ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα βρόντηξε ο Μπόνεφ

Παραιτήθηκε ο Βούλγαρος που είναι φαβορί για τον πάγκο του Ιωνικού. Πανηγύρια στην Παραγουάη

"Ντροπή", "Ρεζίλι", "Αίσχος" είναι οι λέξεις που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ του Τύπου, αλλά και στις εκτιμήσεις ειδικών και φιλάθλων μετά τη συντριπτική ήττα της Εθνικής Βουλγαρίας από την αντίστοιχη της Ισπανίας με 6 - 1 και τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του παγκόσμιου κυπέλλου της Γαλλίας. "Δεν έχω το ηθικό δικαίωμα να συνεχίσω" είναι τα λόγια με τα οποία ο προπονητής Χρίστο Μπόνεφ υπέβαλε την παραίτησή του, ένα τέταρτο μετά τη συντριβή της αποθαρρημένης, από ατέλειωτα σκάνδαλα και την ακατάπαυστη διαμάχη μεταξύ των μεγάλων ονομάτων, Εθνικής Βουλγαρίας από τους Ισπανούς.

Ούτε η "κατά παραγγελιά" διαιτησία του Ολλανδού διαιτητή Μάριο Βαν Ντερ Εντε, ο οποίος "πριμοδότησε" τους Ισπανούς με ανύπαρκτο πέναλτι δεν απαλλάσσει τον Μπόνεφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η οποία κατηγόρησε τον προπονητή ως τον κύριο υπεύθυνο για το γονάτισμα της Εθνικής σε μακροσκελές σχόλιο μετά την καταστροφή.

Ενας χρόνος δεν έφτασε στον Μπόνεφ να προσαρμοστεί στα βουλγαρικά δεδομένα, ούτε καν να γνωρίσει τους παίκτες μετά τη μακροετή σταδιοδρομία του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα με το σχόλιο της κρατικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μπόνεφ είναι το πρώτο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ιωνικού.

  • Αντίθετα στην Παραγουάη μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, Ασουνσιόν, κατακλύστηκαν από δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους, που πανηγύριζαν τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας και την πρόκριση στην επόμενη φάση του παγκόσμιου κυπέλλου της Γαλλίας. Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του παιχνιδιού με τη Νιγηρία η Ασουνσιόν σείστηκε από τις εκδηλώσεις χαράς των φιλάθλων.

"Εμπρός Παραγουάη", ήταν το κυρίαρχο σύνθημα του συγκεντρωμένου πλήθους. Στο μεταξύ τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν συνεχώς τις εικόνες από το παιχνίδι και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της μεγαλύτερης νίκης της Παραγουάης στην ιστορία των τελικών του Μουντιάλ. "Η Ισπανία δεν έκανε τίποτα σε όσα Μουντιάλ και αν συμμετείχε, γιατί να άλλαζε τώρα", ήταν οι... υποτιμητικές δηλώσεις του τερματοφύλακα της Εθνικής ομάδας, Χοσέ Λούις Τσιλαβέρτ για τον αποκλεισμό της Εθνικής Ισπανίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 6-1
Εξάρα χωρίς αντίκρισμα

Η Ισπανία συνέτριψε τη Βουλγαρία 6-1, αλλά νικητής και ηττημένος είχαν την ίδια μοίρα, αφού έχασαν την πρόκριση. Βέβαια, σε χειρότερη κατάσταση οι Βαλκάνιοι, που επιπλέον απώλεσαν γόητρο και προπονητή. Παρά το όμορφο θέαμα και τα πολλά γκολ, λοιπόν, η γεύση που έμεινε σε Ισπανούς και, φυσικά, Βουλγάρους είναι πικρή...

Οι Ιβηρες μπήκαν φουριόζοι στο παιχνίδι και από την αρχή έδειξαν ότι θ' αποχωρήσουν νικητές. Το κατάφεραν με γκολ των Ιέρο (6' πεν.), Λουίς Ενρίκε(18'), Μοριέντες (53', 81'), Κίκο (88', 90'). Το γκολ της... τιμής για τη Βουλγαρία πέτυχε ο Κονσταντίνοφ (57'). Ομως αρκετά λεπτά πριν ο Ολλανδός Μάριο Βαν Ντερ Εντε βάλει για τελευταία φορά τη σφυρίχτρα στο στόμα, οι Ιβηρες έμαθαν τ' άσχημα μαντάτα. Η Παραγουάη κέρδιζε τη Νιγηρία και έτσι τους έστελνε πρόωρα πίσω στην πατρίδα τους.

Εμφανώς απογοητευμένος ο Βούλγαρος προπονητής, Κρίστο Μπόνεφ, ανακοίνωσε την παραίτησή του: "Δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι προπονητής σ' αυτή την ομάδα, μετά την απόδοση που είχε στα παιχνίδια του μουντιάλ. Είμαι άνθρωπος με αρχές και ηθική και πρέπει να πω ότι φεύγω από την ομάδα και πως οι σκέψεις για το μέλλον της, θα πρέπει να απασχολήσουν το διάδοχό μου. Ημασταν η χειρότερη ομάδα του ομίλου. Είναι απογοητευτικό. Απέναντι στους Ισπανούς δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα. Νομίζω ότι οι παίκτες μου τα παράτησαν", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του Μπόνεφ ακούγεται έντονα στον Ιωνικό. Ετσι δεν αποκλείεται να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Νίκαιας, κάτι που είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Χαβιέ Κλεμέντε, το μόνο που μπόρεσε να πει ήταν: "Είμαι πολύ απογοητευμένος. Παίξαμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, αλλά όλα πήγαν χαμένα. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Παραγουάη. Εχουμε λυπηθεί, αλλά η ζωή συνεχίζεται". Ο διαιτητής "κιτρίνισε" τους Αγκιλέρα, Γκερέρο, Πένεφ, Μπάτσεφ.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Αλκόρτα, Σέρχι, Αγκιλέρα, Νάδαλ, Ιέρο, Αμόρ, Λουίς Ενρίκε (70' Γκερέρο), Μοριέντες, Αλφόνσο (65' Κίκο), Ετσεμπερία (52' Ραούλ).

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ζντράβκοφ, Ιβάνοφ, Κισίσεφ, Γιορντάνοφ, Γκίντσεφ, Μπαλακόφ (60' Μαριάν Χριστόφ), Ανατόλι Νανκόφ (29' Πένεφ), Μποριμίροφ, Μπάτσεφ, Κονσταντίνοφ, Στόιτσκοφ (46' Ιλίεφ).

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 3-1
Νίκησε η πιο... διψασμένη

Σ' ένα φιλικού, ουσιαστικά, χαρακτήρα παιχνίδι η Παραγουάη κέρδισε 3-1 τη Νιγηρία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Οι Αφρικανοί ξεκίνησαν τον αγώνα με 7 "αλλαγές"... Οι Λατινοαμερικανοί από την πλευρά τους ξεκίνησαν με γκολ. Μόλις στο 50ό δευτερόλεπτο ο Αγιάλα έκανε το 0-1. Ο Ορούμα ισοφάρισε για τους "Σούπερ Αετούς" (10), αλλά οι Παραγουανοί.. χτύπησαν δύο ακόμα φορές με τους Μπενίτες (59) και Γκαρντόσο (86). Ετσι η Παραγουάη θα διεκδικήσει την πρόκριση της στους "8" με αντίπαλο τη Γαλλία, ενώ η Νιγηρία θα αντιμετωπίσει τη Δανία.

Φυσικά πανευτυχής ο προπονητής της Παραγουάης, Πάουλο Σέζαρ Καρπετζιάνι, δήλωσε: "Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτήν τη νίκη. Είναι μια γιορτή και ο σκοπός μας ήταν να κερδίσουμε και τα καταφέραμε. Το ματς ήταν δύσκολο και επιστρατεύσαμε τη δύναμη και τη θέλησή μας. Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη άμυνα, όμως αντιπαρατάξαμε την ταχύτητα των τεσσάρων επιθετικών μας οι οποίοι άσκησαν πολύ μεγάλη πίεση. Το πρώτο ημίχρονο ήταν πιο εύκολο από το δεύτερο. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη Γαλλία. Στόχος μας είναι το κύπελλο. Πρέπει να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς".

Από την άλλη πλευρά, ο τεχνικός της Νιγηρίας, Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, ανέφερε: "Η Παραγουάη σημείωσε μια μεγάλη έκπληξη και τη συγχαίρω που πήρε τη δεύτερη θέση στον όμιλο και προκρίθηκε. Σήμερα άλλοι δύο παίκτες μας είδαν την κίτρινη κάρτα, ενώ έχουμε προβλήματα με τους Αμοκάτσι και Ολίσε. Παίξαμε καλά στο α' ημίχρονο, όμως μετά το δεύτερο γκολ της Παραγουάης δυσκολευτήκαμε να κάνουμε κάτι καλό. Τώρα θα προετοιμαστούμε για το παιχνίδι με τη Δανία".

Ο Πιρόμ Ουμ Πραζέρτ από την Ταϊλάνδη "κιτρίνισε" τους Εγκουαβόν και Ιρόχα.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ρουφάι, Εγκουαβόν, Ιρόχα, Οκαφούρ, Γουέστ, Μπαμπανγκίντα, Κανού, Λαβάλ, Ολίσε (46' Οκπάρα), Ορούμα (69' Φινίντι), Γιεκινί.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Σιλαβέρτ, Αρτσε, Γκαμάρα, Αγιάλα, Σαράμπια, Κανίζα (55' Γιέγκρος), Παρέδες, Μπενίτες (68' Ακούνια), Ενσίσο, Μπριζουέλα (78' Ρόχας), Καρντόσο.

ΜΠΕΡΤΙ ΦΟΓΚΤΣ
"Οπλο μας η πείρα"

"Η Γαλλία είναι η χώρα του καλού κρασιού και όλοι γνωρίζουν ότι ένα κρασί γίνεται καλύτερο με το πέρασμα του χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς από τους παίκτες μου". Με τον τρόπο αυτό παρομοίασε την εθνική ομάδα της Γερμανίας, ο τεχνικός της, Μπέρτι Φογκτς, δίνοντας απάντηση στα σχόλια που έγιναν για το μεγάλο μέσο όρο ηλικίας που έχουν τα "πάντσερ".

"Ξέρουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσιμες καταστάσεις, σε σχέση με τους πιο νεαρούς παίκτες. Ακόμη, ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται χρόνια σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις, είναι πιο εύκολο να μπουν σε δίαιτες και να προσαρμοστούν πιο γρήγορα σε προπονήσεις εκτός Γερμανίας" ανέφερε.

Καταλήγοντας ο Φογκτς είπε ότι η εμπειρία σίγουρα είναι αβαντάζ σ' ένα μουντιάλ, από την προσπάθεια ν' αλλάξει ολοκληρωτικά η τακτική της ομάδας, με νέους παίκτες. Από την πλευρά του ο σύμβουλος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γουίλφρεντ Κίντερμαν, τόνισε ότι οι "μεγάλοι σε ηλικία αθλητές ξέρουν πώς να ανανεώνονται και να προετοιμάζονται κατάλληλα για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση". Μάλιστα, έφερε παράδειγμα το Βρετανό σπρίντερ Λίντφορντ Κρίστι, ο οποίος κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο σε ηλικία 36 ετών.

Επιφυλακτικός ο Πελέ

"Η Χιλή δε θα είναι εύκολος αντίπαλος για τη Βραζιλία", δήλωσε ο Πελέ για το παιχνίδι των δύο ομάδων στη φάση των "16" του παγκόσμιου κυπέλλου της Γαλλίας. Επίσης στο "Κανάλι 13" της Χιλής, τόνισε πως μπορεί η εθνική ομάδα της χώρας του να έχει μεγαλύτερη εμπειρία και να θεωρείται από πολλούς ως το μεγάλο φαβορί του παιχνιδιού, αλλά η ομάδα των Μαρσέλο Σάλας και Ιβάν Ζαμοράνο, μπορεί να κάνει την έκπληξη: "Εχει πολύ καλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να ανατρέψουν τα προγνωστικά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο διάσημος Βραζιλιάνος.

Ο Κρίστο Μπόνεφ αποτελεί παρελθόν για τον πάγκο της εθνικής Βουλγαρίας

Διαιτητής το Ιντερνετ!

Το Ιντερνετ δικαιώνει τον Αμερικανό διαιτητή Εσφαντιάρ Μπάχαρμαστ για την απόφασή του να δώσει πέναλτι υπέρ της Νορβηγίας, στο ματς με τη Βραζιλία. Σύμφωνα με μια φωτογραφία που υπάρχει στη σχετική σελίδα, ο Ζούνιορ Μπαϊάνο φαίνεται καθαρά να τραβάει από τη φανέλα τον Τόρες Αντρε Φλο, φάση που όμως δεν "έπιασε" η τηλεοπτική κάμερα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών του Παγκόσμιου Κυπέλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έδωσε δίκιο στον Μπάχαρμαστ για τη συγκεκριμένη φάση, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο διαιτητής αποφάσισε ότι ο παίκτης της Νορβηγίας κρατήθηκε από τη φανέλα, από τον αντίπαλό του. Ολοι είπαν ότι δεν υπήρξε φάουλ, όμως η σελίδα του Internet, δείχνει πεντακάθαρα το τι ακριβώς συνέβη".

Ο Οντ Κόντεφλος, παραγωγός της νορβηγικής τηλεόρασης που έβαλε τη φωτογραφία μέσα στη σελίδα του συγκεκριμένου "site", δήλωσε: "Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μέλος της σουηδικής τηλεόρασης SVT και δείχνει καθαρά ότι η απόφαση του διαιτητή να δείξει πέναλτι είναι πολύ σωστή. Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά, που μια αμφισβητούμενη φάση, βρίσκει λύση μέσα από το Ιντερνετ".

Γιορτή στο Μπορντό

Εναν πρωτότυπο τρόπο διάλεξε επιχειρηματίας του Μπορντό, προκειμένου να ευχαριστήσει τους Σκοτσέζους και Νορβηγούς οπαδούς για τη συμπεριφορά τους, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη γαλλική αυτή πόλη, όπου έγινε ο μεταξύ τους αγώνας για το μουντιάλ. Δημοσίευσε αγγελίες σε εφημερίδες της Σκοτίας και της Νορβηγίας, με τις οποίες εξέφραζε τις ευχαριστίες του, αλλά και όλων των κατοίκων του Μπορντό, για την παραδειγματική συμπεριφορά των οπαδών τους. "Σας ευχαριστούμε και να σας δούμε σύντομα.... Ηδη αρχίσατε να μας λείπετε", αναφέρεται χαρακτηριστικά στις αγγελίες. Ο Φιλίπ Σαργκιόν, υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος του μουντιάλ, είπε ότι η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην πόλη θύμιζε γιορτή. "Το Μπορντό είναι πολύ περήφανο γι' αυτούς" δήλωσε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ