Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Υποβαθμίζεται η Χημεία στο Ενιαίο Λύκειο

Για παραβίαση των διαδικασιών για τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και τον καθορισμό της ύλης των βιβλίων της Χημείας, κάνει λόγο η Ενωση Ελλήνων Χημικών, η οποία ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην υποβάθμιση του μαθήματος της Χημείας, στο πρόγραμμα του Ενιαίου Λυκείου, με τη συμμετοχή αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Οπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), η προκήρυξη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της συγγραφής των βιβλίων Χημείας στις τάξεις του Λυκείου έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις της Επιτροπής Αναλυτικού Προγράμματος, ούτε της Θεματικής Επιτροπής, τις οποίες το ίδιο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) συνέστησε γι' αυτό το σκοπό. Η προθεσμία για τη συγγραφή των νέων βιβλίων λήγει στις 29 Γενάρη. Μάλιστα, με αφορμή τη στάση αυτή του ΠΙ, τα μέλη της Ενωσης Χημικών που συμμετείχαν στην επιτροπή παραιτήθηκαν.

Οι Χημικοί επισημαίνουν ότι με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα το μάθημα της Χημείας εξακολουθεί να παραμένει υποβαθμισμένο, αφού διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα στις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου και στην Α' Λυκείου. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Γ' Λυκείου, η ΕΕΧ τονίζει πως, ενώ η Χημεία μέχρι σήμερα διδάσκεται 3 ώρες την εβδομάδα στην Α' και Β' Δέσμη, με τις νέες ρυθμίσεις η Χημεία στο επιστημονικό πεδίο των "θετικών επιστημών" διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα και στο επιστημονικό πεδίο "τεχνολογικές επιστήμες" διδάσκεται μόνο στον πρώτο κύκλο (ως Χημεία - Βιοχημεία) επίσης 2 ώρες την εβδομάδα, ενώ στον β' κύκλο Πληροφορικής δε διδάσκεται καθόλου.

"Συνεπώς, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, οι υποψήφιοι θετικών και τεχνολογικών επιστημών στα τμήματα Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Μεταλλουργών, Γεωπονικών και Δασολογικών Επιστημών θα προσέρχονται με σοβαρές και προφανώς ελλιπείς γνώσεις στο αντικείμενο της Χημείας". Για τους υποψηφίους του επιστημονικού πεδίου "Επιστήμες Υγείας", η Βιολογία έχει συντελεστή 10%, ενώ η Χημεία 5%, κάτι που οδηγεί τους υποψήφιους να επιλέξουν το μάθημα της Βιολογίας. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και να επιτείνουν την υποβάθμιση του μαθήματος, το οποίο και σήμερα γίνεται με έλλειψη εργαστηρίων στα σχολεία, καθώς οι ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας έχουν οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στη μετατροπή των αιθουσών που προορίζονται για εργαστήρια σε αίθουσες διδασκαλίας.

Σε ό,τι αφορά τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι της Ενωσης κατήγγειλαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι από τον περασμένο Νοέμβρη επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ