ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
"Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει"

Εκθεση - καταπέλτης της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕΟΚ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Η πρωτοβουλία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Κέρκυρας να αποκαλύψει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τη διεκδίκηση του οικοπέδου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κερκύρας, των απογόνων των πρώην ιδιοκτητών του οικοπέδου, έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη στοιχείο: την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων του Κανονισμού της ΕΟΚ 815/84 (ECITE) από την επίσκεψή της στο ψυχιατρείο το Σεπτέμβρη του 1995.

Η έκθεση αυτή τεκμηριώνει τις καταγγελίες της ΝΑΣ Κέρκυρας (28.5.1998) σχετικά με την αποτυχία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης για την αποασυλοποίηση των ασθενών και την επανένταξή τους στην κοινωνία. Μοχλό στην προσπάθεια αποασυλοποίησης αποτέλεσαν τα προγράμματα στα πλαίσια του Κανονισμού 815/84.

Η ECITE στην έκθεσή της διαπίστωσε ότι "η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και ότι η πλειονότητα των ασθενών αντιμετωπίζει φρικτές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης". "Παρότι, όπως σημείωνε, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά το κτιριακό πρόγραμμα, είναι ελάχιστες οι ενδείξεις βελτίωσης των απάνθρωπων και εξαθλιωτικών συνθηκών υπό τις οποίες νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς στις πτέρυγες μακρόχρονης παραμονής".

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων ανέφερε στην έκθεσή της ότι "το νέο προσωπικό - επρόκειτο να πληρωθούν 25 νέες θέσεις νοσηλευτών - δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη συνέχιση της παρούσας πρακτικής, η οποία σύμφωνα με την άποψη της ECITE θα αποδειχτεί σύντομα καταστροφική, αλλά να συμμετάσχει στην εφαρμογή νέας προσέγγισης για τη θεραπεία και την αποκατάσταση". Εκανε ξανά τις συστάσεις της όσον αφορά την επείγουσα δράση, "η οποία πρέπει να οδηγήσει σε άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών στο νοσοκομείο, να επιβεβαιώσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως έχει αποδειχτεί στην περίπτωση των εξωνοσοκομειακών δομών και να δηλώσει πάλι ότι είναι πρόθυμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη ζητηθεί".

Επίσης, η ομάδα εμπειρογνωμόνων επισήμαινε ότι το κτιριακό πρόγραμμα δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την πραγματική αποκατάσταση των ασθενών. "Το σχόλιο αυτό - συνέχιζε - προκύπτει από την παρατήρηση ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα ανακαινισμένα κτίρια του νοσοκομείου, απλώς, μεταφέρει τις παλιές ασυλιακές πρακτικές σε νέο φυσικό περιβάλλον, ενώ λείπουν παντελώς οι δραστηριότητες αποκατάστασης".

Τέλος, είχε προτείνει, το ξενοδοχείο "Ελβίρα", που ανήκει στο ψυχιατρείο, να χρησιμοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται αποκατάσταση σε μικρές ομάδες ασθενών και όχι να χρησιμοποιείται ως νέο άσυλο. "Λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας στην οποία ευρίσκεται - πρόσθετε - το ξενοδοχείο είναι χρήσιμο μόνο για άτομα που μπορούν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες". Επίσης, η ομάδα είχε προτείνει το ψυχιατρείο να αποκτήσει μικρά διαμερίσματα στην πόλη, για να στεγαστούν οι τρόφιμοί του.

Ενθετο στο 1ο Εξωφρενικός αντιπερισπασμός

Τελικά για τους συνυπεύθυνους όσων έγιναν στο Ψυχιατρείο, ευθύνεται ο επικεφαλής της... "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"!

Η αποκάλυψη της ΝΑΣ για το ψυχιατρείο συνοδεύτηκε και με την απόδοση ευθυνών τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε τοπικούς παράγοντες της Κέρκυρας οι οποίοι ενεπλάκησαν είτε από πολιτικές θέσεις είτε από διοικητικές θέσεις σε ζητήματα του Ψυχιατρείου.

Η έκθεση της ECTTE ήταν γνωστή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας από το Φλεβάρη του 1996 και το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμα δικαίωση των θέσεων της ΝΑΣ τόσο για τις ευθύνες των κυβερνήσεων όσο και για τις ευθύνες των τοπικών παραγόντων.

Η αποκάλυψη αυτή έκανε κάποιους αφ' ενός να χάσουν τον ύπνο τους και αφ' ετέρου να ανατρέξουν στη θεωρία της "συνευθύνης" για τον επικεφαλής της ΝΑΣ και υποψήφιο νομάρχη Θόδωρο Γουλή,ο οποίος για μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε μέλος του ΔΣ του Ψυχιατρείου. "Ετσι στη σειρά, επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, ο πρώην πρόεδρος του Ψυχιατρείου κ. Μάμαλος και ο νυν πρόεδρος κ. Αλεξανδρόπουλος βγήκαν να ρίξουν ευθύνες στο Θ. Γουλή καθώς ο ένας λέει ότι ήταν μέλος του ΔΣ του Ψυχιατρείου το 1992 και ο άλλος το 1994".

Η ΝΑΣ καταγγέλλει ότι "συνειδητά ψεύδονται και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα", προσπαθώντας να επιρρίψουν τις ευθύνες στον επικεφαλής της ΝΑΣ, διότι ο Θ. Γουλής ήταν μέλος του ΔΣ του Ψυχιατρείου για έναν, περίπου, χρόνο, από το 1991 μέχρι το 1992. Αλλάχτηκε με απόφαση της ΔΕ της ΤΕΔΚ, διότι μειώθηκε ο αριθμός των μελών του ΔΣ, από εννέα σε επτά. Ταχτικό μέλος του ΔΣ παρέμεινε ο σημερινός Νομάρχης κ. Παγκράτης. "Κατά διαστήματα ο Θ. Γουλής ήταν αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ, αλλά ποτέ δεν κλήθηκε στο ΔΣ, ούτε βέβαια γνώριζε τα "μαγειρέματα" που έκαναν οι δυο παραπάνω κύριοι σε αγαστή και υπόγεια συνεργασία σε βάρος του Ιδρύματος".

"Αποδεικνύεται, τονίζει η ΝΑΣ, από την τοποθέτησή τους ότι δεν έχουν το θάρρος ούτε τις πολιτικές ευθύνες ενώ με τον αντιπερισπασμό τους επιχειρούν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν και για τις σκανδαλώδεις κακοτεχνίες που έγιναν στο Ψυχιατρείο με τη συγκάλυψή τους".

Σύμφωνα με τη ΝΑΣ οι συγκεκριμένες προσωπικές ευθύνες δε μειώνουν, αλλά αυξάνουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, "που εν γνώσει τους και με τη συγκάλυψή τους γινόταν το μεγάλο φαγοπότι και στο Ψυχιατρείο από την κατασκευάστρια εταιρία. Γι' αυτό - προσθέτει η ΝΑΣ - σιώπησε, αν και γνωρίζει πολλά περισσότερα, και ο σημερινός Νομάρχης σαν πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που είχε την επίβλεψη των έργων. Δεν έκανε τίποτα για να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες".

Θέσεις ζωής για το Κρατικό Αθήνας

Οι φορείς του νοσοκομείου ζητούν την άμεση πρόσληψη 310 ατόμων και ένα πενταετές πρόγραμμα επενδύσεων

Με μια συγκροτημένη πρόταση που αποτελούν θέσεις ζωής για το Κρατικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" εμφανίστηκαν χτες οι φορείς του νοσοκομείου σε ημερίδα που έγινε στο Κρατικό Νοσοκομείο, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε μεταφράζεται σε τρία αιτήματα:

  • Την πρόσληψη εντός του επόμενου τριμήνου 200 νοσηλευτών, 40 τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, 20 τεχνικού προσωπικού, 30 προσωπικού υποστήριξης (τραπεζοκόμων κλπ.) και 20 γραμματέων νοσηλευτικών τμημάτων.
  • Τη λήψη μέτρων για την πρόσβαση των πολιτών, τη χρήση των υπηρεσιών και την αναβάθμιση της φιλοξενίας των αρρώστων στο νοσοκομείο.
  • Την ανανέωση της κτιριακής υποδομής με ριζική αναμόρφωση του Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών και τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος χειρουργείων και αποστείρωσης.

Για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων χρειάζονται και επενδύσεις διάρκειας πέντε ετών και συνολικού ύψους πέντε δισ. δραχμών.

Αν μέχρι την 1.9.1998 το υπουργείο δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους, τότε το νοσοκομείο θα σταματήσει τις εισαγωγές των ασθενών και "θα κλείσει μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι την ανάγκη λήψης και υλοποίησης των συγκεκριμένων μέτρων", όπως είπε ο Σπ. Παπασπύρου,εκ μέρους του Συλλόγου των Εργαζομένων.

Οι ομιλίες

Την ανάγκη της πάλης των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να υπάρξει ένα σύστημα υγείας το οποίο θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, τόνισε ο Β. Σγουραμάνης,υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Το ΚΚΕ, σημείωσε, διαφωνεί ριζικά με την κυβερνητική πολιτική, εφόσον το σύστημα υγείας δεν πρέπει να καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς, αλλά αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία. Να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική συγχώνευσης των νοσοκομείων και τα άλλα κόμματα που ουσιαστικά ενισχύουν τις θέσεις της κυβέρνησης".

Ο Μ. Τσουρούλας,μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, τόνισε: "Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας είναι δραματική. Γι' αυτό όμως φταίει η έλλειψη πολιτικής βούλησης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. Το νοσοκομείο θα τους βόλευε να ιδιωτικοποιηθεί. Εμείς, όμως, θα το κρατήσουμε είτε το θέλουν είτε όχι".

Ο Γ. Ζώγκος,πρόεδρος του νοσοκομείου, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Κρατικό, τόνισε ότι τα προβλήματα που ανέφεραν οι εργαζόμενοι, έχουν ήδη καταγραφεί και τεθεί υπόψη του υπουργού.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, κ. Τριτάκης είπε ότι η Επιτροπή θα συνταχθεί με το σύνολο των φορέων του νοσοκομείου, που πρέπει να τύχει άλλης αντιμετώπισης.

Ο Κ. Στριγγάρης,διευθυντής ιατρικής, τόνισε: "Ως διεύθυνση ιατρικής υπηρεσίας θα συμπαρασταθούμε στα αιτήματα των εργαζομένων" και επισήμανε ότι λείπουν τουλάχιστον 200 νοσηλευτές από το Γενικό Κρατικό.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές Θ. Γιαννόπουλος (ΝΔ) και Μ. Μουσταφά (ΣΥΝ) και ο Π. Μαντάς εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.

"Εφυγε" ο Γ. Λοβέρδος

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες, στα 41 του χρόνια, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Γιάννης Λοβέρδος, κουρασμένος από την πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Γιάννης Λοβέρδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Ηταν πτυχιούχος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων των ΚΑΤΕΕ - ΤΕΙ Αθήνας. Εργαζόταν στο Δημοτικό Νοσοκομείο "Ελπίς" από το 1986. Την περίοδο 1977 - '83 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων των ΚΑΤΕΕ Αθήνας και μέλος του πενταμελούς προεδρείου της Εθνικής Σπουδαστικής Ενωσης Ελλάδας. Το 1985 - '87 ήταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνολόγων Τροφίμων και το 1987 - '96 ήταν πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του "Ελπίς". Το 1988 εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ και το Νοέμβρη του 1995 πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ηταν μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ (από το 1989).

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει τη θλίψη των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιδρύματα Προνοίας και το ΕΚΑΒ για το θάνατο του συναδέλφου τους. Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ, με την οποία συλλυπείται την οικογένειά του.

Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Λοβέρδου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας.

Η κηδεία του Γιάννη Λοβέρδου θα γίνει αύριο, και ώρα 4 μμ, στο Α Νεκροταφείο.

Σήμερα η συγκέντρωση για την Πρόνοια

Ωρα 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, που οδηγεί σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο τομέα της Πρόνοιας, θα δώσουν το απόγευμα εργαζόμενοι και χρήστες των υπηρεσιών Προνοίας. Στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια και με πορεία στη Βουλή, θα ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί τη δημιουργία αναβαθμισμένου συστήματος Προνοίας, που θα παρέχει τις υπηρεσίες του στον ελληνικό λαό με βάση τις αυξημένες ανάγκες. Στο νομοσχέδιο γίνεται εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τις κρατικές επιχορηγήσεις. Φορτώνει με μεγάλο οικονομικό βάρος τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επεμβαίνει στον εθελοντισμό, καθώς του προσθέτει "χαρακτηριστικά επαγγέλματος". Επιχειρεί ανατροπή του πλαισίου εργασιακών σχέσεων. Συστήνει ανώνυμη εταιρία για την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ιδρυμάτων. Ενθαρρύνει τη δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων σε τομείς της Πρόνοιας και μετατρέπεται ο πόνος και η ανάγκη των συνανθρώπων μας σε εμπόρευμα. Συρρικνώνει στο ελάχιστο τις ομάδες που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών της Πρόνοιας, ενώ αγνοεί ουσιαστικά την Τρίτη Ηλικία.

Λεζάντα

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" στις 27.5.1998



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ