ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στην κατάργηση του ΕΛΚΕΠΑ

Τη διατήρησή του και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων του ζήτησε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου

Την κατηγορηματική αντίθεση στην κατάργηση του ΕΛΚΕΠΑ που προωθεί η κυβέρνηση με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Οργανισμού Δημοσίου Χρέους επισήμανε χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοθετήματος η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου.Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε "αν και πιστεύουμε πως στην πορεία αυτός ο οργανισμός έχει παρεκκλίνει από τους αρχικούς του στόχους" τόνισε ότι "θα πρέπει να μη διαλυθεί και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του". Αιτιολογώντας τη θέση αυτή του ΚΚΕ, σημείωσε ότι "η διάλυση απειλεί εργασιακά δικαιώματα και δίνει εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης που τρίβουν τα χέρια τους", ενώ έθεσε και το ερώτημα του "τι θα γίνει με τα προγράμματα που διαχειρίζονταν".

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στο ΕΛΚΕΠΑ, τόνισε ότι εργαζόμενοι που αμείβονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά "καλύπτουν πάγιες θέσεις του ΕΛΚΕΠΑ και δουλεύουν για 10 ή 15 χρόνια στις ίδιες θέσεις", το νομοσχέδιο "τους αντιμετωπίζει σαν συμβασιούχους έργου και τους καθιστά ουσιαστικά άνεργους". Η Μαρία Μπόσκου είπε επίσης ότι δημιουργούνται "προβλήματα και για το μόνιμο προσωπικό, αφού μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου δε διασφαλίζονται οι τυχόν οφειλές προς το προσωπικό", ενώ "υφίστανται αυτοί οι υπάλληλοι βλαπτική μεταβολή καθώς και μείωση των αποδοχών τους". Κατέληξε ζητώντας "η κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 13". Εναντίον της κατάργησης τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε συνολικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το εν λόγω νομοθέτημα "ενισχύει την τάση δημιουργίας οργανισμών που βρίσκονται έξω από κάθε έλεγχο. Οσα είπε ο υπουργός δεν πείθουν, αφού δεν προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου".

Απροκάλυπτες αμερικανικές απειλές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Σαν σοβαρή απειλή ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της ερμηνεύουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσος Παπαδόπουλος το τηλεφώνημα του Προέδρου Κλίντον προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ότι αν η Ελλάδα δε μεταβάλει τη στάση της στο θέμα των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, τότε μπορούν να δημιουργηθούν εντάσεις.

Τόσο ο Δημ. Χριστόφιας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ υπογράμμισαν ότι το προεδρικό, μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα του Κλίντον είναι μια τρανή απόδειξη για το πώς βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη διατυμπανιζόμενη αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό... Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε δήλωσή του στο κυπριακό ραδιόφωνο είπε ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υποτιμάται το προεδρικό τηλεφώνημα, το οποίο εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και κυρίως την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στις προσπάθειές της για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το τηλεφώνημα του Κλίντον, είπε ότι κατά την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης ο Αμερικανός Πρόεδρος έπρεπε να παρέμβει για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ίδια την Τουρκία, "η οποία πρέπει κάποτε να αποφασίσει ότι για να πάρει οτιδήποτε πρέπει πρώτα να δώσει". Με βάση τα αποτελέσματα του Λουξεμβούργου, πρόσθεσε, υπήρχαν εκείνες οι προδιαγραφές τις οποίες η Τουρκία μπορούσε να εκπληρώσει έτσι ώστε να πάρει περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η ένταση στην περιοχή της Κύπρου ξεκινά από τον παραλογισμό της Τουρκίας, από τις ίδιες τις παράλογες απαιτήσεις της και εκεί έπρεπε να απευθυνθεί η αμερικανική πολιτική.

Ο εκπρόσωπος είπε τέλος ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για το τηλεφώνημα του Κλίντον.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λέξη για Κλίντον...

Ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας ή καταδίκης της απροκάλυπτης επέμβασης του Μπιλ Κλίντον δεν ακούστηκε από την ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις απειλές του πλανητάρχη για ένταση στην περιοχή, ευθυγραμμιζόμενη με την κυβερνητική γραμμή πλεύσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Σαντέρ, δήλωσε ότι "ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, το οποίο ήταν και το αναμενόμενο". Απαντώντας στην ερώτηση αν ανησυχεί για ένταση στο Αιγαίο το καλοκαίρι, υποστήριξε ότι "δε με ανησυχεί τίποτα" (!), για να συμπληρώσει ότι "αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση δεχόμαστε". Ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε μάλιστα να εκθειάσει τη στάση της ΕΕ, γιατί, όπως τον διαβεβαίωσε ο Σαντέρ, καταβάλλει προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί ομαλά η ένταξη της Κύπρου, χωρίς να παρεμβάλλονται άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι "όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, ο κ. Σημίτης δεν μπορούσε να τηρήσει διαφορετική στάση, από αυτή την οποία ετήρησε". Αφησε όμως αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, θέτοντας το ερώτημα "ήταν άραγε αναπόφευκτο να φθάσουμε εκεί που φθάσαμε", ενώ απέφυγε επίμονα να απαντήσει στις ερωτήσεις αν ήταν εκβιασμός η κίνηση Κλίντον.

ΘΗΤΕΙΑ
Κουβέντα να γίνεται...

Το θέμα του χρόνου παραμονής των στρατιωτών στην παραμεθόριο επανέφερε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,που παρακολούθησε στον Πόρο την τελετή ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων του Πολεμικού Ναυτικού. Επανερχόμενος στις εξαγγελίες που έκανε προχτές από τον Εβρο, περί υποχρεωτικής παραμονής στην παραμεθόριο για 9 - 10 μήνες, έναντι 6 που υποτίθεται πως είναι σήμερα. Μέσα στην επόμενη βδομάδα, είπε ο υπουργός Αμυνας, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση όλου του θέματος της θητείας και για τους τρεις κλάδους, Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία, που θα αφορά το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία και τη διάρκεια της θητείας.

Επειδή πολλές οι αναφορές τελευταία του πρωθυπουργού στον Α. Παπανδρέου και του ανάλογου σεβασμού προς τη μνήμη του, να σημειώσουμε ότι κυκλοφόρησε το περιοδικό του ΠΑΣΟΚ, όπου πρωτοσέλιδα διαφημίζεται άρθρο του Κ. Σημίτη για τον αποθανόντα. Ας σημειωθεί ότι το άρθρο είναι περσινή ομιλία του πρωθυπουργού που αναγνώστηκε στα ΕΛΤΑ. Προφανώς, παρά το σεβασμό, δεν είχε χρόνο να γράψει κάτι καινούριο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ