ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Βία και ΜΑΤ επιστρατεύει η κυβέρνηση
  • Αντιμέτωπη με την καθολική αντίδραση εκπαιδευτικών, αδιόριστων, φοιτητών και εργαζομένων η κυβέρνηση, χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής για να επιβάλει τον επαίσχυντο διαγωνισμό
  • Βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλωτές - δεκάδες συλλήψεις
  • Συγκεντρώσεις σήμερα στις 6 π.μ. έξω από τα εξεταστικά κέντρα

Με μια πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκρατίας, με βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλωτές εκπαιδευτικούς και τα εξεταστικά κέντρα να βρίσκονται σε καθεστώς κατοχής, η κυβέρνηση επιμένει στη διεξαγωγή του επαίσχυντου διαγωνισμού για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που αρχίζει σήμερα. Χτες, μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης ενάντια στο διαγωνισμό, έγιναν μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας την καθολική αντίδραση στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της, επιστράτευσε τα ΜΑΤ και τη βία. Παντού η παρουσία της Αστυνομίας ήταν προκλητική, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαδηλωτές δοκίμασαν στα κεφάλια τους τη "δύναμη του νόμου". Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της στα ΜΜΕ των μεγαλοκαρχαριών, επιδίδονται σε κατασυκοφάντηση όσων αγωνίζονται, ενώ ολοένα και περισσότερο οι κυβερνώντες ρίχνουν το δημοκρατικό προσωπείο, κάνοντας λόγο για "άνομες δραστηριότητες", "εναντίον του κράτους - δικαίου", που παραπέμπουν ευθέως σε παλιότερες μαύρες εποχές.

Ωστόσο, η στάση της αυτή δεν πτοεί τους εκπαιδευτικούς και τους συμπαραστάτες τους, που σήμερα στις 6 το πρωί θα βρίσκονται έξω από τα εξεταστικά κέντρα για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους και να αποτρέψουν το διαγωνισμό.

Προκλητική η κυβέρνηση

Προκλητικός ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, δήλωσε χτες ότι ο διαγωνισμός θα γίνει και ότι τα χτεσινά επεισόδια "αποτελούν προσπάθεια μιας μικρής μειοψηφίας να επιβάλει με τη βία τις απόψεις της σε βάρος των 46.500 υποψηφίων εκπαιδευτικών που θέλουν να συμμετάσχουν στην αξιοκρατική διαδικασία επιλογής" και δίνοντας το στίγμα της αυταρχικής αντιδημοκρατικής πολιτικής, έκανε λόγο για "δυνάμεις που επιτίθενται στη δημοκρατική νομιμότητα". Στην ίδια κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας έκανε επίσης λόγο για "μικρή ομάδα των εκπαιδευτικών, που με τη συμμετοχή και ατόμων ασχέτων με την εκπαιδευτική κοινότητα, αναπτύσσουν δραστηριότητα που είναι βίαιη, άνομη, εναντίον του κράτους - δικαίου, εναντίον των μαθητών που λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις αυτή την περίοδο, εναντίον των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στον επικείμενο διαγωνισμό, αλλά εναντίον και των ιδίων, γιατί με τον τρόπο τον οποίο συμπεριφέρονται, αποδεικνύουν ότι δεν τιμούν το λειτούργημά τους". Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης.

ΟΛΜΕ: Προχωράμε αποφασισμένοι

Την πρώτη απάντηση στον ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, έδωσαν χτες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις καταδίκης του συνεχώς ογκούμενου αυταρχισμού, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την πρωτοφανή αστυνομοκρατία σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας. "Τα σχολεία βρίσκονται ουσιαστικά σε καθεστώς κατοχής από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Η πρωτοφανής αγριότητα των δυνάμεων καταστολής έφτασε σε σημείο να εκδιωχθούν βίαια μαθητές από το χώρο των σχολείων, να ξυλοκοπούν μέχρι αναισθησίας εκπαιδευτικούς και να συλλαμβάνουν ακόμη και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους", τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Αναφερόμενο στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι είναι διάτρητος σε ό,τι αφορά την ουσία του και παραμένει ένα άταφο, νεκρό γράμμα. "Οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα με πρωτοφανή παλμό διατράνωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη ριζική τους αντίθεση στο Ν.2525/97 και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Είμαστε αποφασισμένοι με αντοχή και συνοχή να προχωρήσουμε ως το τέλος. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι βρίσκονται στα κρατητήρια της ασφάλειας. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα ο διαγωνισμός του αίσχους και ο πόλεμος που κήρυξε η κυβέρνηση σε ολόκληρη την κοινωνία", καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Καταδικάζουν τα σωματεία

Την προκλητική επίδειξη αυταρχισμού και ωμής αστυνομοκρατίας, σε βάρος των εκπαιδευτικών, σε βάρος όποιου τολμά να αμφισβητήσει και να αγωνιστεί ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζουν με ανακοίνωση που υπογράφουν, τα ακόλουθα εργατικά σωματεία της Αθήνας: Συνδικάτο Οικοδόμων, Ενωση Ηλεκτρολόγων, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου "Ο Προμηθέας", Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών, Ενωση Λιθογράφων, Σύνδεσμος Ανωτ. Εταιριών και Γραφείων, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά - περιχώρων. Προσυπογράφουν και τα παρακάτω σωματεία του Πειραιά: Συνδικάτο Μετάλλου, ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο ΝΑΥΣΙ, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Λογιστών, Σωματείο AEG, Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικώνοργανώσεων, Σωματείο Συντηρητών Εγκαταστατών βιομηχανίας, Σωματείο Σιδηροχυτών, Σωματείο Μετάλλου Σαλαμίνας.

  • Την τρομοκρατία που άσκησε στα εξεταστικά κέντρα η κυβέρνηση σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της "Νέας Πορείας", καταδικάζει την τρομοκρατική τακτική της κυβέρνησης και τις αδικαιολόγητες συλλήψεις αλλά ζητά και να μην δοθεί κανένα σχολικό κτίριο του δήμου για τη διενέργεια του διαγωνισμού.
  • Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με ανακοίνωση καταγγέλλει τον αυταρχισμό και τη χρήση βίας της κυβέρνησης ενάντια στους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου.
Επνιξαν τα Πατήσια με τα ασφυξιογόνα

Μια πρωτοφανής σε έκταση και βιαιότητα αστυνομική επιχείρηση εξαπολύθηκε χτες με στόχο τους απεργούς εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς και φοιτητές που βρέθηκαν στο πλάι τους κατά τις χτεσινές κινητοποιήσεις στα σχολεία - εξεταστικά κέντρα της Αττικής. Ξυλοδαρμοί και 10 συνολικά συλλήψεις διαδηλωτών, κυνηγητό στους δρόμους της Αθήνας χαρακτήρισαν τη χτεσινή ημέρα.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση έξω από το 18ο Λύκειο Αθήνας,στα Ανω Πατήσια. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και γονείς συγκεντρώθηκαν στις 10 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθερίου και κατευθύνθηκαν προς το σχολείο, όπου ήδη βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των διαδηλωτών, στις οποίες η Αστυνομία απάντησε με ξυλοδαρμούς, απωθητικά αέρια και συλλήψεις. Τα ασφυξιογόνα είχαν κάνει την ατμόσφαιρα γύρω από το σχολείο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε πολυκατοικίες, αποπνικτική ενώ οι δυνάμεις της Αστυνομίας χτυπούσαν αδιακρίτως. Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών διαμαρτυρήθηκαν έντονα και αποδοκίμασαν τη στάση της Αστυνομίας. Στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε στα στενά γύρω από το σχολείο, συνελήφθησαν τρεις διαδηλωτές. Αντιδρώντας άμεσα οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Α. Τ. Πατησίων στην οδό Αγίας Λαύρας, όπου είχαν μεταφερθεί οι συλληφθέντες. Στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την οδό Πατησίων, όπου παρέμειναν για δύο ώρες περίπου.

Στις 2.45 περίπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στους διπλανούς δρόμους άνοιξαν το δρόμο και απώθησαν τους συγκεντρωμένους. Στη διάρκεια αυτών των γεγονότων συνελήφθη ένας φοιτητής, αλλά και ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση του νεαρού. Οι συλλήψεις έγιναν κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, αλλά και των περαστικών.

Κρούσματα αυταρχισμού υπήρξαν και σε άλλα σχολεία - εξεταστικά κέντρα της Αττικής. Στο 1ο Λύκειο Πεύκης,από αργά προχτές το βράδυ εκπαιδευτικοί, σπάζοντας τον κλοιό των αστυνομικών που φρουρούσαν το σχολείο το κατέλαβαν. Χτες το πρωί, η αστυνομία επενέβη και συνέλαβε δύο άτομα, ενώ στις συμπλοκές τραυματίστηκαν διαδηλωτές.

Και στο 1ο Λύκειο Αλίμου οι συγκεντρωμένοι πήραν γεύση από "εκσυγχρονιστικό" αυταρχισμό. Χωρίς λόγο επιτέθηκε η Αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές και τους ξυλοκόπησε άγρια. Εκεί βρισκόταν και εισαγγελέας και έγιναν δύο συλλήψεις.

Επίθεση των ΜΑΤ έγινε και στο 1ο Λύκειο Αγ. Παρασκευής, όπου το πρωί οι συγκεντρωμένοι εκεί εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι ξυλοκοπήθηκαν, ανάμεσα σε αυτούς και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης. Εξω από το σχολείο, η είσοδος του οποίου είχε κλειστεί από κλούβες της Αστυνομίες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το απόγευμα και στη συνέχεια πορεία προς την κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Στο Αυτόφωτο οι συλληφθέντες

Οι 10 διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τις χτεσινές κινητοποιήσεις στα εξεταστικά κέντρα της Αττικής οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Οι φοιτητές αδελφοί Νίκος και Γιώργος Πιτσάκης,καθώς και ο δάσκαλος Δημ. Μαργιώλης είχαν εμφανή τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικά όργανα. Τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν χτες το μεσημέρι έξω από το εξεταστικό κέντρο Αλίμου ως "υπαίτιοι του τραυματισμού ενός αστυνομικού", σύμφωνα με το παραπεμπτικό της Ασφάλειας και εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για "σωματική βλάβη και αντίσταση κατά της Αρχής" και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Η δίκη τους αναμένεται να γίνει σήμερα, ενώ στο μεταξύ κρατούνται.

Στο ίδιο δικαστήριο παραπέμφθηκαν ο Ν. Γιαννόπουλος,μέλος του Δικτύου Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων και ο φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Ιω. Αλμπάνης,που είχαν συλληφθεί προχτές σε εξεταστικό κέντρο της Πεύκης και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της "αντίστασης κατά της Αρχής", της "διακεκριμένης φθοράς", της "εξύβρισης με λόγο και έργο" και της "απλής σωματικής βλάβης". Η δίκη τους ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και ανάγνωση εγγράφων, αλλά, τελικά, αναβλήθηκε για τις 23 Ιούνη, μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, επειδή δεν είχαν προσέλθει οι μάρτυρες κατηγορίας. Αξίζει να επισημανθεί ως "παραλειπόμενο" της συγκεκριμένης υπόθεσης η απορία (!) των δικαστών για τη συμπαράσταση που εκδηλώνουν προς τους καθηγητές εργαζόμενοι από άλλους χώρους ή φοιτητές. Επίσης, η πραγματικά "αφοπλιστική" άποψη του εισαγγελέα της Εδρας ότι "όπως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, έτσι και τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές τους"!

Αργά το απόγευμα προσήχθησαν στον εισαγγελέα οι Αλ. Πλεμένος (φοιτητής), Κρ. Ηλιόπουλος (συγγραφέας), Στ. Φατούρος (φοιτητής), Γ. Καρούτσος (καθηγητής) Δ. Μαργιώλης (δάσκαλος) και Βασ. Αρβανίτης (δάσκαλος), που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο 18ο Λύκειο Αθήνα. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για "αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη βία, σύσταση συμμορίας, διευκόλυνση σε απόδραση, διακεκριμένες φθορές, σωματικές βλάβες, παρακώλυση συγκοινωνιών" και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο.

Τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων δονήθηκαν επί πολλές ώρες χτες από το σύνθημα "η τρομοκρατία δε θα περάσει", που φώναζαν εκατοντάδες συναγωνιστές των συλληφθέντων.

Κακοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς οι συλληφθέντες

Δολοφονικά χτυπήματα δέχτηκαν από τους αστυνομικούς όσοι συνελήφθησαν χτες. Αδιάψευστος μάρτυρας η κάμερα που "συνέλαβε" ΜΑΤατζή να κρατά ξαπλωμένο με το πρόσωπο στο έδαφος έναν από αυτούς, και να του χτυπά το κεφάλι στην άσφαλτο, ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος να τον κλοτσάει επίσης στο κεφάλι.

Το Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου, όπου κρατούνταν τα δύο αδέρφια Νίκος και Γιώργος Πιτσάκης, επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Τα δύο αδέρφια που συνελήφθησαν αρκετά μακριά από το χώρο της συγκέντρωσης ενώ επέστρεφαν σπίτι τους, δέχτηκαν μια πρωτοφανή επίθεση, ξυλοκοπήθηκαν άγρια πριν και αφού οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Ο ένας από αυτούς, μεταξύ άλλων φέρει βαρύ τραυματισμό στο αριστερό μάτι και ο άλλος έχει σπασμένο το αριστερό τύμπανο του αυτιού. Επί τρεις ώρες, ζητούσαν να τους δει γιατρός και τους το αρνούνταν, ενώ όταν ζήτησαν οξυζενέ και ιώδιο ή κάποια γάζα, τους είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με βάση τις καταθέσεις 10 αστυνομικών και ο εισαγγελέας διέταξε την κράτηση και παραπομπή τους στο Αυτόφωρο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παραβρέθηκε στη συγκέντρωση που έγινε στον Αλιμο και εκεί κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, τη χρησιμοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας για την καταστολή του λαϊκού κινήματος αντί για τη δίωξη του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος και στη συνέχεια πήγε στα δικαστήρια, όπου περίμεναν και άλλοι έξι κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί στα Πατήσια. Στη συνάντηση που είχαν με τον εισαγγελέα παρουσία των δικηγόρων τους και των βουλευτών Στρ. Κόρακα, Ν. Λουλέ, αποδείχτηκε ότι οι καταθέσεις εις βάρος τους δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι ως συνήθως η Αστυνομία προχώρησε σε τυχαίες συλλήψεις ατόμων τα οποία φόρτωσε με κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά, ο εισαγγελέας κ. Παπαγγελόπουλος διέταξε την κράτησή τους και τους παρέπεμψε στο Αυτόφωρο για αύριο.

Εξερχόμενος από την Εισαγγελία, ο Στρ. Κόρακας, δήλωσε τα εξής: "Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία δε διστάζει προκειμένου να περάσει την εγκληματική πολιτική της στο χώρο της παιδείας να επιστρατεύσει τα Σώματα Ασφαλείας και ιδιαίτερα τα ΜΑΤ, με εντολή να καταστείλουν με τον αγριότερο τρόπο τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και ολόκληρου του λαού μας ενάντια στην πολιτική αυτή. Εχει γίνει πια φανερό, ότι στη θέση των εγκληματιών η κυβέρνηση έχει βάλει τους εκπαιδευτικούς, τους τραπεζοϋπαλλήλους, τους υπαλλήλους της "Ολυμπιακής", τους αγρότες, ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό. Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μην μπορώντας να περάσει την πολιτική της μέσα στο λαό, επιχειρεί να την περάσει διά ροπάλου. Αυτό μας θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες μας και επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".

Αυτή η πολιτική έχει μόνο μία προοπτική: Να ανατραπεί

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών δε νομιμοποιείται από κανέναν και ότι ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525 είναι καταδικασμένος να μείνει στα χαρτιά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η ΚΝΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση των ΜΑΤ, της βίας και της τρομοκρατίας, για τη νέα εκτροπή της στον αυταρχικό της κατήφορο. Η κυβέρνηση Σημίτη, έδειξε το επικίνδυνο και αποκρουστικό πρόσωπο του εκσυγχρονισμού που επαγγέλλεται. Μετά την απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος μέσω της "ανεξάρτητης" Δικαιοσύνης, προχώρησε στην κατάληψη των σχολικών κτιρίων από διμοιρίες ΜΑΤ, προκειμένου να υλοποιήσει την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα μέτρων του νόμου 2525.

Η λογική του "εχθρού λαού" εμφανίστηκε με όλη της τη μεγαλοπρέπεια, όταν οι δυνάμεις καταστολής κατέλαβαν με εφόδους σχολικά κτίρια, ξυλοκόπησαν εκπαιδευτικούς, ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν συνδικαλιστές. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συναντά την καθολική αντίδραση όλων των εργαζόμενων και του λαού, βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Η μόνιμη πλέον προσφυγή στην τρομοκρατική δράση των ΜΑΤ, η μετατροπή ολόκληρης της Ελλάδας σε θέατρο αστυνομικής βίας σε βάρος εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών, γονέων, εργαζομένων, αποδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης της πλουτοκρατίας να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές κρατικής βίας και τρομοκρατίας, την καθιστά πραγματικά επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο.

Η πρακτική της κυβέρνησης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οπως και όλοι οι προκάτοχοι της που προσέφυγαν σε ανάλογη τρομοκρατική δράση, έχει προδιαγραμμένο μέλλον. Η καθολική άρνηση των εκπαιδευτικών να γίνουν συνένοχοι της κυβέρνησης και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό σαν επιτηρητές, την οδήγησε στην επιστράτευση αγροφυλάκων, για να παίξουν το ρόλο του επιτηρητή, ξεπερνώντας και αυτά ακόμη τα όρια της γελοιότητας.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι είδους εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με αγροφύλακες επιτηρητές, σε αστυνομοκρατούμενα σχολεία, αποκλεισμένα από τις κλούβες των ΜΑΤ, με ΜΑΤατζήδες να ξυλοκοπούν εκπαιδευτικούς έξω από τα σχολικά κτίρια.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αδιορίστων εκπαιδευτικών δε βρίσκεται στις αίθουσες του διαγωνισμού της ντροπής και της υποταγής, αλλά στους δρόμους του αγώνα για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς τους, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και σε αυτό τον αγώνα έχουν μαζί τούς μαθητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αυτός ο διαγωνισμός δε νομιμοποιείται από κανέναν, αυτός ο νόμος είναι καταδικασμένος να μείνει στα χαρτιά, αυτή η πολιτική έχει μόνο μια προοπτική: Να ανατραπεί!"

Η Αστυνομία φωτογραφίζει τους διαδηλωτές

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, κάτοικος Βόλου και πατέρας μαθητή Λυκείου, καταγγέλλει ότι χθες έξω από το 2ο Λύκειο Βόλου - που έχει καθοριστεί ως εξεταστικό κέντρο - στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των καθηγητών και των δασκάλων, που τους συμπαρίσταντο και μαθητές με τους γονείς τους, αστυνομικός με πολιτικά φωτογράφιζε τους συγκεντρωμένους που διαδήλωναν κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Ο Δ. Μητρόπουλος τον αντιλήφθηκε συγκεκριμένα όταν φωτογράφιζε τον ίδιο. Οταν τον ρώτησε αν είναι φωτορεπόρτερ αυτός αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του και κάτω από την προστασία της Αστυνομίας εξαφανίστηκε. Μάρτυρες σ' αυτή τη σκηνή που θυμίζει άλλες εποχές, είναι ο δάσκαλος Ρούσης Χάρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και ο Τάκης Τριανταφυλλάκος, πατέρας μαθήτριας του Λυκείου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση θα θερίσει θύελλες

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονταν χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την εξής δήλωση:

"Εμαθα ότι χτύπησαν άγρια τα ΜΑΤ στην Αθήνα. Θέλω να πω ότι η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους, αλλά θα θερίσει θύελλες. Και θα θερίσει θύελλες πρώτα απ' όλα από ένα ενωμένο αγωνιστικό μέτωπο του λαού, που δε θα περιορίζεται απλώς να αμύνεται στα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά στην πορεία θα αμφισβητήσει την κυβέρνηση και την πολιτική της πολύ βαθύτερα και πολύ πιο προχωρημένα. Δεύτερο: Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δε θα θελήσει να γυρίσει στην περίοδο πριν το 1967, στη γνωστή περίοδο της ΕΡΕ με τη βία, την τρομοκρατία και κυρίως την προβοκάτσια και την Καρφίτσα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ