ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
IONIKH ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο κενό οι απεργοσπαστικές παρεμβάσεις

Τη συνέχιση της απεργίας στην τράπεζα αποφάσισε χτες το βράδυ, κατά πλειοψηφία η ΕΕ της ΓΣΕΕ μετά από 10ωρη συνεδρίαση. Απομονωμένη η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ στη Συνομοσπονδία, που μαζί με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), επιχείρησαν χτες πραξικοπηματική διακοπή της απεργίας

Τη συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα,με την κάλυψη της ΓΣΕΕ μέχρι και την Τετάρτη, αποφάσισε χτες το βράδυ μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, κατά πλειοψηφία, η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, παρά την απεργοσπαστική στάση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ. Η συνεδρίαση άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε τελικά στις 9 το βράδυ!Πριν την έκδοση της απόφασης είχε προηγηθεί:

- Η καταδικαστική απόφαση για την απεργία της ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την οποία κηρύχτηκε παράνομη.

- Η συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής, όπου μετά τη λήξη της, ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,κάλεσε στην "εδώ και τώρα" επαναλειτουργία της τράπεζας.

- Η απεργοσπαστική απόφαση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, οι οποίες, εκτελώντας πιστά την κυβερνητική εντολή κατά της απεργίας, αρνήθηκαν να προκηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιονική και στον κλάδο γενικότερα.

- Η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για κάλυψη της απεργίας των εργαζομένων και αίτηση στη ΓΣΕΕ για πανελλαδική κάλυψή της.

Καθοριστική ήταν η πίεση των εργαζομένων της Ιονικής και των ταξικών δυνάμεων για τη συγκεκριμένη κατάληξη και στη ΓΣΕΕ και στο ΕΚΑ. Η ΕΣΑΚ πρότεινε: Μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και κάλυψη από τη ΓΣΕΕ της απεργίας μέχρι και τις 19 Ιούνη, όπου θα συγκληθεί η ΓΣ των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Το ίδιο διάστημα, κήρυξη παντραπεζικών κινητοποιήσεων, αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Η Α. Π. υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχτεί ο αγώνας των εργαζομένων στην Ιονική.

Η ΠΑΣΚΕ πρότεινε να καλυφθεί η απεργία στην Ιονική για μια μέρα, μέχρι και σήμερα (!) και να πιεστεί η κυβέρνηση να καταθέσει γραπτά την πρότασή της για τις θέσεις εργασίας, ώστε να αξιολογηθεί και ανάλογα να πράξει η ΓΣΕΕ. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην ΕΣΑΚ, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να προκηρυχτεί απεργία, για να κηρυχτεί παράνομη και να καταγγελθεί στη συνέχεια ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η ποινικοποίηση..! Οταν έγινε γνωστή η ομόφωνη απόφαση του ΕΚΑ, πρότεινε κάλυψη της απεργίας μέχρι την Τρίτη, τελικά, όμως, καταψήφισε την πρόταση των άλλων παρατάξεων..!

Από τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ ζητήθηκε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να κηρύξουν απεργία από την Τετάρτη, όμως ο πρόεδρός της Δ. Κουσελάς επέμεινε στην απεργοσπασία μέχρι τέλους.

Η ΔΑΚΕ επισήμανε ότι δεν υποστηρίζει έναν αγώνα που σαν αίτημα έχει τη μη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, δέχτηκε ωστόσο να ψηφίσει υπέρ της κάλυψης της απεργίας μέχρι την Τετάρτη, σε σχέση με το θέμα των θέσεων εργασίας.

Υπέρ της κάλυψης του αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, τάχθηκε ο Χ. Λιακόπουλος,υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούν εκτεθειμένοι οι απεργοί. Μαζί του διαφοροποιήθηκε από την ΠΑΣΚΕ και ο Η. Κοντόπουλος.

Η κυβερνητική σύσκεψη

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Παπαντωνίου, Χ. Πρωτόπαππας, Ν. Φαρμάκης και Ρ. Σπυρόπουλος. Μετά τη σύσκεψη, έκανε δηλώσεις μόνο ο Χ. Πρωτόπαππας,ο οποίος έδωσε και το "μήνυμα" λέγοντας: "Για την Ιονική επαναλαμβάνω τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η κυβέρνηση θα περιλάβει ρήτρα στο συμβόλαιο πώλησης της Τράπεζας, με την οποία θα διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει θέμα νομοθετικής ρύθμισης. Υπάρχει αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσει η Ιονική. Οι δηλώσεις Μάνου απαξιώνουν την Τράπεζα και θα πρέπει να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι πρέπει η τράπεζα να λειτουργήσει".

Η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας έκανε επίσης τη δική της παρέμβαση, ανακοινώνοντας την απειλητική πεποίθησή της ότι η νέα δικαστική απόφαση θα γίνει σεβαστή απ' όλους. Τόνισε, επίσης, ότι "ανεξάρτητα από Δικαστικές αποφάσεις, ελπίζει ότι τώρα πλέον και το προσωπικό και ο Σύλλογος θα δείξουν κατανόηση και θα βοηθήσουν την Τράπεζα"...

Σε ρόλο απεργοσπάστη η ηγεσία της ΟΤΟΕ

Οργισμένη η αντίδραση των απεργών της Ιονικής, που "υποδέχτηκαν" με συνθήματα και αποδοκιμασίες την, υπαγορευμένη από την κυβέρνηση, απόφαση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ

Στο ξεπούλημα της απεργίας των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας και του γενικότερου αγώνα του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, προχώρησαν χτες κατ' εντολήν της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΝΔ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΟΤΟΕ, αρνούμενες να προκηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιονική και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις του κλάδου,μετά και από τη χτεσινή δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη την απεργία της ΟΤΟΕ στην Ιονική.

Η ΕΣΑΚ τραπεζών,που πρότεινε στο Γενικό Συμβούλιο την κάλυψη των κινητοποιήσεων στην Ιονική και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου, με 48ωρες επαναλαμβανόμενες παντραπεζικές απεργίες, κατάγγειλε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και κάλεσε κάθε εργαζόμενο να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων της Ιονικής.

Η απεργοσπαστική απόφαση, την οποία επέβαλαν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ακολουθώντας πιστά τις εντολές της κυβέρνησης, για τορπίλισμα με κάθε τρόπο των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων της Ιονικής, που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση του οργάνου. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ξέσπασαν φωνάζοντας: "Εξω η χούντα του Σημίτη", "Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά", "Αίσχος", "Πουλάτε την Ιονική", "Πουλημένοι", "Παραιτηθείτε" και "Θα μας βρείτε μπροστά σας".Αμέσως μετά προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΟΤΟΕ, στην οποία παρέμειναν μέχρι και τις 8 το βράδυ, ενώ στη συνέχεια πήγαν στο Μηχανογραφικό Κέντρο της τράπεζας στον Πειραιά.

Η εντολή της κυβέρνησης είχε δοθεί το ίδιο πρωί από τον υφυπουργό Εργασίας και πρώην πρόεδρο των ΓΣΕΕ - ΟΤΟΕ, Χρ. Πρωτόπαππα,ο οποίος με τη λήξη κυβερνητικής σύσκεψης στο ΥΠΕΘΟ για την Ιονική, δήλωσε: "Θα πρέπει να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι πρέπει η τράπεζα να λειτουργήσει". Στο πλευρό της κυβέρνησης και των κυβερνητικών συνδικαλιστών στάθηκε ξανά χτες, με νέες δηλώσεις του, ο βουλευτής Στ. Μάνος,προτρέποντας τους καταθέτες της Ιονικής να "μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από την Ιονική σε ιδιωτικές τράπεζες"!Τις θέσεις του Στ. Μάνου υποστήριξε χτες και η ΝΔ, της οποίας ο εκπρόσωπος Τύπου, Α. Σπηλιωτόπουλος,δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΛΑΝΕΤ ότι "η βάση της συλλογιστικής του με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο". Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ τραπεζών, Α. Αντύπας,σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι ο αγώνας των εργαζομένων στην Ιονική έφερε σημαντικά αποτελέσματα, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, τονίζοντας ότι η αγωνιστική συνέπεια των εργαζομένων τούς τρόμαξε, επειδή ταυτόχρονα με τη συμπαράσταση που εκδηλώθηκε, είναι δυνατό να αποτελέσει μια ήττα για την κυβέρνηση. Κατάγγειλε επίσης την ποινικοποίηση της απεργίας της ΟΤΟΕ.

Ο Σύλλογος της Ιονικής κατέθεσε την πρότασή του, που έλεγε: Προκήρυξη τριήμερης απεργίας στην Ιονική και κάλυψη από τη ΓΣΕΕ. Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Ιονική. Απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για δήθεν διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Μαρκάκης,σημείωσε ότι ο Σύλλογος παραμένει στη θέση του ενάντια στο ξεπούλημα της τράπεζας, ενώ καταδίκασε τις δηλώσεις του Στ. Μάνου.

Η ΟΤΟΕ, με βάση την εισήγηση του προέδρου της, Δ. Κουσελά,ο οποίος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μην εξαγγελθούν νέες κινητοποιήσεις από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε: Να επιδιωχτεί συνάντηση με τον διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας και τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,για ναγίνει "διάλογος" πάνω στο πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση για την εφαρμογή της πρότασής της για τις θέσεις εργασίας. Να γίνει συνάντηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και στη συνέχεια με την κυβέρνηση "διάλογος", σχετικά με την εισαγωγή στο νομοσχέδιο του "μικρού πακέτου" για το ασφαλιστικό, ρύθμισης δημιουργίας του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων. Να γίνει παράσταση στον... υπουργό Δημόσιας Τάξης για τα ΜΑΤ στην Ιονική και την τραπεζική ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ έθεσε αρχικά υπό αναίρεση και την προηγούμενη απόφαση του ΓΣ για δυο 24ωρες απεργίες στις 12 και 19 Ιούνη,λέγοντας ότι η ΟΤΟΕ πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της μόνο στη δεύτερη απεργία. Επίσης, αρνήθηκε την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ιονική, με παράλληλη απαίτηση από τη ΓΣΕΕ να τις καλύψει, όπως πρότεινε ο Σύλλογος της Ιονικής, με το αιτιολογικό ότι, αν η ΓΣΕΕ έχει άλλη γνώμη, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος!

Αυτή η επίθεση "σημαδεύει" πέρα από την Ιονική

Οι θέσεις και οι προτάσεις των στελεχών της ΔΑΣ, κατά τη χτεσινή ΕΕ της ΓΣΕΕ

Για "γενικευμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που δεν είναι ούτε πρόσκαιρη, ούτε ευκαιριακή και δε θα σταματήσει στην Ιονική",κάνει λόγο η ΔΑΣ στη γραπτή πρόταση που κατέθεσε χτες στην ΕΕ της ΓΣΕΕ, διά των στελεχών της Γ. Μαυρίκου, Γ. Σταυρόπουλου, Χρ. Κατσώτη.

Οι στόχοι και οι ορίζοντες αυτής της επίθεσης είναι, σύμφωνα με τη ΔΑΣ: "Η αφαίρεση όλων των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα. Η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος και η μετατροπή του σε κάτι ανάλογο με τη γνωστή Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Η υποταγή της εργατικής τάξης στη γραμμή της συναίνεσης. Η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και υπέρ των ληστρικών υπερκερδών. Η ενίσχυση και διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος μέσα από το μοίρασμα νέων αγορών, σφαιρών εξάρτησης και πρακτικές σύγχρονης αποικιοκρατίας".

Αναφερόμενη στο πώς εκφράζεται και πού επικεντρώνεται η επίθεση αυτή, η ΔΑΣ σημειώνει "πρώτα απ' όλα στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με το νομοσχέδιο που ήδη έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, περνά από τις ιδιωτικοποιήσεις πολλών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου και του δημόσιου τομέα, έρχεται στη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και δεν αφήνει απέξω άλλα ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα, όπως υγεία, παιδεία, πρόνοια".

Η ΔΑΣ αναφέρει επιπλέον και τα μέσα που χρησιμοποιεί και αξιοποιεί η κυβέρνηση για να πετύχει τους παραπάνω στόχους και αυτοί είναι: "α) Η ιδεολογική τρομοκρατία του δήθεν μονόδρομου της ΟΝΕ, που στην πραγματικότητα είναι μονόδρομος για τις πολυεθνικές και το κεφάλαιο. Η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, που καθημερινά οξύνεται. β) Η τρομοκρατία, η βία των ΜΑΤ και των μηχανισμών καταστολής για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. γ) Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος, που δίνει άλλοθι και κάλυψη στις επιλογές κυβέρνησης - κεφαλαίου και ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα ότι οι αγώνες είναι περίπου "εθνικός κίνδυνος" στους "εθνικούς" στόχους της ΟΝΕ, της Σύγκλισης, για την επιτάχυνση της πορείας προς την καπιταλιστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. δ) Η ποινικοποίηση των αγώνων με την κήρυξη παράνομων των απεργιακών κινητοποιήσεων. ε) Η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και των ίδιων των επιχειρήσεων, που για την κατάστασή τους ευθύνη έχουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".

Τη "λογική του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου"" που επικρατεί στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και αλλού, καταγγέλλει η ΔΑΣ και τονίζει ότι "ούτε τώρα, που η θύελλα των μέτρων σαρώνει τα πάντα, δεν εγκαταλείπουν τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας" και αναφέρει ως παράδειγμα τη στάση τους απέναντι στον αγώνα της Ιονικής, αφού "συμμετέχουν και στηρίζουν ένα διάλογο, που περιεχόμενο έχει όχι την υπεράσπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά τους όρους και τις διαδικασίες πώλησης!".

Η ΔΑΣ παρουσιάζει όμως και την άλλη πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι παρά αυτή τη στάση της ΓΣΕΕ, πολλά σωματεία, Εργατικά Κέντρα "συντονίζονται και κάνουν ό,τι δεν κάνει η ΓΣΕΕ. Οργανώνουν την αντίσταση, κρατούν αγωνιστική στάση, που αν αυτή κρατηθεί με συνέπεια και συνέχεια, αν βαθύνει στο περιεχόμενο και στις μορφές πάλης, θα είναι σε όφελος της εργατικής τάξης". Με βάση τα παραπάνω η ΔΑΣ προτείνει τους παρακάτω άξονες δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και καλεί ακόμα να απευθυνθούν σε μαζικές οργανώσεις της αγροτιάς, της νεολαίας, των ΕΒΕ για να πάρει ο αγώνας γενικευμένα, συντονισμένα χαρακτηριστικά και να αντιπαρατίθεται με την καρδιά του προβλήματος, την πολιτική των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

α) Υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων και οργάνωση της αντίστασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

β) Καταδίκη του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

γ) Υπεράσπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και κάλυψη του απεργιακού αγώνα της ΙΟΝΙΚΗΣ.

δ) Απόρριψη και καταδίκη των "κοινωνικών διαλόγων".

ε) Στήριξη του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και απαίτηση υλοποίησης του πορίσματος του 1992.

στ) Καταδίκη της ιδεολογικής τρομοκρατίας για το "μονόδρομο" της ΟΝΕ.

"Παράνομες" όλες οι απεργίες!

"Παράνομες" κρίθηκαν χτες το μεσημέρι από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι δύο 48ωρες απεργίες των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας, που κήρυξε στα τέλη Μάη η ΟΤΟΕ, καθώς και η 6ήμερη απεργιακή κινητοποίηση, που λήγει αύριο με απόφαση και πάλι της Ομοσπονδίας. Το δικαστήριο συμφώνησε με τους ισχυρισμούς της διοίκησης της Ιονικής, όπως και την προηγούμενη φορά, που η απεργιακή κινητοποίηση είχε αποφασιστεί από το σωματείο των εργαζομένων, και έκανε δεκτές τις αγωγές της κατά της ΟΤΟΕ, του Συλλόγου Υπαλλήλων της Ιονικής, του προέδρου του ΔΣ του σωματείου και του γενικού γραμματέα, Ι. Μαρκάκη και Στ. Νικολάου, αντίστοιχα. Επιπλέον, το Πρωτοδικείο "διατάσσει τη διακοπή της απεργίας και απαγορεύει στο μέλλον την πραγματοποίηση άλλης απεργίας με την ίδια μορφή και προϋποθέσεις για την ικανοποίηση του ίδιου αιτήματος! Απειλεί δε κατά των εναγομένων, ως μέσον αναγκαστικής εκτέλεσης, χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου δραχμών για κάθε παράβαση της παραπάνω καταψηφιστικής διάταξης".

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι παράνομες γιατί, σύμφωνα με τις αγωγές της διοίκησης της Ιονικής, "κηρύχτηκαν από αναρμόδιο όργανο, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και γιατί το αίτημα των εναγομένων περί μη ιδιωτικοποίησης της τράπεζας είναι μη νόμιμο"!

Ανταλλαγή "κοσμητικών"...

Βαριές κουβέντες ανταλλάχτηκαν στην προχτεσινοβραδινή σύσκεψη συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία επιλεκτικά δεν είχαν καλεστεί διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ, όπως οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Τρίπολης και Καβάλας κ.ά. Στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Χ. Πολυζωγόπουλος καταφέρθηκε εναντίον του Γ. Δασκαλάκη, μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για "παρασκηνιακό ρόλο" του στην κατεύθυνση της υπονόμευσης της κυβέρνησης στον εργασιακό χώρο.

Σε σκληρή γλώσσα απαντά ο Γ. Δασκαλάκης με επιστολή που έστειλε χτες στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, όπου - μεταξύ άλλων - κάνει λόγο για "αφερέγγυες ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ", για συμπεριφορές - όπως του Πολυζωγόπουλου - που "την υπονομεύουν" και χρησιμοποιώντας επιχείρημα του Πολυζωγόπουλου, καλεί τον γραμματέα, "παρ' ό,τι γνωρίζω ότι "οι μικρόνοες είναι ακατανίκητοι"", να καταδικάσει επίσημα αυτή τη συμπεριφορά.

ΑΔΕΔΥ
Ούτε σκέψη για κινητοποίηση

Αρνήθηκε η πλειοψηφία ακόμα και να καλύψει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Μετά... βδελυγμίας απορρίφθηκε - κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ - κάθε σκέψη για κινητοποίηση, απ' τις ηγεσίες της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ,παρόλο που τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση τους, ενώ και η ίδια η μονιμότητα έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων, δεν πάρθηκε ούτε καν απόφαση για στήριξη της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών που πραγματοποιείται 11 - 12 Ιούνη, με στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Η μόνη απόφαση που πάρθηκε είναι η σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου στις 19 του Ιούνη για να γίνει συζήτηση...

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πρότεινε να κληθούν σε σύσκεψη οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία μέλη της ΑΔΕΔΥ στους χώρους που προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και Ομοσπονδίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο να δημιουργηθεί μέτωπο πάλης κατά των ιδιωτικοποιήσεων.Επίσης να καλέσει τη ΓΣΕΕ, ώστε από κοινού να προχωρήσουν σε κεντρικό συλλαλητήριο κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, πρότεινε να κηρύξει στις 11 - 12 του Ιούνη απεργία η ΑΔΕΔΥ για όσους δημόσιους υπάλληλους οριστούν απ' την κυβέρνηση να συμμετάσχουν στο μηχανισμό διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Επίσης, να καλέσει όλους τους εκλεγμένους συνδικαλιστές σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας. Την πρόταση αυτή για τους εκπαιδευτικούς αποδέχτηκε η "Αυτόνομη Παρέμβαση".

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ολοκληρωμένη πρόταση αγώνα

Την άρνηση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να στηρίξει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Ιονική, καταδικάζει σε δελτίο Τύπου η ΕΣΑΚ τραπεζών,η οποία κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου καταδίκασε την εκ νέου ποινικοποίηση της κινητοποίησης, καθώς και τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, και πρότεινε:

- Το σωματείο της Ιονικής να κηρύξει νέα απεργία.

- Η ΟΤΟΕ να κηρύξει 48ωρες παντραπεζικές επαναλαμβανόμενες απεργίες με αρχή την προσεχή Τρίτη - Τετάρτη και σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

- Τα Εργατικά Κέντρα να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μπροστά στα καταστήματα της Ιονικής.

- Η ΓΣΕΕ να κηρύξει για όλες τις ΔΕΚΟ 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και να καλύψει τους εργαζόμενους στην Ιονική.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας η παράταξη ψήφισε την πρόταση του Συλλόγου της Ιονικής, που όμως δεν πέρασε, αφού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ψήφισαν την πρόταση... διαλόγου.

Η ΕΣΑΚ τραπεζών καλεί κάθε τραπεζοϋπάλληλο, κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο να ενισχύσουν τον αγώνα των απεργών με όποιο τρόπο μπορούν και ιδιαίτερα με την παρουσία τους έξω από το Μηχανογραφικό Κέντρο του Πειραιά και το κεντρικό κατάστημα. Τέλος, τονίζει ότι και οι χτεσινές εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα και να ενισχυθούν αποφασιστικά οι ταξικές δυνάμεις, που παλεύουν για τα προβλήματα των εργαζομένων με συνέπεια.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό

Για την εκ νέου ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων της Ιονικής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του δικαστηρίου, που έβγαλε παράνομη (! ) την απεργία των εργαζομένων στην ΙΟΝΙΚΗ, ήρθε η επόμενη δικαστική απόφαση, που επίσης θεωρεί την απεργία παράνομη!

Αποδείχνεται, ότι δεν έχει τελειωμό ο αυταρχισμός και ο κατήφορος που οδεύει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για κυβέρνηση που είναι επικίνδυνη και γι' αυτή την ήδη κουτσουρεμένη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει το λάθος όλων των προκατόχων της, που πίστεψαν ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να καμφθούν με τη βία, την τρομοκρατία, την καταστολή απ' τα δικαστήρια, τον χαφιεδισμό και τη σύμπραξη με μια σειρά συνδικαλιστές που βάζουν πλάτη στην αντεργατική πολιτική. Ματαιοπονεί!

Συνέχιση του αγώνα, συντονισμός όλων των εργαζομένων, ενότητα και αποφασιστικότητα, είναι βασικά όπλα της εργατικής τάξης. Και πρέπει να τα χρησιμοποιήσει, αναχαιτίζοντας τις τρικλοποδιές και κάθε άλλο εμπόδιο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ