Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Η κυβέρνηση "κατέβασε" τους διακόπτες

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από τρεις ώρες βρέθηκαν χτες πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τον καύσωνα, και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, το πρόβλημα που προέκυψε στις 10.40 το πρωί όταν τέθηκαν εκτός τάσεως οι δύο μετασχηματιστές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη, οφείλεται σε υπερφόρτωση του συστήματος, λόγω της ζέστης και την εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών μηχανημάτων. Ωστόσο, ανεπίσημα, παράγοντες της ΔΕΗ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για υπερφόρτωση, αφού το πρόβλημα δεν προέκυψε σε ώρα αιχμής. Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για πιθανή βλάβη των μετασχηματιστών, τα αίτια της οποίας δεν είχαν εξακριβωθεί μέχρι αργά χτες το βράδυ. Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της ίδιας, αλλά και της κυβέρνησης που εκπροσωπεί, ζήτησε από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης (απαρτίζεται από τους επικεφαλής των διαφόρων Διευθύνσεων) την έκδοση πορίσματος μέσα σε τρεις μέρες και την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξη στο σύστημα της ΔΕΗ των μονάδων Μεγάλο Λαύριο και της 9ης μονάδας του Κερατσινίου. Σε μια επιπλέον κίνηση εντυπωσιασμού η Β. Παπανδρέου ζήτησε χτες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Διεύθυνσης, και ένορκη διοικητική εξέταση για το θέμα.

Πρόκειται για προκλητική παρέμβαση της Β. Παπανδρέου, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ παραμένει ακέφαλη εδώ και δύο μήνες, μετά την παραίτηση του Β. Μαγιόπουλου και τις σοβαρές καταγγελίες στις οποίες προέβη για το πώς παίρνονται οι αποφάσεις στη διοίκηση της Επιχείρησης. Για το μέγα θέμα που προέκυψε τότε, η Β. Παπανδρέου τήρησε "σιγήν ιχθύος". Εμφανίζεται δε, να αγνοεί τους λόγους για τις καθυστερήσεις στο Μεγάλο Λαύριο και κατά την τακτική που ακολούθησε και στην περίπτωση του μπλακ - άουτ που σημειώθηκε μόλις πριν τέσσερις μήνες, όπου μετέθεσε τις ευθύνες στους κατοίκους του Κρυονερίου, που αντιδρούν στην κατασκευή της τρίτης γραμμής υπερυψηλής τάσης, είναι έτοιμη να αποποιηθεί εκ νέου τις ευθύνες της πολιτικής απαξίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στη ΔΕΗ.

Επισήμως, η ΔΕΗ ανέφερε ότι από τις 10.40 το πρωί και μέχρι τις δύο το μεσημέρι που αποκαταστάθηκε η ομαλή τροφοδοσία, χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν οι περιοχές Λαύριο, Μαρκόπουλο, Κέα, Παλλήνη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μελίσσια και τμήματα του Παγκρατίου, του Ψυχικού και της Νέας Σμύρνης που αντιπροσωπεύουν το 20% της συνολικής κατανάλωσης του Λεκανοπεδίου. Προβλήματα ηλεκτροδότησης, ωστόσο, σύμφωνα με τις κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική και η Τροχαία, είχαν πολύ περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης υπήρξαν καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, ενώ κανείς αρμόδιος δεν αποκλείει τη συνέχισή τους τις επόμενες ημέρες, αλλά και τη γενίκευσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ