Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέφος και ζέστη πνίγουν την Αθήνα
  • Εκατοντάδες στα νοσοκομεία
  • Οδηγίες προς νεφόπληκτους από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, παντελής αδιαφορία από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Το νέφος, οι υψηλές θερμοκρασίες - φυσιολογικές πάντως για την εποχή - και η καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησαν χτες μια αφόρητη κατάσταση για τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας.Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να οδηγηθούν εκατοντάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία, με λιποθυμίες, πνευμονολογικά και καρδιολογικά επεισόδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΚΑΒ δέχτηκε 20 - 30% περισσότερες κλήσεις, από άλλες μέρες, ένα φαινόμενο που αναμένεται, δυστυχώς, να ενταθεί τις επόμενες μέρες, αφού, ενώ χτες το θερμόμετρο άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα, σε όλη τη χώρα, προβλέπεται πολύ ζεστός καιρός. Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, μάλιστα, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς.

Την άνοδο της θερμοκρασίας ακολουθούν, βέβαια, από κοντά και οι ρύποι του νέφους, αφού η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμησή του, ενώ τον τελευταίο καιρό αρνείται επίμονα να λάβει ακόμη και τα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες.Σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στη 1 μ.μ. στην Πατησίων στα 338 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200.Την ίδια ώρα ο ρύπος του όζοντος έφτανε στη Γεωπονική στα 221 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το χτεσινό του Δελτίο Τύπου, αρκείται να χαρακτηρίσει ως... μέτρια τα χτεσινά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να ανακοινώσει ότι και σήμερα αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα!

Το πρωί, πάντως, έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε προηγηθεί μια συμβολική "κηδεία του νεφόπληκτου πολίτη", που διοργάνωσε η "Γκρίνπις", με βασικό σύνθημα: "Πάρτε μέτρα... πριν μας πάρουν μέτρα".

Τα μέλη της οργάνωσης κάλεσαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Να σημειωθεί ότι μετρήσεις για το νέφος διεξάγει αυτόν τον καιρό με κινητή μονάδα και η "Γκρίνπις". Οι πρώτες από αυτές τις μετρήσεις δείχνουν υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου, αιχμές στα επίπεδα όζοντος σε ορισμένες περιοχές και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ρύπων, όπως του βενζολίου και των αναπνεύσιμων μικροσωματιδίων. Τους δύο τελευταίους ρύπους, όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται να τους μετρήσει...

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε καθημερινή εφημερία και το ΕΚΑΒ σε επιφυλακή. Ανοιχτές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είναι οι αίθουσες των τεσσάρων ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά, οι οποίες διαθέτουν κλιματισμό. Στις αίθουσες, που θα είναι ανοιχτές 8 π.μ. - 9 μ.μ., θα βρίσκονται κοινωνικοί λειτουργοί και παραϊατρικό προσωπικό. Επίσης, μέχρι τις 5 Ιούλη θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό οι ακτές και τα κάμπινγκ του ΕΟΤ, από τις 10 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εγκύκλιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων έστειλε ο υφυπουργός Εργασίας στους νομάρχες όλης της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας, επίσης, ενημερώνει ότι τα αρχικά συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι κεφαλαλγία, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία, το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό και οι κόρες διεσταλμένες. Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον, τη χορήγηση νερού και χλωριούχου νατρίου, συνήθως ενδοφλεβίως λόγω της ναυτίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ