Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαχητικά στους δρόμους

ΟΧΙ σε όλα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. "Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους", απαντούν οι απόμαχοι της δουλιάς, που χτες πραγματοποίησαν δυναμικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Μαχητική απάντηση στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση, έδωσαν χτες οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, με δυναμικές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν σε μια σειρά πόλεις. Μαζική, με παλμό και πάθος, ήταν η παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου οι απόμαχοι της δουλιάς απαίτησαν: "Ανθρώπινες συντάξεις, φάρμακα φθηνά, αυτό ζητούν τα γηρατειά".

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,με τον οποίο συναντήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,απέρριψε ασυζητητί όλα τα αιτήματα των απομάχων της δουλιάς. Ειδικότερα, για το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση,ισχυρίστηκε προκλητικά ότι δεν υπάρχουν απώλειες στις συντάξεις από την υποτίμηση της δραχμής, αφού "οι συνταξιούχοι δεν αγοράζουν εισαγόμενα"! Οσον αφορά τα αιτήματα για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, παρέπεμψε να συζητηθούν το 2000..!

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, επισήμανε: "Τονίσαμε στον υπουργό ότι με την αύξηση του 3,7%, αντί για αύξηση στις συντάξεις, είχαμε και μείωση ονομαστική. Και αυτό γιατί στις συντάξεις πάνω από 120.000 δρχ. έχουμε ειδική εισφορά για το ΛΑΦΚΑ, ακόμη έχουμε παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα με βάση τα οποία συνταξιούχοι με 120-130 χιλιάδες δρχ. σύνταξη, με το 3,7% πέρασαν την κλίμακα και αντί για αύξηση είχαν μείωση. Είναι και οι απώλειες από την υποτίμηση της δραχμής. Ο υπουργός ήταν ανένδοτος στο αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Καταγγέλλουμε αυτή τη συμπεριφορά του υπουργού και τη στάση γενικότερα της κυβέρνησης και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ανυποχώρητα μέχρι τη δικαίωσή μας".

Η συγκέντρωση

Από πολύ νωρίς το πρωί, η πλατεία Κάνιγγος γέμισε από ασπρομάλληδες, που για μια ακόμα φορά έδωσαν παράδειγμα αγωνιστικότητας και μαχητικότητας.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι παλεύουν για το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια που καταπατιέται βάναυσα απ' την κυβέρνηση. Καταδίκασε την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των εργατικών διεκδικήσεων με τις δυνάμεις καταστολής. Σημείωσε ότι η απώλεια στις συντάξεις έφτασε στο 54%,ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ξεθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ με την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή μερικής απασχόλησης μειώνει δραστικά τα έσοδα των Ταμείων, καθώς επίσης ότι βάζει "χέρι" στα αποθεματικά τους, ενώ μειώνει την κρατική επιχορήγηση προς τα Ταμεία. Κάλεσε, τέλος, σε συντονισμό πάλης με άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ι. Πλιάκος από τους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση των συνταξιούχων σε όσους αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης,εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, του ΕΚΑ, του Σωματείου Κλάδων Ενδυσης Αττικής, της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ και αντιστασιακών οργανώσεων.

Φωνάζοντας το σύνθημα "Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε", οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν την πορεία τους. Το κέντρο της Αθήνας δονήθηκε από συνθήματα όπως: "Για σύγκλιση δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή, τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στο σφυρί" και "Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε κτίσει, κανένας Σημίτης δε θα καταργήσει".

Φτάνοντας η πορεία μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής, σταμάτησε και αντιπροσωπεία της ΣΕΑ έδωσε στους απεργούς ψήφισμα συμπαράστασης. Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

"Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με την τρομοκρατία των ΜΑΤ θα λυγίσει τους εργαζόμενους που αντιστέκονται. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι κι αυτά εργαζόμενοι και δεν μπορούμε να 'μαστε αδιάφοροι σε όσα καταστροφικά μας ετοιμάζουν", τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Γ. Ραφαηλίδης,μιλώντας χτες το πρωί στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

"Εμείς οι συνταξιούχοι λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα του δημοσίου, στην κατάργηση και ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων. Λέμε ΟΧΙ στην τρομοκρατία των ΜΑΤ", υπογράμμισε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Απ. Κυπραίος.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

  • Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο οι συνταξιούχοι Καβάλας.Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα.
Στη Θεσσαλία

Δυναμικές συγκεντρώσεις συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί στη Λάρισα,το Βόλο και τα Τρίκαλα.Στη Λάρισα στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο μίλησε ο Γ. Μπακλαβάς,πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο Βόλο η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο, μίλησε ο Π. Γκέλης και χαιρέτισε ο Τ. Τριανταφυλλάκος,μέλος του ΔΣ του ΕΚΒ. Στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων μίλησαν οι Α. Περβανάς,πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και Χ. Τσίνας,πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ