ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΛΑΡΚΟ είναι υπόθεση όλων

Περιοδεία του βουλευτή Ν. Γκατζή στην επιχείρηση και στη Μαλεσίνα

Εξόρμηση στα καταστήματα της Μαλεσίνας - που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη ΛΑΡΚΟ - πραγματοποίησε προχτές το βράδυ κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή,που νωρίτερα είχε περιοδεύσει στην επιχείρηση. Ο βουλευτής κάλεσε τους καταστηματάρχες, αλλά και τους κατοίκους, που εκείνη την ώρα ήταν στα καφενεία στην κεντρική πλατεία της Μαλεσίνας, να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, να εναντιωθούν στην κυβερνητική πολιτική και να μην επιτρέψουν να ξεπουληθεί ή να οδηγηθεί στο λουκέτο η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση.

Ο βουλευτής σε κάθε συζήτησή του με κατοίκους της πόλης τόνιζε τη σπουδαιότητα του να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, σημειώνοντας ότι αν κλείσει οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για όλη την περιοχή και όχι μόνο για τους εργαζόμενούς της. Τα λόγια του βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση στους κατοίκους, οι οποίοι ήταν έντονα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, αλλά και αγανακτισμένοι για το κράτος που τους ξέχασε και την πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Ο βουλευτής κάλεσε πολλές φορές τους συνομιλητές του να πάρουν ενεργά μέρος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να διεκδικήσουν να μην αγγιχτούν τα δικαιώματά τους, να παραμείνει η επιχείρηση στο δημόσιο με σχέδιο ανάπτυξης και προοπτική ζωής. Ακόμα, τους κάλεσε στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να καταδικάσουν με την ψήφο τους την πολιτική που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά τους και να στηρίξουν εκείνους τους υποψηφίους, που με συνέπεια αγωνίζονται στο πλευρό του λαού για την επίλυση των προβλημάτων του.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με στάσεις εργασίας, ενώ στις 29 Ιούνη θα διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Για την ίδια μέρα, το ΕΚ Φθιώτιδας έχει κηρύξει στάση εργασίας σε όλο το νομό.

ΛΙΜΑΝΙΑ
Δεν κουνήθηκε ούτε "φύλλο"

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ

"Φύλλο" δεν κουνήθηκε και χτες, δεύτερη μέρα της εξαήμερης απεργίας των υπαλλήλων και των εργατών, στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 90%.Σήμερα και αύριο, Κυριακή, εκτός από τους εργαζόμενους στα δυο μεγάλα λιμάνια και οι υπάλληλοι στα Λιμενικά Ταμεία του Ηρακλείου,των Πατρών,του Βόλου,της Ελευσίνας,των Χανίων και της Καβάλας θα απέχουν από την εργασία τους με απόφαση που έχει πάρει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος.Οι υπάλληλοι και οι λιμενεργάτες αγωνίζονται για τη διατήρηση του Δημόσιου Νομικού Καθεστώτος των λιμανιών, καθώς και για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στην προχτεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Α. Τσουροπλής,τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει στους συνδικαλιστές την ολοκληρωμένη θέση της για το πώς θα γίνει η ιδιωτικοποίηση, καθώς και για τις αλλαγές που προωθεί στο εργασιακό καθεστώς και στα ασφαλιστικά των εργαζομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, η πρόταση της κυβέρνησης θα έχει δοθεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Πειραιάς

Κανένα μηχάνημα και καμία υπηρεσία δε λειτούργησε και χτες στο λιμάνι του Πειραιά. Ομάδες απεργών περιφρουρούσαν από νωρίς το πρωί όλους τους χώρους του λιμανιού. Από τις 5 τα ξημερώματα λιμενεργάτες είχαν αποκλείσει τις πύλες του τμήματος του επιβατηγού λιμανιού όπου δένουν τα τουριστικά - επιβατηγά πλοία, εμποδίζοντας τη διέλευση φορτηγών του ΟΛΠ, τα οποία μετέφεραν τις επισκευές των επιβατών. Ο αποκλεισμός διήρκεσε μέχρι τις 11 το πρωί.

Στις 8 το πρωί οι λιμενεργάτες που βρίσκονταν σε αυτό το τμήμα του λιμανιού, έκαναν συγκέντρωση και αποφάσισαν ο αποκλεισμός να επαναληφθεί και μεθαύριο Δευτέρα, ενώ την Τρίτη στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Ενωσής τους. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών Γιάννης Κατσαμάς,χωρίς να σχολιάσει τις απαντήσεις που εισέπραξε ο κλάδος, κατά την προχτεσινή συνάντηση της Ενωσης με τον γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι του αγώνα θα ληφθούν από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Ο Ιορδάνης Ναζεντιάδης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης, σημείωσε προς τους απεργούς λιμενεργάτες ότι: "Μετά και από την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά μας, δε μας μένει άλλος δρόμος από τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας, για να αποκρούσουμε αυτή την αντιπατριωτική πολιτική της κυβέρνησης η οποία με το ξεπούλημα και των λιμανιών αποδυναμώνει την ίδια την ασφάλεια της χώρας".

ΑΔΕΔΥ
"Δυναμικές παρεμβάσεις διαλόγου"..!
  • Στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, χτες, η "πράσινη" πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ
  • Απορρίφτηκαν όλες οι προτάσεις της ΕΣΑΚ Δημοσίου

Να προχωρήσει σε... "δυναμικές παρεμβάσεις διαλόγου" το επόμενο διάστημα και με αιτήματα, που συμπίπτουν ή ελάχιστα αποκλίνουν απ' τις κυβερνητικές επιλογές, αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, με τις ψήφους μόνο της ΠΑΣΚ!

Από πλευράς κυβερνητικής παράταξης έγινε λόγος για δυσκολίες συγκυρίας (!) και οριοθετήθηκαν τα "αιτήματα" στα πλαίσια που επιτρέπουν οι κυβερνητικές επιλογές, όπως, για παράδειγμα, αναφορικά με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη, που το μόνο "ψεγάδι" του, κατά την ΠΑΣΚ, είναι το ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη αντιμετώπιση για την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών! Επίσης, αναφορικά με τους Οργανισμούς που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, απέκρυψε πως - ομολογημένος - στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση και ισχυρίστηκε πως δήθεν υπάρχουν κυβερνητικές δεσμεύσεις για διασφάλιση της μονιμότητας και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων στους χώρους αυτούς!

Σε υψηλά επίπεδα ανέβασε τους τόνους η ΔΑΚΕ, καταγγέλλοντας την ΠΑΣΚ για όλα τα ζητήματα, για να έρθει στη συνέχεια να συμφωνήσει επί της ουσίας σε όλα μαζί της. Αγωνιστικές κορόνες και απ' την πλευρά της "Αυτόνομης Παρέμβασης", που καταφέρθηκε κατά του "κοινωνικού διαλόγου" και κατά της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων Οργανισμών, "ξεχνώντας" πως συνέπραξε στον "κοινωνικό διάλογο" και ότι συμμετείχε και συμφώνησε στην ΟΚΕ για το νόμο 2414, με βάση τον οποίο γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση, στο όνομα της ΟΝΕ, ξεθεμελιώνει εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, όπως λιμάνια, ΟΣΚ κ.ά,, ότι μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για την ανατροπή του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων, ενώ στα σκαριά έχει και αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν αγώνες και η κυβέρνηση για να περάσει την πολιτική της κατέφυγε στον αυταρχισμό και τα ΜΑΤ. Πρότεινε, το Γενικό Συμβούλιο να καταδικάσει τον ακραίο κυβερνητικό αυταρχισμό, τις προβοκάτσιες και τον αντικομμουνισμό της κυβέρνησης, να ζητήσει τη διάλυση των φασιστικών οργανώσεων που έκαναν δολοφονική επίθεση στον ανύποπτο φοιτητή Δ. Κουσουρή. Επίσης, να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή να οργανώσει από κοινού με συνδικάτα συλλαλητήριο τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και να οργανώσει απεργιακές κινητοποιήσεις γενικευμένες ή επί μέρους σε χώρους που άμεσα θα θιγούν από τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές.

Στο Γενικό Συμβούλιο κατατέθηκε κοινό ψήφισμα των ΕΣΑΚ, "Αυτόνομης Παρέμβασης", ΔΑΚΕ για στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών με στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, όμως καταψηφίστηκε απ' την ΠΑΣΚ και απορρίφθηκε.

Απεργία κατά των "κεφαλοκυνηγών"

Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από την κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, πραγματοποίησαν χτες οι αμμοβολιστές - καθαριστές, μετά από απόφαση του σωματείου τους, καθώς η ανεργία στον κλάδο συνεχώς αυξάνεται.

Από νωρίς το πρωί, οι αμμοβολιστές συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική πύλη, προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη Ζώνη, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η ανεργία, η εκμετάλλευση και το δουλεμπόριο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι αμμοβολιστές - καθαριστές απαιτούν: Να σταματήσει το δουλεμπόριο των ξένων εργατών. Να παρθούν μέτρα για τους λεγόμενους "κεφαλοκυνηγούς", που εκμεταλλεύονται Ελληνες και ξένους εργάτες. Να προστατευτεί το νόμιμο μεροκάματο που προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων σε όσους παρανομούν.

Από τα ξημερώματα στην περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραι

Από τα ξημερώματα στην περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά

Με ενίσχυση σε ψήφους των δυνάμεων της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας
  • Με ενίσχυση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" και ελαφρά μείωση των δυνάμεων της ΠΑΣΚ, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων 1ης Περιφέρειας.Συνολικά ψήφισαν 1.477 τελωνειακοί και αναδείχτηκαν 1.426 έγκυρα ψηφοδέλτια. Η ΔΕΤ πήρε 133 ψήφους (στις προηγούμενες είχε πάρει 109) και 1 έδρα στο ΔΣ, όπως και πριν. Η ΠΑΣΚ 653 ψήφους και 5 έδρες, ενώ στις προηγούμενες είχε κατέβει με δυο ψηφοδέλτια, που είχαν πάρει συνολικά 676 ψήφους και 5 έδρες. Η ΔΑΚΕ πήρε 638 ψήφους (πριν 615) και πέντε έδρες, όσες και πριν.
Στάσεις στην GLAXO

Δίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία GLAXO,αντιδρώντας στις απολύσεις και στην αφαίρεση δικαιωμάτων τους στις οποίες προχωρά η πολυεθνική, στα πλαίσια της πώλησης του εργοστασίου στην εταιρία ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ.Η εταιρία απέλυσε χτες άλλον ένα εργαζόμενο - προηγήθηκαν έξι απολύσεις - και εμφανίζεται ανένδοτη στην υλοποίηση των σχεδίων της. Τη Δευτέρα έχει καθοριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια μέρα το μεσημέρι θα γίνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου.

Η Ενωση Εργαζομένων Φαρμακοβιομηχανίας Αττικής,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη στάση της πολυεθνικής και εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της GLAXO. Τη συμπαράστασή του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικές διαδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών

Μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Γιάννινα, Πρέβεζα, Αρτα, Αγρίνιο και Ηγουμενίτσα), υλοποιώντας την πρόσφατη απόφαση της κοινής σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων της περιοχής.

Στα Γιάννινα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Δ. Νάστος, ο οποίος κατάγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, καλώντας τη να αποχωρήσει από το διάλογο - παρωδία, ενώ δριμύτατη ήταν και η καταδίκη των τελευταίων φαινομένων του κυβερνητικού αυταρχισμού και της βίας ενάντια στους λαϊκούς αγώνες. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ και ο πρόεδρος των συνταξιούχων, τονίζοντας το κοινό των προβλημάτων και την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισής τους. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης, οργανώθηκε μαχητική πορεία, που πέρασε από το εμπορικό κέντρο και την κεντρική πλατεία της πόλης, φθάνοντας μέχρι το Ξενία και μετά στη νομαρχία. Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα των πορευομένων εργαζόμενων: "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", "Εργάτης, αγρότης και ΕΒΕ, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", "Ο λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται νικά".

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι διοικήσεις των ΕΚ της περιοχής θα ξανασυνέλθουν σε κοινή σύσκεψη, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, στα πλαίσια της απόφασής τους, για μόνιμο χαρακτήρα του συντονισμού της δράσης τους, ώστε να αποκτήσουν συνέχεια και προοπτική οι διεκδικητικοί αγώνες των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ