ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Καθολική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Με την καθολική τους συμμετοχή στις χτεσινές στάσεις εργασίας 3 - 6 π.μ., 12 - 3 μ.μ. και 8 - 10 μ.μ. οι σιδηροδρομικοί εξέφρασαν την αγωνιστική τους διάθεση να αποκρούσουν τα κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα του ΟΣΕ και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Οι στάσεις εργασίας που κήρυξε ομόφωνα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα επαναληφθούν τις ίδιες ώρες, μεθαύριο Δευτέρα, την Τρίτη και θα κορυφωθούν με την 24ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική απεργία την Τετάρτη, με την οποία θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών, που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, με τις στάσεις εργασίας του προσωπικού αμαξοστοιχιών. Μεθαύριο Δευτέρα στις 12.30 μ.μ. οι σιδηροδρομικοί της Αθήνας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, μέρα της 24ωρης πανσιδηροδρομικής απεργίας, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΟΣΕ στην προσπάθειά της να κερδίσει χρόνο και να καλμάρει προσωρινά τις αντιδράσεις των σιδηροδρομικών, ζητά νέο γύρο διαλόγου με την ΠΟΣ, χωρίς, ωστόσο να δεσμεύεται για τίποτα. Με έγγραφό της, πέντε αράδων όλο κι όλο, αναφέρει ότι η συζήτηση για το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΕΚΑΠ) μπορεί να συνεχιστεί στη βάση των παρατηρήσεων - προτάσεων της ΠΟΣ, ενώ τα ζητήματα που αφορούν το νέο Κανονισμό Ωρών Εργασίας Απασχόλησης Προσωπικού (ΚΩΕΑΠ), "μπορούν να συζητηθούν σε ευθετότερο χρόνο κάτω από το πρίσμα νέων προτάσεων που μπορεί να υποβληθούν". Επί της ουσίας δηλαδή, η διοίκηση του ΟΣΕ καλεί σε νέο γύρο διαλόγου την Ομοσπονδία, χωρίς την παραμικρή δέσμευση για τα εργασιακά, ενώ ούτε καν συζητά για το "επιχειρηματικό σχέδιο του ΟΣΕ".

Επισημαίνεται ότι με ομόφωνη απόφαση το ΔΣ της ΠΟΣ έχει απορρίψει ως βάση συζήτησης τους νέους κανονισμούς εργασίας, τους οποίους χαρακτηρίζει "μνημείο αντεργατικής νοοτροπίας", αλλά και το "επιχειρηματικό σχέδιο του ΟΣΕ".

Να μπει φρένο στη νοθεία της φέτας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρά προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό και στην κτηνοτροφία της χώρας δημιουργεί η αθρόα κυκλοφορία στην αγορά "απομιμήσεων" ή "υποκατάστατων" τυριών που είτε εισάγονται, είτε παρασκευάζονται στη χώρα μας με άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους και μάλιστα πολλές φορές επιδοτούμενα λαθραία, με κονδύλια που προορίζονται για Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το θέμα αυτό έθιξαν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν στην Ερώτηση ότι οι διάφοροι τύποι απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριών κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να υπάρχουν ευδιάκριτες προδιαγραφές διαχωρισμού από τα φυσικά τυριά, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν από το μέγεθος, το χρώμα, τη συσκευασία τους κ.ά. και να είναι εύκολη η εξαπάτηση των καταναλωτών.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν στις ετικέτες των δοχείων συσκευασίας δεν είναι εμφανείς και κατανοητές στους καταναλωτές, γιατί είναι με πολύ μικρά γράμματα και συγκοπτόμενες λέξεις όπως π. χ. (ΑΠ/Σ). Αλλά και αν ακόμα ήταν εμφανείς και κατανοητές, η σημασία τους είναι μηδαμινή στη λιανική κατανάλωση, γιατί τα προϊόντα αυτά δεν εμπορεύονται τυποποιημένα, αλλά χύμα σε μικροποσότητες.

Αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης, στην πράξη, κυκλοφορίας αυτών των τυριών, είναι:

  • Η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού και η κατανάλωση απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριών σε βάρος των φυσικών τυριών και ειδικότερα της φέτας και της υγείας του ελληνικού λαού.
  • Η κερδοσκοπία των εμπόρων και βιομηχάνων παραγωγής και εμπορίας απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριού σε βάρος τους καταναλωτικού κοινού, γιατί πολλές φορές πωλούν σαν φυσικά τυριά τις απομιμήσεις και τα υποκατάστατα.
  • Ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των φυσικών τυριών και η όξυνση των προβλημάτων διάθεσής τους, με ολέθριες συνέπειες στην κτηνοτροφία και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Καθοριστικό ρόλο στη "στροφή" του καταναλωτικού κοινού σε αυτά τα τυριά, που είναι πολύ φθηνότερα από τα φυσικά, παίζει η παρατεταμένη κυβερνητική πολιτική λιτότητας, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, που έχει εξανεμίσει την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών εισοδημάτων.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργίας και Οικονομικών:

1. Τι μέτρα θα πάρουν για να είναι ευδιάκριτες στο καταναλωτικό κοινό και στο στάδιο της λιανικής πώλησης οι διάφορες κατηγορίες τυριών και ειδικότερα η διάκριση των απομιμήσεων και των υποκατάστατων από τα φυσικά τυριά και τη φέτα;

2. Τι μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας σε βάρος του καταναλωτικού κοινού από τις εταιρίες που παράγουν και εμπορεύονται τις απομιμήσεις και τα υποκατάστατα τυριών σαν φυσικά τυριά;

3. Τι ελέγχους και τι ενέργειες θα κάνουν για να σταματήσουν την παράνομη επιδότηση αυτών των τυριών με κονδύλια που προορίζονται για Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ);

4. Τι μέτρα θα πάρουν, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διάθεσης των φυσικών τυριών και να προστατεύσουν την εγχώρια κτηνοτροφία και το εισόδημα των κτηνοτρόφων;

5. Θα απαγορεύσουν την παρασκευή απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριών;

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με τον δήμο,διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 21 - 6 - 98 στις 10.30 π.μ. προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών στη Μάχη της Καισαριανής στις 16 - 6 - 1944, αλλά και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Η επέτειος θα γιορταστεί στη Μονή Καισαριανής. Πούλμαν θα ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της πόλης στις 9.30 π.μ. προς τον τόπο της εκδήλωσης.
  • Το Παράρτημα ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 21 - 6 - 98 στη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν κατά την ανατίναξη τρένου των Γερμανών κατακτητών, στις 21 - 6 - 1944.
  • Σε εκδήλωση που πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 21 - 6 - 98 η Κοινότητα Αϊ - Βλάση Κύμης Ευβοίας, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ΕΛΑΣίτη ήρωα, επιτελικού της μάχης της Λαμπούσας, Προκόπη Τζάνου (Λόγγου).
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 29 - 6 - 98 στις 11 π.μ. εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας.
  • Η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ των οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΕΠΠ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 29 - 6 - 98 στις 11 π.μ. στο Τσαρδάκη για τα 57 χρόνια του ΕΑΜ και τα 52 του ΔΣΕ.
Σύσκεψη
  • Το ΔΣ του Παραρτήματος ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης την Τετάρτη 24 - 6 - 98 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48), σε σύσκεψη με θέμα: Συγκρότηση Επιτροπής Στήριξης της Δημοτικής Κίνησης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".
Συνάντηση πολιτικών προσφύγων
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων καλεί όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 22 - 6 - 98 στις 7 μ.μ.,στην αίθουσα των οικοδόμων στην Πλατεία Κάνιγγος, για ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματά τους.
  • Από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ανακοινώνεται ότι η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει την Κυριακή 28 - 6 - 98 στο κάμπινγκ "Ολυμπος" του ΕΟΤ στα Σκότινα, που βρίσκεται μεταξύ παραλίας Αγίου Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς (Σηματοδότηση θα υπάρχει στην Εθνική Οδό). Αναχώρηση Σάββατο 27 - 6 - 98 στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 5230.526 και 5230.534.
Αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών

Προσήχθη χτες στην Εισαγγελία ο 25χρονος σπουδαστής Κ. Μητροπέτρος,ο οποίος συνελήφθη προχτές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη διασταύρωση των οδών Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ε. Σπυροπούλου απηύθυνε σωρεία κατηγοριών, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητροπέτρος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εμπρηστικών υλών και έκρηξη βομβών με σκοπό να προκληθεί κίνδυνος σε ανθρώπους και ξένα πράγματα και τρόμος στους πολίτες, καθώς και εμπρησμός από πρόθεση από κοινού, όλες σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, ασκήθηκαν οι κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απόπειρα σωματικής βλάβης, διακεκριμένη φθορά γραφείων πολιτικού κόμματος, διατάραξης κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής κλπ.

Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή και πήρε προθεσμία για τη Δευτέρα. Στο μεταξύ κρατείται μέχρι να αποφασίσει ο εισαγγελέας με τον ανακριτή για την προφυλάκισή του ή μη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ