ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην πάλη για τον εμπλουτισμό της

Πρωτοβουλία που αναδεικνύει τον ανθρωπιστικό χαραχτήρα του Κόμματός μας

Κόμμα που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό, κόμμα κατ' εξοχήν ανθρωπιστικό το ΚΚΕ, παλεύει, ταυτόχρονα, για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, για τη βελτίωση της ίδιας της ζωής τους. Και φυσικά, η αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους δεν μπορεί παρά να εκφράζεται, στο πολλαπλάσιο, ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. Μ' αυτά τα δεδομένα και μαζί με τις άλλες εκδηλώσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ εδώ και τρία χρόνια ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, τη Δευτέρα 22 Ιούνη και τις ώρες 4 έως 8 το απόγευμα, οργανώνει στα γραφεία της (Βερανζέρου και Κοτοπούλη 11, Ομόνοια), αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος της ΚΟΑ.

Οπως μας εξηγεί η υπεύθυνη από την ΚΟΑ, Σπυριδούλα Χατζάρα,πρόκειται για μια καθαρά ανθρωπιστική πρωτοβουλία, που έχει σχέση με τον ίδιο το χαρακτήρα του Κόμματός μας, του ΚΚΕ. Οι ανάγκες είναι μεγάλες σε αίμα. Η ζήτηση είναι μεγάλη, κυρίως από συντρόφους ηλικιωμένους, αγωνιστές, που δεν έχουν άλλο τρόπο να καλύψουν ανάγκες που παρουσιάζονται. Γι' αυτό και αναλάβαμε την πρωτοβουλία για να ιδρύσουμε την Τράπεζα Αίματος της ΚΟΑ, την οποία και προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε. Η ιδέα έγινε πραγματικότητα πριν τρία χρόνια, όταν ξεκινήσαμε την αιμοδοσία στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Είναι αλήθεια, μας λέει η συντρόφισσα, πως, ενώ ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια, η συνέχεια δεν ήταν σταθερή. Κάναμε, βεβαίως, κάποιες αιμοληψίες στα γραφεία της ΚΟΑ τα επόμενα χρόνια, αλλά δε δώσαμε την προσοχή που έπρεπε, προτρέποντας τους συντρόφους να συμμετέχουν. Κι αυτό παρόλο που στην πρώτη αιμοδοσία συναντήσαμε μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη και τους φίλους. Ιδιαίτερη ήταν η ανταπόκριση από τους νεολαίους μας, τα μέλη της ΚΝΕ, όσα ειδοποιήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από ορισμένες περιοχές που, τότε, είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει, η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ηρθαν ακόμα και νεολαίοι κάτω των 18 χρόνων να δώσουν αίμα, μη γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν επειδή ήταν κάτω των 18 χρόνων.

Γι' αυτό τώρα, απευθυνόμαστε στις Οργανώσεις, να προγραμματίσουν, αφού ενημερώσουν τον κόσμο, ώστε και η ανταπόκριση να είναι μεγάλη και να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε ανάλογα με την προσφορά την αιμοληψία. Γι' αυτό και ζητάμε οι Οργανώσεις μας να ενημερώσουν τη Γραμματεία της ΚΟΑ έγκαιρα μέχρι την Παρασκευή.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία της Τράπεζας Αίματος της ΚΟΑ, που λειτουργεί στο "Αμαλία Φλέμιγκ", όπου έχουμε απόλυτη εξυπηρέτηση είναι ιδιαίτερα θετική. Μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε πολλούς συντρόφους που είχαν μεγάλη ανάγκη για αίμα. Ομως, οι ανάγκες είναι, πράγματι, πολύ μεγάλες και η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε. Γι' αυτό και προσπαθούμε να διευρυνθεί ο θεσμός αυτός, να ενημερωθούν τα μέλη και οι φίλοι μας και ιδιαίτερα οι νεολαίοι της ΚΝΕ, ώστε να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αλλωστε, εκτός του ότι, είναι γνωστό αυτό, η αιμοληψία δεν έχει καμιά μα καμιά αρνητική επίπτωση σ' αυτούς που δίνουν αίμα, σημειώνεται ότι, ταυτόχρονα, στους αιμοδότες γίνεται, εντελώς δωρεάν, και μια προληπτική εξέταση.

Ανάλογα με την ανταπόκριση, ως ΚΟΑ, σκοπεύουμε να οργανώσουμε και άλλες τέτοιες αιμοδοσίες και ίσως, εφόσον υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και κατά περιοχές, για να μη χρειάζεται να έρχονται στην ΚΟΑ όλοι οι σύντροφοι να δίνουν αίμα. Μπορούμε να το προγραμματίσουμε αυτό, διευκρινίζει η Σ. Χατζάρα, η οποία, τέλος, μας εξηγεί πως η διοργάνωση τώρα, της αιμοδοσίας έχει να κάνει και με το μεγάλο γενικότερο πρόβλημα έλλειψης αίματος τους θερινούς μήνες. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού, στην αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος, καταλήγει.

"ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ"
Διατηρεί τον "εσωτερικό εχθρό"

Αρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την "Παλλαϊκή Αμυνα", στην οποία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά οι γυναίκες

Αρχισε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας για την "Παλλαϊκή Αμυνα", με τις διατάξεις του οποίου επιχειρείται μια στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής και καθιερώνει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της συμμετοχής των γυναικών στην "Παλλαϊκή Αμυνα". Ταυτόχρονα, διατηρεί σε ισχύ διάταγμα από την εποχή του Γκιζίκη, που ορίζει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης "την παρακώλυση και διατάραξη της κοινωνικής ζωής".

Με βάση τα παραπάνω ο Στρ. Κόρακας εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο συζητούμενο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διατήρηση του διατάγματος 17/74 του Γκιζίκη περί "διατάραξης της κοινωνικής ζωής" είναι επικίνδυνη, αφού σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν αύριο μεθαύριο οι αγωνιζόμενοι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί ή οι τραπεζοϋπάληλλοι και να "αντιμετωπιστούν" ανάλογα.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της αποτελεσματικής άμυνας της χώρας, τόνισε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά κάνει κάτι τέτοιο, αφού έχει την έχει δέσει στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Εξάλλου, είπε, αντί να παίρνονται μέτρα που θα ενισχύσουν την παραμεθόριο, υλοποιούνται πολιτικές που διώχνουν τον κόσμο από εκεί.

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αφήνει πολλά περιθώρια για κάθε είδους ερμηνείες και εξέφρασε τη διαφωνία του για την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στην "Παλλαϊκή Αμυνα". Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα της "Παλλαϊκής Αμυνας" εάν καταργούνταν το 17/74, αν είχε εθελοντικό χαρακτήρα για άνδρες και γυναίκες, ίσχυε μόνο για καιρό πολέμου και δε διακατεχόταν από στρατιωτική δομή, αλλά από συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Παρά το γεγονός ότι από αρκετούς βουλευτές έγινε λόγος για το υποχρεωτικό της συμμετοχής των γυναικών όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι πουθενά δεν υπάρχει "καμία υποχρεωτικότητα", αλλά απλώς πρόκειται για μια "εξοικείωση των γυναικών", με την οποία όπως είπε συμφωνούν και οι ίδιες οι γυναίκες!

Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου είπε ότι το ΚΚΕ το 1986 συμφωνούσε με την Παλλαϊκή Αμυνα για να τον διαψεύσει αμέσως το Στρ. Κόρακας, θυμίζοντάς του ότι και τότε μιλούσε για την ανάγκη ενίσχυσης των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών, θέση που ενόχλησε και τότε το ΠΑΣΟΚ.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, επειδή είναι αποσπασματικό, υπέρ το ΔΗΚΚΙ, ενώ διαφωνίες στο θέμα των γυναικών εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς. Αντίθετα υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών τάχθηκε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κ. Σπηριούνης.

Λαϊκή επαγρύπνηση

Μόνο τυχαία, "αυθόρμητη" και ..."ακροκινούμενη", όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δεν ήταν η προχτεσινή δολοφονική επίθεση κατά των δύο φοιτητών και του καθηγητή έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

Χωρίς καμία αμφιβολία επρόκειτο για μια καλά σχεδιασμένη παρακρατικού και γκανγκστερικού τύπου δολοφονική επίθεση, η οποία είχε σαφείς και προκαθορισμένους "στόχους". Ηταν ολοφάνερο ότι οι τραμπούκοι ήταν αδίστακτοι μπροστά στον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Το γεγονός ότι από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν αλλάζει καθόλου τα πράγματα, ούτε επιτρέπει να υποβαθμιστεί στο ελάχιστο η συγκεκριμένη φασιστική ενέργεια. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός για το λαϊκό κίνημα, το οποίο οφείλει να φροντίσει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να δώσει την απάντηση που χρειάζεται.

Το μείζον ζήτημα που αναδεικνύει η φασιστική αυτή επίθεση είναι οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία έχει θέσει στο στόχαστρο τις λαϊκές κινητοποιήσεις και οποιονδήποτε τολμά να αντιστέκεται στην αντιλαϊκή επέλασή της.

Η κυβερνητική προπαγάνδα οργίασε, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στην "κοινή γνώμη" την εικόνα ότι οι διαδηλωτές είναι "εχθροί του λαού", "τραμπούκοι" που προκαλούν με τον αυταρχισμό τους, ότι είναι "μειοψηφίες" που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και άλλα παρόμοια. Δε δίστασε μάλιστα να εκτοξεύσει χαλκευμένες κατηγορίες με καλά μελετημένο προβοκατόρικο σχέδιο και κατά του ΚΚΕ, ότι οι βουλευτές του Κόμματος που συμπαραστέκονταν στους απεργούς εκπαιδευτικούς καταφέρνουν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και πρωτοστατούν σε προπηλακισμούς και προκλήσεις! Εφτασε στο σημείο ξεδιάντροπα να κάνει λόγο για "κόκκινο και μαύρο φασισμό".

Ταυτόχρονα, όμως, εξαπέλυσε ένα πρωτοφανές κύμα βίας και τρομοκρατίας κατά των λαϊκών αγώνων με τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών καταστολής, γεγονός έδειξε ξεκάθαρα ότι ειλημμένη απόφασή της είναι η επιβολή ενός καθεστώτος τρόμου στην ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά της αυτή εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δράση προβοκατόρων, όπως οι μασκοφόροι έξω από τα εξεταστικά κέντρα, η τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΟΛΜΕ, κ. λπ. Επιπλέον, δεν είναι χωρίς σημασία οι προσπάθειες που έγιναν από κέντρα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να κινηθούν εναντίον των διαδηλωτών, εκτός από τα ΜΑΤ, και "κινήσεις ενεργών πολιτών", ανεξάρτητα αν τελικά αυτές δεν καρποφόρησαν.

Αντικειμενικά, το παραπάνω κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση "ενοχοποιείται" για τη δράση φασιστικών μηχανισμών που έδρασαν στην Ευελπίδων. Ελάχιστη σημασία έχει αν έχουν κρατική, παρακρατική ή ακροδεξιά, όπως έντεχνα διαδίδεται, μορφή. Το σίγουρο είναι ότι έδρασαν "βάσει σχεδίου" και μέσα σε κλίμα ανοχής και υπόθαλψης που καλλιέργησε η κυβέρνηση εναντίον των διαδηλωτών. Δεν μπορεί η κυβέρνηση Σημίτη να απαλλαγεί από το στίγμα ότι επιδιώκει να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα "διά πυρός και σιδήρου".

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δράση της συμμορίας των δολοφόνων στην Ευελπίδων πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους εργαζόμενους που αντιστέκονται και αγωνίζονται, για το λαϊκό κίνημα γενικότερα. Χρειάζεται όχι μόνο να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, αλλά και να αυξηθεί η επαγρύπνηση και η περιφρούρηση των αγώνων. Η αναγόρευση από την κυβέρνηση Σημίτη όσων τολμούν να αντιστέκονται στις επιλογές της ως "εχθρών του λαού και της Δημοκρατίας" δεν προμηνύει παρά ένταση των ταξικών αγώνων. Μόνο η άνοδος των λαϊκών αγώνων μπορεί να βάλει φραγμό σε φασιστικές επιθέσεις.

Σήμερα στην Αχα'ϊα η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία στην Πάτρα πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη,18 Ιούνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

- Στις 9.30 το πρωί επισκέπτεται το εργοστάσιο της ΕΒΟ, στο Αίγιο όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

- Στις 12.30 το μεσημέρι, δίνει συνέντευξη Τύπου.

- Στις 9.00 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, στην Πλατεία Γεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ