ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ευπρεπής" προσπάθεια παρεμπόδισης του ανατρεπτικού λόγου

Ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" - απάντηση στα σχετικά περί "κανόνων δεοντολογίας" και "ευπρεπούς προεκλογικού αγώνα"

Η συζήτηση που γίνεται για τους δήθεν κανόνες δεοντολογίας, ενόψει των δημοτικών εκλογών, αποτελεί απλώς προσπάθεια παραπλάνησης του λαού, στην οποία η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" δεν έχει σκοπό να συνεργήσει.

Την παρέμβαση αυτή, της παράταξης με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Λεων. Αυδή,που έκρουσε χτες κώδωνα κινδύνου καθώς μεθοδεύεται ενόψει και των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη "προσπάθεια παρεμπόδισης του ανατρεπτικού λόγου", προκάλεσε η επαναφορά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο της συζήτησης περί... ευπρέπειας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Λέξεις όπως "ευπρέπεια", "ήθος" και "σοβαρότητα" - σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" - θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αλλωστε βασικός κανόνας δεοντολογίας είναι να παρουσιάζονται τα πραγματικά στοιχεία με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Κατά συνέπεια "δεν είναι δυνατόν στο όνομα αυτών των αόριστων αναφορών να εμποδίζεται η ανάρτηση αφισών και πανό,όταν άλλοι υποψήφιοι έχουν συνεχή προβολή από τα ΜΜΕ,με πρόσχημα άλλοτε τις προγραμματικές τους θέσεις, άλλοτε τις εξαγγελίες έργων, δραστηριοτήτων ή άλλων ενεργειών, που σωρεύονται λίγο πριν από τις εκλογές"...

Αν αφεθούν κατά μέρος οι αοριστίες και οι μεγαλοστομίες - επισημαίνει η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" - απομένει η προσπάθεια παρεμπόδισης του ανατρεπτικού λόγου.

Ανάλογα παραπλανητική είναι και η συζήτηση για τα οικονομικά των υποψηφίων - αν και "ο έλεγχος είναι επιθυμητός", όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει η παράταξη. Ωστόσο "ανάλογες πρωτοβουλίες στο παρελθόν δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα για τις κυριολεκτικά τερατώδεις δαπάνες ορισμένων υποψηφίων, ενώ αναζητούσαν παραβιάσεις σε ασήμαντες δαπάνες μικρών κοινοβουλευτικών ή εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων".

Στην πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζει η "Αγωνιστική Συνεργασία", "συζήτηση για τις δαπάνες θα μπορούσε να γίνει μόνο αν ήταν δυνατόν να συνυπολογιστεί η οικονομική αξία της τηλεοπτικής έμμεσης διαφήμισης που παρέχεται αφειδώς σε ορισμένους υποψήφιους, από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που έχουν άμεση σύνδεση με διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα και που ασφαλώς θα αποβλέπουν σε εξαργύρωση της υποστήριξής τους".

Να σημειώσουμε ότι οι πρωτοβουλίες του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων φαίνεται να αποτελούν έκφραση, σε δημοτικό επίπεδο, γενικότερων προσπαθειών που εκδηλώνονται, όπως πρόσφατα, σχολίασε ο Λεων. Αυδής, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο "από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, με στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης".

Ετσι δεν είναι άσχετη απόφαση, που έλαβε και δημοσίευσε ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα πρέπει να δίνει αποζημίωση σε πολίτες που... παθαίνουν ζημιά από διαδηλώσεις. "Εξωθεί έτσι τις κυβερνήσεις στην καταστολή. Αποτελεί πρόβλεψη για τις γενικότερες αντιδράσεις ενάντια στη Νέα Τάξη, για την προστασία της οποίας οι κυρίαρχοι κύκλοι ετοιμάζουν το οπλοστάσιό τους", έχει επισημάνει ο Λεων. Αυδής.

Ανάλογα προωθείται και σε κυβερνητικό επίπεδο το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της αφισοκόλλησης, που καταργεί, όπως έχει υπογραμμίσει ο Λεων. Αυδής, "το δικαίωμα της πολιτικής δράσης, έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών. Γιατί η έκφραση προϋποθέτει και τον στοχαζόμενο και την πρόσβαση στον κόσμο που θα ακούσει και θα πάρει κάποια ερεθίσματα. Επιτέλους, δικαίωμα έκφρασης δεν είναι να εκφράζεσαι στον καθρέφτη"...

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Ο Κώστας Μαρκέτης υποψήφιος δήμαρχος

Ο Κώστας Μαρκέτης θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος, που θα στηρίξει η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταμόρφωσης" (ΔΑΣ) στις επόμενες εκλογές. Η υποψηφιότητά του και η διακήρυξη της Κίνησης παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή συγκέντρωση της παράταξης στο δημαρχείο της Μεταμόρφωσης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΑΣ, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε μια άκρως συντηρητική, αντιδραστική κατεύθυνση. "Χάνει τα βασικά της χαρακτηριστικά, σημείωσε ο Κ. Μαρκέτης, όπως τη δημοκρατικότητα, την αγωνιστικότητα. Αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τους πολίτες, μετατρέπεται σε πιστό διαχειριστή της κεντρικής εξουσίας και φοροεισπράκτορα".

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ αναφέρθηκε στις βασικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στο χώρο της ΤΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση περιόρισε τους οικονομικούς πόρους της Αυτοδιοίκησης, φτάνοντας την κρατική επιχορήγηση στο "εξευτελιστικό" 2% του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου "Καποδίστριας", που εισάγει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ διαφόρων βαθμίδων της ΤΑ, προωθώντας στην πράξη την πολιτική της ΕΕ για πλήρη αποκοπή των δήμων από τους δημότες.

"Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το δήμο σαν ένα οικιστικό σύνολο και μόνο. Για τη ΔΑΣ το κύριο είναι οι άνθρωποι, η ζωή και η δράση τους. Για μας το όποιο έργο, η όποια επιλογή κρίνεται κατά πόσο εξυπηρετεί και με ποια προτεραιότητα τα προβλήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων", υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος και συνέχισε: "Η ΔΑΣ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που συμφωνούν ότι πρέπει να ανακοπεί ο αντιδραστικός κατήφορος που έχει οδηγηθεί η ΤΑ και να προχωρήσει σε μια άλλη ριζοσπαστική - προοδευτική κατεύθυνση".

Στη συνέχεια ο Κ. Μαρκέτης υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους τους αγώνες των μελών της ΔΑΣ για να πείσουν τον νυν δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάγκη σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής και την παρέμβαση και συντονισμό του δήμου για την πορεία των έργων της Σταυρού - Ελευσίνας. "Η ΔΑΣ, τόνισε ο Κ. Μαρκέτης, ξεσκέπασε το ρόλο των "προγραμμάτων της ΕΕ", που ουσιαστικά δεν αφορούν έργα που έχει ανάγκη ο δήμος και οι κάτοικοι (βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές), αλλά έργα που συντηρούν κυρίως το κύκλωμα που διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα (μεσιτικά γραφεία προγραμμάτων της ΕΕ, διαμεσολαβητές, εργολάβοι)".

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Νέο Ηράκλειο: Με το σύνθημα "Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική, με το λαό για το λαό", η "Δημοκρατική Ενότητα Ηρακλείου" διοργανώνει συγκέντρωση, την Τετάρτη 24 Ιούνη,στις 8 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του σταθμού. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Περικλής Γκιουλέας.

Ραφήνα: Η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση" Ραφήνας σας προσκαλεί σε ανοιχτή σύσκεψη, που θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή στις 10.30 το πρωί στο ξενοδοχείο "Αύρα". Στη διάρκεια της σύσκεψης, θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη αρχών της Κίνησης, θα αναλυθούν οι δημοτικοί της στόχοι και θα εκλεγεί η Γραμματεία.

Χαϊδάρι: Η Επιτροπή Νέων της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" καλεί τη νεολαία του Χαϊδαρίου την Τετάρτη 24 Ιούνη,στις 8.30 μ.μ., να συζητήσει μαζί της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία στο δήμο, να ανταλλάξουν εμπειρίες και "να παλέψουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανθρωποκεντρική, που θα λειτουργεί σαν κύτταρο λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατίας". Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Καρδίτσας και Γράμμου).

Μεταμόρφωση: Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταμόρφωσης" διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα: "Προγραμματικές θέσεις της ΔΑΣ - Περιβάλλον", την Τετάρτη 24 Ιούνη στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του νέου Δημαρχείου. Τις θέσεις και τις προτάσεις θα παρουσιάσει ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Μαρκέτης.

Περιστέρι: Η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου" καλεί τους φίλους και τα μέλη της στη συζήτηση, που θα γίνει την Τετάρτη 24 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τον πολιτισμό.

Φωκίδα: Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Φωκίδας" διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή 21 Ιούνη,στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Δήμου Αμφισσας, για τη δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου συσπείρωσης και συνεργασίας σ' αυτές τις εκλογές, την παρουσίαση των θέσεών της και την ανάδειξη του υποψήφιου νομάρχη του συνδυασμού.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Επιτροπή Νέων της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης"

Με το σύνθημα "να παλέψουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανθρωποκεντρική, που θα λειτουργεί σαν κύτταρο λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατίας", η Επιτροπή Νέων της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου" ξεκίνησε προχτές τις δραστηριότητές της, με μια πρώτη συνάντηση και συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία στο δήμο.

Τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν με τον επικεφαλής της Κίνησης και υποψήφιο δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο για τα γενικότερα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η επιχείρηση μετατροπής της σε κρατικό μηχανισμό, με έμφαση στην επιβολή φόρων και στην ανάληψη δραστηριοτήτων του κράτους.

Οι νέοι που συμμετείχαν κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την εξάλειψη του λαϊκού χαρακτήρα των δήμων και εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της δημοτικής αρχής του Χαϊδαρίου, που έχει αφήσει στο περιθώριο τους νέους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα.

"Η ανεργία, τα ναρκωτικά, η έλλειψη χώρων νεολαίας, είναι αυτά που μας απασχολούν καθημερινά. Θέλουμε το δήμαρχο στο πλευρό μας και όχι να μας θυμάται μόνο στις εκλογές", επισημαίνουν οι νέοι, που βρέθηκαν στη συγκέντρωση της Επιτροπής Νέων της Κίνησης.

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Περιοδείες του Αγ. Σαχίνη στις γειτονιές

Συνεχίζει και την επόμενη βδομάδα τις περιοδείες του σε γειτονιές και λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης.

Τη Δευτέρα, στις 10 πμ, θα επισκεφθεί τη Λαϊκή Αγορά Αρτάκης, την Τρίτη στις 7 μμ τους Αγ. Ανάργυρους και την Τετάρτη στις 10 το πρωί τη Λαϊκή της Ροτόντας. Την Πέμπτη στις 10 το πρωί τη Λαϊκή Κανάρη και στις 7 μμ την Αγορά Χαριλάου.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" καταγγέλλει την ιδιότυπη, όπως τη χαρακτηρίζει, παρέμβαση που γίνεται από μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι. Συγκεκριμένα, στο στούντιο της Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη κλήθηκαν μόνο οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, Παπαγεωργόπουλος και Λαζαρίδης, ενώ ζητήθηκε από τον Αγ. Σαχίνη να συμμετέχει στη βιντεοσκόπηση παρέμβασης διάρκειας 1,5 λεπτού. "Με τις επιλογές τους αυτές ο κ. Παπαδάκης και ο ΑΝΤΕΝΝΑ, που ευαγγελίζονται την αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση, επιχειρούν να επιβάλουν τη λογική των προνομιούχων και μη υποψηφίων", τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδυασμού.

Ο Κώστας Μαρκέτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ