ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Καταγγέλλει την αύξηση των εισιτηρίων

Με τα μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού Υπαλλήλων Δήμου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" Αγάπιος Σαχίνης.Ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Νίκο Αχπουγιούκογλου για τη δράση του Συνεταιρισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως η στέγασή του σε δημοτικό χώρο, η δυνατότητα δανεισμού από το δήμο για έκτακτες περιπτώσεις κλπ.

Ο Αγ. Σαχίνης αναφέρθηκε στο ρόλο των αστικών συνεταιρισμών στις σημερινές συνθήκες και επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την προνομιακή τους μεταχείριση σε σχέση με τα πολυκαταστήματα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Επίσης με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός καταγγέλλει την υπέρογκη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ κατά 33%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με 5% και βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο άγρια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής νέας σύμβασης με τον ΟΑΣΘ, συνεχίζοντας την απλόχερη επιδότηση των μετόχων.

Η Γραμματεία του συνδυασμού τονίζει ότι οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό, μέσο μετακίνησης των λαϊκών στρωμάτων, γι' αυτό πρέπει να μην ανανεωθεί η σύμβαση με τους μετόχους και να περάσουν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης στον έλεγχο του δημοσίου, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα μεταφοράς και φθηνότερο εισιτήριο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δώστα όλα!
  • Ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξοδεύει λεφτά "με τη σέσουλα" για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του ΠΕΠ Θεσσαλίας και να βοηθήσει τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ
  • Διατίθενται μέσω διαφημιστικής εταιρίας 300 εκατομμύρια δραχμές για διαφήμιση στα ΜΜΕ, συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου κι άλλες δραστηριότητες

"Λεφτά με τη σέσουλα" ξοδεύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να διαφημίσει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας. Ενα πρόγραμμα, όμως, που έχει να παρουσιάσει ανύπαρκτο έργο,καθώς - όπως αναφέρεται σε έκθεση της εταιρίας συμβούλων της Περιφέρειας, για την οποία έγραψε ο "Ρ" - 33 μεγάλα έργα, που είχαν συμπεριληφθεί στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, δεν προχωρούν και δε θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2000, όπως προβλεπόταν.

Η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας ανέθεσε στη διαφημιστική εταιρία "Σάτσι - Σάτσι" να οργανώσει τη διαφημιστική της καμπάνια, για την οποία προβλέπεται να διατεθεί το τεράστιο ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών! Ετσι, εδώ και μέρες παρατηρούμε ένα "μπαράζ" διαφημιστικών καταχωρήσεων στον τοπικό Τύπο και απανωτών διαφημιστικών μηνυμάτων στα τοπικά ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια. Βεβαίως, το διαφημιστικό περιεχόμενο είναι γενικό και όχι συγκεκριμένο. Ο σκοπός του μοιράσματος πολλού και "ζεστού" χρήματος στα ΜΜΕ είναι διπλός: Πρώτον, να περάσει το μήνυμα ότι δήθεν συντελείται "οργασμός έργων" στην περιοχή - συνδέοντάς το με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,ο οποίος δήλωνε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, ότι "προχωρούν τα έργα στην περιφέρεια" - και δεύτερον, για να εξασφαλιστεί - με το αζημίωτο - η προβολή από τα τοπικά ΜΜΕ των κυβερνητικών υποψηφίων στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Αλλωστε αρκετά στελέχη της Περιφέρειας θα συμμετάσχουν στα φιλοκυβερνητικά ψηφοδέλτια).

Εκτός του "μπαράζ" των διαφημίσεων στα ΜΜΕ, η Περιφέρεια διοργανώνει και.... καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για να διαφημίσει το κυβερνητικό "έργο". Συγκεκριμένα, διοργανώνει τέσσερις συναυλίες στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας,αρχίζοντας, σήμερα το βράδυ, από τη Λάρισα. Οι συναυλίες στις οποίες θα μοιράζεται προπαγανδιστικό υλικό - που θα είναι ελεύθερες για το κοινό - θα δοθούν από τον μουσικοσυνθέτη Θ. Μικρούτσικο,πρώην υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, φυσικά, θα πληρωθεί γι' αυτές. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, για κάθε συναυλία θα εισπράξει οκτώ εκατομμύρια δραχμές.

Εκτός της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι άλλες Περιφέρειες της χώρας, καθώς και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχουν προγραμματίσει πολυέξοδο διαφημιστικό "όργιο". Δημιουργούνται έτσι πολλά ερωτήματα, όχι μόνον αν αυτά τα τεράστια κονδύλια, που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες πιο χρήσιμες διαφημίσεις για πραγματική ενημέρωση των πολιτών, αλλά και αν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται, ουσιαστικά, για την υποστήριξη των κυβερνητικών υποψηφίων στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι, ναι μεν δεν "πιάνει", επί της ουσίας, η διαφήμιση ενός ανύπαρκτου κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλία, αλλά η Περιφέρεια επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα που, εξ αντικειμένου, ευελπιστεί πως θα ωφελήσει τους νυν και υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους της περιοχής, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτή η "μπαγαποντιά", να γίνεται "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα", δεν μπορεί, παρά να προκαλεί πολλές αντιδράσεις...

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μετατρέπουν τις υπηρεσίες σε εμπόρευμα

Ημερίδα με θέμα "Δημοτικές επιχειρήσεις, ρόλος και προοπτική" πραγματοποίησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, να προβάλλουν ως "αναγκαιότητα" την επιχειρηματική δράση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), από τη μία και από την άλλη τους εργαζόμενους - στην πλειοψηφία τους - να υπερασπίζονται τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να υπηρετήσει ο θεσμός, πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στους ΟΤΑ, με θέμα "Δημοτικές επιχειρήσεις, ρόλος και προοπτική".

Την αντίληψη για Δήμους - επιχειρήσεις που θα εκχωρούν αρμοδιότητες και υπηρεσίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα και από τις δημοτικές επιχειρήσεις, εξέφρασαν, χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Απ. Κοιμήσης,ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Κουτσούκος και ο Ν. Γιατράκος,εκπροσωπώντας το δήμαρχο Αθήνας. Και οι τρεις, αναγνώρισαν μεν πως οι δημοτικές επιχειρήσεις που συστήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80, είναι "ζημιογόνες" (σ.σ. όχι μόνο δεν αποφέρουν το αναμενόμενο κέρδος, αλλά παρουσιάζουν έλλειμμα που βαρύνει τους Δήμους), για να "εξηγήσουν" δε, πως αυτό συνέβη επειδή το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δεν ευνοεί τη λειτουργία τους με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ευελιξία... Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, κάλεσαν τις δημοτικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε τομείς που το ιδιωτικό κεφάλαιο δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή δεν αποφέρουν κέρδος. Τέτοιοι τομείς - όπως ισχυρίστηκε ο Απ. Κοιμήσης - είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός, το περιβάλλον.

"Δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει σκοπό να επενδύσει το ιδιωτικό κεφάλαιο", ήρθε η απάντηση από το γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ, Γιάννη Στρατηγό.Χαρακτηριστικά τόνισε πως οι γαλλικές εταιρίες "ΟΝΙΞ" και "CJR" έχουν αναλάβει την καθαριότητα και το πράσινο σε δήμους της χώρας. Αλλα παραδείγματα: Οι παιδικοί σταθμοί έχουν "περάσει" στους δήμους και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η μηχανοργάνωση των δημοτολογίων γίνεται από ιδιώτες. Η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται μέσω τραπεζών. Η εμπειρία δείχνει πως ο ρόλος των δημοτικών επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά αναπτυξιακός είναι, συνέχισε ο Γ. Στρατηγός. Και πρόσθεσε πως "δεν μπορεί να μιλά κανείς για επιχείρηση χωρίς κέρδος και άρα χωρίς εμπόρευμα. Εμπόρευμα που πληρώνουν οι δημότες, καθώς το 99% των δημοτικών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται σε τομείς υπηρεσιών, κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα".

Την άποψη αυτή εξέφρασαν, στην πλειοψηφία τους και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, που κατέδειξαν ταυτόχρονα μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων. Οπως τόνισαν, οι δημοτικές επιχειρήσεις προωθούν τις πελατειακές σχέσεις, διασπούν τους εργαζόμενους, καθώς πολλές φορές λειτουργούν παράλληλα με δημοτικές υπηρεσίες, συμβάλλουν στην πρόσθετη φορολόγηση του δημότη με τη μετατροπή των παρεχόμενων υπηρεσιών σε εμπόρευμα. Κοινή κατάθεση των εργαζομένων, το ζημιογόνο της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και η αναγκαιότητα αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, ώστε ο θεσμός να υπηρετήσει το ρόλο του, να παρεμβαίνει, δηλαδή, προς όφελος του δημότη.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της Ρούλας Καλογερογιάννη,από το Πέραμα: "Αυτό που πρέπει να παλέψουμε είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ και όχι των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες, μάλιστα, χρησιμοποιούνται για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Και βέβαια δεν μπορούμε να δούμε το ζήτημα ξέχωρα από τη γενικότερη πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων".

Υπήρξαν και τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για διατήρηση των δημοτικών επιχειρήσεων, επιχειρηματικού καθαρά χαρακτήρα, που δε θα υποκαθιστούν όμως τις λειτουργίες και αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Αυτή την άποψη κατέθεσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Λαμπρακάκης.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Ετοιμοι για νέους αγώνες οι εργαζόμενοι

Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, ο δήμαρχος της πόλης αναγκάστηκε χτες να τους προτείνει συμβιβαστική λύση για την επίλυση του αιτήματος της άμεσης καταβολής της πρώτης δόσης του πριμ παραγωγικότητας.

Συγκεκριμένα, χτες και ενώ το Δημαρχείο τελούσε υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν, επειδή, παρά τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, το επίδομα δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα, ο δήμαρχος τους πρότεινε να προσφύγουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σκοπός αυτής της προσφυγής είναι να ακυρωθεί από το ΣτΕ η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 177, με την οποία δεν επιτρέπεται η καταβολή του επιδόματος παραγωγικότητας στους μόνιμους εργαζόμενους στο δήμο και στους εργαζόμενους στον Αθλητικό Οργανισμό.

Για τις εναλλακτικές λύσεις που παρουσιάστηκαν, οι εργαζόμενοι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, στην οποία και θα καθορίσουν τη στάση τους. Ωστόσο, φάνηκε πως είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων, ήταν και χτες ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας" Αρ. Αβραμίδης."Το αίτημα των εργαζομένων, τόνισε, είναι δίκαιο και πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα. Η ΔΔΕ θα είναι στο πλευρό τους κάθε στιγμή, θα στηρίξει τις αποφάσεις τους και θα συμπαρασταθεί στον αγώνα τους μέχρι να δοθεί μια ικανοποιητική λύση".

Με κατάληψη του δημαρχείου απάντησαν οι εργαζόμενοι στο Δήμο της Καλλιθέας, στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε για την καταβολή του επιδόματος παραγωγικότητας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ