ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σφοδρή καταδίκη του αυταρχισμού

Συνδικαλιστικά στελέχη όλου του φάσματος καταδικάζουν τον εντεινόμενο αυταρχισμό ως κυβερνητική επιλογή και σημειώνουν την ανάγκη αναχαίτισής του

Την πολιτική του εντεινόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού, που επιστρατεύεται σαν μέσο αντιμετώπισης των αγώνων των εργαζομένων και ως θωράκιση μιας πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής, καταγγέλλουν σήμερα στο "Ρ" συνδικαλιστικά στελέχη από όλο το συνδικαλιστικό φάσμα και από τους χώρους που τις τελευταίες μέρες δέχτηκαν την "περιποίηση" των δυνάμεων καταστολής.Ταυτόχρονα, εντείνεται και γενικεύεται η κατακραυγή εργαζομένων και συνδικάτων, με τρόπο που δείχνει ότι η κυβέρνηση απομονώνεται όλο και πιο πολύ σ' αυτόν τον αντεργατικό, αυταρχικό κατήφορο, καθώς δυναμώνουν οι φωνές αντίδρασης και στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, σε αντίθεση με την απαράδεκτη στάση του προέδρου της Συνομοσπονδίας και επικεφαλής της παράταξης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, σημειώθηκε σαν σοβαρή εξέλιξη η κίνηση τεσσάρων στελεχών της ΠΑΣΚΕ και μελών της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη, με επιστολή τους στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Στην επιστολή σημειώνεται ότι "ο αυταρχισμός αποτελεί πλέον κυβερνητική επιλογή απάντησης στις εργατικές διεκδικήσεις" και το ζητούμενο, "η αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται από την υλοποίηση αυτής της επιλογής".

Τη σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση του αυταρχισμού, αλλά και την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μπροστά στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει πάση θυσία το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να ισοπεδώσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαίτησαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ.Κάτω από αυτές τις πιέσεις, τα όργανα της Συνομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη.

Το χτύπημα της ίδιας της πανεργατικής συγκέντρωσης - πορείας μπροστά στη Βουλή από τα ΜΑΤ, το χτύπημα των απεργών του Πειραιά, η ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική και η νέα βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζαςπροχτές τα ξημερώματα, σαν συνέχεια της πειρατικής εισβολής στον ίδιο χώρο και των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής, το ξυλοκόπημα των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ την περασμένη Τρίτη, ήταν τη βδομάδα που πέρασε τα γεγονότα που έκαναν να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής.

Ετσι, από ακόμα περισσότερες κατευθύνσεις, προβάλλει σήμερα η ανάγκη, απέναντι σ' αυτήν την πολιτική να αντιπαρατεθεί ένα μέτωπο πάλης, η κλιμάκωση των αγώνων, ο συντονισμός τους. Επίσης, η καταγγελία και η αποχώρηση από την ξεφωνημένη πλέον διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", ο οποίος αποτέλεσε τον προάγγελο του σημερινού "διαλόγου των ΜΑΤ", αφού υποθήκευσε τις ίδιες τις θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Η τρομοκρατία που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι σύμφυτο της αντεργατικής πολιτικής της. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση για να μην περάσει αυτή η πολιτική. Παράλληλα, να παραμερίσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ανοιχτά πλέον στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική αλλά και τον αυταρχισμό και να καταδικάσουν αυτή την ταχτική ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες από τα κάτω.

Γ. Πέρος, γγ του σωματείου εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ

Αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε μαζί, όπως μαζί πάνε ο αγώνας και η αντίσταση των εργαζομένων, μέσα από ένα ενιαίο πανελλαδικό μέτωπο των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και βιομηχάνων. Τέτοια κρούσματα αυταρχισμού δε φτάνει να τα καταδικάζουμε στα λόγια, τα λόγια δεν τους αγγίζουν. Το μόνο που τους αγγίζει και η μόνη απάντηση που πρέπει να τους δώσουμε, που τους αξίζει, είναι αυτή της συντονισμένης πάλης όλων όσοι πλήττονται από την πολιτική αυτή. Το γεγονός ότι δε διστάζουν να χτυπήσουν ακόμα και συνταξιούχους και γυναίκες, δείχνει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται, γιατί ξέρουν ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους κι αυτό δεν το ξέρουν μόνο οι κυβερνώντες, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Θ. Ευθυμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν τελευταία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν προσχεδιασμένες, αλλά είναι γνωστό ότι για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών απαιτείται αυταρχισμός. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι βαθιά αντιλαϊκή, αυταρχική και αντιδημοκρατική. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να μην έχουν αυταπάτες ότι η πολιτική αυτή παίρνει διορθώσεις ή βελτιώσεις. Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί. Κι αυτό θα γίνει, όταν οι εργαζόμενοι συντονίσουν την πάλη τους και δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα πανελλαδικό, πανεργατικό μέτωπο, που θα αντιστέκεται στην πολιτική αυτή, με προοπτική την ανατροπή της. Οσο για όσους μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα έχουν το θράσος να βγαίνουν να υπερασπίζουν αυτές τις πρακτικές, έχω να πω ότι το τέλος του κατήφορου είναι ο πάτος. Μέχρι σήμερα, έβαζαν "πλάτες" για την υλοποίηση των αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης, σήμερα ανοιχτά, πρωτοστατούντων του προέδρου και του γγ της ΓΣΕΕ, φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τους εργαζόμενους ότι φταίνε που ξυλοκοπήθηκαν. Θα πάρουν όμως, όπως και η κυβέρνηση της βίας, την απάντησή τους μέσα από την κλιμάκωση των αγώνων.

Χρ. Λιακόπουλος, μέλος ΕΕ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος ΕΚ Πάτρας

Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια έξαρση του αυταρχισμού, που αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αγώνων του εργατικού κινήματος. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί απειλή για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και ιδιαίτερα του συνδικαλιστικού κινήματος και, βέβαια, προοιωνίζεται αύξηση των επιθέσεων ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σε μια εποχή που η ανεργία παίρνει κατακλυσμιαίες διαστάσεις και οι εργασιακές σχέσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση για εφαρμογή μέτρων που θα αποσταθεροποιούν το εργασιακό καθεστώς και θα παραδίδουν τον εργαζόμενο έρμαιο στη βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία.

Π. Αβραμόπουλος, πρόεδρος ΕΚ Θεσσαλονίκης

Η χρησιμοποίηση κατασταλτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτημάτων, αποτελεί πράξη που έχει καταδικαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν από το σύνολο του ελληνικού λαού. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με αυταρχισμό και διώξεις, αλλά μέσα από την επίδειξη ευαισθησίας και την άσκηση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της κυρίως τις ανάγκες της εργατικής τάξης, θα αποσκοπεί στη μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

Ηλ. Κοντόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Θεωρώ ότι η αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, αυτή η επιλογή της απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, δεν πρέπει να αφεθεί έτσι. Γι' αυτό, τέσσερα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ ζητάμε έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας, προκειμένου να δει η διοίκηση πώς θα αντιμετωπίσει αυτήν την πολιτική που μας οδηγεί πολύ πίσω. Πιστεύω ότι τα προβλήματα λύνονται με πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο και όχι με τη χρησιμοποίηση κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών ή με την ποινικοποίηση κινητοποιήσεων. Αυτή την πολιτική πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να τη συζητήσει στο εσωτερικό του, να την κουβεντιάσει και με τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και το έγγραφο που στείλαμε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Λ. Αραζού, μέλος ΕΕ της ΓΣΕΕ

H ανικανότητα της κυβέρνησης είναι τόσο φανερή που δεν μπορεί να πείσει πλέον ούτε τους ψηφοφόρους, ούτε και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό καταφεύγει σταθερά πλέον στη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ για να επιβάλει έτσι την αντιλαϊκή της πολιτική.

Π. Σιάκας, πρόεδρος του ΕΚ Καβάλας

Σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στην Αθήνα, θέλω να δηλώσω ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν τιμούν καθόλου την πολιτεία.

Γ. Μαρκάκης, πρόεδρος συλλόγου Ιονικής

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία να επιβάλει την πολιτική της, γιατί είναι μια αντιλαϊκή πολιτική. Πολιτική, που οδηγεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και επιτίθεται στις ασφαλιστικές κατακτήσεις,στις εργασιακές σχέσεις, ακόμα και ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Προσφεύγει στη βία, στον αυταρχισμό και την καταστολή, αλλά αυτό δεν κάμπτει το φρόνημα των εργαζομένων. Καθημερινά υπάρχει και μεγαλύτερη συσπείρωση εργαζομένων, σωματείων και γενικά συνδικαλιστικών οργανώσεων απέναντι σε αυτή την πολιτική. Μόνο με ένα τέτοιο ισχυρό μέτωπο εργαζομένων θα αντραπεί αυτή πολιτική".

LEZANTA

17/5: Οι εργαζόμενοι της Ιονικής δέχονται επίθεση λίγα μέτρα μακριά από το "Κάραβελ", όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

24/5: Τα ΜΑΤ εν δράσει και στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής στον Πειραιά

26/5: Αγρια ξυλοκοπήθηκαν οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ έξω από το Εφετείο Αθηνών

27/5: Πάνοπλα και πανέτοιμα να "υποδεχτούν" τους απεργούς ήταν τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη

27/5 Την προσχεδιασμένη και άγρια επίθεση των ΜΑΤ δέχτηκαν οι απεργοί

27/5: Το κράτος του αστυνόμου εν δράσει λίγα μέτρα μακριά από τη Βουλή, το "ναό της δημοκρατίας"....

Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ

Η άγρια συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης, του χτυπήματος των βασικών εργατικών κατακτήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και ο αυταρχισμός, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ενας αυταρχισμός, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Στο πολιτικό επίπεδο με την αδιαλλαξία των κυβερνώντων. Στους θεσμούς, όπως η δικαιοσύνη, που βγάζει αντιαπεργιακές αποφάσεις "καρμπόν". Με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τα ρόπαλα και τα χημικά, εναντίον εργαζομένων. Στις επιχειρήσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, όπου οι προϊστάμενοι τρομοκρατούν και εκφοβίζουν τους εργάτες.

Απαραίτητο αποκούμπι για την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Ολοι μαζί υπηρετούν ως "εθνικό καθήκον" τον λεγόμενο "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" και την - πάση θυσία - επίτευξη του στόχου της ΟΝΕ. Ενός στόχου, που θα φέρει μεγαλύτερα δεινά για το λαό. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς το λαό, που όπως πάντα, έτσι κι αυτή τη φορά θα ακολουθήσει το μόνο δρόμο που ξέρει. Το δρόμο του αγώνα, του μόνου ικανού δρόμου για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Β. Σαραντόπουλος, μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Τα ΜΑΤ πήραν το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση και χτύπησαν. Μια κυβέρνηση, που θέλει να μας πάει στην κρεμάλα και να πάμε και με σταυρωμένα τα χέρια. Οχι, αυτή τη χάρη δε θα της την κάνουν οι εργαζόμενοι. Ας καταλάβει ότι, όσο συνεχίζει αυτή την πολιτική, θα συνεχίζεται και ο αγώνας. Ακόμα κι όσοι δεν έχουν βγει ακόμα στους δρόμους, θα βγουν, γιατί αυτή η πολιτική τους θίγει όλους. Ολα τα ΜΑΤ του κόσμου δεν μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα, το δίκαιο αγώνα, των εργαζομένων. Θα ήθελα, όμως, να πω και μια κουβέντα για τον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΓΣΕΕ, είναι πρωτάκουστο τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν και να ψεκάζουν με χημικά τους εργάτες κι αυτοί να τους δίνουν μετά συγχωροχάρτια! Ας ξέρουν, όμως, όλοι ότι οι εργαζόμενοι και μάτια έχουν και βλέπουν και μυαλό και καταλαβαίνουν και θα καταδικάσουν έμπρακτα και την κυβερνητική πολιτική και τη στάση των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Τ. Τόκας, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Περιστερίου

Εάν γυρίσουμε και κοιτάξουμε στην ιστορία, θα δούμε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα περνάνε πάντα με αυταρχισμό. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να περάσει τα μέτρα που της υπαγορεύουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και, ταυτόχρονα, συναντά την αντίσταση από ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος γι' αυτήν από τον αυταρχισμό, αφού όλοι πλέον είναι πεπεισμένοι ότι τα μέτρα δεν αποσκοπούν στη βελτίωση του επιπέδου των εργαζομένων, αλλά στο μεγαλύτερο πλουτισμό των κεφαλαιοκρατών. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί δεχτήκαμε πρόσφατα την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, σε μια ειρηνική πορεία, που δεν είχε σαν σκοπό να συγκρουστεί με τα ΜΑΤ. Βρισκόμασταν εκεί για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, η οποία σκοπεύει στη συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, στην ιδιωτικοποίησή της και στην όξυνση των ταξικών φραγμών. Πιστεύω ότι από δω και πέρα όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεσηκωθούν ενάντια σ' αυτήν την πολιτική και να οργανώσουν ένα μέτωπο πάλης.

Αλ. Καλύβης, αν. γραμματέας της ΓΣΕΕ

Αυτή η κλιμάκωση του αυταρχισμού δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα, θέλει να δώσει και μια εικόνα αποφασιστικότητας για την εφαρμογή της πολιτικής της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή η πρακτική στην ουσία θα οδηγήσει σε ένταση των αγώνων, γιατί οι εργαζόμενοι, εκτός από τις μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις, με την ουσία της πολιτικής της, έχουν ταυτόχρονα και δημοκρατική ευαισθησία και καταδικάζουν τέτοιες μορφές βίας. Η καταστολή δε θα λύσει κανένα πρόβλημα της κυβέρνησης, αντίθετα θα οδηγήσει σε όξυνση του αγώνα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ