ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα "κυβέρνησης - εισαγγελέων"; Πώς εξηγείται η απαράδεκτη επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία, αντικειμενικά, ενισχύει την εντύπωση ότι ασκούνται πιέσεις για "κουκούλωμα"; Τελικά, πότε θέλουν... ανεξάρτητη τη Δικαιοσύνη;

Τα ερωτήματα αυτά είναι ορισμένα από το πλήθος που αιωρούνται γύρω από την υπόθεση που ξεκίνησε από την "έφοδο" δύο εισαγγελέων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο έρευνας για χορήγηση αδειών σε αλλοδαπούς.

Η ενέργεια αυτή των εισαγγελέων προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης και από την αρχή έσπευσαν να την αποδοκιμάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ειδικά ο Ε. Γιαννόπουλος, δεν περιορίστηκε στο να τη χαρακτηρίσει "μη κόσμια", αλλά προχώρησε ακόμα παραπέρα, κατηγορώντας τους εισαγγελείς ότι "έπεσαν σε βαρύτατο παράπτωμα". Η απαράδεκτη επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης έγινε μάλιστα τη στιγμή που ο Αρειος Πάγος διαπιστώνει ότι οι ενέργειες ήταν σύμφωνα με το νόμο και οι εισαγγελείς δεν υπέπεσαν σε κανένα πειθαρχικό αδίκημα, καθώς και τη στιγμή που οι εισαγγελείς ετοιμάζονται να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους εμπλεκόμενους. Είτε το θέλει, είτε όχι, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τέτοιες παρεμβάσεις ενισχύουν τη διάχυτη εντύπωση ότι η υπόθεση θα "κουκουλωθεί" και δεν πρόκειται "να αφήσουν να γίνει τίποτα".

***

Δε θα είναι σκόπιμο να υπεισέλθει κανείς στην ουσία της υπόθεσης, άλλωστε δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα. Κανείς άλλωστε δεν αμφισβητεί, ούτε καν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ότι τα Σώματα Ασφαλείας είναι διαβρωμένα από τη διαφθορά, πράγμα που συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Μια διαφθορά που ειδικά σε αυτό το χώρο είναι συνυφασμένη με την αποστολή και τη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας ως μηχανισμού καταστολής των λαϊκών αγώνων. Προκειμένου, λοιπόν, να εξυπηρετηθεί ο βασικός αυτός στόχος, είναι συνήθης πρακτική οι πολιτικοί προϊστάμενοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλες, παράνομες, δραστηριότητες των "οργάνων της τάξης". Είναι αρκετή αυτή η διαπίστωση για να φανούν οι βαριές πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων. Ομως δεν περιορίζονται εδώ. Εχουν φροντίσει να αφήσουν τα "ευαίσθητα" αυτά τμήματα της κρατικής μηχανής μακριά από κάθε είδους πολιτικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των "στεγανών" και του "άβατου".

Προκειμένου να καταδειχτεί πώς οι κυβερνώντες προφυλάσσουν τα Σώματα Ασφαλείας από "έξωθεν" παρεμβάσεις, είναι αρκετό να αναφέρουμε δύο πρόσφατα παραδείγματα. Το γεγονός δηλαδή ότι αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα για τη δολοφονική επίθεση κατά των τριών φοιτητών έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, ούτε για το πώς βρέθηκε η σφαίρα στην κοιλιά του διαδηλωτή στην πλατεία Κάνιγγος. Οι έρευνες αυτές που αγγίζουν τα "όργανα της τάξης" χρονοτριβούν περίεργα και παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

****

Το δεύτερο ζήτημα που φέρνει στο προσκήνιο η υπόθεση αυτή είναι η σχέση κυβέρνησης - Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σχέση εξάρτησης αλλά και αλληλοϋποστήριξης σε κοινούς στόχους. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει ξεδιάντροπα χρησιμοποιήσει το μηχανισμό της Δικαιοσύνης για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της, στο όνομα της "εφαρμογής των νόμου". Ετσι, στέλνει στη Δικαιοσύνη για να τις βγάλει παράνομες όλες τις απεργίες, βάζει τους εισαγγελείς μπροστά στις κινητοποιήσεις των αγροτών, των εκπαιδευτικών, στήνει τα αγροτοδικεία, κ.ο.κ. Δε διστάζει ακόμα να τους βάζει τοποτηρητές για την εφαρμογή νόμων της χούντας, που η ίδια φροντίζει να νεκρανασταίνει. Ταυτόχρονα, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για σκάνδαλα, φροντίζει να τα παραπέμπει στη Δικαιοσύνη με σκοπό να "καθαγιαστούν" και "ξεπλυθούν". Μετατρέπεται έτσι η Δικαιοσύνη σε "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για όλα τα ανομήματα του πολιτικού συστήματος, επειδή "δεν υπάρχουν αποδείξεις". Τα παραπάνω δε θα μπορούσαν να γίνουν με άνεση, αν η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να ελέγχει όχι μόνο την κορυφή της Δικαιοσύνης, αλλά και τους κατώτερους "κρίκους". Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι "λειτουργοί" της Θέμιδος καταπιέζονται πάντα για να αναλάβουν "έργο".

Αυτή η χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης έχει οδυνηρά αποτελέσματα για το κύρος και την όποια ανεξαρτησία της, στο πλαίσιο πάντα μιας ταξικής κοινωνίας, ενώ την παρασύρει στη φθορά και την κρίση του πολιτικού συστήματος. Εχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο οι σχέσεις εξάρτησης και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ώστε η κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένα στην περίπτωση των εισαγγελέων, γιατί δεν είχαν πάρει την "άδειά" της.

****

Πάντως, κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι η διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό αντιμετωπίζεται με τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών. Αλλού είναι οι ρίζες της και δεν πρόκειται βέβαια να τις αγγίξουν τέτοιες έρευνες. Η μόνη δύναμη που εγγυάται τον περιορισμό της διαφθοράς είναι η άνοδος του λαϊκού κινήματος, η ισχυρή παρουσία του οποίου λειτουργεί πάντα αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα. Η "απειλή" του λαϊκού ελέγχου αποτελεί το μεγαλύτερο εφιάλτη τους. Η εξάλειψη της διαφθοράς παραπέμπει στην ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος και τη μετατροπή τού κρατικού μηχανισμού από δυνάστη σε υπηρέτη των λαϊκών αναγκών.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα "κυβέρνησης - εισαγγελέων"; Πώς εξηγείται η απαράδεκτη επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία, αντικειμενικά, ενισχύει την εντύπωση ότι ασκούνται πιέσεις για "κουκούλωμα";

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΘ
Τα αφεντικά θα κανονίζουν τη ζωή μας!

- Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες, τι σημαίνουν για τον κλάδο σας, που βρίσκεται ήδη στον αστερισμό της "ελαστικοποίησης";

- Αυτό που πάει σήμερα η κυβέρνηση να νομοθετήσει, ισχύει εδώ και χρόνια στα πολυκαταστήματα για το μερικώς απασχολούμενο προσωπικό. Μέχρι τώρα οι ελαστικές μορφές δεν άγγιζαν τους μισθωτούς, που είναι και οι υπάλληλοι με τα περισσότερα χρόνια δουλιάς. Αυτή την περίοδο, όμως, τα πολυκαταστήματα επιδίδονται σε απολύσεις με κάθε ευκαιρία, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους μόνιμους με ωρομίσθιους και να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις. Φυσικά όταν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, λογικό είναι ότι η ελαστικότητα της εργασίας θα πλήξει και το σύνολο των μισθωτών εμποροϋπαλλήλων.

- Πρακτικά τι αλλαγές θα επιφέρει στην εργασία, αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους;

- Με την εφαρμογή του, όλος ο χρόνος του εργαζόμενου θα είναι στην υπηρεσία του εργοδότη. Για τον υπάλληλο δε θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος, το αφεντικό "θα σου κανονίζει τη ζωή", χωρίς να παίρνει υπόψη τις ανάγκες σου, τα δικαιώματά σου, παρά μόνο τα κέρδη του. Πρόκειται δηλαδή για ένα απάνθρωπο καθεστώς. Και είναι λάθος να περιορίσουμε την ελαστική μορφή στο ωράριο. Δεν είναι μόνο ότι σε αξιοποιεί όποτε και όσες ώρες σε χρειάζεται. Ταυτόχρονα σε χρεώνει με πολλές δουλιές και τμήματα, εντατικοποιώντας την εργασία. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ελαστικότητα σήμερα, φαίνεται πιο καθαρά στα μεσαία στελέχη που την ίδια ώρα μπορεί να κάνουν το χαμάλη, το λογιστή ή και το διευθυντή καταστήματος.

- Επανειλημμένα έχουν έρθει στο φως περιστατικά τρομοκρατίας, παράνομων απολύσεων κλπ, κύρια στα μεγάλα πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης. Ο νέος νόμος πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την ήδη ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων;

- Κάτω από τις σημερινές συνθήκες η τρομοκρατία οργιάζει. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, την αίσθηση ότι είναι τυχερά που δουλεύουν έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Για να προσληφθούν ακόμη και για τετράωρη απασχόληση χρησιμοποιούν πολιτικά "μέσα" και το "μέσο" συμβουλεύει τον εργαζόμενο να μη γραφτεί στο συνδικάτο, γιατί αν "σηκώσει κεφάλι" θα απολυθεί. Φανταζόμαστε λοιπόν όλοι τι θα γίνει μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου - "έκτρωμα" που προωθεί η κυβέρνηση

- Αλήθεια, ποια εικόνα κρύβεται πίσω από την εντυπωσιακή εμφάνιση των καταστημάτων που αντικρίζουν οι πελάτες;

- Αυτά τα μεγαθήρια, που τόση εντύπωση κάνουν στους πελάτες, μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Για παράδειγμα στο ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ δεν υπάρχει ένας σωστός χώρος για να φάνε, δεν κάνουν διάλειμμα, η εταιρία αδιαφορεί για το πρόβλημα της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων έβαλε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, που θα πρέπει άμεσα να λύσει η εργοδοσία του ΜΑΚΡΟ. Κάνουν ανακαίνιση εκατομμυρίων στις ταμειακές μηχανές και κανένας από τους εργοδότες στου ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ δε θέλει να δει ότι οι καρέκλες που κάθονται οι εργαζόμενοι είναι σπασμένες. Πληρώνονται με μισθούς πείνας, ενώ την ίδια ώρα παρακολουθούν τους τεράστιους τζίρους που κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις.

- Απέναντι στα όσα αντιμετωπίζουν, αλλά και στα χειρότερα που έρχονται πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;

- Θα πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους και μαζί με το Σωματείο να διεκδικήσουν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και προστασία των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που επίσης πλήττονται, να προχωρήσουμε σε συγκρότηση ενός πανελλαδικού μετώπου για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Α. Α.

χεράκια

ΣΕ ΜΙΑ άνευ ορίων πλειοδοσία σε νεοφιλελεύθερες ιδέες και προτάσεις επιδόθηκαν οι ομιλητές στην προχτεσινοβραδινή εκδήλωση του ΟΠΕΚ (παραμάγαζο του εκσυγχρονισμού) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις (σελίδα 8).

ΒΟΡΕΙΟΣ Ιρλανδία: Η παράδοξη ειρήνη έχει να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις στις πρώτες συντονισμένες εκδηλώσεις βίας και ταραχών. Η αγωνία έχει έρθει και πάλι να εγκατασταθεί εκεί που μόλις άρχισαν να αχνοφαίνονται χαμόγελα... (σελίδα 11).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ειδικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όχι μόνο δε λαμβάνουν οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά προσπαθούν με διάφορα "κόλπα" να... κρύψει το νέφος, καταδικάζοντας τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας στον αργό θάνατο! (σελίδες 18 - 19).

ΣΕ ΡΟΛΟ "εργολάβων" της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης επιδίδονται ο νομάρχης Γ. Σταμούλης, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) των Εργατικών Κέντρων Λιβαδειάς και Θήβας (σελίδα 25).

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ,διαδικασίες σχετικά με την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της χώρας μας επιχειρεί να καθιερώσει το νομοσχέδιο για την Πολιτιστική Κληρονομιά, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων, που χτες οργάνωσε ημερίδα με τίτλο: "Το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Ελληνες Μηχανικοί" (ΣΕΛνΔΑ 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ