ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε απόσταση αναπνοής οι ανατροπές!

Μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθούν τα αντεργατικά νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Διαψεύδεται η σύσταση ταμείου ΔΕΚΟ - Τραπεζών

Αποφασισμένη να παραπέμψει την ψήφιση των νομοσχεδίων για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, μέσα στον Ιούλη, είναι η κυβέρνηση!

Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί στις εργατικές και εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ΟΚΕ - σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ντύσει το τερατούργημα με έναν "μανδύα"... διαλόγου - την ερχόμενη βδομάδα, ενώ θα κατατεθεί προς το τέλος του μήνα στη Βουλή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Ταυτόχρονα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για το "μίνι" ασφαλιστικό, που όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στη συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, "αναμένεται στη Βουλή εντός του επόμενου δεκαημέρου".

Στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε, τις κατά καιρούς επίσημες δηλώσεις, αλλά και με βάση το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση", που έχει ήδη πάρει το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπεται η κατάργηση του 8ωρου μέσα από τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, η ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από την προώθηση και πανελλαδική εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.Στο ίδιο νομοσχέδιο γίνονται παρεμβάσεις για τον περιορισμό της απασχόλησης των συνταξιούχων και για τη διασφάλιση ότι η διαδοχική ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου δε στοιχειοθετεί δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Ειδικότερα, προβλέπεται "διευθέτηση" σε ετήσια βάση, όπου με συμφωνίες εργοδοτών - εργαζομένων θα επιβάλλεται η 10ωρη απασχόληση για έξι μήνες.Ετσι κι αλλιώς ο εργοδότης θα μπορεί αυθαίρετα να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 9ωρο για διάστημα μέχρι και δυο μήνες κάθε φορά.

Η κυβερνητική πρόθεση για ανατροπή βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες, προκύπτει από δημοσιεύματα των εφημερίδων "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" και "ΕΘΝΟΣ", σύμφωνα με τα οποία στο "μίνι" ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ με ταυτόχρονο επιμερισμό της ασφαλιστικής κάλυψης σε ένα ειδικό ταμείο και ενδεχομένως και στο ΙΚΑ.

Τα δημοσιεύματα αυτά διαψεύστηκαν από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος δήλωσε: "Το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο αφορά μόνο τις τράπεζες, ιδιωτικοποιημένες και μη". Ωστόσο, η πρόταση για δημιουργία ταμείου ΔΕΚΟ - Τραπεζών υπάρχει, ανεξάρτητα από το αν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που έρχεται και αποτελεί μέρος μελέτης του πρωθυπουργικού συμβούλου Π. Τήνιου.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα - σκόπιμα θολά και με πολλά ερωτηματικά όπως είπαν - δημοσιεύματα, επισήμαναν τα ακόλουθα:

Η ...πονηρή αναφορά του συμβούλου του πρωθυπουργού για την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης στους ισολογισμούς των δημοσίων επιχειρήσεων και τραπεζών λογαριασμού προβλέψεων για μελλοντικές ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων,κινείται στη λογική της κατάργησης των εγγυήσεων που έχουν κατοχυρωθεί σήμερα σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Δεν είναι ευκρινές αν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες θα ενταχθούν σε νέο ταμείο ασφάλισης ή στο ΙΚΑ. Αλλού γίνεται λόγος για νέο ταμείο και αλλού για το ΙΚΑ, όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Αν επιλεγεί η λύση του ΙΚΑ, χωρίς την αναγκαία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το Ιδρυμα, αυτό θα ισοδυναμεί με βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ταμείου.

Κατά την άποψή τους, αδιευκρίνιστος παραμένει και ο τρόπος χρηματοδοτικής κάλυψης των επιπλέον ασφαλιστικών παροχών που δε θα καλύπτονται από το ΙΚΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΟΝΙΚΗΣ
Συνέχιση της απεργίας αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

Πορεία προς τη ΓΣΕΕ για ουσιαστική στήριξη. Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση. Δεν προφταίνουν να δικάζουν αγωγές τα δικαστήρια!

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, με την κήρυξη από το Σύλλογο νέας 24ωρης απεργίας σήμερα και κάλυψη της συνέχισης της απεργίας από τη ΓΣΕΕ, αποφάσισαν κατά τη χτεσινή γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι της Ιονικής,οι οποίοι αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία της ΓΣΕΕ, απαιτώντας ουσιαστική στήριξη στον αγώνα τους.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρά σε σκλήρυνση της στάσης της, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, κάνοντας πίσω ακόμα και από προηγούμενες δηλώσεις περί "πρόθεσης διασφάλισης" των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε συνθήκες ιδιωτικοποίησης... Παράλληλα συνεχίζεται το σίριαλ των δικαστικών προσφυγών κατά της απεργίας, σε σημείο που να μην προλαβαίνουν να εκδικάζονται. Ετσι χτες αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής κατά της απεργίας που είχε κηρύξει ο Σύλλογος την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να συνεκδικαστεί σήμερα με την πέμπτη (!) κατά σειρά αγωγή της Τράπεζας για την κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής και της νέας απεργίας..!

Κύριος στόχος των εργαζομένων είναι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, κάτι που εκφράστηκε έντονα και στη χτεσινή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Μαρκάκης,στην ομιλία του, αν και χαρακτήρισε ως κύριο στόχο το να μην ξεπουληθεί η Τράπεζα, ωστόσο έριξε το κύριο βάρος στο να υπάρξει διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων στο χώρο.

Ανέφερε πως στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες μεταξύ Συλλόγου και ΟΤΟΕ με τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, υπήρξε συμφωνία σε ένα κείμενο το οποίο θα περιλαμβανόταν στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο κείμενο αναγραφόταν ότι ο αγοραστής του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας θα έχει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Οργανισμό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ότι αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Επίσης ότι σε περίπτωση απόλυσης, θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στον απολυόμενο όλους τους μισθούς που αντιστοιχούν μέχρι τη συνταξιοδότησή του και ότι θα πρέπει γι' αυτά να υπάρξει συμφωνία Συλλόγου με τον αγοραστή που θα συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Ομως ο διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε χτες στο Σύλλογο πως το κείμενο αυτό δε γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά του τρόπου προβολής από το "Εθνος" της απαράδεκτης απόφασης του Αρείου Πάγου - περί αυτόματης απόλυσης εργαζομένου που μετέχει σε απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη - λέγοντας πως αυτό είναι υπαγορευμένο και πως η χρονική στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης έχει στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων της Ιονικής.

Με απολύσεις απειλεί η Ιονική!

Την απειλή της απόλυσης επισείει πλέον ανοιχτά και με τον πλέον τρομοκρατικό τρόπο, με πληρωμένη καταχώρισή της στον Τύπο, η διοίκηση της Ιονικής, αναφέροντας επί λέξει και πριν ακόμα εκδοθεί η νέα δικαστική απόφαση (τέταρτη στη σειρά!) ότι "η συμμετοχή του εργαζόμενου σε παράνομη απεργία είναι αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία και παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας αυτού"!

Επίσης, μέσα σ' ένα απεργοσπαστικό παραλήρημα όπου μόνιμο και σταθερό σημείο αναφοράς είναι οι δικαστικές αποφάσεις κατά του συλλόγου, της ΟΤΟΕ, της ΓΣΕΕ κλπ. προειδοποιεί με πρόσθετες διώξεις την ηγεσία του συλλόγου, αλλά και γενικά τους απεργούς για "κάθε μορφής πράξη ή παράλειψη, που αποσκοπεί άμεσα ή έμμεσα κατά του προσωπικού που θέλει να εργασθεί..."!

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ανώτατος αρωγός της κυβέρνησης

Με μια απόφαση - πρόκληση το ανώτατο δικαστήριο αποφαίνεται ότι εργαζόμενος, που συμμετέχει σε απεργία, η οποία έχει κηρυχτεί παράνομη θεωρείται ότι λύει μόνος του τη σχέση εργασίας και απολύεται χωρίς αποζημίωση! Και δυο ακόμα αποφάσεις σε βάρος των έκτακτων του ΟΤΕ και εργαζόμενων στον ΟΠΑΠ

Κέραιο πλήγμα δέχεται το δικαίωμα της απεργίας και με μια απόφαση πρόκληση του Αρείου Πάγου,η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σωρεία απεργοκτόνων κυβερνητικών μεθοδεύσεων και απαγορευτικών δικαστικών αποφάσεων και η οποία στη δεδομένη στιγμή αποσκοπεί στην ανοιχτή τρομοκράτηση των απεργών της Ιονικής και όχι μόνο. Με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου ο εργοδότης ανακηρύσσεται ο μοναδικός "κυρίαρχος του παιχνιδιού", ενώ ο εργαζόμενος παραδίδεται έρμαιο στα χέρια του εργοδότη. Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος με άλλες δύο αντεργατικές αποφάσεις αναιρεί Εφετειακές αποφάσεις και ανατρέπει πάγια δικαιώματα των εργαζομένων (τίθενται υπό αμφισβήτηση οι όροι εργασίας και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας).

Απόφαση - "βόμβα"

Συγκεκριμένα, το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με μια απόφαση - "βόμβα" έκρινε ότι ο εργαζόμενος, ο οποίος συμμετέχει σε απεργία που κηρύχτηκε παράνομη από το δικαστήριο, θεωρείται πως έλυσε μόνος του την εργασιακή σχέση και επομένως χάνει τη θέση του, χωρίς να δικαιούται καμιά αποζημίωση. Σε περίπτωση που ο εργοδότης τελικά συνεχίσει να απασχολεί τον εργαζόμενο και μετά τη λήξη της απεργίας, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει σε άλλη θέση, ως νεοπροσληφθέντα (!) με δυσμενέστερους όρους και πιο χαμηλές αποδοχές!!!

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση όχι μόνο στα εργασιακά, αλλά και στα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ουσιαστικά ο Αρειος Πάγος συνεπικουρεί στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση Σημίτη αφ' ενός να συρρικνωθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων και αφ' ετέρου να καταργηθούν δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες και αίμα εδώ και δεκαετίες.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι θεωρείται πως η σύμβαση μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου έχει λυθεί με σιωπηρή καταγγελία, επειδή ο εργαζόμενος δεν προσήλθε στην εργασία μετά την κήρυξη της απεργίας από το δικαστήριο ως παράνομης! Αυτό, όταν ΟΛΕΣ οι απεργίες που καταλήγουν στα δικαστήρια κηρύσσονται "από χέρι" παράνομες και καταχρηστικές! Επίσης, είναι στην αποκλειστική διάθεση του εργοδότη να κρατήσει ή να διώξει τον εργαζόμενο, χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση απέναντί του, (καταβολή μισθών υπερημερίας, αξίωση να επιστρέψει στην παλαιά του θέση κλπ.). Αν τελικά ο εργαζόμενος παραμείνει στην εργασία, θεωρείται ότι συνάπτεται νέα σύμβαση εργασίας από μηδενική βάση, πράγμα που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος παύει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που είχε μέχρι τότε και οπωσδήποτε αμείβεται σαν νεοπροσληφθείς!

Τελικά, η αρεοπαγιτική απόφαση του δικαστηρίου φτάνει στο "άκρον άωτο" να θεωρεί ότι η ανατροπή αυτής της εργασιακής σχέσης και το νέο μισθολογικό καθεστώς δε συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων σύμβασης σε βάρος του εργαζόμενου!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε εργαζόμενο, ο οποίος συμμετείχε σε απεργία που κηρύχτηκε παράνομη. Οταν επέστρεψε στη δουλιά του μετά τη λήξη της απεργίας, ο εργοδότης τον αντικατέστησε και του ανέθεσε υποδεέστερα καθήκοντα, με συνέπεια να έχει χαμηλότερες αποδοχές. Το Εφετείο δικαίωσε τον εργαζόμενο, θεωρώντας ότι η αλλαγή εργασίας αποτελεί δυσμενή μεταβολή όρων εργασίας και του επιδίκασε μισθούς υπερημερίας, αλλά ο Αρειος Πάγος ανέτρεψε τα πάντα δικαιώνοντας τον εργοδότη.

Θα πρέπει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η απόφαση αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και όσους απασχολούνται στο δημόσιο και δεν καλύπτονται από μονιμότητα.

Απολύονται χωρίς αποζημίωση οι συμβασιούχοι του ΟΤΕ!

Απομακρύνονται από την εργασία τους συμβασιούχοι του ΟΤΕ, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης, αμέσως μόλις έληξε ο καθορισμένος χρόνος απασχόλησης, παρ' όλο που οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν συνεχώς για μια ολόκληρη πενταετία.

Η υπόθεση αφορούσε υπάλληλο ως χειριστής τηλετυπίας, ο οποίος είχε προσληφτεί το 1988 με σύμβαση τρίμηνης διάρκειας και ανανεώνονταν συνεχώς μέχρι το 1993, οπότε και απομακρύνθηκε από τον ΟΤΕ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι η νομοθεσία και ο κανονισμός του ΟΤΕ δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του νόμου 2112, γιατί η πρόσληψη αφορά κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών του Οργανισμού.

"Πράσινο" για βλαπτικές μεταβολές στον ΟΠΑΠ

Η τρίτη απόφαση του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αφορά συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου στον ΟΠΑΠ για την κάλυψη τακτικών ή έκτακτων αναγκών του Οργανισμού.

Το δικαστήριο έκρινε ότι λόγω "ακυρότητας" της σύμβασης, η τυχόν χρησιμοποίηση του εργαζόμενου σε άλλη θέση εργασίας δε συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης και επομένως δε δικαιολογεί την επιδίκαση μισθών υπερημερίας!

Υπάλληλος του ΟΠΑΠ είχε προσληφτεί το 1991 ως οδηγός και το 1995 τοποθετήθηκε στη διαλογή των δελτίων του ΠΡΟΠΟ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Κάλυψη με στόχο το ... διάλογο

Η ΓΣΕΕ καλύπτει τις κινητοποιήσεις στην Ιονική, η πλειοψηφία της όμως βάζει σε δεύτερη μοίρα το ιδιοκτησιακό και ζητά διάλογο για εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα

Σε αντιδιαστολή με τις θέσεις της ΕΣΑΚ για ένταση του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας και ενάντια στο νομοσχέδιο των αντεργατικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ,που συνεδρίασε χτες, αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων στην Ιονική και επισήμανε ότι αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για το νομοσχέδιο, τότε αυτό "απορρίπτεται εκ προοιμίου" και "δεν αποτελεί βάση για ουσιαστικό διάλογο".

Η ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφάσισε ωστόσο να καλύψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική, όσο αυτές διαρκέσουν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,με την ελπίδα όμως να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας για επαναδιατύπωση της πρότασής της για τη "διασφάλιση" των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΕΣΑΚ υποστήριξε ότι το κύριο ζήτημα πρέπει να είναι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης,κάτι που αποτελεί και εγγύηση για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε μια συνολική τοποθέτηση, που περιλάμβανε την αναγκαιότητα αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στο ασφαλιστικό, απέναντι στον αυταρχισμό, το συμβιβασμό και την υποταγή των "κοινωνικών διαλόγων", η ΕΣΑΚ πρότεινε να αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή:

1. Καταδίκη του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

2. Υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων και οργάνωση της αντίστασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

3. Υπεράσπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο και την κάλυψη του απεργιακού καθεστώτος της ΙΟΝΙΚΗΣ.

4. Απόρριψη και καταδίκη των "κοινωνικών διαλόγων".

5. Στήριξη του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος και την απαίτηση υλοποίησης του πορίσματος του 1992.

6. Καταδίκη της ιδεολογικής τρομοκρατίας για το "μονόδρομο" της ΟΝΕ.

Η θέση της ΠΑΣΚΕ σχετικά με την Ιονική ήταν ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης πρέπει να αφεθεί για αργότερα, ενώ η ΔΑΚΕ ξεκαθάρισε ότι δε στηρίζει το αίτημα της μη ιδιωτικοποίησης.

Εκτός από την κατ' αρχήν απόρριψη του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις - στο βαθμό που τα σχετικά δημοσιεύματα ευσταθούν, κάτι που είναι σίγουρο, αφού υπάρχουν και αντίστοιχες κυβερνητικές εξαγγελίες - η ΓΣΕΕ αναμένει να της παραδοθεί το νομοσχέδιο και μόλις γίνει αυτό θα συγκληθούν άμεσα τα όργανα της Συνομοσπονδίας για να το εξετάσουν.

Συνέλευση στη GLAXO

Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα στις 1.30 το μεσημέρι στο Κρυονέρι οι εργαζόμενοι στη Φαρμακοβιομηχανία "GLAXO",προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρίας για νέες απολύσεις και την απόρριψη όλων των αιτημάτων τους.

Το ΔΣ δηλώνει ότι τα μέλη της διοίκησης που εργάζονται στο Κρυονέρι θέλουν να εργαστούν με τα δικαιώματα που θα ισχύσουν για όλους, γιατί δε θέλουν να πληρώνονται "τζάμπα", όπως συχνά αναφέρεται από την εταιρία.

"Κανένας - υπογραμμίζεται τέλος - δεν πρόκειται να μας διασφαλίσει για τίποτα, αν δεν παλέψουμε ενωμένοι. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΟΕΦΣΕΕ και τα σωματεία του Κλάδου να στηρίξουν τις προσπάθειές μας, να μην περάσουν τα σχέδια που μας θέλουν χωρίς δικαιώματα, χωρίς ανάσα"!

Από τη χθεσινή συνέλευση των απεργών της ΙΟΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση συνταξιούχων Μετάλλου

Σε συγκέντρωση καλούν τα μέλη τους τα Σωματεία Συνταξιούχων Μετάλλου για τα προβλήματα του επικουρικού τους ταμείου, του ΕΤΕΜ, αύριο Τετάρτη, στις 2μμ, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Μετάλλου στην οδό Μενάνδρου 44.

Επίκαιρη Ερώτηση για το ΜΙΝΙΟΝ

Επίκαιρη Ερώτηση για το ΜΙΝΙΟΝ κατέθεσε στη Βουλή ο Μπ. Αγγουράκης,βουλευτής του ΚΚΕ, προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: "Το ΜΙΝΙΟΝ ως επιχείρηση βρίσκεται στην "κόψη του ξυραφιού". Στις αρχές του Ιούλη το Εφετείο αναμένει εγγυήσεις από κρατικό φορέα ότι θα εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης με την ευθύνη των πιστωτών. Ομως, ούτε αυτή η κυβερνητική δέσμευση φαίνεται να υλοποιείται.

Πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση δεν παίρνει καμία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία για τη σωτηρία της επιχείρησης, αλλά αφήνει την όλη υπόθεση στους νόμους της αγοράς, ουσιαστικά αφήνει την επιχείρηση να κλείσει. Πρόσφατα μάλιστα η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση και απαιτούσε την πληρωμή των χρεών, τη στιγμή που είναι γνωστό το οικονομικό πρόβλημα του ΜΙΝΙΟΝ.

Η επιχείρηση λειτουργεί μόνο χάρη στους εργαζόμενους, που προσφέρουν πλήρεις υπηρεσίες παρότι επί έξι μήνες είναι απλήρωτοι".

Οι δύο υπουργοί ερωτώνται: α) Εάν θα εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις που απαιτούνται από το Εφετείο σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία; β) Τι συγκεκριμένα πρόκειται να πράξουν για τη σωτηρία του ΜΙΝΙΟΝ και την εξασφάλιση της εργασίας πάνω από 400 εργαζομένων; γ) Εάν θα δοθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα τουλάχιστον 200.000 δραχμών στο προσωπικό από τον ΟΑΕΔ, μια και είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης.

Απρόκλητη επίθεση κατά ΕΣΑΚίτη

Την απρόκλητη επίθεση δέχτηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο ταμίας του ΕΚΚ Γ. Χιώτης, στέλεχος της ΕΣΑΚ, την ώρα που μιλούσε, από τους Π. Στέφανο και Α. Κατσαρό, μέλη της διοίκησης, στελέχη της "Αυτόνομης Παρέμβασης".

Η συνεδρίαση - που αφορούσε τη λήψη απόφασης για την οργάνωση κινητοποιήσεων που προγραμματίζει το Συντονιστικό των Εργατικών Κέντρων της Πελοποννήσου - διακόπηκε. Την ενέργεια αυτή των δύο συνδικαλιστών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μεσσηνίας της ΕΣΑΚ,όπως και την άρνησή τους να ψηφίσουν προτάσεις για αγωνιστική δράση.

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους του νομού να τους απομονώσουν, γιατί "η πρακτική τους και οι θέσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης", ενώ τους καλεί επίσης να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται από το Συντονιστικό Οργανο των Εργατικών Κέντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ