Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
IONIKH ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο κενό οι απεργοσπαστικές παρεμβάσεις

Τη συνέχιση της απεργίας στην τράπεζα αποφάσισε χτες το βράδυ, κατά πλειοψηφία η ΕΕ της ΓΣΕΕ μετά από 10ωρη συνεδρίαση. Απομονωμένη η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ στη Συνομοσπονδία, που μαζί με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), επιχείρησαν χτες πραξικοπηματική διακοπή της απεργίας

Τη συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα,με την κάλυψη της ΓΣΕΕ μέχρι και την Τετάρτη, αποφάσισε χτες το βράδυ μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, κατά πλειοψηφία, η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, παρά την απεργοσπαστική στάση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ. Η συνεδρίαση άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε τελικά στις 9 το βράδυ!Πριν την έκδοση της απόφασης είχε προηγηθεί:

- Η καταδικαστική απόφαση για την απεργία της ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την οποία κηρύχτηκε παράνομη.

- Η συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής, όπου μετά τη λήξη της, ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,κάλεσε στην "εδώ και τώρα" επαναλειτουργία της τράπεζας.

- Η απεργοσπαστική απόφαση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, οι οποίες, εκτελώντας πιστά την κυβερνητική εντολή κατά της απεργίας, αρνήθηκαν να προκηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιονική και στον κλάδο γενικότερα.

- Η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για κάλυψη της απεργίας των εργαζομένων και αίτηση στη ΓΣΕΕ για πανελλαδική κάλυψή της.

Καθοριστική ήταν η πίεση των εργαζομένων της Ιονικής και των ταξικών δυνάμεων για τη συγκεκριμένη κατάληξη και στη ΓΣΕΕ και στο ΕΚΑ. Η ΕΣΑΚ πρότεινε: Μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και κάλυψη από τη ΓΣΕΕ της απεργίας μέχρι και τις 19 Ιούνη, όπου θα συγκληθεί η ΓΣ των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Το ίδιο διάστημα, κήρυξη παντραπεζικών κινητοποιήσεων, αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Η Α. Π. υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχτεί ο αγώνας των εργαζομένων στην Ιονική.

Η ΠΑΣΚΕ πρότεινε να καλυφθεί η απεργία στην Ιονική για μια μέρα, μέχρι και σήμερα (!) και να πιεστεί η κυβέρνηση να καταθέσει γραπτά την πρότασή της για τις θέσεις εργασίας, ώστε να αξιολογηθεί και ανάλογα να πράξει η ΓΣΕΕ. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην ΕΣΑΚ, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να προκηρυχτεί απεργία, για να κηρυχτεί παράνομη και να καταγγελθεί στη συνέχεια ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η ποινικοποίηση..! Οταν έγινε γνωστή η ομόφωνη απόφαση του ΕΚΑ, πρότεινε κάλυψη της απεργίας μέχρι την Τρίτη, τελικά, όμως, καταψήφισε την πρόταση των άλλων παρατάξεων..!

Από τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ ζητήθηκε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να κηρύξουν απεργία από την Τετάρτη, όμως ο πρόεδρός της Δ. Κουσελάς επέμεινε στην απεργοσπασία μέχρι τέλους.

Η ΔΑΚΕ επισήμανε ότι δεν υποστηρίζει έναν αγώνα που σαν αίτημα έχει τη μη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, δέχτηκε ωστόσο να ψηφίσει υπέρ της κάλυψης της απεργίας μέχρι την Τετάρτη, σε σχέση με το θέμα των θέσεων εργασίας.

Υπέρ της κάλυψης του αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, τάχθηκε ο Χ. Λιακόπουλος,υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούν εκτεθειμένοι οι απεργοί. Μαζί του διαφοροποιήθηκε από την ΠΑΣΚΕ και ο Η. Κοντόπουλος.

Η κυβερνητική σύσκεψη

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Παπαντωνίου, Χ. Πρωτόπαππας, Ν. Φαρμάκης και Ρ. Σπυρόπουλος. Μετά τη σύσκεψη, έκανε δηλώσεις μόνο ο Χ. Πρωτόπαππας,ο οποίος έδωσε και το "μήνυμα" λέγοντας: "Για την Ιονική επαναλαμβάνω τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η κυβέρνηση θα περιλάβει ρήτρα στο συμβόλαιο πώλησης της Τράπεζας, με την οποία θα διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει θέμα νομοθετικής ρύθμισης. Υπάρχει αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσει η Ιονική. Οι δηλώσεις Μάνου απαξιώνουν την Τράπεζα και θα πρέπει να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι πρέπει η τράπεζα να λειτουργήσει".

Η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας έκανε επίσης τη δική της παρέμβαση, ανακοινώνοντας την απειλητική πεποίθησή της ότι η νέα δικαστική απόφαση θα γίνει σεβαστή απ' όλους. Τόνισε, επίσης, ότι "ανεξάρτητα από Δικαστικές αποφάσεις, ελπίζει ότι τώρα πλέον και το προσωπικό και ο Σύλλογος θα δείξουν κατανόηση και θα βοηθήσουν την Τράπεζα"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ