Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίκαιος ο αγώνας τους

Στο πλευρό των αγωνιζομένων φοιτητών του Πολυτεχνείου Χανιών στέκονται με δηλώσεις τους στο "Ρ":

Ο Μιχάλης Καμαριωτάκης,αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων, τόνισε: "Είναι πρωτοφανές στην ιστορία της εκπαίδευσης αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι φοιτητές του ιδρύματος επί τέσσερις μήνες αγωνίζονται σωστά προσανατολισμένοι για κατάργηση των ΠΣΕ και συγχρόνως του Νόμου 2525. Με συλλογικές διαδικασίες και έχοντας σύμμαχο την κοινή γνώμη και συμπαραστάτες στον αγώνα τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της παιδείας, επιμένουν στο δίκαιο του αγώνα τους. Είναι πράγματι συγκινητική η προσπάθειά τους και στέλνουν μήνυμα αντίστασης και πάλης, όχι μόνο στους άλλους φοιτητές, αλλά γενικά σ' όλους τους εργαζόμενους".

Ο Νίκος Παπαντωνάκης,υποψήφιος δήμαρχος Χανίων της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων του Δήμου Χανίων, δήλωσε: "Η κυβέρνηση πιθανώς πίστευε ότι θα περνούσε εύκολα τα ΠΣΕ σε ένα μικρό ίδρυμα όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με τον αγώνα των φοιτητών που, με τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και άλλων μαζικών φορέων, χάλασαν τα σχέδια της κυβέρνησης και αποκάλυψαν το ρόλο της πρυτανείας.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία" υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των φοιτητών για τα ΠΣΕ, αλλά και τον αγώνα του μετώπου για την κατάργηση του νόμου του Αρσένη, καθώς και όλους τους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που αντιτίθενται στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης καταγγέλλει την πρακτική που ακολουθεί σημερινή η δημοτική αρχή Χανίων".

Ο Γιώργος Νταγκουνάκης,γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ,δήλωσε: "Στην πόλη μας οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, εδώ και τέσσερις μήνες, με τον αγώνα τους "βαράνε στο ψαχνό" την περιβόητη... επανάσταση στην παιδεία με το νόμο Αρσένη, δίνοντας μαθήματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης στα διάφορα μέτωπα.

Η λεγόμενη "μεταρρύθμιση" είναι στην ουσία μια μετατροπή του συστήματος της παιδείας, η οποία χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της και θεσμοθετεί τον κύκλο ειδίκευση, επανειδίκευση, ανεργία, εργασία. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές του Πολυτεχνείου κατάφεραν να ξεσκεπάσουν τα ψέματα που τους "πλάσαρε" η κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσουν στην κοινωνία των Χανίων, ότι η υποτιθέμενη ελεύθερη είσοδος στα Πανεπιστήμια είναι ένα εμπόριο ψεύτικων ελπίδων. Οι τοπικοί παράγοντες (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δημοτική αρχή κ.ά.) η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και η πρυτανεία στηρίζουν το μέτρο αυτό, αλλά δεν έχουν το θάρρος να το πουν στα ίσα. Προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του "περίμενε και θα σπάσουν". Ομως ο αγώνας των φοιτητών αντέχει. Γιατί και σωστό προσανατολισμό έχει και δίκαια αιτήματα. Οι φοιτητές, σύσσωμοι, με μια γροθιά και με τη συμπαράσταση του μεγαλύτερου μέρους του λαού των Χανίων, πέτυχαν να κάνουν έναν αγώνα προς παραδειγματισμό. Αγώνα κοινό, για δημόσια παιδεία, δεμένη με τα συμφέροντα του λαού και όχι με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που υπηρετεί η κυβέρνηση και προσπαθεί να εφαρμόσει και στο χώρο της παιδείας. Εμείς - κατέληξε ο γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ - θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τον αγώνα των φοιτητών. Ηδη στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ