωμάτες επιχείρησαν, ατυχώς, να διαψεύσουν την πληροφορία του "Ρ".

Η αλήθεια είναι πως το σχέδιο δήλωσης έφτασε στην Αθήνα στις 26 του μήνα. Μάλιστα σε έγγραφο από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ με Αριθμό Πρωτοκόλλου 1113.4/30/ΑΣ4357 περιγράφεται με ακρίβεια πως ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την επιθυμία του για την προώθηση της δήλωσης. Στο έγγραφο αυτό, σε κάποιο σημείο του αναφέρεται επί λέξει: "Παρά ταύτα ο γεν. γραμματεύς μου είπε ότι σκέπτεται να προτείνει στα δύο μέρη κάποιο σχέδιο δηλώσεώς του, ώστε να έχει τις αντιδράσεις τους. Τούτο και έπραξε στο τέλος του σημερινού (26.5) προγεύματος εργασίας των Μονίμων Αντιπροσώπων, το δε σχετικό κείμενο σας αποστέλλω με χωριστή Τ/Ο (τηλεομοιοτυπία)".

Ο χτεσινός "Ρ" δημοσίευσε τα κυριότερα σημεία του σχεδίου δήλωσης του Χ. Σολάνα, το οποίο αποτελείται από τρεις αριθμημένες παραγράφους που καταλαμβάνουν μιάμιση σελίδα. Επιγραμματικά, στο κείμενο αυτό περιλαμβάνεται πρώτον η επιβεβαίωση των συμφωνιών του 1988, δεύτερον καταγράφεται η επιθυμία των δύο χωρών να συνεχίσουν τη συζήτηση με τον γγ για τη συμπλήρωση των συμφωνηθέντων του '88, σχετικά με τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες και τρίτον, στην προτεινόμενη δήλωση, χαρακτηρίζεται η εν λόγω ανακοίνωση ως έκφραση της επιθυμίας των δυο χωρών να εφαρμόσουν με καλή πίστη τα ΜΟΕ που έχουν συμφωνήσει ή όσων θα συμφωνηθούν στο μέλλον και αναφέρεται πως η δήλωση αυτή καθ' αυτή αποτελεί ένα σημαντικό αποτέλεσμα των εν εξελίξει συζητήσεων. Αυτό το τρίτο σημείο, φωτοτυπία του οποίου δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ", προκάλεσε την "αδυναμία" ανακοίνωσης του κειμένου.

Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το εγκόλπιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου, του πολέμου, των επεμβάσεων (2003-06-29 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο των ΝΑΤΟικών για τον ευρωστρατό (2002-04-18 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό «σχέδιο δράσης» για την εκτόνωση των αντιδράσεων (2001-01-11 00:00:00.0)
Καταδικάζουν τις δηλώσεις Σημίτη (1999-02-06 00:00:00.0)
Πιέζει για τα ΜΟΕ ο Σολάνα (1998-05-29 00:00:00.0)
Κατ' αρχήν... συμφωνία (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ