Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Κάλυψη με στόχο το ... διάλογο

Η ΓΣΕΕ καλύπτει τις κινητοποιήσεις στην Ιονική, η πλειοψηφία της όμως βάζει σε δεύτερη μοίρα το ιδιοκτησιακό και ζητά διάλογο για εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα

Σε αντιδιαστολή με τις θέσεις της ΕΣΑΚ για ένταση του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας και ενάντια στο νομοσχέδιο των αντεργατικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ,που συνεδρίασε χτες, αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων στην Ιονική και επισήμανε ότι αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για το νομοσχέδιο, τότε αυτό "απορρίπτεται εκ προοιμίου" και "δεν αποτελεί βάση για ουσιαστικό διάλογο".

Η ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφάσισε ωστόσο να καλύψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική, όσο αυτές διαρκέσουν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,με την ελπίδα όμως να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας για επαναδιατύπωση της πρότασής της για τη "διασφάλιση" των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΕΣΑΚ υποστήριξε ότι το κύριο ζήτημα πρέπει να είναι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης,κάτι που αποτελεί και εγγύηση για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε μια συνολική τοποθέτηση, που περιλάμβανε την αναγκαιότητα αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στο ασφαλιστικό, απέναντι στον αυταρχισμό, το συμβιβασμό και την υποταγή των "κοινωνικών διαλόγων", η ΕΣΑΚ πρότεινε να αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή:

1. Καταδίκη του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

2. Υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων και οργάνωση της αντίστασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

3. Υπεράσπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο και την κάλυψη του απεργιακού καθεστώτος της ΙΟΝΙΚΗΣ.

4. Απόρριψη και καταδίκη των "κοινωνικών διαλόγων".

5. Στήριξη του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος και την απαίτηση υλοποίησης του πορίσματος του 1992.

6. Καταδίκη της ιδεολογικής τρομοκρατίας για το "μονόδρομο" της ΟΝΕ.

Η θέση της ΠΑΣΚΕ σχετικά με την Ιονική ήταν ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης πρέπει να αφεθεί για αργότερα, ενώ η ΔΑΚΕ ξεκαθάρισε ότι δε στηρίζει το αίτημα της μη ιδιωτικοποίησης.

Εκτός από την κατ' αρχήν απόρριψη του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις - στο βαθμό που τα σχετικά δημοσιεύματα ευσταθούν, κάτι που είναι σίγουρο, αφού υπάρχουν και αντίστοιχες κυβερνητικές εξαγγελίες - η ΓΣΕΕ αναμένει να της παραδοθεί το νομοσχέδιο και μόλις γίνει αυτό θα συγκληθούν άμεσα τα όργανα της Συνομοσπονδίας για να το εξετάσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ