ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αποθρασύνθηκαν οι δυνάμεις καταστολής

Αστυνομικοί και ασφαλίτες στη Ζώνη και στο ΕΚΠ ενόψει της κινητοποίησης εργατικών σωματείων!

Με συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μαζί με τους ναυτεργάτες και τους οικοδόμους του Πειραιά, έδωσαν άμεση και δυναμική αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας που είχε στηθεί από νωρίς χτες το πρωί με τη συνεχή και προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην πύλη της Ζώνης, αλλά και με την περικύκλωση το απόγευμα από αστυνομικούς και ασφαλίτες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά!

Την κινητοποίηση των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής προκάλεσε η αγωνιστική παρουσία που είχαν προγραμματίσει τα Σωματεία της Ζώνης για χτες το απόγευμα στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Ανάπτυξης και Βιομηχανίας Αννας Διαμαντοπούλου.Η επίσκεψη αναβλήθηκε χωρίς να αναφερθούν οι λόγοι χτες το μεσημέρι.

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και άλλοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΠ στις 6.30 το απόγευμα. "Η υφυπουργός Διαμαντοπούλου εξαφανίστηκε, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αν και τον ενημερώσαμε ότι θα τον επισκεφτούμε, έκανε το ίδιο. Οι μόνοι που είναι παρόντες και λειτουργούν συγκροτημένα είναι οι δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει στον Πειραιά", ανέφερε προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης,που κατάγγειλε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις χτες το πρωί στην πύλη της Ζώνης υπέβαλαν τους μεταλλεργάτες σε ερωτήσεις για το τι έχουν προγραμματίσει το απόγευμα!

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσας και άλλοι εκπρόσωποι σωματείων. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, τα σωματεία της Ζώνης αποφάσισαν την Τρίτη, 9 του μήνα, στη μία το μεσημέρι, να κάνουν μαζική παράσταση στην υφυπουργό Ανάπτυξης και τις επόμενες μέρες να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ζώνης.

Στις 7.30 ακολούθησε πορεία προς το ΥΕΝ, όπου οι εργαζόμενοι απαίτησαν να σταματήσουν τα κρούσματα αστυνόμευσης και τρομοκρατίας στον Πειραιά, να φύγουν τα ΜΑΤ και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σωματείων της Ζώνης για τη διατήρηση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Ζώνης.

ΛΑΡΚΟ
Προς κινητοποιήσεις διαρκείας

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ο συντονισμός και η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ήταν το αντικείμενο της προχτεσινής κοινής σύσκεψης όλων των σωματείων (Λάρυμνας, Αη Γιάννη, Σερβίων και Εύβοιας) με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΟΜΕ και των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας, Κοζάνης και Θήβας, η οποία κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις διαρκείας.

Τη σύσκεψη προκάλεσε τόσο η εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με την ιδιωτικοποίησή της, αλλά και οι τελευταίες προτάσεις της εταιρίας - προφανώς με άνωθεν εντολές - με τις οποίες θέλει να επιβάλει σημαντικές περικοπές σε μισθούς και άλλα κεκτημένα από διμερείς συμφωνίες.

Προχτές μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του σωματείου με την υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, αφού κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις περικοπές, ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές ότι έχουν προσλάβει ξένο οίκο ως σύμβουλο πώλησης (μάλλον ολλανδική τράπεζα), ενώ σκέφτονται και την τοποθέτηση ξένου μάνατζερ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, που βγήκε από τη συνάντηση αυτή, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να βρει "συμμάχους στην αγορά", όπως η είπε η Α. Διαμαντοπούλου, κάτι που - όπως εκτιμά ο συνδικαλιστής Γ. Ρούσης - θα οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ στην "αγκαλιά" κάποιου ξένου μεγάλου παραγωγού, στον παροπλισμό της επιχείρησης και στη χρησιμοποίησή της ανάλογα με τις σκοπιμότητες του "επενδυτή" και βέβαια στον "παροπλισμό" των εργαζομένων.

Γι' αυτό, όπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους αρκετοί συνδικαλιστές, πρέπει να αναδειχτούν ως κύριοι στόχοι πάλης η διατήρηση της επιχείρησης 100% στο δημόσιο, καθετοποίηση της παραγωγής, δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, συγχώνευση με τα ΕΛΣΙ, εκσυγχρονισμός επιχείρησης, συνολική διαγραφή των χρεών, ρύθμιση της τιμής του ρεύματος με τιμές ΠΕΣΙΝΕ και σύμφωνα με τη διακύμανση της τιμής του νικελίου.

Η σύσκεψη έκρινε ότι τα περιθώρια διαλόγου εξαντλήθηκαν και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός του αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκαν κλιμακούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα προταθούν στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων που θα γίνουν από όλα τα σωματεία μέσα στη βδομάδα.

Για την επιτυχία και τη στήριξη του αγώνα τους αποφασίστηκε, επίσης, να ζητηθεί η έμπρακτη συμπαράσταση από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας, να γίνει ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, να κυκλοφορήσει φυλλάδιο με τις θέσεις των εργαζομένων, να γίνει ενημέρωση και να ζητηθεί η συμπαράσταση των φορέων κάθε νομού και, τέλος, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Ανύπαρκτα τα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας

Αποκαλυπτική έρευνα της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(του ανταποκριτή μας).-

Στο σύνολο των Οργανισμών του Δημοσίου παρατηρείται αδυναμία να ασκήσουν ενιαία και αποτελεσματική πολιτική πάνω στο θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας και η όλη υπόθεση λειτουργεί σε επίπεδο αυτοσχεδιασμού.

Αυτή είναι μια γενική παρατήρηση από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης σε 25 φορείς του δημοσίου.

Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε χτες, επισημαίνεται ότι στο σύνολο των συμμετασχόντων στην έρευνα οργανισμών, παρουσιάζεται: Αδυναμία να εφαρμόσουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, με βάση τη σχετική νομοθεσία 17/96. Ελλειψη τεχνικού ασφάλειας και εξειδικευμένου γιατρού εργασίας. Αδυναμία της διοίκησης και των διοικήσεων, αλλά και των σωματείων, σε θέματα ενημέρωσης και πληροφόρησης γύρω από την υγιεινή και ασφάλεια.

Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, μεταφέροντας την εικόνα που υπάρχει στο δημόσιο τομέα, τόνισαν ότι δεν εφαρμόζεται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια.Υπογραμμίστηκε ότι στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα δεν υπάρχει καν η έννοια του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας.

Ο γιατρός εργασίας Π. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι στο ΑΧΕΠΑ σήμερα για πρώτη φορά γίνεται απόπειρα να επιλεγεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι με τους ρυθμούς "παραγωγής" των γιατρών εργασίας, το 2012 θα έχει μόλις καλυφθεί το 10% των αναγκών (!) σημειώνοντας ότι και Τεχνικούς Ασφάλειας δεν "παράγει" κανένα Ανώτατο Ιδρυμα.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει γιατρός εργασίας, ενώ η εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Οργανισμό Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στην παρέμβαση της, επισήμανε ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η Υγιεινή και Ασφάλεια για την προστασία των εργαζομένων "πάει" με ρυθμούς χελώνας".

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας που παραβρέθηκε στην ημερίδα, αφού αγνόησε το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται η υπάρχουσα νομοθεσία στον τομέα αυτό, ονομάτισε σειρά νέων μέτρων, όπως το βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου και η νομοθεσία σχετικά με την προστασία των νέων και τις οριακές τιμές των χημικών προϊόντων...

Οσον αφορά τις Επιθεωρήσεις Εργασίας είπε ότι μέσα σ' ένα δεκαπενθήμερο θα παρουσιάσει το υπουργείο τις διατάξεις που θα αναβαθμίζουν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Από τη χτεσινή σύσκεψη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ