ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Σάκοτα αντί Ιωαννίδη

Ο Ντράγκαν Σάκοτα προ των πυλών της ΑΕΚ. Ο Σέρβος προπονητής που στο παρελθόν εργάστηκε με επιτυχία στον ΠΑΟΚ, στον Ηρακλή και το Περιστέρι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο να συνεχίσει το έργο του Γ. Ιωαννίδη. Ο τελευταίος αποτελεί παρελθόν για το σύλλογο της Ν. Φιλαδέλφειας και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση... του διαζυγίου. Η διοίκηση δεν κρύβει πλέον τις επιλογές της και πιθανότατα περιμένει να δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο Γ. Ιωαννίδης την αποχώρησή του, ώστε να παρουσιάσει τον Ντρ. Σάκοτα. Η ΑΕΚ μετά την απόκτηση του Αγγ. Κορωνιού από το Περιστέρι και του νεαρού Ντικούδη από την Ολύμπια Λάρισας, βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμβολαίου και με τον Κ. Μάγλο, που μετά από τρία χρόνια παραμονής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο μεταξύ μέχρι και το Σεπτέμβρη που θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα, στο προσκήνιο θα βρίσκονται οι μάνατζερ. Ονόματα παικτών θα ακούγονται και θα γράφονται καθημερινά, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι παράγοντες, ότι διαθέτουν το καλύτερο εμπόρευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με τον Ολλανδό σέντερ Σέρτζε Ζβίκερ (2.18) που πέρσι έγινε ντραφτ στο Νο 30 από το Χιούστον αλλά δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού και τον οποίο προορίζει για διάδοχο του Φ. Μαρτίνεθ. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν επιβεβαίωσε χτες τις πληροφορίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Αν όντως αποκτηθεί ο Ολλανδός, αυτόματα ο δεύτερος ξένος παίκτης θα αγωνίζεται στην περιφέρεια.

Την πρώτη της μεταγραφή πραγματοποίησε η νεοφώτιστη στην επαγγελματική κατηγορία Νήαρ Ηστ. Η ομάδα της Καισαριανής απέκτησε τον Γ. Παυλίδη (21 - 2.06) ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και την περίοδο '97 - '98 αγωνίστηκε στη γερμανική Γκίσεν.

Ο Νίκος Παύλου είναι ο διάδοχος του Κ. Πετρόπουλου στον πάγκο του Σπόρτιγκ. Προπονητής της γυναικείας ομάδας του Σπόρτιγκ, τη νέα περίοδο θα είναι ο Τ. Καλαντζής που πέρσι εργάστηκε στην ομάδα των Ανω Λιοσίων.

ΑΕΚ
Πολυεθνικά κόλπα

H ENIC ομολογεί ότι, εν κρυπτώ, είχε μεταβιβάσει τις μετοχές της ΑΕΚ σε άλλες εταιρίες. Ξαφνική αλλαγή πλεύσης για Νικολα'ϊδη

Περίπου οκτώ μήνες μετά την πώληση της ΑΕΚ στην πολυεθνική εταιρία ENIC, οι φόβοι και οι εκτιμήσεις για εμπλοκή της ομάδας σε επικίνδυνους, σκοτεινούς και κυρίως επιζήμιους για το ιστορικό σωματείο διαδρόμους, επιβεβαιώνονται και επίσημα.

Μετά τις διοικητικές επιλογές, την "ενίσχυση" της ομάδας και άλλα αγωνιστικά θέματα που έβγαλαν το δικέφαλο νωρίς εκτός στόχων, εμμέσως πλην σαφώς η ΠΑΕ παραδέχεται με χτεσινή ανακοίνωσή της πως η ιδιοκτήτρια εταιρία παίζει και άλλα παιχνίδια. Υστερα από δημόσια καταγγελία του πρώην προέδρου, Μ. Τροχανά, για πώληση της πλειοψηφίας των "κιτρινόμαυρων" μετοχών, η διοίκηση της Ενωσης προσπάθησε να "μπαλώσει τ' αμπάλωτα".

"Διευκρινίζει", αρκετά αργά, ότι για να ξεπεραστούν νομικά κωλύματα "ποσοστό 70,1 % της ENIC HELLAS μεταβιβάστηκε στην εταιρία Supereffect η οποία συνεργαζόταν με την ENIC. Ακολούθως συνεστήθη η ENIC SPORTS S. A. R. L.(Λουξεμβούργου) στην οποία μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ENIC HELLAS που ανήκαν στην ENIC. Το Μάιο του'98 η ENIC εισήλθε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με την επωνυμία ENIC PLC. Με τη ρύθμιση αυτή έγινε δυνατή η εξαγορά του 70,1% των μετοχών της ENIC HELLAS που διατηρούσε η SUPEREFFECT L. T. D. ".

Σε απλά ελληνικά δηλαδή, για κάποιο χρονικό διάστημα η μητρική εταιρία μεταβίβασε την ΑΕΚ σε άλλη εταιρία και μετά την ξαναγόρασε. Ποιος λοιπόν το διάστημα αυτό κινούσε τα νήματα; Αν όλα ήταν "καθαρά", γιατί έγιναν εν κρυπτώ; Φυσικά άμοιρο ευθυνών δεν είναι και το υπουργείο Εμπορίου, που... κοιμάται (; ) τον ύπνο του δικαίου. Από μόνο του το πολυσήμαντο γεγονός, που παραδέχεται η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ, αναδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Κανείς δεν αποκλείει ότι στο μέλλον δε θα συμβεί κάτι ανάλογο ούτε μπορεί να διαβεβαιώσει πως ο δικέφαλος δε θα χρησιμοποιηθεί σε άλλα επιχειρηματικά γρανάζια, με απρόβλεπτες για το σωματείο συνέπειες. Αντίθετα πιστοποιεί πως οι αποφάσεις και οι στρατηγικής σημασίας επιλογές γίνονται από πολυδαίδαλα κέντρα, μακριά από κάθε ίχνος διαφάνειας.

Στο αμιγώς αγωνιστικό μέρος, μια θετική νότα, μάλλον προσωρινή όμως, παρουσιάστηκε χτες για τους "κιτρινόμαυρους" φιλάθλους αφού ο Λ. Νικολάου απέκλεισε μετεγγραφή του Νικολαϊδη στην Αντερλεχτ. Ορισμένοι πάντως εκτιμούν πως είναι μια κίνηση που θα ρίξει λίγο τους τόνους αντίδρασης και θ' ανεβάσει την προσφορά του βελγικού σωματείου. Στο μεταξύ αργά το βράδυ είχε καθοριστεί συνάντηση της διοίκησης με το Ντράγκαν Στεπάνοβιτς ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να υπογραφεί η συνεργασία με το Σέρβο προπονητή.

Γ. Κ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ Ετοιμοι να κυνηγήσουν το όνειρο της πρόκρισης είναι οι αθλητές της εθνικής ομάδας χάντμπολ νέων, από την Παρασκευή στον Κορυδαλλό (5 Ιούνη), στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προβλέπεται να έχει δύσκολο έργο απέναντι στα συγκροτήματα της Γερμανίας, της Ρωσίας και των Νήσων Φερόε.

Πρώτος αντίπαλος των παιδιών του Χρήστου Γεροδήμου θα είναι η ομάδα των Νήσων Φερόε (19.30). Το Σάββατο (6 Ιούνη, 19.30) αντιμετωπίζει την πανίσχυρη ομάδα της Ρωσίας. Η αναμέτρηση, όμως, εναντίον της Γερμανίας την Κυριακή (7 Ιούνη, 19.30), προβλέπεται να κλέψει την παράσταση αφού οι Γερμανοί αποτελούν μεγάλη δύναμη στο χώρο. Στα τελικά προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου.

***

ΙΠΠΑΣΙΑ Στο κέντρο εκπαίδευσης ιππασίας στο Γουδί ξεκίνησαν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή οι 51οι Πανελλήνιοι Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας και υπερπήδησης εμποδίων, οπότε και ολοκληρώνουν την αγωνιστική χρονιά για φέτος.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΙ, Φρέντι Σερπιέρης, το άθλημα είναι σε διαρκή άνοδο και ο στόχος είναι να υπάρχει μια σημαντική παρουσία στην Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα. Παράλληλα, τόνισε ότι αρκετοί αθλητές είναι πλέον σε υψηλό επίπεδο και θα λάβουν μέρος μέσα στο καλοκαίρι σε διεθνή γκραν πρι της Κεντρικής Ευρώπης.

****

ΕΠΑΕ Με βαριές εκφράσεις σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, Β. Μητρόπουλος, την απόφαση του Πρωτοδικείου, που αποφάνθηκε ότι πρέπει εντός 10ημέρου να γίνουν αρχαιρεσίες για τους εκπροσώπους των ομάδων Α Εθνικής στο ΔΣ. Τη χαρακτήρισε εξωφρενικό λάθος και δε δίστασε να μιλήσει ακόμα και για πραξικόπημα. "Είναι αδύνατο να παραμείνει σε δεύτερο βαθμό", υποστήριξε με βεβαιότητα. Η ΕΠΑΕ θα καταθέσει έφεση. Επίσης, θα στείλει το φάκελο της υπόθεσης σ' όλη τη δικαστική ιεραρχία και κοινότητα.***

ΠΑΟΚ Ο Σπύρος Μαραγκός αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΟΚ. Ο διεθνής μέσος συναντήθηκε με τον μάνατζερ της ΠΑΕ και τον πρόεδρο, κ. κ. Αποστολίδη και Καλαφάτη, όμως δε δέχτηκε να παραμείνει έως το Δεκέμβρη στην ομάδα. Αντιπρότεινε τριετές συμβόλαιο που δεν έγινε αποδεκτό. Για το όλο θέμα η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές χωρίζουν φιλικά και ευχαριστεί τον παίκτη για την προσφορά του.

Ο Μαραγκός συμφώνησε με την κυπριακή Ομόνοια αντί 120 εκατ. για δύο χρόνια.

ΠΑΟ
Προς Παιανία ο Φύσσας

Επιμένει κυανέρυθρα. Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό που μετά την απόκτηση του Λεωνίδα Βόκολου είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με ένα ακόμη παίκτη του Πανιωνίου, τον Τάκη Φύσσα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η μετακίνηση του 25χρονου είναι πλέον θέμα ημερών.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ουκρανική αγορά. Ο βοηθός του Βασίλη Δανιήλ, Βαγγέλης Βλάχος, θα έχει την ευκαιρία να "κατασκοπεύσει" αύριο στο ματς Ντιναμό Κιέβου - Κρίβμπας τους Γκενάντι Μορόζ, 23 χρόνων, καθώς και τον 30χρονο Γιούρι Καλιτβίντσεφ, εγκέφαλο της Ντιναμό, που όμως έχει υψηλό κασέ (πάνω από 700 εκατομμύρια).

  • Μετά την Τότεναμ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με μερίδα του ισπανικού Τύπου, ενδιαφέρεται για τον Νίκο Λυμπερόπουλο, ύστερα από τις εκπληκτικές εμφανίσεις του στα γήπεδα της Ρουμανίας με την Εθνική ελπίδων.
ΠΟΛΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ

Πράξη πρώτη σήμερα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πόλο, αφού θα γίνουν οι πρώτοι αγώνες σε 4 κολυμβητήρια. Ενα ντέρμπι από τα... παλιά θα γίνει στον Αγ. Κοσμά (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) ανάμεσα στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη. Μια ώρα αργότερα θα γίνουν τρεις ακόμη συναντήσεις, που επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον: Στα Χανιά η ομώνυμη ομάδα θα υποδεχτεί την Πάτρα. Στη Χαλκίδα οι Ευβοιώτες θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη βαριά ήττα στο πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό κόντρα στον Εθνικό. Τέλος η Χίος θα υποδεχτεί την πλέον φορμαρισμένη ομάδα, τον Ολυμπιακό.

Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 17 του μήνα.

Ομολογία Γκασκόιν

Ο Αγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής Πολ Γκασκόιν παραδέχτηκε πως τη νύχτα, πριν την αποπομπή του από την αποστολή για το Μουντιάλ, το είχε... ρίξει λιγάκι έξω και ήπιε ένα ποτηράκι παραπάνω. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα SUN, ομολόγησε πως εκείνη τη νύχτα κατανάλωσε αρκετές ποσότητες αλκοόλ.

Ο "Γκάζα" δήλωσε πως ήταν ένα πραγματικό σοκ ο αποκλεισμός του από το Παγκόσμιο Κύπελλο και μόλις του το ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γκλεν Χοντλ, ξέσπασε στα αντικείμενα γύρω του και στη συνέχεια έβαλε τα κλάματα.

Κόπηκε ο Ρομάριο

Ενα από τα μεγαλύτερα αστέρια της θα στερηθεί η Βραζιλία στο Μουντιάλ '98, που αρχίζει σε λίγες μέρες στη Γαλλία, αφού ο ομοσπονδιακός προπονητής Μάριο Ζάγκαλο υποχρεώθηκε να "κόψει" τον Ρομάριο από την 22άδα, μετά το παρατεινόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άσος της Φλαμένγκο με τον τραυματισμό του στην κνήμη. Ετσι, κάλεσε στη θέση του τον μέσο της Λεβερκούζεν Εμερσον Φερέιρα, προκαλώντας μία ακόμη έκπληξη, αφού όλοι περίμεναν ότι θα έπαιρνε κάποιον επιθετικό.

Οι 22 της Βουλγαρίας

Ο Κρίστο Στόιτσκοφ θα ηγηθεί της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας, η οποία θα ταξιδεύσει στη Γαλλία για τα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Οι 22 ποδοσφαιριστές που θα έχει στη διάθεσή του ο Κρίστο Μπόνεφ για το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς, είναι οι εξής: ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ζντράφκοφ (Ιστανμπούλσπορ), Μιχαϊλοφ (Σλάβια Σόφιας). ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κισίσεφ (Μπούρσασπορ), Ιβάνοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Γκέντσεφ (Αττάλεια), Ζαφίροφ (Αρμίνια Μπίελφελντ), Πέτκοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Πέτκοφ (Λίτεξ Λόβετς), Κιρίλοφ (Λίτεξ Λόβετς). ΜΕΣΟΙ: Γιάνκοφ (Μπεσίκτας), Ιορντάνοφ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Μπαλάκοφ (Στουτγκάρδη), Νάνκοφ (Λοκομοτίβ Σόφιας), Μποριμίροφ (Μόναχο 1860), Ιλιεφ (Μπούρσασπορ), Στόιλοφ (Λίτεξ Λόβετς). ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Στόιτσκοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Κονσταντίνοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Πένεφ (Κομποστέλα), Κριστόφ (Καϊζερσλάουτερν), Ιβάνοφ (Λέφσκι Σόφιας), Μπάτσεφ (Σλάβια Σόφιας).

Με Ντόμπος η Ρουμανία

Ο Αντον Ντόμπος είναι ανάμεσα στους 22 Ρουμάνους που επέλεξε ο Ιορντανέσκου για το Μουντιάλ. Τερματοφύλακες: Στελέα (Σαλαμάνκα), Στινγκάτσιου (Κοτζάελι Σπορ), Προυνέα (Κλουζ). Αμυντικοί: Πετρέσκου (Τσέλσι), Τσιομποτάριου (Νασιονάλ Βουκουρεστίου), Φιλιπέσκου (Γαλατά Σαράι),

Ντούλκα (Ραπίντ Βουκουρεστίου), Ντόμπος (ΑΕΚ), Ποπέσκου (Γαλατά Σαράι), Σέλιμες (Αντερλεχτ). Μέσοι: Γκάλκα (Εσπανιόλ), Ποπέσκου (Σαλαμάνκα), Στίνγκα(Αϊντχόβεν), Γκεόργκε Χάτζι (Γαλατά Σαράι), Μουντεάνου (Κολονία), Μαρινέσκου(Ραπίντ Βουκουρεστίου). Επιθετικοί: Λάκατους (Στεάουα), Ιλιε (Βαλένθια), Κραϊοβεάνου (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Ντουμιτρέσκου (Ατλαντε - Μεξικού), Νικουλέσκου (Νασιονάλ Βουκουρεστίου), Μολντοβάν (Κόβεντρι).

ΣΤΙΒΟΣ
Στο χορό και η Ιακώβου

Πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000μ. Ο Γκεμπρεσελασιέ παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ.

Το χορό των ρεκόρ που έχουν ανοίξει οι γυναίκες στον ελληνικό στίβο συνέχισε η Χρυσούλα Ιακώβου. Προχτές το βράδυ στο διεθνές μίτινγκ του Χένγκελο στην Ολλανδία κατέρριψε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000, πετυχαίνοντας επίδοση 8.59.87 (προηγούμενο 9.02.58 από πέρσι τον Ιούνιο στο Μπρούνο Τζάουλι). Η Ιακώβου πήρε την 8η θέση. Στο ίδιο μίτινγκ η Τασούλα Κελεσίδου στο δίσκο ήταν δεύτερη με 64.70.

Πρόσωπο των αγώνων στο Χένγκελο ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000 μ. με χρόνο 26.22.77. Το προηγούμενο ανήκε στον Κενυάτη Πολ Τέργκατ με 26.27.85 από πέρσι.

  • Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας φετινής κατάταξης στον ακοντισμό βρίσκεται πλέον ο Κ. Γκατσιούδης, αφού ο Γερμανός Χένρι έριξε βολή 89.21.
  • Ο άνεμος πήρε το ρεκόρ του Αμερικανού Μορίς Γκριν. Στο Γιουτζίν έτρεξε τα 100μ. σε 9.79, αλλά με ευνοϊκό άνεμο 2.9 μ/δ. Η Μάριον Τζόουνς είχε άλμα στο μήκος 7.31 που είναι το καλύτερο φέτος στον κόσμο. Εξάλλου με βολή 76.34 ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου πήρε την τρίτη θέση στη σφύρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ