ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η EUROBANK στο "παιχνίδι" των εξαγορών

Ανακοινώνοντας χτες την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 δισ. δραχμές, η τράπεζα του κ. Λάτση δήλωσε υποψηφιότητα για την εξαγορά της Ιονικής ή της Κρήτης

Την πρόθεσή της να πάρει ενεργό μέρος στο "παιχνίδι" των εξαγορών δημόσιων τραπεζών, των οποίων η κυβέρνηση προγραμματίζει την εκποίηση (Ιονική, Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδας κλπ.), εξέφρασε χτες και επίσημα η τράπεζα EFG EUROBANK του κ. Λάτση. "Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - αναφέρεται στην ανακοίνωση - η τράπεζα EFG EUROBANK προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 δισ. δραχμές. Με την ολοκλήρωση και της νέας αυτής αύξησης, τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας θα ανέρχονται στα 130 δισ. δραχμές".

Είναι φανερό πως, τόσο το ποσό των 60 δισ. δραχμών με το οποίο αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο, όσο και η στιγμή που έγινε και ανακοινώθηκε η μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της EFG EUROBANK, εκφράζει την πρόθεση της τράπεζας του κ. Λάτση να διεκδικήσει την εξαγορά είτε της Ιονικής είτε της τράπεζα Κρήτης. Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως "τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής ταχύρυθμης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς τραπεζικής δραστηριότητας" της EFG EUROBANK. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, συγκριτικά με το 1997, η τράπεζα (κατάφερε να διπλασιάσει τις καταθέσεις πελατών της, να αυξήσει τις χορηγήσεις τουλάχιστον κατά 50%) αισιοδοξεί ότι φέτος θα υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της (το 1997 διαμορφώθηκαν σε 8,6 δισ. δραχμές) και θα ανεβάσει σε 65 τον αριθμό υποκαταστημάτων της.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
"Εκσυγχρονιστική" φοροληστεία

"Οφθαλμαπάτη" χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την τσουχτερή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και συνταξιούχων

Την αλλοίωση της εικόνας που αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) - σύμφωνα με τα οποία η πολιτική της "δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών" της κυβέρνησης Σημίτη εκφράστηκε με νέα μεγάλη αύξηση των φόρων που πλήρωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι - επιδίωξε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονoμικών, κατηγορεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι, επισημαίνοντας την αύξηση της φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων κατά 21,2% - που προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ - διαστρέβλωσαν την εικόνα για λόγους εντυπωσιασμού!

Να σημειώσουμε ότι από τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, που αφορούν την εκκαθάριση 1.452.819 φορολογικών δηλώσεων (περίπου το 33%) σε σύνολο 4,2 εκατ. δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος για εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι, προκύπτει μια δραματική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων. Το μερίδιο των φόρων που αναλογεί στους μισθωτούς και συνταξιούχους - στο σύνολο του φόρου εισοδήματος - αυξήθηκε στο 79,5%,έναντι 65,6% που ήταν το μερίδιό τους στο αντίστοιχο περσινό δείγμα.

Αυτή την εικόνα, που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και δημοσίευσαν χτες η εφημερίδες, επιχείρησε να αμφισβητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που με χτεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:

  • Στο παραπάνω δείγμα των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί (1.452.819) - αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού αριθμού των φορολογικών δηλώσεων - η συμμετοχή μισθωτών και συνταξιούχων είναι 76%, ενώ από τα ετήσια στοιχεία προκύπτει ότι η συμμετοχή των κατηγοριών αυτών είναι περίπου 59%, πράγμα που κατά το υπουργείο Οικονομικών σημαίνει ότι εμφανίζεται προσωρινά στατιστικά αυξημένη και η συμμετοχή τους στον αναλογούντα φόρο.
  • Το πραγματικό ποσοστό του φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων για το 1998 "θα μειώνεται συνεχώς με την πρόοδο της εκκαθάρισης των δηλώσεων όλων των κατηγοριών των φορολογούμενων όπως γίνεται κάθε χρόνο".

Ωστόσο, παρά τους - στατιστικής φύσης - ισχυρισμούς που προβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέσω της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, είναι γεγονός ότι το παραπάνω δείγμα των 1,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, αποτελεί ικανό ποσοστό στο σύνολο των δηλώσεων, για να δείχνει μία αξιόπιστη εικόνα και τάση για την τελική κατάσταση που θα διαμορφωθεί. Ως εκ τούτου είναι επίσης γεγονός ότι οι επόμενες εκκαθαρίσεις σε πολύ μικρό βαθμό θα αλλάξουν την εικόνα που εμφανίζεται μέχρι στιγμής (όπως συμβαίνει, άλλωστε, κάθε χρόνο). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και αρμόδια στελέχη του ΚΕΠΥΟ, που σημείωναν, πως η μείωση του μεριδίου των φόρων των μισθωτών και συνταξιούχων, με την εκκαθάριση του 100% των δηλώσεων, δε θα ξεπεράσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ:

  • Το ποσοστό συμμετοχής των μισθωτών στο συνολικό φόρο που προκύπτει από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι 56,8%,των συνταξιούχων 22,7%,των εισοδηματιών 4,3%,των εμποροβιομηχάνων - βιοτεχνών 10,2%,των γεωργών - κτηνοτρόφων 0,2% και των ελεύθερων επαγγελματιών 5,8%.
  • Ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν φέτος για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι ανέρχεται για τους μισθωτούς σε 247.315 δρχ., για τους συνταξιούχους 147.662 δρχ., για τους ελεύθερους επαγγελματίες 584.992 δρχ., για τους εμποροβιομηχάνους - βιοτέχνες 246.857 δρχ., για τους εισοδηματίες 71.307 δρχ. και για τους αγρότες 24.216 δρχ.
  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα που δηλώθηκε είναι για τους μισθωτούς 3.822.590 δρχ., για τους συνταξιούχους 2.925.922 δρχ., για τους ελεύθερους επαγγελματίες 5.393.151 δρχ., για τους εισοδηματίες 1.171.983 δρχ., για τους εμποροβιομηχάνους - βιοτέχνες 3.547.843 δρχ. και για τους γεωργούς - κτηνοτρόφους 1.078.240 δρχ.
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταχρηστικά τα τραπεζικά "χαράτσια"

Πρόστιμο 150 εκατ. δρχ. επιβλήθηκε στη ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ για τις 5.000 δραχμές, που παρακρατεί το μήνα από τους μικρούς πελάτες της, ως "έξοδα διαχείρισης λογαριασμού"

Ούτε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν μπόρεσε να κρίνει νόμιμη την πρακτική της ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ - και κατ' επέκταση και των άλλων τραπεζών - που "χαρατσώνουν" τους μικρούς πελάτες τους. Ετσι, τα "έξοδα διαχείρισης λογαριασμού", που είναι 5.000 δραχμές το μήνα και πληρώνουν όσοι πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας έχουν λιγότερες καταθέσεις από 5 εκατ. δρχ., το δικαστήριο τα έκρινε ως καταχρηστικό όρο και επέβαλε στη διοίκηση της ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ πρόστιμο ύψους 150 εκατομμυρίων δραχμών και απειλή επιβολής χρηματικής ποινής ενός εκατομμυρίου για κάθε χρήση μιας σειράς συγκεκριμένων όρων για πιστωτικές κάρτες και καταθέσεις!

Με την απόφαση αυτή - την οποία βεβαίως η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωση ότι θα εφεσιβάλει - στην ουσία αποδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το καθεστώς της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος έχει αποδειχτεί καθεστώς καταλήστευσης των πελατών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που το Πρωτοδικείο αποφάνθηκε πως είναι καταχρηστικοί σε βάρος των καταναλωτών μια σειρά όροι, το υπουργείο Ανάπτυξης εξαντλεί την προστασία των καταναλωτών σε εκκλήσεις προς τις τράπεζες στα πλαίσια της "καλής πίστης" και "συμφωνίας κυρίων" να τους απαλείψουν χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Καταναλωτών Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), κρίνει καταχρηστικό τον όρο που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη τράπεζα, με τον οποίο οι 14.000 καταναλωτές της που διατηρούν καταθέσεις κάτω από 5 εκατ. δρχ. πληρώνουν μηνιαία έξοδα κίνησης λογαριασμού ύψους 5.000 δρχ. Επίσης, κρίνονται καταχρηστικοί οι όροι που προβλέπουν:

  • Οτι εάν ο κάτοχος κάρτας καθυστερήσει την πληρωμή της ελάχιστης καταβολής ή των τεσσάρων μηνιαίων λογαριασμών, καθίσταται αυτοδίκαια ληξιπρόθεσμο και απαιτητό και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό και ο καταναλωτής επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας.
  • Προμήθεια για την ανάληψη μετρητών.
  • Το δικαίωμα στην τράπεζα να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς να τηρήσει ορισμένη προθεσμία ή αιτιολογία.
  • Οτι ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει κατά της τράπεζας ενστάσεις και αξιώσεις που τυχόν έχει απέναντι στις επιχειρήσεις.
  • Τη δυνατότητα για μονομερή αναπροσαρμογή της ετήσιας συνδρομής.

Από τη μεριά της η ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση, η απόφαση για την οποία αναμένεται να ληφθεί μετά από 8 μήνες. Μέχρι τότε, επομένως, η πρωτόδικη απόφαση δεν έχει ισχύ. Εάν η τελεσίδικη απόφαση απορρίψει την έφεση της τράπεζας, οι καταναλωτές της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και όσοι συναλλάσσονται με τράπεζες που εφαρμόζουν όρους που θα κριθούν καταχρηστικοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, μπαίνοντας βεβαίως σε νέο κυκεώνα διαδικασιών όσο η κυβέρνηση περιορίζεται σε "συμφωνίες κυρίων" με τις τράπεζες, αφήνοντας στην καλή τους θέληση την προστασία των καταναλωτών.

Δημοπρασία τίτλων την Τρίτη

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 60 δισ. δραχμών για την επόμενη Τρίτη 9 του Ιούνη, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τίτλοι που θα δημοπρατηθούν είναι έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας (το δημοπρατηθέν ποσό ανέρχεται σε 30 και 30 δισ. αντίστοιχα). Οι αγοράστριες τράπεζες θα πάρουν και προμήθεια 0,15% επί του συνολικού ποσού των τριμήνων εντόκων και 0,25% για τα έντοκα εξάμηνης απόδοσης.

ΦΑΓΕ - ΚΕΡΔΗ: Αύξηση κερδών κατά 23% - υπερτετραπλάσια του πληθωρισμού - σημείωσε το 1997 η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ ΑΕ. Διαφημίζοντας την κερδοφορία της, η εταιρία αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της πως συνεχίζοντας το 1997 την ανοδική της πορεία, "διατήρησε την ηγετική της θέση στον κλάδο", παραμένει "σταθερά πρώτη". Συγκεκριμένα, στην οικονομική χρήση 1997, η ΦΑΓΕ: α) Με αύξησε πωλήσεων 7,2% αύξησε τα καθαρά κέρδη - προ φόρων - κατά 23%. β) Αύξησε το περιθώριο κέρδους της σε 32,4% από 29,5% το 1996. Η διοίκηση της εταιρίας, δηλώνει αισιόδοξη πως και φέτος θα κινηθούν ανοδικά οι οικονομικοί δείκτες της (κέρδη, πωλήσεις, εξαγωγές, επενδύσεις κλπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ