Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
ΜΑΤώνει το δάσος η λεωφόρος!
  • Με συλλήψεις και επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού και δημοτικούς συμβούλους, συνεχίστηκαν χτες τα έργα για την επιφανειακή χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες βράδυ στην Αγ. Παρασκευή, συγκέντρωση και σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ δέχτηκαν χτες κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή προσπάθησαν να εμποδίσουν το κόψιμο δέντρων στο δάσος του Υμηττού από συνεργεία της εταιρίας που κατασκευάζει τη δυτική περιφερειακή λεωφόρο!

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο πίσω από το Γαλλικό Κολέγιο, από τις 7 π.μ. και βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ που επιστρατεύτηκαν για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των εργασιών καταστροφής του Υμηττού. Ο επικεφαλής των αστυνομικών έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από το χώρο και μάλιστα με την απειλή της σύλληψης. Λίγο αργότερα ο ήχος από τα αλυσοπρίονα των συνεργείων, που δήλωναν ότι "η καταστροφή αρχίζει", προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν το περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκείνη τη στιγμή, οι άντρες των ΜΑΤ τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους σπρώχνουν, με αποτέλεσμα κάποιοι να ποδοπατηθούν. Μάλιστα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Σταύρο Κώτση και τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγγελο Μάστορα.Οι συλληφθέντες το μεσημέρι αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να κατατεθεί μήνυση εναντίον τους.

Συγκινητικές ήταν οι προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής. Χαρακτηριστική ήταν η ενέργεια μιας κοπέλας, της Νταϊάνα Σηλ,η οποία για τρεις ολόκληρες ώρες έμεινε σκαρφαλωμένη στην κορυφή ενός πεύκου. "Αυτό είναι το δέντρο που θα σώσω", φώναζε. Αμέσως μετά την απομάκρυνση της κοπέλας, το "δέντρο της" και δεκάδες άλλα έπεφταν το ένα μετά το άλλο, θύματα των επιλογών του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιμένει στην επιφανειακή χάραξη...

"Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα", δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού Ανδρέας Γκιζιώτης,αφού "προχωρούν με βάναυσο τρόπο και κόβουν μια τεράστια έκταση από δέντρα, ενώ εκκρεμούν τόσο η εκδίκαση της αίτησης αναστολής στις 8 Ιούλη και η νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το δήμο για ακύρωση του έργου, όσο και οι δεσμεύσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για συνάντηση με τους εκπροσώπους του δήμου και της Επιτροπής". Οπως τόνισε ο Α. Γκιζιώτης, "ενώ μπορούσαν να δουλέψουν το εργοτάξιο στα σύνορα Χολαργού - Αγίας Παρασκευής, προχώρησαν στην καταστροφή του δάσους, προφανώς για να προλάβουν τυχόν δικαστικές αποφάσεις που θα ακυρώνουν το έργο".

Την ωμή παρέμβαση των ΜΑΤ καταδίκασαν τόσο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης "Ανθρώπινη πόλη" Δημήτρης Αυγερόπουλος,ο οποίος είπε: "Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιδεικνύει τον αυταρχισμό της και την υποταγή της στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτά τα συμφέροντα και να προχωρήσει με κάθε τρόπο το καταστροφικό έργο, δε διστάζει να προβεί ακόμα και στη σύλληψη δημάρχου της δικής της παράταξης. Θα πρέπει κάποια στιγμή, η κυβέρνηση να πληρώσει το πολιτικό κόστος που έχει και να φανούν πλέον οι ευθύνες της".

Στις 8 μ.μ. χτες έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Εκατοντάδες κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την καταστροφή του Υμηττού και έκαναν πορεία προς την ΕΡΤ κρατώντας πανό. Ενα από αυτά έγραφε: "Λαλιώτης κι εργολάβοι ξεπουλάνε τον Υμηττό".

Σήμερα στις 9 π.μ. οι κάτοικοι θα συγκεντρωθούν έξω απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Κ. Λαλιώτη και σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους δεχτεί. Παράλληλα, δήλωσαν ότι καθημερινά στις 7 το πρωί θα συγκεντρώνονται στο εργοτάξιο στον Υμηττό προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ