ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Υποβαθμίζεται η Χημεία στο Ενιαίο Λύκειο

Για παραβίαση των διαδικασιών για τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και τον καθορισμό της ύλης των βιβλίων της Χημείας, κάνει λόγο η Ενωση Ελλήνων Χημικών, η οποία ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην υποβάθμιση του μαθήματος της Χημείας, στο πρόγραμμα του Ενιαίου Λυκείου, με τη συμμετοχή αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Οπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), η προκήρυξη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της συγγραφής των βιβλίων Χημείας στις τάξεις του Λυκείου έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις της Επιτροπής Αναλυτικού Προγράμματος, ούτε της Θεματικής Επιτροπής, τις οποίες το ίδιο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) συνέστησε γι' αυτό το σκοπό. Η προθεσμία για τη συγγραφή των νέων βιβλίων λήγει στις 29 Γενάρη. Μάλιστα, με αφορμή τη στάση αυτή του ΠΙ, τα μέλη της Ενωσης Χημικών που συμμετείχαν στην επιτροπή παραιτήθηκαν.

Οι Χημικοί επισημαίνουν ότι με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα το μάθημα της Χημείας εξακολουθεί να παραμένει υποβαθμισμένο, αφού διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα στις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου και στην Α' Λυκείου. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Γ' Λυκείου, η ΕΕΧ τονίζει πως, ενώ η Χημεία μέχρι σήμερα διδάσκεται 3 ώρες την εβδομάδα στην Α' και Β' Δέσμη, με τις νέες ρυθμίσεις η Χημεία στο επιστημονικό πεδίο των "θετικών επιστημών" διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα και στο επιστημονικό πεδίο "τεχνολογικές επιστήμες" διδάσκεται μόνο στον πρώτο κύκλο (ως Χημεία - Βιοχημεία) επίσης 2 ώρες την εβδομάδα, ενώ στον β' κύκλο Πληροφορικής δε διδάσκεται καθόλου.

"Συνεπώς, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, οι υποψήφιοι θετικών και τεχνολογικών επιστημών στα τμήματα Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Μεταλλουργών, Γεωπονικών και Δασολογικών Επιστημών θα προσέρχονται με σοβαρές και προφανώς ελλιπείς γνώσεις στο αντικείμενο της Χημείας". Για τους υποψηφίους του επιστημονικού πεδίου "Επιστήμες Υγείας", η Βιολογία έχει συντελεστή 10%, ενώ η Χημεία 5%, κάτι που οδηγεί τους υποψήφιους να επιλέξουν το μάθημα της Βιολογίας. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και να επιτείνουν την υποβάθμιση του μαθήματος, το οποίο και σήμερα γίνεται με έλλειψη εργαστηρίων στα σχολεία, καθώς οι ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας έχουν οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στη μετατροπή των αιθουσών που προορίζονται για εργαστήρια σε αίθουσες διδασκαλίας.

Σε ό,τι αφορά τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι της Ενωσης κατήγγειλαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι από τον περασμένο Νοέμβρη επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Νέα παραπομπή της χώρας για τα σκουπίδια

Υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζει καμιά πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διοργανώνει... φιέστες στα Α. Λιόσια!

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα, επειδή δεν εφαρμόζει σωστή πολιτική για τη διαχείριση των αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, δέχονται ένα ηχηρότατο χαστούκι, μία μόλις μέρα μετά τη φιέστα που διοργανώθηκε στα Ανω Λιόσια, κατά την οποία ο υπουργός δήλωνε υπερήφανος για την πολιτική του στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων!

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών, γιατί παρέλειψαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις Οδηγίες που αφορούν τα οικιακά απόβλητα, τα επικίνδυνα απόβλητα και την ανακύκλωση των συσκευασιών των αποβλήτων. Τα άλλα κράτη - μέλη που διώκονται είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αιτιολογημένη γνώμη, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά τις διατάξεις και για τις τρεις Οδηγίες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας από το 1996.

Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας είναι ήδη υπόλογη για το θέμα της παράνομης χωματερής του Κουρουπητού στα Χανιά της Κρήτης. Για το θέμα μάλιστα αυτό υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η χώρα μας κινδυνεύει άμεσα με πρόστιμο, που ανέρχεται στο ποσόν των 10 εκατ. δρχ. τη μέρα και για όσο χρόνο δε συμμορφώνεται και δεν προωθεί νόμιμη και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή των Χανίων...

Διώξεις εκπαιδευτικών στην Ηλεία

Σε ακόμα πιο ολισθηρούς και αυταρχικούς δρόμους δείχνει έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση, αφού ήδη στο Νομό Ηλείας στήνονται δικογραφίες και ετοιμάζονται μηνύσεις ενάντια στους εκπαιδευτικούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την ακύρωση του διαγωνισμού - κοροϊδία του ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα προχτές σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στα γραφεία της ΕΛΜΕ Ηλείας - παρουσία δεκάδων εργατικών και συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης - καταγγέλθηκε πως η Αστυνομία ήδη έχει στήσει δικογραφία και ετοιμάζει μηνύσεις ενάντια στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χρήστο Ζαγανίδη, σε όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αλλά και σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων που πήραν μέρος στον αγώνα. "Στόχος της κυβέρνησης είναι η τρομοκράτηση του εκπαιδευτικού κόσμου, των αγωνιστών του μαζικού κινήματος. Η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των αγώνων δε θα επιτρέψουμε να περάσουν, αντίθετα - κι ας το καταλάβει αυτό η κυβέρνηση - εμείς θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας", επισήμανε στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρ. Ζαγανίδης.

"Μετά τα "αγροτοδικεία" προετοιμάζονται τα "εργατοδικεία" και τα "εκπαιδευτικοδικεία". Το δικαίωμα της απεργίας βρίσκεται σε απαγόρευση και διωγμό. Αποδεικνύεται έτσι καθημερινά ότι η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός πάνε μαζί", επισημαίνουν σε δική τους ανακοίνωση - καταγγελία δεκάδες εκπρόσωποι εργατικών και συνδικαλιστικών φορέων του Νομού Ηλείας, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει κάθε απόπειρα δίωξης όσων πρωτοστάτησαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της Ηλείας.

Στην ανακοίνωσή τους οι φορείς καταδικάζουν και καταγγέλλουν την κρατική βία και καταστολή, καθώς και τον αντικομμουνισμό που χρησιμοποιούνται ενάντια στους εργαζόμενους, που αντιστέκονται στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Δηλώνουν πως στηρίζουν αποφασιστικά τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια σ' αυτή την πολιτική και απαιτούν να μην περάσει η συγκάλυψη των πρόσφατων δολοφονικών ενεργειών στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. "Οφείλουμε να δυναμώσουμε την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων για την αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική έως την ανατροπή της", επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως ήδη ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους υπό δίωξη εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστές της Ηλείας έχουν στείλει οι ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Αχαϊας, Λακωνίας και Ζακύνθου, οι Σύλλογοι Αναπληρωτών Αρκαδίας, Αχαϊας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ζακύνθου, οι αδιόριστοι Αχαϊας και Ηλείας, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Βόμβα στο ΑΣΕΠ

Μέρα μεσημέρι έδρασαν χτες οι άγνωστοι που τοποθέτησαν βόμβα στα γραφεία του ΑΣΕΠ στην Αθήνα. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφριά τρεις αστυνομικοί.

Λίγα λεπτά μετά τις 12.30 μ.μ. άγνωστος τηλεφώνησε στο ραδιοσταθμό "Φλας" και στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και ειδοποίησε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Αμερικής 5). Ο άγνωστος είπε ότι εκπροσωπούσε τους "Επαναστατικούς Πυρήνες". Το κέντρο της Αμεσης Δράσης ειδοποιήθηκε στις 12.45. Αμέσως έσπευσαν στο κτίριο αστυνομικοί και εκκενώθηκε από τους υπαλλήλους του.

Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης Χάρης Σαμπάνης και Χάρης Καλουδάκης μπήκαν για άλλη μια φορά στο κτίριο διότι υπήρχε η πληροφορία ότι είχαν μείνει άτομα σε κάποια αίθουσα. Στη 13.10 η βόμβα εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά από σπασμένα τζάμια οι δυο αστυνομικοί και ο αστυνομικός φύλακας του κτιρίου Πάνος Αλτατζίδης,οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στην είσοδο του κτιρίου τη στιγμή της έκρηξης. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον ημιώροφο, έξω από την αίθουσα των αρχείων. Λόγω του κλειστού χώρου δημιουργήθηκε μεγάλο ωστικό κύμα. Μέχρι αργά το απόγευμα οι πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ δεν είχαν βρει υπολείμματα της βόμβας και εκτιμούσαν ότι αυτά πρέπει να βρίσκονταν στο φρεάτιο του ανελκυστήρα, οι πόρτες του οποίου είχαν ανοίξει από το ωστικό κύμα.

Οι δυο αστυνομικοί της ΑΔ μεταφέρθηκαν στον "Ευαγγελισμό" για τις πρώτες βοήθειες. Ο Χ. Σαμπάνης είχε τραύματα στον αυχένα και ο Χ. Καλουδάκης στα χέρια.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής Θ. Παπαφίλης τόνισε ότι ο βόμβα έσκασε οκτώ λεπτά πριν από την εκπνοή του χρόνου που είχαν αναφέρει οι βομβιστές.

Κατέθεσε ο Δ. Κουσουρής

Για δύο ώρες κατέθετε χτες ο 24χρονος φοιτητής Δ. Κουσουρής στην 9η τακτική ανακρίτρια Μ. Λεπενιώτη για τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η δικαστική λειτουργός πήγε χτες στο Ιατρικό Κέντρο, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο φοιτητής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια τού επέδειξε φωτογραφίες από τα γεγονότα που είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο για την αναγνώριση των δραστών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Μ. Λεπενιώτη έχει καλέσει για σήμερα να καταθέσουν, επίσης, οι δύο παθόντες καθηγητές Γ. Καραμπατσόλης και Ηλ. Φωτιάδης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τέλος την Παρασκευή και για τα ειδικά μαθήματα

Συνεχίστηκαν και χτες οι εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων και των αποφοίτων τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ στα ειδικά μαθήματα, με το μάθημα Γραμμικό Σχέδιο. Η αποχή των υποψηφίων κυμάνθηκε στα ίδια περίπου υψηλά ποσοστά με πέρυσι, στο 40.85%. Σήμερα οι υποψήφιοι εξετάζονται στα γαλλικά το πρωί, και στα ιταλικά το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση των αποφοίτων των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών είναι κοινή με αυτή των υποψηφίων των γενικών εξετάσεων. Για την εξέτασή τους στα ειδικά μαθήματα το πρωί οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης στις 7 π.μ., ενώ για την απογευματινή εξέταση στις 5.30 μ.μ. Την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, καθώς και η υγειονομική εξέταση και οι πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

Από σήμερα τα αυξημένα κόμιστρα ταξί

Αυξάνονται από σήμερα τα κόμιστρα των ταξί και αγοραίων όλης της χώρας, μεσοσταθμικά κατά 6,2%. Τα νέα κόμιστρα είναι: Κάθε διανυόμενο χιλιόμετρο στη μονή ταρίφα 66 δρχ., από 62 δρχ. και στη διπλή 130 από 120 δρχ. Η ωριαία αναμονή κοστίζει 2.200 δρχ. (από 2.000 δρχ.), ενώ παραμένουν ως έχουν η "σημαία" (200 δρχ.), η μεταφορά αποσκευών (50 δρχ.) και η μίσθωση ταξί από σταθμούς τρένων, υπεραστικών λεωφορείων και λιμάνια (150 δρχ.). Επίσης, αυξάνονται από 300 σε 400 δρχ. η απλή κλήση ραδιοταξί και από 400 σε 600 δρχ. η κλήση για εξυπηρέτηση σε προκαθορισμένο χρόνο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων θεωρεί ανεπαρκή την αύξηση που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, με απαρχή τις τουριστικές περιοχές.

Η "Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) χαρακτηρίζει την αύξηση εμπαιγμό, προσθέτοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος των επαγγελματιών αυτοκινητιστών τα τελευταία χρόνια, η οποία χρόνο με το χρόνο όλο και αυξάνεται, αφού οι αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ανταλλακτικά κλπ. είναι συνεχείς. Η ΕΠΣ καταγγέλλει και την πλειοψηφία (ΔΑΚΜΜΕ - ΠΑΣΚΕΤ) στο Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής που προτίμησε να κάνει παζάρια με την κυβέρνηση για την αύξηση αντί να προχωρήσει στις κινητοποιήσεις σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του συνδικάτου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΕΑΕΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ οργανώνουν την Κυριακή 5-7-98, στις 11 πμ,την καθιερωμένη εκδήλωση στη Στυμφαλία,για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στις 1 έως 3-7-1944. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο), τηλ: 8835.368, 8225.407, 5817.384.
  • Το Παράρτημα ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οργανώνει εκδήλωση στο Λεωνίδιο την Κυριακή 5-7-98, στις 11 πμ, για να τιμήσει τους 11 πατριώτες που εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 6-7-1944. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 6.45 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής: 8234.296, 8222.952, 3844.853.
Αλλαγή διεύθυνσης
  • Τα γραφεία του Παραρτήματος Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ της ΠΕΑΕΑ, μεταφέρθηκαν στη νέα τους διεύθυνση: Κυδωνιών 3, Ν. Φιλαδέλφεια (πρώην γραφεία του σωματείου Συνταξιούχων) τηλέφωνο: 2525.184.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ