Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μετατρέπουν τις υπηρεσίες σε εμπόρευμα

Ημερίδα με θέμα "Δημοτικές επιχειρήσεις, ρόλος και προοπτική" πραγματοποίησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, να προβάλλουν ως "αναγκαιότητα" την επιχειρηματική δράση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), από τη μία και από την άλλη τους εργαζόμενους - στην πλειοψηφία τους - να υπερασπίζονται τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να υπηρετήσει ο θεσμός, πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στους ΟΤΑ, με θέμα "Δημοτικές επιχειρήσεις, ρόλος και προοπτική".

Την αντίληψη για Δήμους - επιχειρήσεις που θα εκχωρούν αρμοδιότητες και υπηρεσίες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα και από τις δημοτικές επιχειρήσεις, εξέφρασαν, χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Απ. Κοιμήσης,ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Κουτσούκος και ο Ν. Γιατράκος,εκπροσωπώντας το δήμαρχο Αθήνας. Και οι τρεις, αναγνώρισαν μεν πως οι δημοτικές επιχειρήσεις που συστήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80, είναι "ζημιογόνες" (σ.σ. όχι μόνο δεν αποφέρουν το αναμενόμενο κέρδος, αλλά παρουσιάζουν έλλειμμα που βαρύνει τους Δήμους), για να "εξηγήσουν" δε, πως αυτό συνέβη επειδή το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δεν ευνοεί τη λειτουργία τους με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ευελιξία... Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, κάλεσαν τις δημοτικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε τομείς που το ιδιωτικό κεφάλαιο δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή δεν αποφέρουν κέρδος. Τέτοιοι τομείς - όπως ισχυρίστηκε ο Απ. Κοιμήσης - είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός, το περιβάλλον.

"Δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει σκοπό να επενδύσει το ιδιωτικό κεφάλαιο", ήρθε η απάντηση από το γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ, Γιάννη Στρατηγό.Χαρακτηριστικά τόνισε πως οι γαλλικές εταιρίες "ΟΝΙΞ" και "CJR" έχουν αναλάβει την καθαριότητα και το πράσινο σε δήμους της χώρας. Αλλα παραδείγματα: Οι παιδικοί σταθμοί έχουν "περάσει" στους δήμους και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η μηχανοργάνωση των δημοτολογίων γίνεται από ιδιώτες. Η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται μέσω τραπεζών. Η εμπειρία δείχνει πως ο ρόλος των δημοτικών επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά αναπτυξιακός είναι, συνέχισε ο Γ. Στρατηγός. Και πρόσθεσε πως "δεν μπορεί να μιλά κανείς για επιχείρηση χωρίς κέρδος και άρα χωρίς εμπόρευμα. Εμπόρευμα που πληρώνουν οι δημότες, καθώς το 99% των δημοτικών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται σε τομείς υπηρεσιών, κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα".

Την άποψη αυτή εξέφρασαν, στην πλειοψηφία τους και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, που κατέδειξαν ταυτόχρονα μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων. Οπως τόνισαν, οι δημοτικές επιχειρήσεις προωθούν τις πελατειακές σχέσεις, διασπούν τους εργαζόμενους, καθώς πολλές φορές λειτουργούν παράλληλα με δημοτικές υπηρεσίες, συμβάλλουν στην πρόσθετη φορολόγηση του δημότη με τη μετατροπή των παρεχόμενων υπηρεσιών σε εμπόρευμα. Κοινή κατάθεση των εργαζομένων, το ζημιογόνο της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και η αναγκαιότητα αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, ώστε ο θεσμός να υπηρετήσει το ρόλο του, να παρεμβαίνει, δηλαδή, προς όφελος του δημότη.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της Ρούλας Καλογερογιάννη,από το Πέραμα: "Αυτό που πρέπει να παλέψουμε είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ και όχι των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες, μάλιστα, χρησιμοποιούνται για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Και βέβαια δεν μπορούμε να δούμε το ζήτημα ξέχωρα από τη γενικότερη πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων".

Υπήρξαν και τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για διατήρηση των δημοτικών επιχειρήσεων, επιχειρηματικού καθαρά χαρακτήρα, που δε θα υποκαθιστούν όμως τις λειτουργίες και αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Αυτή την άποψη κατέθεσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Λαμπρακάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ